Vragen van kinderen: Typische vragen en antwoorden

[knop]Kinderencyclopedieën kopen[/knop] Kinderen komen ter wereld met een grote ontdekkingsgeest. In de eerste levensmaanden willen ze alles voelen en proeven, later komen daar andere zintuigen bij waarmee ze natuurverschijnselen, processen en dingen proberen te begrijpen. …

Vragen van kinderen: Typische vragen en antwoorden

kinderfragen beantworten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Vragen van kinderen: Typische vragen en antwoorden
Hoe moet je reageren op vragen van kinderen?

De vragen van kinderen zijn onbemiddeld en oprecht. Zelfs de allerkleinsten behandelen zware vragen omdat ze willen weten hoe de wereld in elkaar zit. Antwoord daarom altijd eerlijk.

Wat zijn de meest voorkomende vragen die kinderen stellen?

Wij hebben hier een overzicht van de meest voorkomende kindervragen en passende antwoorden voor u samengesteld.

Hoe kun je creatief omgaan met kindervragen?

Op kinderfeestjes kun je kindervragen heel goed gebruiken in een leuke kinderquiz. Kies de favoriete onderwerpen van de kinderen voor de quizvragen.

[knop]Kinderencyclopedieën kopen[/knop]

Kinderen komen ter wereld met een grote ontdekkingsgeest. In de eerste levensmaanden willen ze alles voelen en proeven, later komen daar andere zintuigen bij waarmee ze natuurverschijnselen, processen en dingen proberen te begrijpen.

Het resultaat zijn soms grappige en memorabele kindervragen die ouders uitdagen om te beantwoorden. Hier presenteren we vijf typische kindervragen en geven we tips over hoe je er op een eenvoudige en concrete manier op zou kunnen reageren.

1. vragen van kinderen eerlijk beantwoorden en nieuwsgierigheid opwekken.

Kinderen hebben een ongebreidelde dorst naar kennis, waarvoor je begrip moet hebben. Stoom boven een kokende pan, een elektrisch circuit of nieuwe kleurschakeringen die ontstaan als kleuren worden gemengd: Wat voor volwassenen volkomen vanzelfsprekend lijkt, is voor kinderen nieuw en spannend.

Opmerking: reageer zo mogelijk niet onverschillig op de vragen van uw kind. Dergelijk gedrag demotiveert kinderen en ontneemt hun plezier in het leren.

Beantwoord alle vragen eerlijk en toon interesse. Als de vragen gevoelig liggen, zoek dan korte en liefst beeldende antwoorden voor kinderen tot zes jaar. Als kinderen meer willen weten, vraag het dan nog eens uitgebreider.

2. vijf typische kindervragen – goede antwoorden voor alle leeftijden

Vragenfase

Rond de leeftijd van drie jaar beginnen kinderen hun omgeving bewust waar te nemen en te begrijpen. “Waarom” is nu een heel vaak gehoord woord.

Bestaat God? Hoe werkt de blender? En hoe maak je eigenlijk papier? Voor kinderen zijn zulke vragen allemaal even relevant.

Kenmerkend voor kindervragen is juist dat ze op een heel luchtige manier worden gesteld en dat de kinderen zin hebben om op zoek te gaan naar het antwoord.

U kunt uw kind daarbij helpen door leeftijdsgebonden antwoorden te geven die de eerste dorst naar kennis lessen. Hier presenteren wij vijf typische kindervragen en mogelijke antwoorden.

2.1 Waarom is de lucht blauw?

Vater und Sohn schauen in eine Lupe
Ouders kunnen samen op zoek gaan naar antwoorden op kindervragen.

Goed antwoord voor kinderen van 3 jaar:

Licht legt een lange weg af van de zon naar de aarde. Daarbij kleurt het licht de hemel blauw. Als de zon ’s avonds ondergaat en laag aan de hemel staat, kleurt het licht de hemel oranje, rood en geel.

Goed antwoord voor kinderen van 8 jaar:

Als het licht van de zon op de aarde schijnt, wordt het witte licht gebroken door stofdeeltjes in de lucht. Eigenlijk is licht niet wit, maar bestaat het uit vele verschillende kleuren. Wanneer het wordt gebroken door stof en andere deeltjes in de atmosfeer, lijkt het blauw en bij zonsondergang zelfs oranje en geel.

2.2 Waarom is de man zo dik?

Goed antwoord voor kinderen van 3 jaar:

Ieder mens ziet er anders uit. Er zijn dunne en dikke mensen, sommigen hebben moedervlekken en anderen niet en er zijn ook veel verschillende haarkleuren.

Goed antwoord voor kinderen van 8 jaar:

Er zijn verschillende redenen waarom iemand wat meer weegt. Misschien beweegt hij niet genoeg of eet hij te veel en ongezond. Maar hij kan ook ziek zijn.

2.3 Waar komen baby’s vandaan?

Kinder betrachten den Bauch einer schwangeren Frau
Kindervragen staan heel vaak in het teken van het menselijk lichaam.

Goed antwoord voor kinderen van 3 jaar:

Als mama en papa van elkaar houden, besluiten ze een baby te krijgen. Mama’s buik groeit en als die heel groot is, is de baby er.

Goed antwoord voor kinderen vanaf 8 jaar:

De specifieke vraag en het kennisniveau van het kind bepalen hoe je deze vraag kunt beantwoorden. Vaak werkt het goed om kinderen op deze leeftijd een zo algemeen mogelijk antwoord te geven over hoe een kind gevormd wordt. Maar noem in ieder geval de dingen bij hun naam. Vaak is dit eerste antwoord voldoende, als er verdere vragen zijn, beantwoord die dan zo dat uw kind een zo positief mogelijk beeld krijgt van seksualiteit.

