Het zelfvertrouwen van kinderen vergroten: hoe je je kind opvoedt tot een zelfverzekerd persoon

[button]Handleiding voor het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen[/button] 1. er zijn veel manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Zelfvertrouwen hebben betekent niet perfect zijn Met een gezond zelfvertrouwen zal je kind …

Het zelfvertrouwen van kinderen vergroten: hoe je je kind opvoedt tot een zelfverzekerd persoon

selbstsicheres Kind steht an der Tafel
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Het zelfvertrouwen van kinderen vergroten: hoe je je kind opvoedt tot een zelfverzekerd persoon
Hoe kan ik het zelfvertrouwen van mijn kind versterken?

Er zijn veel verschillende factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u uw kind prijst en berispt wanneer dat gepast is. U moet zo constant en consequent mogelijk zijn in uw gedrag.

Hoe werkt “liefdevol straffen”?

Dit kan vrij gemakkelijk worden toegepast door specifieke bewoordingen te gebruiken. U kunt beter zeggen: “Het is niet netjes om andere kinderen te knijpen. Het doet pijn. Knijp alsjeblieft niet meer!” dan “Je bent een stout meisje! Waarom kun je niet lief zijn?

Hoe prijs ik mijn kind op de juiste manier?

Probeer ook hier formuleringen te kiezen die zo concreet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld: “Fijn dat je zo rustig hebt gewacht bij de dokter” is beter dan een simpel “Goed gedaan”.

[button]Handleiding voor het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen[/button]

1. er zijn veel manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

Zelfvertrouwen hebben betekent niet perfect zijn

Met een gezond zelfvertrouwen zal je kind het zeker gemakkelijker hebben op de kleuterschool en op school. Zelfvertrouwen betekent echter niet altijd slim en sterk zijn of altijd weten wat goed of fout is. Het betekent eerder dat je jezelf kent en waardeert. Jezelf respecteren en je eigen sterke kanten kennen en waarderen.

Om uw kind een gezond gevoel van eigenwaarde te geven, is het belangrijk dat het weet wanneer het iets goed heeft gedaan. Als ouders hebt u daarvoor twee instrumenten tot uw beschikking – lof en berisping. Als uw kind zijn of haar grenzen niet kent, zal het blijven kijken hoe ver het kan gaan. Dit testen van grenzen is een teken van onzekerheid, wat op den duur ook kan bijdragen aan een gebrek aan zelfvertrouwen.

Daarom is het belangrijk dat u uw kind prijst en berispt wanneer dat gepast is. Daarbij moet u zo constant en consequent mogelijk zijn, zodat uw kind leert inschatten hoe u op bepaalde dingen reageert.

Daarnaast zijn er veel kleine punten waarop u in het dagelijks leven kunt letten om het zelfvertrouwen van uw kind te versterken (Sommige ouders zweren in dit verband bij homeopathie of bolletjes. Hiermee moet echter voorzichtig worden omgegaan):

  • Besteed aandacht aan uw kind
  • Stel duidelijke grenzen
  • Moedig beperkte risico’s aan
  • Benadruk het positieve
  • Ergotherapie en diverse oefeningen en cursussen

2. geef uw kind alle aandacht

Mutter spielt mit Tochter
Als je veel tijd met je kind doorbrengt, zullen ze merken dat je van ze houdt en ze waardeert.

Een basisvoorwaarde voor het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde is dat je kind weet dat er onvoorwaardelijk van hem of haar wordt gehouden. Laat je kind zien dat je van ze houdt en laat ze ook weten dat deze liefde niet voorwaardelijk is.

Ook als u van uw kind houdt, is het belangrijk dat u gepast reageert op ongepast gedrag. Uw kind moet echter altijd weten dat u niet zijn persoonlijkheid berispt, maar zijn gedrag.

Liefdevol straffen kan gemakkelijk worden uitgevoerd door specifieke bewoordingen te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld beter zeggen: “Het is niet netjes om andere kinderen te knijpen. Het doet pijn. Knijp alsjeblieft niet meer!” dan “Je bent een stout meisje! Waarom kun je niet lief zijn?

