Ondergewicht bij kinderen: Tekenen, oorzaken en behandeling

Hoewel obesitas een van de grootste problemen van de 21e eeuw is, zijn er ook kinderen met ondergewicht. Het ontwikkelt zich niet altijd meteen tot een probleem, dus in veel gevallen is het een kwestie …

Ondergewicht bij kinderen: Tekenen, oorzaken en behandeling

untergewicht-kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Ondergewicht bij kinderen: Tekenen, oorzaken en behandeling
Is er een definitie van wanneer een kind als ondergewicht wordt beschouwd?

Ondergewicht bij kinderen wordt vastgesteld aan de hand van de BMI. De waarden worden vergeleken met die van kinderen van dezelfde leeftijd om afwijkingen zichtbaar te maken.

Is ondergewicht bij kinderen gevaarlijk?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de mate waarin een laag lichaamsgewicht een probleem kan worden. Het is echter ook belangrijk om voldoende rekening te houden met individuele kenmerken, zoals een slank postuur.

Wat kan ik doen om ondergewicht bij kinderen te voorkomen?

Vrij automatisch oriënteren (vooral kleine) kinderen zich op het gedrag van hun ouders. Maak ze daarom, als dat nog niet het geval is, vertrouwd met gezonde eetgewoonten, waarbij regelmatige maaltijden centraal staan.

Hoewel obesitas een van de grootste problemen van de 21e eeuw is, zijn er ook kinderen met ondergewicht. Het ontwikkelt zich niet altijd meteen tot een probleem, dus in veel gevallen is het een kwestie van afwachten.
Wij helpen u echter graag vooraf te beoordelen of het waarschijnlijk om een tijdelijk verschijnsel gaat of dat u medische hulp moet zoeken.

[Button] Integreer gezonde voeding in het dagelijks leven [/button].

1. op welk punt worden kinderen beschouwd als kinderen met ondergewicht?

dickes und duennes kind
Soms lijken kinderen in verhouding tot anderen bijzonder dun.

De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd in een rechte lijn, maar eerder in golven, zodat het soms kan gebeuren dat kinderen zich in het bovenste of onderste bereik van de norm bewegen. Als dit bereik echter niet slechts korte tijd wordt onderschreden, moeten de oorzaken nader worden onderzocht.

Maar wanneer is er sprake van ondergewicht bij kinderen en jongeren? Om dit te bepalen worden vergelijkende waarden voor de gehele bevolking gebruikt. De BMI wordt altijd gebruikt.
Om de BMI te bepalen kunt u een rekenmachine gebruiken of de waarden eenvoudig zelf berekenen met de volgende formule:

Lichaamsgewicht (in kg) / lengte (in m) in het kwadraat

Als een kind bijvoorbeeld 20 kg weegt en 110 cm lang is, is de BMI 16,5 (20 / 1,10 x 1,10). Op het internet zijn talrijke tabellen voor jongens en meisjes te vinden die u kunt gebruiken om de respectieve waarde in te schatten.

Tip: Een BMI-calculator en een geschikte tabel vind je bijvoorbeeld hier.

Volgens de definitie hebben kinderen ondergewicht als 90 procent van de kinderen van dezelfde leeftijd een hogere BMI heeft.
Als zelfs meer dan 95 procent van de jongens of meisjes in de betreffende leeftijdsgroep zwaarder is bij dezelfde lengte, spreken we van ernstig ondergewicht.

2 Is ondergewicht bij kinderen een probleem?

In principe is het voor ouders altijd gemakkelijker als het gewicht van de kinderen altijd binnen de normale range valt, d.w.z. dat kinderen niet te dik of te dun zijn. In feite zijn er echter grote individuele verschillen in postuur die ertoe kunnen leiden dat kinderen tijdelijk ondergewicht hebben of zelfs permanent in een grensbereik zitten.

wachstum in der kindheit
Een groeispurt kan de verhouding tussen lengte en gewicht gemakkelijk verstoren.

De BMI houdt alleen rekening met de verhouding tussen lengte en gewicht en is daarom van beperkt nut om de gezondheid van een kind te bepalen. Als kinderen voldoende eten maar moeite hebben met aankomen, kunnen gezondheidsproblemen de oorzaak zijn, maar het kan ook zijn dat een kind erg actief is en daarom tijdelijk moeite heeft met aankomen.