2.4 Wat is mosterd?

Goed antwoord voor kinderen van 3 jaar:

Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaadjes die aan een plant groeien. De zaden worden geperst en gemengd met andere ingrediënten.

Goed antwoord voor kinderen van 8 jaar:

De mosterdzaadjes worden geplet en ontvet en tot meel gemalen. Vervolgens wordt het meel gemengd met azijn, water en verschillende kruiden. Dit mengsel wordt dan puree genoemd. Vervolgens wordt het gedurende langere tijd weer goed gemengd tot de mosterd klaar is.

2.5 Moet je sterven?

Goed antwoord voor kinderen van 3 jaar:

Ja, alle mensen moeten sterven. Maar het zal heel, heel lang duren voordat ik sterf.

Goed antwoord voor kinderen van 8 jaar:

Ja, ieder mens moet ooit sterven, net als dieren en planten. Als een mens geboren wordt, groeien de organen en botten allemaal door tot de persoon volgroeid is. En op een gegeven moment, na een lang leven, is het lichaam oud, kunnen de organen hun werk niet meer doen en worden de botten poreus. Dan wordt de mens zwak en volgt de dood.

3. sprakeloos – wanneer ouders het antwoord niet weten

Mutter und Kind sitzen gemeinsam am Laptop
Niet op alle kindervragen is snel een antwoord te vinden, maar op internet zijn er veel te vinden.

Wat is elektriciteit? Waarom is er gewichtloosheid in de ruimte? Hoe is onze aarde gevormd? Vooral bij wetenschappelijke vragen weten ouders niet altijd het antwoord. Dus schijnbaar eenvoudige vragen kunnen hen doen zweten.

Maar dat is niet erg, maak uw kind vertrouwd met het volgende tot nadenken stemmende gezegde, dat een belangrijke hoeksteen van de opvoeding kan zijn:

Je hoeft niet alles te weten, je moet alleen weten waar het op staat.

Geef gerust toe als je ergens het antwoord niet op weet en stel je kind de wedervraag: Hoe denk je dat dat werkt?

Bij moeilijke vragen zal je kind waarschijnlijk niet met het antwoord komen, maar hij of zij leert al denkend dat het leuk kan zijn om zelf op zoek te gaan naar een antwoord. Ga samen op zoek naar de antwoorden, gebruik een boek of het internet als bron. Hier vindt u een overzicht van veelvoorkomende kindervragen met hun antwoorden.

4. de beste naslagwerken en non-fictie boeken voor kinderen

Kind ist von Kinderbüchern umringt
Boeken brengen kennis over op een leeftijdsgebonden manier.

Er is nu een breed scala aan non-fictie boeken voor alle leeftijden en bijna alle interesses.

Observeer je kind en ontdek welk onderwerp hem of haar erg interesseert en bied hem of haar boeken aan die bij dit onderwerp passen. Prentenboeken zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar, non-fictieboeken vanaf ongeveer vier à vijf jaar.
Als het kind heel specifieke vragen heeft, kun je ook samen een antwoord zoeken op internet. Er zijn zeer goed voorbereide uitlegvideo’s voor kinderen waarin de meest uiteenlopende kindervragen op een onderhoudende manier worden uitgelegd.

Tip: Een kinderencyclopedie zou standaard in elke kinderkamer moeten staan, waarin schoolkinderen snel antwoorden kunnen vinden op belangrijke vragen.

Dit zijn goede bronnen om vragen van kinderen te beantwoorden:

Bron Geschikt voor…
Waarom, waarom, waarom De non-fictie serie geeft al meer dan 20 jaar informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. De kinderboeken zijn verkrijgbaar in series voor 2 tot 4 jarigen (meer dan 60 boeken), voor 4 tot 7 jarigen en voor 8 jaar en ouder.
Atlas en kinderencyclopedie In geen enkel gezin mag een atlas ontbreken waarmee kinderen snel en goed voorbereid geografische vragen kunnen beantwoorden. Schoolkinderen kunnen hun eigen vragen leren beantwoorden met een op hun leeftijd afgestemde kinderencyclopedie.
Programma met de muis Hoe komt tandpasta in de tube? Hoe wordt ketchup gemaakt? En hoe worden splintervrije autoruiten gemaakt? Het klassieke kinderprogramma geeft antwoorden op kennisvragen die het best op video kunnen worden uitgelegd.
wikipedia.com Waar komt het woord caleidoscoop vandaan? Wie heeft de gloeilamp uitgevonden? Wanneer werd Friedrich Schiller geboren? Kindervragen kunnen soms ook beantwoord worden met een snelle blik op de online encyclopedie.

5. quizvragen voor het kinderfeestje

Op het laatst als kinderen in de tweede of derde klas zitten, willen ze zich met elkaar meten. Dat gebeurt bijvoorbeeld met spelletjes die als activiteit op verjaardagsfeestjes gespeeld kunnen worden. Wat dacht je van een kinderquiz waarbij de spelers lastige quizvragen onder ogen moeten zien?

De beste manier om zo’n kinderquiz te ontwerpen is door puzzelvragen samen te stellen die zijn afgestemd op de interesses van de kinderen of gebruik te maken van sjablonen die je online kunt vinden. Populaire onderwerpen zijn de ruimte, populaire tekenfilms, vragen over populaire films zoals Star Wars of “The Ice Queen”. Meisjes en jongens weten hun weg te vinden in deze thema’s en discussiëren naar hartelust over de juiste antwoorden.

6. kinderencyclopedieën kopen

No products found.

Gerelateerde berichten