Conflicten tussen kinderen zijn volkomen normaal en trainen zelfs de sociale interactie. Vooral tussen broers en zussen hoeven ruzies niet altijd te betekenen dat de kinderen niet van elkaar houden.
Broederliefde is essentieel omdat het de persoonlijkheid van uw kinderen evenzeer vormt als concurrentie en ruzie tussen broers en zussen.
In de opvoeding is het bijzonder belangrijk dat uw ouderlijk gedrag zo constant mogelijk is. U moet niet willekeurig reageren wanneer uw kind iets goed of slecht heeft gedaan. Het moet leren wanneer lof of berisping gepast is.
Wie kent de situatie niet: een kind begint met een bepaald stuk speelgoed te spelen, terwijl het broertje of zusje – dat tot nu toe volledig tevreden was – vanaf dat moment niets anders meer wil dan juist dat speelgoed. In dit artikel lees je wat er op dat moment in het hoofd van het kind om gaat en hoe papa en mama op de nieuwe uitdagingen moeten reageren.
[button]Gids voor het opvoeden van broertjes en zusjes[/button]
Inhoudsopgave
1. jaloezie bij kinderen heeft vaak te maken met een subjectief aandachtstekort
2. Pathologisch gedrag komt zelden voor bij jaloezie bij kinderen
Zwangerschap en de geboorte van een tweede kind betekenen een nieuwe uitdaging, niet alleen voor de ouders, maar ook voor het eerste kind. Ook al overheerst meestal de verwachting van het nieuwe broertje of zusje, toch kan er rivaliteit of jaloezie optreden. Pathologische jaloezie is eerder zeldzaam. Therapieën worden ook niet vaak voorgeschreven.
Conflicten tussen kinderen zijn volkomen normaal en trainen zelfs de sociale interactie. Vooral tussen broers en zussen hoeven ruzies niet altijd te betekenen dat de kinderen niet van elkaar houden. Het gevoel achtergesteld te zijn ten opzichte van het broertje of zusje kan kinderen echter snel jaloers maken, wat weer tot verdere wrijving leidt.
Vooral wanneer de kinderen van hetzelfde geslacht zijn en het leeftijdsverschil minder dan drie jaar bedraagt, zijn ruzies tussen broers en zussen bijna voorgeprogrammeerd door rivaliteit. Vaak wordt een ruzie zelfs opzettelijk uitgelokt om te zien wie vader en moeder eerder zullen steunen. Ongepast gedrag zoals slaan of het stelen van elkaars speelgoed kan worden opgevat als een roep om aandacht. In de meeste gevallen komt het gedrag niet voort uit negatieve gevoelens jegens de broer of zus.
Kinderen willen altijd het middelpunt van de ouderlijke aandacht zijn en zijn jaloers op hun broertjes of zusjes als zij aandacht van mama of papa krijgen. In principe kan worden gezegd dat het normaal is dat broers en zussen concurreren om de aandacht van hun ouders. Om dit gedrag zoveel mogelijk te voorkomen en de relatie tussen de broers en zussen te redden, moeten ouders de liefde tussen broers en zussen en het zelfvertrouwen van de individuele kinderen actief versterken.
Opmerking: Bij zogenaamde middelste kinderen, geboren tussen de eerstgeborene en de nestjongen, is het risico op jaloezie bijzonder groot. U moet uzelf regelmatig aan dit feit herinneren en ervoor zorgen dat u ook voldoende aandacht besteedt aan het “tussenkind”.
Ruzies tussen broers en zussen vermijden en de broederliefde versterken
Broederliefde is essentieel omdat het de persoonlijkheid van je kinderen evenzeer vormt als concurrentie en ruzie tussen broers en zussen. De nakomelingen wedijveren om een positie in de familiehiërarchie, waarbij ze jaloers kijken naar de positie van hun broers en zussen en hoeveel ouderlijke aandacht ze krijgen.
Helaas is een goede relatie tussen broers en zussen niet vanzelfsprekend. Die ontstaat door genegenheid en gedeelde ervaringen. De relatie tussen uw kinderen kan alleen worden bevorderd door hen actief te laten samenleven.
Ook is het essentieel dat u als ouders tijd neemt voor al uw kinderen om te voorkomen dat er jaloezie ontstaat. Terwijl de kleintjes bijvoorbeeld hun dutje doen, kunt u de tijd gebruiken om met de ouderen te spelen of hun huiswerk te maken.
3. Vergelijk uw kinderen niet met elkaar
Er zijn een aantal dingen waar je als ouder op kunt letten om de relatie tussen je kinderen te “redden”:
- Je moet je kinderen nooit met elkaar vergelijken. Zinnen als: “Maar je zus kan het beter”, veroorzaken alleen maar meer jaloezie bij het kroost. In het ergste geval kan dit er zelfs toe leiden dat uw kind een minderwaardigheidscomplex ontwikkelt.
- Elk kind heeft zijn eigen individuele sterke punten. Ouders moeten de talenten van hun kind aanmoedigen en regelmatig laten weten dat ze uniek zijn.
- Geef uw kinderen altijd evenveel aandacht. Zorg ervoor dat familieleden of vrienden ook geen onderscheid maken tussen broers en zussen.
- Speel in op de individuele behoeften van uw kind. Kinderen zijn verschillend. Temperament, leeftijd en talenten verschillen. Het is belangrijk dat u niet aan al uw kinderen dezelfde eisen stelt. De een speelt graag voetbal, de ander leest liever boeken. Ouders moeten dit feit accepteren en hun kinderen steunen.
- Het komt ook vaak voor dat ouders met één van hun kinderen meer gemeen hebben dan met de rest van hun kroost. Dit kan bijvoorbeeld een gemeenschappelijke interesse in sport of andere hobby’s zijn. In dat geval is het vaak moeilijk om geen onderscheid te maken tussen de kinderen. Het is echter belangrijk dat u alle kinderen dezelfde kansen geeft.
- Het kroost moet samen geprezen worden: Maak er een gewoonte van om lof altijd gelijkelijk onder uw kinderen te verdelen. Bijvoorbeeld: “Geweldig dat jullie zo rustig samen spelen.” Bij het prijzen van één kind mogen de andere kinderen niet ongenoemd blijven.
- Geen enkel kind mag als “probleemkind” worden bestempeld. Ouders moeten altijd proberen de positieve kwaliteiten van hun kind te benadrukken om het zelfvertrouwen te versterken.
Geef uw kinderen meer zelfvertrouwen
Het zelfvertrouwen van uw kind is vooral belangrijk voor de sociale interactie. Als je kind veel zelfvertrouwen heeft, is de kans op jaloezie en frequente ruzies veel kleiner.
Op dit gebied wordt vooral een beroep gedaan op de ouders. Het is belangrijk dat uw kind weet wanneer het iets goed heeft gedaan. Lof en ook terechtwijzing zijn essentieel voor het opbouwen van een gezond zelfvertrouwen. Meer informatie over hoe u het zelfvertrouwen van uw kind kunt versterken, vindt u hier.
Tip: Voor de opvoeding is het vooral belangrijk dat uw ouderlijk gedrag zo constant mogelijk is. U moet niet willekeurig reageren wanneer uw kind iets goed of slecht heeft gedaan. Anders ontzegt u uw kind de kans om te leren inschatten wanneer lof of berisping gepast is.
Stel uzelf regelmatig vragen
Om jaloezietussen broers en zussen of ruzies tussen broers en zussen en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te voorkomen, moeten ouders de reeds genoemde punten internaliseren en ook zelf observeren: Heeft het kind misschien een geldige reden om jaloers te zijn? Misschien hebben de ouders de laatste tijd veel stress gehad of vergden de problemen van de oudere kinderen veel aandacht, waardoor de jongste misschien wat is misgelopen.
Mama en papa moeten zich regelmatig afvragen wanneer ze hun kinderen voor het laatst hun volle aandacht hebben gegeven. Dit geldt ook voor de latere puberteit. Een uitgebreid artikel over het onderwerp voorkeursbehandeling van kinderen vindt u hier.
Er zijn ook talloze boeken over jaloezie die je kunt lezen. Het onderwerp is eenvoudigweg te uitgebreid om alle aspecten in dit artikel voldoende te behandelen. Zelfs in de homeopathie staan bijvoorbeeld enkele suggesties over hoe om te gaan met jaloezie bij kinderen. Maar u moet zelf beslissen of dit voor u een optie is.