Concentratieoefeningen voor kinderen: spelenderwijs vaardigheden versterken

Er zijn kinderen die nooit stil lijken te kunnen zitten. Ze maken hun tekeningen niet af en hebben moeite om de lessen in de klas te volgen. Hoe uitgesproken een gebrek aan concentratie is, hangt …

Concentratieoefeningen voor kinderen: spelenderwijs vaardigheden versterken

Junge übt Konzentration mit Stift
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Concentratieoefeningen voor kinderen: spelenderwijs vaardigheden versterken
Heeft mijn kind een concentratieprobleem als het de les niet kan volgen?

Een schoolles duurt meestal 45 minuten. Als een schoolkind de les niet helemaal kan volgen, heeft dat vaak minder te maken met een uitgesproken gebrek aan concentratie.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor een gebrek aan concentratie?

Veel voorkomende oorzaken zijn vermoeidheid, psychische problemen, stress of onbalans, onder- en overbelasting.

Zijn er ook apps die geschikt zijn als concentratieoefeningen?

Naast de klassieke concentratieoefeningen voor kinderen zijn er natuurlijk ook apps die ondersteunend kunnen werken. Ze mogen echter nooit het enige middel van vermaak zijn.

Er zijn kinderen die nooit stil lijken te kunnen zitten. Ze maken hun tekeningen niet af en hebben moeite om de lessen in de klas te volgen. Hoe uitgesproken een gebrek aan concentratie is, hangt ook af van het karakter van het kind en zijn leefomgeving .Met geschikte concentratieoefeningen voor kinderen kan echter veel bereikt worden – en de spelletjes zijn bovendien leuk.

[button]Boeken met concentratie-oefeningen voor kinderen[/button]

1. ontwikkeling: concentratie neemt toe met de leeftijd

ADHD

Als een kind zich rond zijn vijfde jaar niet kan concentreren bij eenvoudige spelletjes zoals legpuzzels, en als er andere opvallende kenmerken zijn, zoals uitgesproken impulsiviteit, kunnen dit ook symptomen zijn van AD(H)S aandachtstekortstoornis.

Ouders kunnen worden gerustgesteld. Jongere kinderen zijn gewoon nog niet in staat zich langere tijd op één activiteit te concentreren. Of een kind van drie jaar zich al langere tijd verdiept in het schilderen met kleurpotloden of dat een tweede klasser nog niet stil kan zitten, hangt echter ook af van de individuele persoonlijkheid.

Ouders moeten altijd zelf beoordelen of het bevorderen van concentratie nodig is of niet. Het goede is dat concentratie kan worden geleerd zoals fietsen of lezen. Er is een grote verscheidenheid aan leeftijdsgebonden concentratiespelletjes voor kinderen die werken als spelletjes en dus leuk zijn.

Leeftijd Tijdsduur
5 tot 7 jaar ongeveer 15 minuten
7 tot 10 jaar 20 minuten
10 tot 12 jaar 20 tot 25 minuten
12 tot 14 jaar 30 minuten

Uit bovenstaande tabel blijkt dat zelfs jonge adolescenten slechts een vermeende korte spanwijdte van volledige aandacht hebben. Een schoolles duurt meestal 45 minuten. Dus als een scholier de les niet volledig kan volgen, heeft dat vaak minder te maken met een uitgesproken gebrek aan concentratie.

2. pedagogische aanpak om de concentratie te verbeteren

Konzentration bei Kindern wird mit Spielen gefördert
Jonge kinderen kunnen in het kinderdagverblijf gestimuleerd worden met motorische oefeningen.

Als kinderen tekenen van onvoldoende concentratie vertonen, moet eerst de oorzaak worden achterhaald.

De volgende oorzaken zijn mogelijk:

 • vermoeidheid
 • psychische problemen
 • Stress/onbalans
 • Ondervraagde
 • Overbelasting

De scheiding van ouders, het overlijden van de grootvader, te veel mediaconsumptie en te weinig slaap zijn typische factoren die een gebrek aan concentratie verklaren. Als een dergelijke oorzaak aanwezig is, kan daaraan gewerkt worden.