Vooral in acute groeifasen kan het gebeuren dat kinderen heel snel een paar centimeter groeien, maar dat hun gewicht nauwelijks verandert. Deze aandoening heeft geen negatieve gevolgen en zou snel weer tot rust moeten komen.

In principe wijzen de volgende factoren erop dat dit slechts een tijdelijk verschijnsel is:

 • Uw kind heeft een vrij slank postuur.
 • Er is geen gewichtsverlies geweest.
 • Uw kind is de laatste tijd snel gegroeid.

In de volgende gevallen moeten de oorzaken daarentegen nader worden onderzocht:

 • Het gewicht is verminderd.
 • Het postuur is vrij breed, zodat de botten duidelijk zichtbaar zijn.
 • De fysieke prestaties zijn afgenomen.
 • Uw kind heeft vaker last van infecties.

Tip: Als u twijfelt, houdt niets u tegen om nog eens naar de kinderarts te gaan om een test te laten doen en mogelijke problemen in een vroeg stadium op te sporen.

Wat zijn de gevolgen van ondergewicht bij kinderen?

Gevolgen van verkeerde voeding:

Niet alleen kinderen met ondergewicht kunnen gebreksverschijnselen krijgen. Ook kinderen die een eenzijdig dieet volgen met veel fastfood en weinig groenten en fruit kunnen een tekort aan voedingsstoffen krijgen. Tegelijkertijd hopen vetophopingen zich op, wat echter niets kan veranderen aan het feit dat de ontwikkeling verstoord is.

Naast sommige ziekten die onder meer het gevolg zijn van ondergewicht, kan ook het ondergewicht zelf een probleem worden. Voeding is van bijzonder belang in de context van de kindertijd, omdat een gebrek aan voedingsstoffen kan leiden tot zowel lichamelijke als geestelijke late effecten die niet meer terug te draaien zijn.

Wij hebben hier enkele van de mogelijke, helaas zeer ernstige gevolgen van ondervoeding die tot ondergewicht bij kinderen kan leiden voor u op een rijtje gezet:

 • verminderde geestelijke vermogens
 • onderontwikkelde spieren
 • korte gestalte of het bereiken van een kortere lengte
 • grotere vatbaarheid voor ziekten

Bij revalidatie kunnen kinderen met ondergewicht weer normaal leren eten. Homeopathische middelen mogen daarentegen niet worden gebruikt voor kinderen met ondergewicht, omdat het hier vooral gaat om snelle en doeltreffende hulp.

Hoe kan ik eventuele eetstoornissen in een vroeg stadium voorkomen?

Kinderen moeten van jongs af aan wennen aan regelmatige maaltijden. Als er ’s morgens, ’s middags en ’s avonds iets te eten is, ontwikkelen kinderen een verstandig hongergevoel en leren ze dat het lichaam op gezette tijden van (liefst hoogwaardig) voedsel moet worden voorzien.

Kinderen oriënteren zich zeer sterk op het gedrag van hun ouders, zodat er in de regel niet veel voor nodig is om gezonde voeding voor kinderen smakelijk te maken als je zelf gezond en evenwichtig eet. Een hoogwaardige mix van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten is essentieel.

Let op: Het is beter dat kinderen niet wennen aan smaakversterkers, die helaas in veel kant-en-klare levensmiddelen zitten, omdat dit hun smaakzin blijvend nadelig kan beïnvloeden.

untergewichtiges maedchen
Tijdens de puberteit liggen psychologische factoren vaak ten grondslag aan een eetstoornis
.

Tijdens de puberteit zijn er echter soms ook andere factoren die moeilijk te stoppen zijn en die kunnen leiden tot ondergewicht bij kinderen.

Om zich niet te veel te oriënteren op irrationele en valse schoonheidsidealen zouden kinderen tegen die tijd al een verstandige relatie tot voedsel en hun eigen lichaam moeten hebben ontwikkeld.

Met name sport is in dit verband uiterst nuttig, omdat redelijke prestaties alleen kunnen worden geleverd als het eetgedrag juist is.

Tip: Als zich tijdens de puberteit eetstoornissen voordoen, zijn deze meestal psychologisch van aard, zodat het raadzaam is naar een psychotherapeut te gaan die gespecialiseerd is in eetstoornissen.

5. Diversifieer uw dieet – zo lukt het

No products found.

Gerelateerde berichten