Seksuele voorlichting voor kinderen: Op welk moment moet het kind seksuele voorlichting krijgen?

Als je kind een broertje of zusje krijgt, komen er vragen als “Hoe komt de baby in je buik?” of “Wat is geslacht?”. In deze situaties weten veel ouders niet hoe ze op de vragen …

Seksuele voorlichting voor kinderen: Op welk moment moet het kind seksuele voorlichting krijgen?

Kind legt ohr an bauch der mutter
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Seksuele voorlichting voor kinderen: Op welk moment moet het kind seksuele voorlichting krijgen?
Waarom is seksuele voorlichting zo belangrijk?

Alleen als kinderen seksuele voorlichting krijgen, kunnen ze een positief lichaamsbeeld ontwikkelen. Ze moeten leren dat het volkomen normaal is om seksuele behoeften te hebben.

Wanneer moet seksuele voorlichting voor kinderen beginnen?

U moet uw kinderen zo vroeg mogelijk voorlichten. Het is belangrijk dat de informatie geschikt is voor de leeftijd.

Hoe kan ik seksuele voorlichting voor kinderen integreren in het dagelijks leven?

Het heeft veel voordelen om het onderwerp seksualiteit in het dagelijks leven te behandelen en niet als een eenmalige lezing. Beantwoord daarom altijd open en eerlijk alle vragen van uw kind over seksuele onderwerpen.

Als je kind een broertje of zusje krijgt, komen er vragen als “Hoe komt de baby in je buik?” of “Wat is geslacht?”. In deze situaties weten veel ouders niet hoe ze op de vragen van hun kinderen moeten reageren. Uit schaamte en verlegenheid blijven ze het onderwerp uitstellen. Toch is vroege opvoeding van kinderen heel belangrijk voor hun ontwikkeling en lichaamsbeeld.

Als je je kind voorlicht, moet je er altijd voor zorgen dat de informatie past bij de leeftijd. Daarom geven wij u tips op welke leeftijd u uw kind wat moet vertellen, zodat de seksuele voorlichting succesvol is.

[button]Gebruik boeken over seksuele voorlichting om het onderwerp levendiger te maken[/button]

1. seksuele voorlichting is enorm belangrijk voor een positief lichaamsbeeld

laechendes nacktes maedchen
Geef je kind de kans om zijn of haar eigen lichaam te leren kennen.

Het onderwerp seksualiteit is de laatste decennia sterk veranderd. De maatschappij wordt steeds toleranter, zodat het mogelijk is om te communiceren over individuele seksuele behoeften. Veel ouders zijn echter nog steeds erg verlegen om het hun kind te vertellen en de dingen bij de naam te noemen. In veel gezinnen komt dit onderwerp dan ook onvoldoende aan bod.

Kinderen beginnen echter al heel vroeg vragen te stellen. Om het kind in zijn genderontwikkeling dienovereenkomstig te begeleiden, is het belangrijk alle vragen open te beantwoorden. Alleen zo kunnen kinderen een positieve relatie tot hun lichaam en seksualiteit ontwikkelen.

Het ontwikkelen van een gezonde seksualiteit is enorm belangrijk voor kinderen. De psychoseksuele ontwikkeling is het onderdeel van de persoonlijkheidsontwikkeling. Zelfs kleine kinderen zijn nieuwsgierig naar hoe hun lichaam in elkaar zit en welke aanrakingen positieve gevoelens oproepen.

Door je kind zo vroeg mogelijk op een natuurlijke manier op te voeden, kun je voorkomen dat je kind wordt opgevoed door internet, de media of pornografie. Want het gevaar bestaat dat seksualiteit wordt gezien als een puur lichamelijke handeling waarbij het nauwelijks om gevoelens gaat.

Tip: Leg je kind vroeg genoeg uit dat de weergave van seksualiteit in de media niets met de werkelijkheid te maken heeft. Alleen zo kunnen jongens en meisjes leren hun partner met respect te behandelen.

2. Voed het kind op een manier op die past bij zijn of haar leeftijd.

Seksuele opvoeding voor kinderen vindt niet alleen op een bepaald moment plaats. Het is een proces dat gedurende de hele kindertijd plaatsvindt. De informatie moet gedetailleerder worden naarmate het kind ouder wordt. Zorg er echter ook voor dat u de vragen van uw kind voldoende beantwoordt, zodat het zich niet alleen voelt met belangrijke kwesties.

Het BZgA (Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting) stelt veel verschillende materialen ter beschikking, waarvan u de meeste gratis kunt downloaden. Er wordt altijd aangegeven voor welke doelgroep het betreffende materiaal bestemd is.

Ook deze korte animatiefilm legt het thema seksuele voorlichting op een kindvriendelijke manier uit:

2.1 Seksuele voorlichting tot de leeftijd van drie jaar

mutter wickelt ihr kleines kind
Al bij het inbakeren kun je afzonderlijke lichaamsdelen benoemen, waaronder de geslachtsorganen.

Pasgeborenen en peuters hebben enorm veel behoefte aan nabijheid, warmte en genegenheid. Door dagelijkse lichamelijke verzorging kun je je kind daarom al laten zien dat aanraking heerlijk voelt. Door veel lichamelijk contact kun je je kind begeleiden in zijn eigen lichaamsbeleving.