Als de oorzaak niet duidelijk is, kunnen concentratiespelletjes voor kinderen worden ingezet. Veel voorkomende spelletjes kunnen de concentratie bij kinderen verhogen, zodat iedereen er plezier aan kan beleven.

Tip: Een gebrek aan concentratie kan ook een uiting zijn van te weinig beweging. Zorg ter compensatie dus voor voldoende tijd en ruimte om te ravotten en te rennen.

3 Speelse concentratieoefeningen voor kinderen

Kind lernt Konzentration mit Memory
Ouders kunnen de concentratie bij kinderen stimuleren met eenvoudige bordspelletjes.

In het volgende presenteren we verschillende spelletjes en concentratieoefeningen voor kinderen die gemakkelijk in het dagelijks leven op de kleuterschool, de basisschool en thuis kunnen worden opgenomen.

Afhankelijk van de ontwikkelingsfase en interesses van het kind kan gedacht worden aan denkspelletjes of motorische oefeningen.

3.1 Concentratieoefeningen voor kinderen in de kleuterleeftijd

Concentratie trainen hoeft geen inspanning te zijn, want veel kinderspelletjes versterken automatisch verschillende vaardigheden.

Ouders moeten daarom gewoon voldoende ruimte en tijd inplannen voor gezamenlijke spelletjes. Opdat concentratieoefeningen een optimaal effect zouden hebben op kinderen, moeten ze hoogstens 10 tot 20 minuten per dag worden uitgevoerd.

3.1.1 Een bal gooien

Dit is ook erg leuk voor de jongere kinderen: er worden een of meer containers neergezet, het kan ook een prullenmand of emmer zijn. Een bal moet vanaf een voor de leeftijd geschikte afstand in de container worden gegooid. Zodra dit is gebeurd, doet het kind een stap achteruit en probeert het de bal in de volgende ren van een grotere afstand te raken.

3.1.2 Geheugen

Op een tafel worden alle kaarten open neergelegd in verschillende rijen. De eerste speler draait twee kaarten om. Als ze niet identiek zijn, bedekt hij ze allebei weer. Nu is het de beurt aan de volgende speler, die opnieuw twee kaarten omdraait.

Het doel is om zoveel mogelijk paren te ontdekken. Dit klassieke spel versterkt het concentratievermogen, omdat kinderen de verborgen plaatjes moeten onthouden en tegelijkertijd het spel moeten volgen.

3.1.3 Wat ontbreekt hier?

Kind lernt Konzentration mit Bausteinen
Hoe goed kinderen zich kunnen concentreren is ook een kwestie van type.

Concentratieoefeningen voor kinderen kunnen het hele gezin vermaken op een dag met slecht weer. Dit spel is het beste bewijs: Alle gezinsleden zitten bijvoorbeeld in de woonkamer. Eén kind wordt een minuut lang de kamer uitgestuurd.

Nadat de tijd is verstreken, mag hij of zij weer binnenkomen en moet nu raden wat er in de kamer ontbreekt. Afhankelijk van de leeftijd kan het spel gemakkelijker worden gemaakt: “Papa is weg!” of moeilijker: “De foto aan de muur is weg!

Het spel kan ook worden gespeeld met kaarten, bijvoorbeeld van het memoryspel. Dan wordt een rij plaatjes open voor het kind gelegd. Dan moet hij/zij zijn/haar ogen sluiten en wordt er een kaart uit de rij gehaald. Het kind moet raden welk plaatje ontbreekt.

3.1.4 Wees stil

Stillsein fördert die Konzentration bei Kindern
Stil zijn is nog steeds een grote uitdaging voor kinderen op de basisschool.

Een van de grootste uitdagingen voor kinderen is stil zijn en daarom is het een van de beste concentratieoefeningen voor kinderen. Verschillende situaties lenen zich hiervoor: Op de basisschool of kleuterschool kan er een stilteperiode zijn waarin kinderen kunnen luisteren naar ontspannende muziek of de stilte van de omgeving.

Deze oefening in mindfulness kan de concentratie bij kinderen verhogen omdat ze zich bewust met het moment bezig moeten houden zonder te friemelen of te praten.

