Moeder-dochter relatie: versterk de relatie met deze tips

Een moeder-dochter relatie is een van de belangrijkste banden in iemands hele leven. Dus is het des te belangrijker dat deze relatie werkt. Maar hoe ziet een gezonde moeder-dochter relatie er eigenlijk uit? Welke mogelijke …

Moeder-dochter relatie: versterk de relatie met deze tips

Mutter-Tochter-Beziehung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Moeder-dochter relatie: versterk de relatie met deze tips
Waarom identificeren kinderen zich zo sterk met hun moeder?

De zeer nauwe band vloeit voort uit genderidentiteit en inprenting in de vroege kindertijd. De ambivalent gevormde moeder-dochter relatie beweegt zich echter altijd tussen het verlangen naar erkenning en bewuste dissociatie.

Verschilt de moeder-dochter relatie voor alleenstaande moeders?

Vaak is de relatie voor een alleenstaande moeder nog intenser omdat het mannelijke deel in het gezin simpelweg ontbreekt. Dit kan echter ook snel een probleem worden als kinderen hun moeder niet meer om raad vragen.

Hoe kun je de moeder-dochter relatie versterken?

We hebben enkele tips samengevat in hoofdstuk 4. U moet uw dochter onder meer steunen in haar hobby’s en haar zelfvertrouwen versterken.

Een moeder-dochter relatie is een van de belangrijkste banden in iemands hele leven. Dus is het des te belangrijker dat deze relatie werkt.

Maar hoe ziet een gezonde moeder-dochter relatie er eigenlijk uit? Welke mogelijke relatietips zijn er om de relatie te versterken en in hoeverre zorgt een te hechte band voor problemen?

In ons artikel gaan we dieper in op de moeder-dochter relatie, leggen we uit waar moeilijkheden ontstaan en welke mogelijkheden er zijn om iets aan een verstoorde band te doen.

[button] Koop de gids over de moeder-dochter relatie [/button].

1. de eerste levensjaren zijn moeders en dochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Mutter und Tochter umarmen sich
Moeders zijn de belangrijkste verzorgers.

Elke moeder heeft een heel bijzondere relatie met haar kind die geen mens ooit volledig kan bevatten. Naast de zeer intensieve borstvoedingsperiode heeft echter ook het gelijke geslacht van moeder en dochter een enorme betekenis voor hun relatie met elkaar.

In sommige gevallen duurt deze uitstekende relatie slechts tot de kleuterschool, terwijl in andere gevallen pas in de puberteit ernstige conflicten ontstaan. Vroeg of laat proberen de meeste meisjes zich echter los te maken van de co-dependentie en hun eigen ideeën te ontwikkelen.

Als deze ideeën in overeenstemming zijn met de idealen van de moeder, is de moeder-dochterrelatie relatief probleemloos. Wijken de ideeën van het kind echter sterk af van die van de ouders, dan ontstaan er vaak min of meer openlijke geschillen.

https://www.youtube.com/watch?v=nbvpO6HOGAU

Tip: Klamp je dochter niet vast als ze wat ruimte zoekt, maar probeer altijd open te blijven staan voor verandering.

2. de moeder-dochter relatie – tussen wedijver en rebellie

Mutter schreit ihre Tochter an
In bijna elke relatie komt vroeg of laat ruzie voor.

Enerzijds vertegenwoordigt de moeder een groot rolmodel voor elk meisje. Vooral in de eerste levensjaren identificeren kinderen zich bijzonder sterk met hun eigen moeder.

De zeer nauwe band vloeit voort uit genderidentiteit en inprenting in de vroege kindertijd. Tegelijkertijd ontwikkelen meisjes mettertijd steeds meer eigen ideeën en moeten zij zelf uitvinden wie zij zijn. Deze ambivalent gevormde moeder-dochterrelatie beweegt zich dus steeds tussen het verlangen naar erkenning en de bewuste dissociatie.

Als je echter al vroeg begint de band met elkaar te versterken, zullen er in latere fasen beduidend minder relatieproblemen zijn die de unieke relatie op de proef stellen.

3. moeders zijn een veelgevraagd adviseur in alle levenssituaties

Mutter gibt Tochter einen Rat
Moeders zijn de eerste gesprekspartner bij veel kwesties.