Voordat de kleintjes naar de kleuterschool gaan, moeten ze hun eigen lichaamsdelen kennen en zo mogelijk kunnen benoemen. Hieronder vallen natuurlijk ook de geslachtsorganen. In het begin kun je ze ook speelse namen geven om de verlegenheid weg te nemen om er openlijk over te praten. Maar omdat kinderen deze termen nog niet kennen, hebben ze er een heel andere relatie mee dan volwassenen, zodat het uitspreken van de termen voor hen geen probleem is.

2.2 Onderwijs voor kinderen van drie tot zes jaar

Wanneer kinderen op de kleuterschool zitten, moet u hen al vertrouwd maken met belangrijke informatie over seksualiteit. Want zelfs kleuters beginnen vragen te stellen, soms heel direct, die sommige ouders aanvankelijk sprakeloos maken. Beantwoord deze vragen op een leeftijdsgebonden manier, maar zo open mogelijk.

Uiterlijk op de kleuterleeftijd willen kinderen hun eigen lichaam en dat van hun leeftijdsgenootjes onderzoeken. In zogenaamde doktersspelletjes ontdekken ze dat jongens en meisjes er anders uitzien. Daarbij is het belangrijk dat kinderen de juiste namen voor alle lichaamsdelen kennen. Daarnaast moet het kind voordat het naar de basisschool gaat, dus vanaf 6 of 7 jaar, weten hoe een kind wordt verwekt.

Bereid uw kind ook voor op hoe de ontwikkeling van kind tot volwassene verloopt. Zo worden jongens voorbereid op hun eerste zaadlozing en meisjes op hun eerste menstruatie. Vertrouw er niet op dat kinderen deze informatie krijgen in de lessen seksuele voorlichting op de basisschool.

Vroegtijdige seksuele voorlichting beschermt kinderen ook tegen misbruik en seksueel geweld. Pas als een kind het verschil kent tussen normale nabijheid en seksuele handelingen is het in staat “nee” te zeggen.

2.3 Bespreken van lichamelijke veranderingen op de leeftijd van 9 tot 12 jaar

haende mit herz und kondom
Leg uw kind het belang van anticonceptie uit.

In verschillende studies hebben wetenschappers vastgesteld dat de puberteit bij kinderen steeds vroeger begint. Vanaf 10 jaar beginnen borsten te groeien en verschijnt het eerste schaamhaar. Als je witte afscheiding bij je dochter opmerkt, moet je met haar praten over haar eerste menstruatie.

Omdat kinderen zich vanaf dat moment al kunnen voortplanten, moet u uw kind informeren over verschillende anticonceptiemethoden. Maar kinderen ontwikkelen op dit moment ook een gezond schaamtegevoel, dus ze kunnen zich schamen om er met hun ouders over te praten. Zorg in dat geval voor een voorlichtingsboek of ander materiaal, zodat uw kind dit onderwerp alleen en in alle rust kan behandelen.

Naarmate het kind vordert, nemen de lichamelijke veranderingen toe. Hoe ouder kinderen worden, hoe belangrijker hun eigen privacy voor hen wordt. Daarom kan het voor kinderen moeilijk worden om intussen seksuele vragen te stellen. Ze vragen daarom liever advies aan vrienden als ze problemen hebben.

2.4 Intensieve gesprekken over seksuele voorlichting voor kinderen tussen 12 en 17 jaar

maedchen in der pubertaet liest zeitschrift
Tieners halen veel informatie uit tijdschriften of internet.

Het is bekend dat tieners moeilijk zijn en te maken hebben met een wirwar van verschillende gevoelens. Hier loont het vooral als ze heel vroeg en uitgebreid zijn opgevoed.

Aangezien een intiem gesprek met tieners soms erg moeilijk kan zijn, moet u uw kind des te duidelijker maken dat u er altijd bent om te helpen en te adviseren als er vragen zijn of behoefte om te praten. Zorg er ook voor dat u de privacy bewaart als uw kind dat wenst.

Jongens en meisjes kunnen ook veel belangrijke informatie over seksualiteit krijgen bij een gynaecoloog of herenarts. In deze setting kunnen tieners vragen stellen die ze niet aan hun ouders willen stellen.

3 In het beste geval vindt seksuele voorlichting terloops plaats.

mutter spricht mit ihrer tochter
Maak je kind duidelijk dat je altijd een open oor hebt.

Van seksuele voorlichting een les voor kinderen maken is meestal geen goed idee. Kinderen willen niet gedwongen worden te luisteren naar een lezing over voortplanting en anticonceptie. Of ze schamen zich of ze vinden de informatie grappig zonder het serieus te nemen.

Debeste en verstandigste manier om kinderen voor te lichten is door het zijdelings te doen. Beantwoord altijd de vragen waar je kind op dat moment mee zit. Als u zich in een ongunstige situatie bevindt, moet u de vragen toch beantwoorden, al is het maar kort. Zo voorkomt u dat uw kind het gevoel krijgt dat het dergelijke vragen niet mag stellen.

Door vele kleine dagelijkse situaties leren kinderen hun verlegenheid om hun dorst naar kennis over seksualiteit te lessen, te verliezen. Kinderen en jongeren moeten zich niet schamen om over seks te praten of zelfs om seks te hebben. Het is belangrijk dat zij weten dat lichamelijkheid en seks natuurlijke dingen zijn.

Tip: Als u het moeilijk vindt om over seksualiteit te praten, kunt u ook naar counselingcentra gaan. Tijdens cursussen en individuele sessies kunt u tips en informatie krijgen over hoe u uw kind het beste kunt steunen.

5. maak het onderwerp duidelijk met boeken over seksuele voorlichting

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten