Haar knippen voor kinderen: tips en instructies voor kinderkapsels

In deeerste weken en maanden van het leven groeit het haar van de meeste kinderen relatief langzaam. Op een gegeven moment gaat het haar echter over de ogen hangen. Daarom worden de meeste kinderen pas …

Haar knippen voor kinderen: tips en instructies voor kinderkapsels

kinder haare schneiden
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Haar knippen voor kinderen: tips en instructies voor kinderkapsels
Mag het haar van kinderen worden geknipt voordat ze één jaar oud zijn?

Laat de eerste knipbeurt niet afhangen van de leeftijd van uw kind. Knip het haar zodra het te overvloedig of hinderlijk wordt.

Welk gereedschap heb ik nodig om het haar van kinderen te knippen?

Je hebt een kam, een schaar, wat klemmen en een handdoek nodig. Als u niet graag met een schaar knipt, kunt u ook een scheermes of een tondeuse gebruiken.

Wordt het haar droog of nat geknipt?

Voor kinderen is het het beste om het haar te knippen als het droog is. Zo kun je beter zien hoe de afzonderlijke strengen vallen.

In deeerste weken en maanden van het leven groeit het haar van de meeste kinderen relatief langzaam. Op een gegeven moment gaat het haar echter over de ogen hangen. Daarom worden de meeste kinderen pas na ongeveer een jaar voor het eerst geknipt. Kun je het haar van kinderen zelf knippen of kun je beter naar de kapper gaan?

Veel ouders grijpen zelf naar de schaar als het om baby’s of kleine kinderen gaat. Maar wat is de beste manier? Wij laten je zien hoe je zelf het haar van je kind kunt knippen en welk keukengerei daarbij nodig is.

[button]Geschikte kappersschaar kopen[/button]

1. kinderhaar groeit nog erg onregelmatig

kleiner junge mit einem lockenkopf
Sommige kinderharen groeien vanaf het begin heel snel en krachtig.

Terwijl sommige baby’s kort na de geboorte een volle haardos hebben, groeit het haar van andere kinderen heel, heel langzaam. Daarom is niet eenduidig te zeggen wanneer een kind voor het eerst naar de kapper moet.

Kijk maar wanneer je kind het haar vervelend vindt. Zodra de krulletjes in de ogen vallen, is het tijd om ze wat in te korten. Als het haar bijzonder dik is, kan een zomerkapsel bijvoorbeeld ook voor een welkome verkoeling zorgen.

Omdat de eerste weken en maanden nog geen echte kapsels belangrijk zijn, kunnen vaders en moeders dapper zelf de schaar ter hand nemen om het haar een beetje in model te brengen. Dat scheelt niet alleen geld, maar mogelijk ook zenuwen.

Vroeger geloofde men dat kinderen hun haar pas voor het eerst mochten laten knippen als ze minstens een jaar oud waren, omdat anders hun verstand zou worden weggesneden. Aan dit bijgeloof moet je natuurlijk geen aandacht besteden.

De eerste krul is voor de meeste gezinnen iets heel bijzonders. Door hem te bewaren en bijvoorbeeld in een boek te plakken, creëer je een heel bijzondere herinnering die je vele jaren later nog aan deze mooie tijd zal herinneren.

Tip: Als je liever naar een kapper gaat, let er dan op dat die ook gespecialiseerd is in kinderkapsels. Salons die gespecialiseerd zijn in kinderkapsels moeten ook een speciale stoel voor kinderen hebben.

2 Bereid de werkplek voor

professionelle friseurscheren
Gebruik een professionele kappersschaar in plaats van een huishoudschaar.

Als je het haar van baby’s en peuters wilt knippen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Kinderen kunnen zich maar heel beperkt stilhouden. Hoe korter de procedure, hoe meer ontspannen de kinderen zullen zijn.

U kunt het beste een kamer met tegels of een houten vloer kiezen. Zo kunt u het haar aan het eind gemakkelijk opvegen. Zet vervolgens twee stoelen neer waar u en uw kind comfortabel kunnen zitten. U kunt een spiegel opstellen, zodat uw kind kan meekijken.

Voor het knippen heb je ook nodig

 • Kam
 • Schaar
 • Clips
 • Handdoek
 • Bezem
 • eventueel een tondeuse voor kinderen

Gebruiknooit een huishoud- of hobbyschaar voor het knippen van kinderen. Omdat ze te bot zijn, verpest je al het haar. Dit geldt vooral als het haar nog erg fijn is. Het is daarom beter om een professionele knipschaar te gebruiken. Je kunt ze krijgen voor ongeveer 20 tot 30 euro. Een kappersschaartest vind je hier.

In plaats van een kam en een schaar te gebruiken, kunt u het haar van de kinderen ook inkorten met een tondeuse of een scheermes. Omdat deze apparaten echter erg luidruchtig kunnen zijn, kunnen ze voor sommige kinderen erg beangstigend zijn. Test daarom in hoeverre u dergelijke apparaten kunt gebruiken. 3.

3. Scheiden van kinderhaar – met deze instructies is het mogelijk

De meeste kinderen zijn bang als hun ouders of de kapper de schaar pakken en hun haar willen knippen. Ze zijn bang dat het knippen van hun haar pijnlijk zal zijn. Neem deze angst serieus. Leg uit dat haar dood weefsel is en dat het knippen daarom niet voelbaar is.

Als uw kind nog steeds sceptisch is, kunt u zelf een klein stukje afknippen of uw kind meenemen naar de kapper. Zo kan het met eigen ogen zien dat deze procedure absoluut ongevaarlijk en pijnloos is.

Tip: Als uw kind bijzonder onrustig en zenuwachtig is, moet u voor afleiding zorgen. Dit kan een nieuw speeltje zijn of de favoriete knuffel.

Hoe je van lang haar een kort kapsel maakt, zie je in deze video:

3.1 De uiteinden trimmen

Er zijn veel verschillende kapsels die in aanmerking komen voor een kinderkapsel. Sommige kinderen houden echter graag hun haar, zodat je alleen de uiteinden hoeft te knippen. Voor jongens en meisjes met kort haar is het meestal voldoende om de afzonderlijke lokken te knippen.

Om de uiteinden te knippen, moet je eerst het bovenste haar van het kind rond het hoofd vastklemmen met wat klemmetjes. Kam het overige haar glad en begin met knippen bij de nek. Neem hiervoor een lok tussen je middel- en wijsvinger en knip die op de gewenste lengte.

Dit is nu de kniplijn die je kunt gebruiken als sjabloon voor alle andere strengen. Zodra je het onderste haar hebt ingekort, kun je de clips losmaken en het bovenste haar dienovereenkomstig aanpassen. Als je wat volume aan het kapsel wilt toevoegen, kun je het bovenste haar ook iets korter knippen.

3.2 Een pony knippen

kleines maedchen bekommt einen pony
Bangs zijn een van de makkelijkst te onderhouden kinderkapsels.

Als kinderen ouder zijn, hebben ze al precieze ideeën over welke kapsels op dat moment in de mode zijn. Meisjes met lang haar willen vaak franjes, zodat hun haar niet altijd in hun gezicht hangt.

Het knippen van franjes is niet zo moeilijk als veel mensen denken. Kam de pony naar voren en bind de rest van het haar vast met een elastiekje. Neem nu de eerste streng en kort die in tot de gewenste lengte. Je kunt deze kniplijn gebruiken als leidraad voor de andere lokken.

Om de pony natuurlijker en fringe te maken, kun je de punten vervolgens een paar keer schuin afknippen met de schaar.

3.3 Het jongenskapsel

Het haar van jongens wordt meestal een beetje anders geknipt. Scheid eerst je haar van oor tot oor. Het voorste deel kun je naar voren kammen. Scheid nu enkele secties aan de achterkant van het hoofd. Knip de afzonderlijke strengen evenwijdig aan het hoofd af op de gewenste lengte.

Laat het haar iets langer aan de bovenkant van het hoofd. Herhaal deze procedure met alle strengen achter op het hoofd. Scheid vervolgens de voorste sectie in enkele lijnen. Trek het haar omhoog tussen de wijs- en middelvinger en kort het in tot de gewenste lengte.

Kort het haar boven de oren in door met de punt van de schaar van onderaf in het haar te knippen.

Hoe je dit kapsel knipt met een scheermes en een schaar zie je in deze video:

4. tips om het knippen van kinderhaar makkelijker te maken

kleiner junge bekommt die haare geschnitten
Vooral baby’s en peuters kunnen hun hoofd nog niet lang stilhouden.

Het knippen van kinderhaar is niet zo moeilijk en vergt alleen een beetje oefening. In het volgende krijg je tips over hoe je met vertrouwen het haar kunt knippen.

 • Als je zelf het haar van je kind wilt knippen, is het belangrijk dat je altijd de instructies volgt. Zo voorkom je ongelukken en onbedoelde snijwonden.
 • Leg een handdoek of cape om je kind heen, zodat het geknipte haar niet op de kleren valt.
 • Zorg ervoor dat het hoofd van uw kind altijd rechtop staat.
 • Als u het haar van een baby knipt, wees dan extra voorzichtig met de schaar, want baby’s zijn nog erg onrustig en bewegen hun hoofd vaak schokkerig.
 • Knip het haar als het droog is, omdat het anders valt als het nat is en klitten moeilijk te zien zijn. Een krullende manen daarentegen moet nat zijn, zodat het haar soepeler valt.
 • Werk altijd laagje voor laagje naar voren. Trim het haar voorzichtig en knip niet te veel.
 • Leid uw kind af met speelgoed, knuffels, boeken of luisterspelletjes.
 • Voor onrustige, angstige kinderen helpt het als u op de schoot van een vertrouwd persoon gaat zitten terwijl u het haar knipt.
 • 4. Als uw kind een bijzonder uitgebreid kapsel wil, zoals een bob, kunt u het beste een kapper bezoeken die u vertrouwt. 5. Koop een geschikt kapsel.

5. koop een geschikte kappersschaar

No products found.

Gerelateerde berichten