Zowel in de vroege kindertijd als in de adolescentie of als volwassene wenden de meeste meisjes of jonge vrouwen zich meestal tot hun moeder met problemen of hangende beslissingen.

Of het nu gaat om de eerste verliefdheid op de basisschool, de menstruatie of zelfs de eerste geslachtsgemeenschap – bij al deze problemen denkt bijna geen enkel meisje eraan zich tot haar vader te wenden.

Vaak is de relatie nog intenser voor een alleenstaande moeder omdat het mannelijke deel van het gezin gewoon ontbreekt. Dit kan echter ook snel een probleem worden als kinderen hun moeder niet meer om raad vragen.

Let op: Dochters hebben hun eigen hoofd en hoeven niet om raad te vragen. Zodra dit echter een dwang wordt, ontstaat er meestal een sterk moeder-dochterconflict dat moeilijk op te lossen is.

4. tips voor een goed functionerende moeder-dochter relatie

Zo moeder, zo dochter:

Ook al willen veel dochters deze zin niet horen, uit een recente studie blijkt dat de relaties van een moeder van grote invloed zijn op de latere partnerschappen van de dochter.

In principe moet de relatie tussen ouders en kinderen gekenmerkt worden door liefde en wederzijds respect. Daarnaast is een zekere nabijheid noodzakelijk om samen mooie momenten te delen of samen problemen het hoofd te bieden.

Oriënteer je daarom op de volgende opvoedtips om een gezonde en harmonieuze relatie met elkaar op te bouwen:

 • Wees er altijd voor je kind, op welk gebied het ook hulp nodig heeft.
 • Blijf openstaan voor veranderingen in de loop van de kindertijd en de adolescentie.
 • Besef dat een moeder niet voor altijd het middelpunt van het leven van een kind kan zijn.
 • Steun uw dochter in hobby’s.
 • Houd een laag profiel in de vriendschappen van uw dochter. De kans op conflicten is hier groot.
 • Laat uw dochter zien dat u trots op haar bent. Dit geldt zowel voor kleine dingen als voor grote prestaties.
 • Versterk het zelfvertrouwen van uw dochter, zodat de moeder-dochter relatie op een stevig fundament kan staan.
 • Neem geen beslissingen voor uw dochter, maar geef haar alleen advies. Kinderen moeten ook fouten maken om te leren volwassen te worden.
 • Wees altijd betrouwbaar. Als u een belofte niet kunt nakomen, leg dan uw gedrag uit en verontschuldig u.

5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Eltern diskutieren mit ihrer Tochter
Ouders moeten altijd samen optrekken.

Zijn er aanbevolen boeken over de moeder-dochter relatie?

Er is meer dan één goed boek over dit complexe onderwerp. Wat nu echter belangrijk is, is niet zozeer welk boek u kiest, maar dat u de tips voor een succesvolle moeder-dochterrelatie daadwerkelijk toepast en niet alleen maar leest.

Hoe kunnen conflicten in de adolescentie worden opgelost?

Het is vaak moeilijk in de jaren van de puberteit. Probeer altijd een stapje terug te doen en sterke emotionele uitbarstingen minder over jezelf af te roepen. De hormonen slaan op hol en zijn nauwelijks tot rust te brengen.

Als er in deze fase een duidelijke breuk met elkaar is, lijdt de moeder-dochter relatie er vaak blijvend onder. Daardoor zijn veel vrouwen op volwassen leeftijd aangewezen op therapie. Overigens is dit zeker geen eenzijdige situatie, want vooral moeders hebben er veel last van als dochters zich van hen afkeren. Praat dus zo open mogelijk over je gevoelens zonder verwijtend te klinken.

Zijn er moeder-dochter relaties die niet geheeld kunnen worden?

Helaas kan niet elk conflict worden opgelost. Toch duurt de band tussen moeder en dochter een leven lang. Dat geldt ongeacht of moeders of dochters dat willen.

Verzoening moet daarom altijd een optie zijn voor de toekomst. Zelfs in gevallen van extreme moeilijkheden worden vaak compromissen gesloten. Maar vooral in gevallen van emotionele mishandeling of geweld moet je dringend therapeutische hulp zoeken.

Gids voor moeder-dochter relaties kopen

No products found.

Gerelateerde berichten