3.2 Concentratieoefeningen voor kinderen in de vroege schoolleeftijd

Wanneer schoolgaande kinderen concentratieproblemen hebben, kan dat hun prestaties op school beïnvloeden. In het beste geval geven leerkrachten de ouders werkbladen mee als huiswerk om thuis te oefenen.

Deze bevatten vaak klassiekers, die we hier samen met andere concentratie-oefeningen voor kinderen presenteren.

3.2.1 De weg naar school beschrijven

Dit vereist verbeelding, ruimtelijk denken en concentratie. Het kind moet zich voorstellen dat hij een brief schrijft aan zijn beste vriend waarin hij de weg naar school beschrijft. Gevorderde leerlingen leggen de weg naar school uit vanuit een ander vertrekpunt, bijvoorbeeld de supermarkt of de grootouders.

3.2.2 Het voorwerp raden

Een konijn? Een pop of een olifant? Eén speler begint een tekening te maken. De andere spelers moeten zo snel mogelijk raden wat er getekend wordt. Bij dit spel moet iedereen zich concentreren op het te tekenen plaatje en zich tegelijkertijd onder tijdsdruk voorstellen wat er te zien is. Een spannende uitdaging!

3.2.3 Ik pak mijn koffer

Dit spel is een klassieker die altijd en overal kan worden gespeeld. Eén persoon begint het spel met de woorden “Ik pak mijn koffer in en neem…” en noemt een voorwerp. De volgende persoon begint met dezelfde zin, noemt het voorwerp van de vorige persoon en voegt er nog iets aan toe. Het spel gaat zo door totdat iemand niet meer alle genoemde voorwerpen kan herhalen.

Gemiddeld kan een volwassene zeven woorden onthouden. Jonge kinderen in de kleuterleeftijd kunnen ongeveer twee tot drie woorden onthouden. Ongeveer elke twee jaar komt er weer een woord bij voordat het aantal stagneert. Hoogbegaafde kinderen kunnen tot vijf woorden eerder onthouden.

3.2.4 Een waterglas vullen met gesloten ogen

Konzentrationsübung mit Glas
Concentratieoefeningen voor kinderen kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in het dagelijks leven.

In de zomer kan dit spel bijzonder goed gedaan worden. Zet hiervoor een glas op tafel of op het grasveld. Het kind moet nu met gesloten ogen het glas tot de rand vullen met water. Hiervoor moet het kind zich concentreren op het geluid van het stromende water en tegelijkertijd onthouden hoe groot het glas was.

Dit spel kan ook een wedstrijd zijn: De speler die als eerste zijn glas heeft gevuld of niets heeft gemorst is de winnaar. Klinkt eenvoudig, maar het is een echte uitdaging.

3.2.5 Het alfabet achterstevoren opzeggen

Zelfs voor oudere schoolkinderen is dit een moeilijke taak die enige concentratie vereist. Een alternatief is het achterstevoren opzeggen van getallenrijen.

4. apps om de concentratie te bevorderen – tips voor gebruik

Konzentration bei Kindern mit Apps fördern
Apps kunnen ook concentratieoefeningen voor kinderen bevatten.

Naast de klassieke concentratieoefeningen voor kinderen zijn er ook apps die ondersteunend kunnen werken. Ze mogen echter nooit het enige medium van vermaak zijn, maar moeten worden opgevat als een aanvullend aanbod.

Bij de keuze van apps moet de leeftijd van het kind bepalend zijn. Er zijn concentratiespelletjes voor kleuters waarbij het vaak gaat om het matchen van tegenstellingen. Ook puzzels of memory kunnen op de smartphone worden gespeeld, wat handig is tijdens lange autoritten.

Schoolkinderen kunnen apps gebruiken waarin letters en cijfers een rol spelen. Woordlettergrepen in de juiste volgorde zetten, appels en peren tellen en het juiste getal kiezen – de mogelijkheden zijn legio.

Voor begeleiding bij de keuze van apps en geschikte computerspelletjes kunnen ouders gebruik maken van de resultaten van de jaarlijkse onafhankelijke kindersoftwareprijs TOMMI.

5. boeken met concentratie-oefeningen voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten