Schrijfspelletjes: Creatieve spelletjes om te leren schrijven

Kinderen zijn dol op spelletjes. Dat is een groot voordeel voor ouders, want ze kunnen ook heel goed worden gebruikt om te leren. Naast klassieke gezelschapsspelletjes zoals “Mensch, ärgere dich nicht” of memory, motiveren ook …

Schrijfspelletjes: Creatieve spelletjes om te leren schrijven

Kind hält sich Spielzeug Buchstaben vor die augen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Schrijfspelletjes: Creatieve spelletjes om te leren schrijven
Wat is het voordeel van schrijfspelletjes?

Ze bevorderen het taalbegrip, de uitdrukkingsvaardigheid en de creativiteit van uw kind. Op een regenachtige dag of een gezellige familieavond zijn schrijfspelletjes een geweldige manier om plezier te hebben en tegelijkertijd iets te leren.

Welke materialen heb ik nodig voor schrijfspelletjes?

Het praktische van schrijfspelletjes is dat er meestal alleen papier en pennen voor nodig zijn en dat ze gratis zijn. Daarom zijn ze een perfecte manier om de tijd te doden in de trein of tijdens lange autoritten.

Hoe kunnen schrijfspelletjes in het basisonderwijs worden geïntegreerd?

Leerkrachten kunnen de klas in groepen verdelen en spelinstructies uitdelen. Afhankelijk van het spel kan ook rekening worden gehouden met actuele onderwerpen uit de klas.

Kinderen zijn dol op spelletjes. Dat is een groot voordeel voor ouders, want ze kunnen ook heel goed worden gebruikt om te leren. Naast klassieke gezelschapsspelletjes zoals “Mensch, ärgere dich nicht” of memory, motiveren ook andere spelletjes kinderen om zelfstandig te tellen, te lezen en te schrijven, en strategisch en logisch na te denken. Daartoe behoren schrijfspelletjes. Hier presenteren we schrijfspelletjes die kunnen worden gebruikt voor creatief leren in het gezin en op school.

[knop]Schrijfspelletjes online kopen[/knop]

1. hoe schrijfspellen het leren van schrijven ondersteunen

Kind Schreibspiele mit vater
Kinderen kunnen al spelend hun woordenschat uitbreiden
.

Bovenal willen kinderen plezier hebben. Zodra de amusementswaarde ontbreekt, wordt het snel saai en raken de kinderen ongeconcentreerd. Schrijfspelletjes zijn daarom de perfecte manier om spelenderwijs leereffecten te krijgen.

Ze bevorderen het taalbegrip, de uitdrukkingsvaardigheid en de creativiteit van uw kind.
Op regenachtige dagen of een gezellige familieavond zijn schrijfspelletjes een geweldige manier om plezier te hebben en onderweg iets te leren.

Aangezien dergelijke spelletjes meestal met minstens twee of meer personen worden gespeeld, ondersteunen ze ook de communicatievaardigheden en het logisch en strategisch denken door middel van lastige instructies.

2 Er zijn verschillende soorten schrijfspellen

Er is een breed scala aan schrijf- en woordspelletjes die kunnen worden aangepast aan leeftijd en interesses. Het gaat steeds om het bewust omgaan met woorden, met verschillende accenten:

Focus Leren van effect
Synoniemen vinden Door woorden te zoeken die qua betekenis op elkaar lijken, leren kinderen de betreffende term kennen en breiden ze hun woordenschat uit.
Spelling Bij kruiswoordpuzzels of soortgelijke spellingsspelletjes moeten de kinderen letten op de juiste spelling van het woord.
Creatief worden Spelletjes waarbij verhalen worden verzonnen en sprake is van origineel woordgebruik of rijmen versterken de creativiteit van kinderen.
Het alfabet leren Kleuters kunnen de letters leren kennen en hun eerste woordjes schrijven met schrijfspelletjes.