Je moet elke dag bewust de tijd nemen om je kind je volledige aandacht te geven. Dit geldt echter niet alleen voor een vaste periode overdag, maar ook tussendoor als je kind je een vraag stelt of anderszins aandacht nodig heeft. Hierdoor beseffen de kleintjes dat ze waardevol zijn en gewaardeerd worden. Voor het zelfvertrouwen van een kind is dit natuurlijk goud waard.

3. stel duidelijke grenzen voor je kind

Kinderen moeten niet alleen weten dat ze geliefd zijn, maar ook wat hun grenzen zijn. Ouders moeten hiervoor altijd duidelijke regels stellen.

Voorbeeld: Als je een regel hebt dat het avondeten in de keuken wordt gegeten, moet deze regel ook door iedereen in het huishouden worden nageleefd. Mama en papa mogen het voor zichzelf niet anders doen en mogen niet op de bank eten – ook al is dat misschien comfortabeler. Bovendien moet u hier geen uitzonderingen maken, zodat uw kind beseft dat er regels zijn die niet kunnen worden veranderd.

Vaste regels bieden ook wat meer zekerheid, wat op den duur kan bijdragen tot het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde.

Bevorderen van beperkte risico’s

Om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten, moet je het regelmatig aanmoedigen om nieuwe dingen te proberen. Dat kan zijn een nieuw gerecht uitproberen, nieuwe vrienden maken (bijvoorbeeld door te sporten), nieuwe spelletjes spelen of een nieuw knutselproject beginnen. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten en je kind naar hartenlust aanmoedigen.

Ook al is er altijd een risico op mislukking, u moet uw kind berekenbare risico’s laten nemen. Alleen zo kan hij of zij nieuwe ervaringen opdoen, de omgang met andere mensen uitproberen en uiteindelijk een gezond zelfvertrouwen opbouwen.

Als uw kind gefrustreerd raakt, kunt u afzien van hulp. Zo kan je kind leren om fouten te maken en beter met frustratie om te gaan. Uiteindelijk helpt dit ook om zelfvertrouwen op te bouwen.

4. Benadruk positieve dingen

Junge erhält Belohnung von Mutter
Laat je kind weten wanneer hij of zij iets goed heeft gedaan.

Als je kind iets goed heeft gedaan, moet je dat erkennen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld: “Fijn dat je zo rustig hebt gewacht bij de dokter” is beter dan een simpel “Goed gedaan”. Dit helpt ook om stap voor stap een gezond gevoel van eigenwaarde op te bouwen.

Zinnen als: “Waarom begrijp je het niet zo snel als je broer?” leiden alleen maar tot schaamte, afgunst of rivaliteit bij het kroost. Zelfs goedbedoelde vergelijkingen als “Jij bent de slimste” kunnen averechts werken als het kind later moeite heeft aan deze verwachtingen te voldoen. Als uw kind weet dat het geliefd is om zijn uniekheid, zal het zichzelf ook meer waarderen.

Tip: Als uw kind ergens niet in slaagt, moet u benadrukken dat iedereen sterke en zwakke punten heeft. Zo leren de kleintjes dat niemand perfect is of overal goed in is. Herinner uw kind er tegelijkertijd aan dat hij of zij veel sterke punten heeft.

5. medische maatregelen kunnen helpen om zelfvertrouwen te trainen

Zoals gezegd is het volkomen normaal dat het zelfvertrouwen van kinderen verschillende vormen aanneemt. Slechts in zeldzame gevallen krijgt een gebrek aan zelfvertrouwen pathologische kenmerken, zodat het behandeld moet worden.

Als dat het geval is, wordt het meestal veroorzaakt door een sociale fobie. Er zijn verschillende manieren om het zelfvertrouwen te versterken, los van de opvoeding door de ouders.

Eerst en vooral is een bezoek aan een psycholoog noodzakelijk. Daarna kunnen verschillende maatregelen, zoals bezigheidstherapie, worden voorgeschreven. Hier vindt u meer informatie over het proces van ergotherapiebehandeling bij gebrek aan zelfvertrouwen.

6. handleiding voor het versterken van het zelfvertrouwen van kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten