Spelen voor 2-jarigen: ontwikkeling door spel bevorderen

Als ouders wil je begrijpelijkerwijs zoveel mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Daarom is het goed om te weten: Kinderen leren het beste als ze spelen. En dat doen ze uit zichzelf omdat …

Spelen voor 2-jarigen: ontwikkeling door spel bevorderen

spiele für 2 jährige
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Spelen voor 2-jarigen: ontwikkeling door spel bevorderen
Hoe herken ik een educatief waardevol spel?

Geschikte spelletjes voor 2-jarigen worden in verband gebracht met beweging, creativiteit, taal en leren en bevorderen onder meer de motoriek, het uithoudingsvermogen en het geheugen.

Hoe stimuleer ik de creativiteit van mijn kind zonder hem of haar alleen maar te laten tekenen?

Geen enkel huishouden met een kind zou zonder kleurplaat en een paar krijtjes en stiften moeten zijn. Daarnaast kun je met 2-jarigen al werken met zoutdeeg of vingerverf.

Hoe breng ik beweging in de kinderkamer?

Bewegingsspelletjes voor 2-jarigen zijn gemakkelijker te realiseren dan ze denken. Je kunt het kinderdagverblijf verlevendigen met bewegingsspelletjes of op een actieve en speelse manier de natuur verkennen.

Als ouders wil je begrijpelijkerwijs zoveel mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Daarom is het goed om te weten: Kinderen leren het beste als ze spelen. En dat doen ze uit zichzelf omdat ze van nature nieuwsgierig zijn.

U kunt de ontwikkeling van uw kleine lieveling stimuleren. Daarvoor kunt u zinvol speelgoed aanbieden en het kind aanmoedigen om te spelen. Daarbij moet het kind zowel zelfstandig bezig zijn als door u begeleid worden als dat nodig is. Hier vindt u tips over leeftijdsgebonden speelgoed voor kinderen vanaf 2 jaar. Ook leest u welke ontwikkelingsspelletjes en leerspelletjes vanaf 2 jaar bijzonder geschikt zijn – met en zonder hulpmiddelen.

[button]Meer spelletjes voor 2-jarigen op regenachtige dagen[/button]

1. kinderspelletjes met beweging zijn goed voor de groei

Bewegen

Door beweging leren kinderen hun lichaam beter kennen en worden ze zich meer bewust van hun omgeving. Ze kunnen hun emoties uiten, contact maken met anderen en ruimtelijke ervaringen opdoen.

Vanaf 2 jaar willen kinderen veel dingen zelf doen. De beste ondersteuning voor uw kind is daarom om het voldoende ruimte en tijd te geven om te spelen.

Omdat de kleintjes nu al op hun eigen beentjes staan, kunt u de bewegingsdrang ondersteunen. Op lange termijn zal dit een positief effect hebben op het uithoudingsvermogen, de groei, de immuunafweer en het cardiovasculaire systeem van uw kind.

Een ballenbad thuis is hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt. Het bevordert de motoriek, het evenwichtsgevoel en het diepe gevoel. Bovendien vinden kinderen het gewoon leuk om erin te springen, erin te duiken en zachtjes gemasseerd te worden door de ballen. Het ballenbad is ook heerlijk als het buiten koud of regenachtig is. Kijk op moeders.de welk ballenbad het beste bij uw kind past.

Kind im Bällebad
In een ballenbad hebben je kinderen plezier en ontwikkelen ze diepe zintuigen.

Leuke spelletjes voor kinderen vanaf 2 jaar zijn ook bewegingsliedjes die zonder grote hulpmiddelen werken. Dit zijn bijvoorbeeld “Der Plumpsack geht um”, “Häschen in der Grube” of “Taler, Taler du musst wandern”. Natuurlijk is dit het leukst als er meerdere mensen van dezelfde leeftijd meedoen.

U moet het kind ook zo vaak mogelijk mee naar buiten nemen, de frisse lucht in. U kunt dit combineren met verschillende bewegingsspelletjes: Gebruik beschikbare stenen, boomstammen en dergelijke om te balanceren en obstakels te overwinnen. Balspelletjes zijn ook erg leuk voor 2-jarigen. Afhankelijk van hun bewegingsdrang kun je ook tikkertje spelen of een wedstrijdje houden. Natuurlijk is de kleine dan de grote winnaar.

Let op: Kinderen hebben verschillende capaciteiten. Pas daarom op dat u uw kind niet overbelast met beweging en reageer overeenkomstig hun behoeften en signalen. Vaak is maximaal 2 uur per keer voldoende.