Het handige van schrijfspelletjes is dat er meestal alleen papier en stiften voor nodig zijn en dat ze gratis zijn. Daarom zijn ze een perfect tijdverdrijf tijdens treinreizen of lange autoritten.

Veel kan ook worden geleerd met behulp van muziek, daarom zingen kinderen vaak het alfabet aan het begin:

3. tips: Deze schrijfspelletjes zijn leuk

Welke schrijfspelletjes uw kind leuk vindt, hangt af van zijn ontwikkelingsfase en interesses. Aangezien er nauwelijks materiaal nodig is, kunt u gewoon beginnen en gaandeweg ontdekken wat uw kind en uw gezin het leukst vinden.

3.1 Schrijfspelletjes voor kleuters

Stempel mit Buchstaben liegen auf weißen papier
Stempelen is zelfs voor de allerkleinsten leuk en ze leren onderweg over letters.

Kinderen ontwikkelen meestal hun eerste belangstelling voor letters en woorden op de leeftijd van vier tot vijf jaar. Je versterkt de motoriek van je kind door ze te leren hun eerste woordjes te schrijven – meestal hun eigen voornaam.

3.1.1.Woordjes stempelen

Een speelse component wordt toegevoegd wanneer u uw kind woorden laat stempelen. Kies samen een woord dat ze willen stempelen en zeg het langzaam om de afzonderlijke letters te herkennen.

Tip: Het is interessant om elke letter in een bepaalde kleur te stempelen. Als u verschillende woorden stempelt, kan het kind herkennen in welke woorden bepaalde letters vaak voorkomen.

3.1.2 Kruiswoordpuzzel

Teken op een vel papier een kruiswoordpuzzel met vakjes van vijf bij vijf. Bepaal samen met uw kind welk woord maximaal vijf letters heeft en schrijf het in de vakjes. U kunt het woord het beste met potlood schrijven en uw kind tekent de letters met een viltstift of kleurpotlood. Om de kruiswoordpuzzel af te maken, moet u nu samen goed bedenken welke woorden in de gegeven vakjes passen.

3.1.3 Tekenen met letters

Schilderen met letters is erg populair. Het is een variant van schilderen op nummer en er zijn talrijke boeken met sjablonen. De te kleuren afbeelding wordt verdeeld in verschillende, kleine delen, die met letters worden aangeduid. Elke letter krijgt een kleur toegewezen. Uw kind moet het plaatje volgens dit patroon inkleuren en goed kijken welke letter in welk deel zit. Zo leert hij of zij het uiterlijk van de letters en, in interactie met u als ouder, ook de uitspraak ervan.

3.2 Schrijfspelletjes voor beginners

Motivatie voor beginners op school

Als uw kind moeite heeft met leren lezen en schrijven, kunt u thuis bijles creatief maken met schrijfspelletjes. Dit motiveert uw kind en leidt tot sneller leersucces.

In het eerste en tweede schooljaar leert uw kind het ABC en breidt het zijn woordenschat enorm uit. Schrijven is een mentale en motorische uitdaging. In uw gezamenlijke vrije tijd met het gezin kunt u schrijfspelletjes gebruiken om uw kind in deze fase te ondersteunen.

3.2.1 ABC-zinnen

Eén speler noemt een letter, waarna alle andere spelers een zin moeten opschrijven. De zin mag alleen woorden bevatten die de letter aan het begin hebben:

“Willi wast de was” of “Tina droomt grote dromen”.

Afhankelijk van de leeftijd kunnen de zinnen ingewikkelder of eenvoudiger zijn. Wie de langste zin heeft, krijgt één punt.

3.2.2.Nieuwe woorden uit één woord

Eén speler noemt een willekeurig woord. Nu moeten alle spelers nieuwe woorden vormen uit de afzonderlijke woorden die een zin of een betekenisvolle woordgroep vormen: B-L-U-M-E: Zorg ervoor dat je morgen lolly’s koopt.

3.2.3 Stad Land Rivier
Schreibspiele auf papier: Stadt-Land-Fluss
Voor de meeste schrijfspelletjes heb je alleen een stuk papier en een potlood nodig.

Een klassieker onder de leerspelletjes: Een speler telt in stilte het alfabet uit, een andere speler zegt op een willekeurig punt “Stop!”. De letter die op dat moment werd opgenoemd, wordt nu hardop gezegd zodat alle spelers hem kunnen horen.

Zo snel mogelijk moeten woorden worden gevonden in verschillende categorieën die de letter aan het begin hebben. De klassieke categorieën zijn steden, landen en rivieren, maar ook naam, plant, dier en beroep zijn populair. De eerste speler die alle categorieën heeft ingevuld, roept “Stop”.

Nu worden de antwoorden vergeleken. Eenvoudige punten worden toegekend voor woorden die meerdere spelers hebben. Woorden die maar één keer voorkomen krijgen meer punten, als een speler de enige is die een term in een categorie heeft gevonden zijn er vaak bonuspunten.

3.3 Schrijfspelletjes voor gevorderden

Kinderen en jongeren in de hogere klassen van de basisschool of in het secundair onderwijs hebben al een grote woordenschat en een goede grammaticale kennis. Schrijfspelletjes als tijdverdrijf of mentale uitdaging zijn echter ook op oudere leeftijd leuk.

3.3.1 Cloze-teksten

Je maakt een cloze tekst of zoekt sjablonen online. Nu moeten alle spelers het aantal woorden opschrijven dat nodig is om de cloze in te vullen. Niemand weet hoe de cloze eruit ziet of wat het onderwerp is. Na het opschrijven leest elke speler de cloze voor met zijn eigen woorden in de volgorde waarin hij ze heeft opgeschreven. De resultaten zijn meestal erg grappig!

3.3.2 Bingo met woorden
Hände halten Bingo Schild hoch
Bingo met woorden is vooral leuk voor kinderen.

Dit is een aangepaste vorm van cijferbingo. De bingopresentator noemt een werkwoord of zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld bloemen, voertuigen of “zwemmen”, en alle andere spelers moeten 5 woorden vinden die daarbij horen en die op een papiertje schrijven.

Als iedereen klaar is, noemt de presentator alle woorden die in hem opkomen, bv. auto’s, kraan, vrachtwagen, ambulance, raceauto, enz. Het kind wiens woorden het eerst gezegd zijn, moet ze op een papiertje schrijven. Het kind waarvan alle woorden het eerst zijn gezegd, roept luid “Bingo” en wint.

3.3.3 Zinnen vouwen

Iemand schrijft een eenvoudige zin bovenaan een stuk papier. De eerste speler krijgt nu het stuk papier en schrijft er een nieuw woord onder dat overeenkomt met dezelfde woordsoort, bijvoorbeeld zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord of werkwoord. Na het opschrijven vouwt hij deze kolom naar achteren zodat de volgende speler niet kan zien welk woord hij heeft opgeschreven. De volgende speler schrijft nu het tweede woord, en dit gaat zo door tot het laatste woord is bereikt. Dan wordt de zin hardop voorgelezen, wat meestal erg grappig is.

Voorbeeld: Vandaag gaan we zwemmen in het meer.

Resultaat: Morgen leren ze onder de tafel te lopen.

4. schrijfspelletjes op de basisschool

Kind schreibt auf Papier
Schrijfspelletjes kunnen de verveling op slechtweerdagen verlichten en een afwisseling zijn op school.

Omdat schrijfspelletjes door meerdere personen kunnen worden gespeeld, zijn ze ook zeer geschikt voor het onderwijs van Duits op de basisschool. Leerkrachten kunnen de klas in groepjes verdelen en spelinstructies uitdelen. Afhankelijk van het spel kunnen ook actuele onderwerpen uit de klas aan bod komen. In “Stadt Land Fluss” bijvoorbeeld kunnen moeilijkere categorieën worden opgenomen, maar de kinderen kunnen hun schoolboeken gebruiken voor onderzoek.

5. schrijfspelletjes online kopen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten