Stiefbroers en -zussen: tips voor een harmonieus gezinsleven

Patchwork- en regenbooggezinnen zijn in Duitsland geen zeldzaamheid meer. Er bestaan al lang veel verschillende gezinsconstructies die niets meer gemeen hebben met het klassieke gezinsbeeld van vader, moeder en kind. Een nieuwe relatie na een …

Stiefbroers en -zussen: tips voor een harmonieus gezinsleven

stiefgeschwister
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Stiefbroers en -zussen: tips voor een harmonieus gezinsleven
Hoe zorg ik ervoor dat stiefbroers en -zussen met elkaar overweg kunnen?

Het is het beste om de tijd te nemen en de kinderen te laten wennen aan de nieuwe situatie. Daarnaast is het een goed idee om te focussen op de dingen die ze gemeen hebben.

Wanneer kan ik gaan samenwonen met een nieuwe partner met kinderen?

Het is moeilijk een algemeen antwoord te geven. U moet echter niets overhaasten, want er zijn veel verschillende mensen bij betrokken.

Erven stiefkinderen iets?

De Duitse wet voorziet niet in een verplicht aandeel voor stiefkinderen. Het is dus een goed idee om een testament op te stellen als u hierin verandering wilt brengen.

Patchwork- en regenbooggezinnen zijn in Duitsland geen zeldzaamheid meer. Er bestaan al lang veel verschillende gezinsconstructies die niets meer gemeen hebben met het klassieke gezinsbeeld van vader, moeder en kind.

Een nieuwe relatie na een scheiding is echter altijd een uitdaging. Dit geldt vooral wanneer één partner of zelfs beiden kinderen in de nieuwe verbintenis inbrengen.

In het artikel van vandaag proberen we daarom wat licht te werpen op de rol van stiefbroers en -zussen en te zorgen voor een harmonieus samenleven binnen het moderne gezin.
[button] Literatuur voor lappendekengezinnen [/button]


1. stiefbroers en -zussen zijn niet langer een zeldzaamheid

Bij stiefbroers en -zussen woont per definitie één ouder samen met de ouder van een ander kind. Of de kinderen onder hetzelfde dak wonen is voor de terminologie irrelevant, maar in de praktijk meestal wel doorslaggevend.

Duidelijke cijfers over stiefbroers en -zussen zijn echter vrij moeilijk vast te stellen, omdat niet elke constellatie in de statistieken is opgenomen. Volgens een rapport van het Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend, dat u hier kunt downloaden, bedraagt het aandeel stiefgezinnen in Duitsland echter ongeveer 11 %.
Dit betekent echter alleen dat in deze gezinnen minstens één stiefkind leeft.

Terwijl de relatie tussen stiefmoeder of stiefvader en stiefkind aanvankelijk vaak een probleem wordt, kunnen er ook spanningen ontstaan tussen stiefbroers en stiefzussen.

Let op: Verwar de termen stief- en halfbroers en -zussen niet met elkaar. Deze laatste zijn bloedverwant, omdat je minstens één identieke ouder hebt.

2. Het leven in een lappendekengezin is voor iedereen een uitdaging.

stiefgeschwister schreiben das wort patchworkfamilie an eine tafel
Er zijn veel verschillende familieopstellingen.

Als je in een nieuwe relatie zit en jij en je partner kinderen in het partnerschap brengen, is het bijna onvermijdelijk dat er een geschil of twee zullen ontstaan.

Terwijl het tussen de stiefmoeder of stiefvader en het stiefkind meestal gaat om de vraag hoeveel van de ouderrol kan worden overgenomen, doen zich tussen stiefbroers en stiefzussen heel andere problemen voor.

Om met elkaar te kunnen leven moeten alle betrokkenen dus bereid zijn compromissen te sluiten. Een voorheen nogal verwend enig kind kan het dienovereenkomstig moeilijk hebben om te accepteren dat hij of zij nu niet meer het enige middelpunt is.
Als de kinderen al gewend zijn om met broers en zussen om te gaan, is de nieuwe situatie in het patchworkgezin meestal veel relaxter.

Maar ook hier ontstaan wrijvingen die niet alleen de relatie tussen de stiefbroers en -zussen onder druk zetten, maar ook het hele partnerschap zwaar op de proef stellen.

Tip: Alle betrokkenen moeten zich altijd realiseren dat zij niet de enigen zijn die met de nieuwe situatie moeten omgaan.
Communicatie is daarom de sleutel tot het vinden van een gemeenschappelijke basis waarop alle gezinsleden kunnen bouwen.

3. de basis leggen voor een harmonieus samenleven van stiefbroers en -zussen

Het belangrijkste in een nieuwe relatie die erop neerkomt dat stiefbroers en -zussen onder één dak wonen, is om niets te overhaasten.

Allereerst moet de relatie tussen de stiefouder en het stiefkind worden versterkt. Als dat eenmaal lukt, is er niets op tegen dat de kinderen elkaar leren kennen.

Maar om te voorkomen dat stiefbroers en stiefzussen zich overreden voelen, moet u uw eigen kinderen altijd voorzichtig voorbereiden op de nieuwe situatie. De beste manier om dit te doen is om elkaar op een vrij onschuldige plaats te ontmoeten.
Ga samen naar de dierentuin of picknick in het park.
Idealiter vindt de familiereünie niet plaats bij één van beide partners thuis.

Als er niet meteen blijken van medeleven zijn, neem dat dan op de koop toe en maak je niet druk om de relatie meteen te laten werken.
In het begin is het niet gemakkelijk om een bemiddelende positie in te nemen tussen de verschillende partijen. Het is echter belangrijk dat u zich er zo min mogelijk mee bemoeit, maar de stiefbroers en -zussen de tijd geeft om aan elkaar te wennen.

Om ervoor te zorgen dat de kinderen vanaf het begin meer met elkaar meeleven, kunt u wel zorgen voor een positief beeld.
De beste manier om dit te doen is uw kinderen te vertellen over de kinderen van uw partner. Vertel ze bijvoorbeeld over hobby’s die jullie gemeen hebben of noem interesses op een vergelijkbaar gebied.

Sommige kinderen staan positief tegenover het idee een grote zus of een broertje te hebben.
Vooral in de tienerjaren is er echter vaak wrijving, die niet altijd te maken heeft met de stiefzus of stiefbroer.

4 Het dagelijks leven verandert – gewone rituelen blijven hetzelfde

vier stiefgeschwister liegen zusammen auf dem rasen
Er kunnen ook veel voordelen zitten aan het hebben van stiefbroers en -zussen.

Als de grote dag eindelijk aanbreekt en een leven samen in één huis begint, is datvoor alle gezinsleden een grote aanpassing.
Bereid de kinderen daarom zo goed mogelijk voor op de nieuwe situatie en zorg er daarna voor datje je eigen kinderen niet verwaarloost om de kinderen van je partner voor je te winnen.

Deze taak is helaas zeer complex en vereist veel tact. Het is echter de moeite waard om gemeenschappelijke rituelen te handhaven om uw eigen kind een gevoel van veiligheid te geven tijdens deze vreemde fase van onrust.
Dit betekent ook dat u niet per se alle activiteiten voortaan samen hoeft te ondernemen. U kunt veeleer bepaalde hobby’s apart blijven beoefenen en vader-zoon of moeder-dochter avonturen beginnen.

Als je het gevoel hebt dat je kind steeds beter met de stiefbroers en -zussen kan opschieten, vraag dan of je de andere gezinsleden bij het ritueel kunt betrekken.
Zo versterk je de samenhang binnen het nieuwe patchworkgezin.

Tip: Als het nieuwe dagelijkse leven wat grauw lijkt, is een microavontuur een goede manier om de stemming op te krikken.

5 Stiefbroers en -zussen – een kort uitstapje naar de juridische eigenaardigheden

das aus wuerfeln gelegte wort erbe
Denk er al vroeg aan om je stiefkinderen in te dekken.

Wanneer twee mensen verliefd worden en trouwen, denkt waarschijnlijk niemand na over de erfopvolging en de juridische gevolgen van de nieuwe verbintenis.
Afhankelijk van het sterrenbeeld kan dit echter helaas tot zeer onaangename problemen leiden. Als je samen kinderen opvoedt, praat dan ook zeker vroegtijdig over de mogelijkheid van financiële zekerheid voor de kinderen van je partner.

Terwijl echtgenoten volgens § 1931 BGB over het algemeen recht hebben om te erven, geldt dit niet voor stiefkinderen. Zij zijn dus uitgesloten van vererving, omdat zij geen directe familie zijn van de stiefvader of stiefmoeder.

Als u ervoor wilt zorgen dat een stiefkind in de erfenis wordt opgenomen, moet u dus een testament opstellen. Deze stap is ook een goede manier om de familiecohesie te versterken.

Als twee stiefbroers en -zussen op latere leeftijd verliefd worden, is er juridisch gezien niets tegen deze verbintenis.
Stiefbroers en -zussen kunnen zelfs zonder problemen trouwen, ook al zal dit zeker de ene of de andere kennis shockeren.

6. gids voor patchwork gezinnen online bestellen

No products found.

Gerelateerde berichten