2. moedig spelenderwijs de creativiteit aan met knutselen en schilderen

Tijdens het spelen willen peuters alles met hun handen aanraken en de verschillende materialen verkennen. Creatieve spelletjes voor 2-jarigen zoals knutselen of schilderen zijn hiervoor ideaal. Ze kunnen spelenderwijs de ontwikkeling bevorderen, de concentratie verhogen en de fantasie stimuleren. Wij hebben drie ontwikkelingsspelletjes met verschillende hulpmiddelen voor binnen voor je op een rijtje gezet:

Materiaal Foto Tips
Vingerverf malen zu hause – bedek het schilderoppervlak met een wassen tafelkleed
– Laat de fantasie van het kind de vrije loop
– Ze kunnen met hun vingers schilderen of hun hele hand in de verf drukken.
– Je kunt ook motieven schilderen voor specifieke gelegenheden – bijvoorbeeld Pasen, Halloween of Kerstmis.
Papier entwicklung fördern – Gebruik crêpepapier of kleurrijk transparant papier, want dat is het beste materiaal voor kinderhanden om mee te werken.
– Kinderen kunnen het papier kreukelen en scheuren en op verschillende oppervlakken plakken.
– Sommige 2-jarigen kunnen al met een schaar werken, maar ze moeten altijd onder toezicht staan.
Zoutdeeg basteln tipps für kinder – Maak het deeg van bloem, zout en water in een verhouding van 2:1:1.
– Uw kind kan nu het deeg kneden en er verschillende figuren van maken.
– of samen handafdrukken in het deeg maken.
– U kunt het deeg ook uitrollen en samen vormen uitsnijden.
– vervolgens aan de lucht laten drogen of voorzichtig bakken
– Een gedetailleerd en geoptimaliseerd recept voor het bakken van zoutdeeg vindt u hier

3. geschikte spelletjes voor 2-jarigen voor taalontwikkeling

Een taalstimulerende omgeving bevordert de taalontwikkeling van je kind. Daar kun je spelenderwijs bij helpen:

 • Mutter liest Kindern vor
  Bij het voorlezen en er vervolgens over praten ontwikkelen kinderen woordrijke taal.

  Voorlezen en samen zingen is leuk. Het geeft je kind ook gevoel voor spraakmelodie en ritme.

 • Kijk samen naar boeken met verborgen voorwerpen. Praat daarna met je kleine schat over de gedetailleerde illustraties – dit consolideert zijn woordenschat.
 • Voorlezen is een van de populairste spelletjes voor taalontwikkeling. Het kind moet zelf het boek kiezen. Praat daarna met uw kind over wat hij of zij heeft gehoord.
 • In het algemeen moet u veel met uw kind praten. In een omgeving waar weinig wordt gecommuniceerd, zou de taalvaardigheid van het kind achteruitgaan.
 • U kunt ook denkbeeldige verhalen vertellen waarin het kind de held of heldin is. De kleintjes zullen des te beter luisteren.
 • Rijmpjes, vingerspelletjes en dergelijke zijn ook nuttig. “Dit is de duim die de pruimen schudt” of “Hoppe hoppe Reiter” zijn goede voorbeelden.
 • Met zelfgemaakte letters leert uw kind spelenderwijs het alfabet, de letters kunnen bijvoorbeeld met elkaar praten over in welke woorden ze voorkomen.
 • Gezamenlijke ontwikkelingsspelletjes tussen ouders en kind vergroten de woordenschat – bijvoorbeeld door alledaagse situaties na te spelen of speelgoed te gebruiken dat bij de leeftijd past.

Tip: Volgens onderzoekers ontwikkelt taal zich door gezamenlijke interactie. Hoewel het dus goed is om jonge kinderen verhalen voor te lezen, is het nog beter om er samen met hen over te praten.

4. vijf spelletjes voor 2-jarigen voor motoriek, denken en leren

Kind auf Laufrad
Met een loopwiel trainen 2-jarigen hun evenwicht en conditie.

Het speelgoed moet aangepast zijn aan de leeftijd, zodat het de ontwikkeling van kinderen – fysiek, mentaal en sociaal – kan bevorderen. Geschikt speelgoed hiervoor zijn leerspelletjes vanaf 2 jaar, maar ook denkspelletjes of insteekspelletjes. Hier zijn vijf voorbeelden

 1. Rijgen: Dit bevordert de fijne motoriek en coördinatie. Geef het kind zelf iets mee of gebruik peuterspelletjes. Bijvoorbeeld bouwstenen aan elkaar verbinden met behulp van een houten stokje en een touwtje. Doe dit wel onder toezicht zodat uw kind niets inslikt.
 2. Memory: Een klassieker onder het kinderspeelgoed vanaf 2 jaar. Ook al worden deze alleen aanbevolen voor oudere kinderen, memory is een van de geschikte hersenspelletjes voor 2-jarigen. Het bevordert de geheugenvaardigheden en de taal van het kind.
 3. Pin-en-socket spelletjes: Deze zijn er in veel verschillende variaties. Ze trainen onder andere de oog-hand coördinatie en het matchen van vormen en kleuren.
 4. Bordspellen: Geschikte spellen voor 2-jarigen zijn er ook in de vorm van bordspellen. Afhankelijk van het spel worden verschillende vaardigheden getraind. Daartoe behoren motorische vaardigheden of het leren kennen, herkennen en vergelijken van verschillende dingen uit de natuur en het dagelijks leven.
 5. Loopfiets: Loopfietsen stimuleren het evenwichtsgevoel van het kind en trainen kracht en uithoudingsvermogen.

5 Verdere spelletjes voor 2-jarigen op regenachtige dagen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten