Baby van 6 maanden: de belangrijkste mijlpalen in één oogopslag

Je kunt je de tijd van de zwangerschap nog goed herinneren en nu is je baby ineens al 6 maanden oud? Zo voelen waarschijnlijk de meeste ouders zich. De tijd vliegt en de kleintjes leren …

Baby van 6 maanden: de belangrijkste mijlpalen in één oogopslag

baby-6-monate
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Baby van 6 maanden: de belangrijkste mijlpalen in één oogopslag
Hoe groot en zwaar is een baby van 6 maanden?

Gemiddeld weegt een kind van 6 maanden ongeveer 7500 gram met een lengte van ongeveer 68 cm. Deze cijfers zijn echter slechts gemiddelden en gelden lang niet voor alle kinderen.

Hoe ver zijn de fysieke vaardigheden ontwikkeld?

Kinderen van 6 maanden zijn al zeer beweeglijk en kunnen zich zelfstandig omdraaien. Zij trekken zich graag op aan meubels en beginnen langzaam te kruipen en te lopen. Ook gebruiken zij hun handen doelgericht om voorwerpen te pakken en van de ene naar de andere hand te brengen.

Kunnen kinderen al communiceren met 6 maanden?

Blubberen en brabbelen behoren tot de favoriete bezigheden van kinderen van 6 maanden. Zij houden ervan geluiden te maken en “gesprekken” te voeren. Bovendien neemt hun nieuwsgierigheid naar de omgeving toe.

Je kunt je de tijd van de zwangerschap nog goed herinneren en nu is je baby ineens al 6 maanden oud? Zo voelen waarschijnlijk de meeste ouders zich. De tijd vliegt en de kleintjes leren elke dag iets nieuws.

In dit artikel laten we je graag zien hoe ver de ontwikkeling van een kind tegen die tijd gevorderd is. U krijgt een overzicht van hoe kinderen zich fysiek, mentaal en emotioneel ontwikkelen. Daarnaast geven we u tips over welke spelletjes u kunt gebruiken om uw kind bezig te houden en te stimuleren.
[button]Bestel een box voor je baby direct online[/button]

1. maat, slaap, voeding – zo ziet een gezonde ontwikkeling eruit

mit brei verschmiertes baby im hochstuhl
In het begin belandt er meer pap naast dan in de mond.

Een baby van 6 maanden groeit gestaag, maar grootte en gewicht veranderen niet meer zo snel als in de eerste weken en maanden van het leven. Meisjes hebben een gemiddeld gewicht van 7300 g, jongens wegen gemiddeld 7900 g. Met een gemiddelde lengte van 68 cm zijn de kleintjes nu een stuk groter dan bij de geboorte.

Op de leeftijd van 6 maanden slapen baby’s nog ongeveer 14 uur per dag. Maar zelfs als er al een slaapritme is ontwikkeld, treden vanaf de 6e maand vaak slaapstoornissen op, veroorzaakt door verschillende problemen.

Zo kunnen kinderen voor het eerst verkouden zijn en koorts hebben. Maar ook winderigheid en kinderziektes kunnen de oorzaak zijn. Het is belangrijk dat u zich toch aan de rituelen en een regelmatige dagelijkse routine houdt.

Ook op het gebied van voeding verandert er in deze periode iets fundamenteels: Baby’s beginnen pap te eten. De meeste ouders merken de belangstelling van hun kind voor vast voedsel aan het feit dat een baby de lepel niet meer direct uit zijn mond beweegt en gefascineerd toekijkt hoe andere gezinsleden voedsel in hun mond stoppen.

De invoering van aanvullende voeding kan in het begin leiden tot spijsverteringsproblemen, omdat de maag en de darmen zich moeten aanpassen aan het veranderde voedsel. De problemen verdwijnen echter vanzelf na korte tijd. Interessante aanbevelingen voor aanvullende voeding en informatie over optimale zuigelingenvoeding vindt u hier.

Als een baby koorts heeft, is de vochtbehoefte hoger dan normaal. Als een baby weinig drinkt en/of onmiddellijk daarna overgeeft, moet u een arts raadplegen om uitdroging te voorkomen.

2. baby’s worden steeds beweeglijker als ze 6 maanden oud zijn.

Preventief onderzoek U5

Het onderzoek U5, dat tussen de 6e en 7e levensmaand moet plaatsvinden, richt zich op de lichamelijke ontwikkeling. De kinderarts adviseert de ouders echter ook over voeding, gebitsverzorging en aanbevolen vaccinaties. Daarnaast zijn er waardevolle tips om de taalontwikkeling te bevorderen.

Naarmate de spieren van het lichaam sterker worden, neemt de mobiliteit van een baby van 6 maanden aanzienlijk toe. Een kind kan zich nu zelfstandig omdraaien en met hulp van de ouders gaan zitten. Het doet zijn eerste kruippogingen, trekt zich op aan voorwerpen en probeert zijn eigen lichaamsgewicht op zijn voeten te balanceren.

Een baby kan zich nu zelfstandig verplaatsen, dus is het belangrijk om het huis babyproof te maken. Beveilig trappen, deuren en ramen en voorzie alle stopcontacten van een kinderslot.

Om verwondingen te voorkomen kunt u het beste een box kopen waarin uw kind zich vrij kan bewegen, maar toch beschermd is als u even niet kijkt.

En niet alleen worden de bewegingen doelgerichter en beter gecoördineerd, een baby gebruikt nu ook al zijn zintuigen om zijn omgeving te verkennen. Een baby kan nu in drie dimensies zien en gebruikt dit vermogen om voorwerpen te pakken en van de ene naar de andere hand te brengen.

Wil uw kind zich niet omdraaien? Geen nood. Sommige kinderen slaan ontwikkelingsstappen over en gaan bijvoorbeeld meteen zitten. En voor sommigen duurt het aanleren van deze vorm van bewegen gewoon wat langer.

Sociale ontwikkeling en communicatie – dit is wat je kind de afgelopen maanden al heeft geleerd.

baby liegt auf dem schoss der mutter und brabbelt
Baby’s trainen hun stem door te brabbelen.

Emotionele intelligentie is ook een belangrijke groeispurt. Baby’s maken steeds duidelijker wat ze voelen en onderstrepen dit bovendien met geluiden. Dit emotionele vermogen versterkt het zelfvertrouwen van een baby, zodat hij zich ook kan openstellen voor andere mensen in zijn omgeving.

Leren door het voorbeeld is heel belangrijk. Kinderen imiteren hun ouders in alles, dus dit is een goed moment om een goed rolmodel voor je kind te worden.

Er is ook een sterke drang om te communiceren. Een baby van 6 maanden bubbelt en brabbelt bijna de hele dag. Het bereiken van dit brabbelstadium is een belangrijke mijlpaal. Voor de taalverwerving is het belangrijk dat u dit communicatievermogen de komende weken en maanden blijft stimuleren.

Tip: Kinderen op deze leeftijd kunnen veel tijd en zenuwen vergen. Omdat uw kind u niet meer 24 uur per dag nodig heeft, moet u tussendoor tijd vrijmaken om gewoon voor uzelf te zorgen. Doe gewoon wat goed voor je is om je batterijen weer op te laden.

4. speelideeën voor een baby van 6 maanden

familie schaut sich zusammen ein bilderbuch an
Samen prentenboeken kijken stimuleert de taalontwikkeling, sociaal gedrag en verbeelding.

De hier gepresenteerde ontwikkelingsstadia zijn slechts gemiddelden. Hoewel kinderen de afzonderlijke stadia binnen een bepaalde tijd en in een vrijwel identieke volgorde bereiken, heeft elk kind zijn eigen individuele tempo. Maak je daarom niet meteen zorgen als je kind op sommige gebieden minder ontwikkeld is.

U kunt de ontwikkeling wel actief bevorderen. Daarvoor zijn enkele spelletjes bijzonder geschikt, die wij u hieronder willen voorstellen.

  • Liedjes zingen: Door liedjes te zingen krijgen kinderen een goed gevoel voor ritme en melodieën. Als u het zingen ook combineert met bewegingen, kunt u het coördinatievermogen en het evenwichtsgevoel van uw kind ontwikkelen. Hiervoor kunt u samen met uw kind in uw handen klappen of uw kind op uw schoot laten stuiteren in het ritme van het liedje.
  • Herontdek prentenboeken: Tot nu toe kreeg een kind alleen maar verhaaltjes voorgelezen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunt u uw kind echter actief laten meelezen. Kijk bijvoorbeeld samen naar de dieren en imiteer de bijbehorende geluiden. Benoem ook zoveel mogelijk voorwerpen om de woordenschat van uw kind te vergroten.
  • Ga eendialoog aan: Het is heel belangrijk voor de taalontwikkeling dat kinderen veel woorden horen en zo een indruk krijgen van de taal. Moedig uw kind daarom aan om zo vaak mogelijk te praten. Voer “gesprekken” door te doen alsof u alles begrijpt.
  • Speelgoed heen en weer geven: Pak een speeltje waar uw kind bijzonder graag mee speelt. Neem het in uw hand en geef het dan aan uw kind. Laat uw kind het nu aan u teruggeven. Dit samenspel traint zowel de fijne motoriek als de coördinatie.

5. Bescherm kinderen tegen verwondingen met behulp van een box.

No products found.

Gerelateerde berichten