Groenten voor kinderen – de beste ideeën om ze lekker te maken voor uw kinderen

Modelleer een gezonde manier van eten voor je kind. Dit geldt overigens al voor peuters. Zo worden groenten geen probleem voor kinderen. Idealiter eten kinderen 5 porties groenten en fruit per dag. Maar zelfs niet …

Groenten voor kinderen – de beste ideeën om ze lekker te maken voor uw kinderen

Gemüse für Kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Groenten voor kinderen – de beste ideeën om ze lekker te maken voor uw kinderen
  • Modelleer een gezonde manier van eten voor je kind. Dit geldt overigens al voor peuters. Zo worden groenten geen probleem voor kinderen.
  • Idealiter eten kinderen 5 porties groenten en fruit per dag. Maar zelfs niet elk 10e kind haalt zo’n hoge waarde.
  • Zorg voor een rustige en harmonieuze sfeer tijdens het eten.

[Button] Heerlijke receptideeën voor kinderen [/button]

In veel gezinnen ontstaan moeilijkheden wanneer kinderen geen groenten mogen eten. Aangezien groenten en fruit echter uiterst belangrijk zijn voor kinderen, is het moeilijk om recepten zonder groenten te vinden.

Er zijn echter groentegerechten voor kinderen die ook uw kleintjes zullen plezieren. Laat niemand u vertellen dat groenterecepten niet lekker zijn voor kinderen.

Met de juiste tips zult u binnenkort geen problemen hebben met koken met veel groenten.

1. ouders zijn rolmodellen – dat geldt ook in de keuken

Mutter und Tochter essen gemeinsam je einen bunten Salat
Kinderen letten goed op je eetgedrag.

Als je het zelf moeilijk vindt om voldoende groenten te eten, slaat dit automatisch over op je kinderen. Zelfs kleine kinderen letten goed op hoe je op situaties reageert en wat goed of juist slecht smaakt.

Als jij of je partner regelmatig een gezicht trekken als er een groenteschotel op tafel staat, is het geen wonder dat je kinderen dat ook doen.

Het is heel vergelijkbaar als u doorgaans grote verschillen maakt tussen eten voor volwassenen en voor kinderen. Probeer in plaats daarvan uw enthousiasme voor kleurrijke groenten over te brengen op uw kinderen en het eten voor hen smakelijk te maken.

Dit betekent echter niet zozeer dat u groenten een bijzonder hoge prioriteit moet geven. Groenten moeten veeleer een integraal onderdeel zijn van de dagelijkse maaltijden voor kinderen, net als voor volwassenen, zonder dat u erover hoeft te praten.

2. groenten voor kinderen – laat de kleintjes helpen in de keuken

Vater und Tochter kochen zusammen
Betrek je kinderen bij de voedselbereiding
.

Zinnen als “Eet je groenten zodat je groot en sterk wordt!” of “Als je je groenten niet op je bord eet, krijg je geen toetje!” helpen maar weinig kinderen om hun gedrag daadwerkelijk te veranderen.

Kinderen zullen groenten in de toekomst veel eerder associëren met iets negatiefs. Ze krijgen immers iets voor het eten van die vervelende groenten.

Als je echter niet te veel ophef maakt over groenten, positief noch negatief, kun je ze vrij automatisch opnemen in je dagelijkse maaltijden.

Betrek uw kinderen bij het koken. Laat ze bijvoorbeeld groenten snijden of ingrediënten mengen.

Meestal ontstaat de eetlust tijdens het eten en met tomaten, paprika’s of wortelen is er niets op tegen om tussendoor te snoepen.

3 Rauw of gekookt – groenten voor kinderen hoeven niet altijd op het fornuis.

rohes Gemüse in einer Papiertüte
Je kunt veel groenten zowel rauw als gekookt eten.

In veel klassieke groentegerechten voor kinderen worden de groenten gekookt, gestoomd of moeten ze in de oven worden gebakken.

Als je merkt dat je kinderen de voorkeur geven aan rauwe groenten, waarom dan niet een beetje herplannen?

Koolrabi, wortels, paprika’s, tomaten en komkommers worden als vanzelfsprekend rauw gegeten. Daarom zijn ze ook uitstekend fingerfood op het volgende kinderfeestje.

Tip: Als je de verschillende groenten op een leuke manier rangschikt, zal bijna geen enkel kind het kunnen weerstaan en nieuwe groenten uitproberen.

Je kunt echter ook meer groenten rauw eten. Met goede biologische groenten is er niets op tegen om courgette, broccoli, spruitjes, spinazie of bloemkool rauw te eten.

Zelfs in de vorm van een smoothie kunnen kinderen gemakkelijk aan de 5 porties groenten en fruit per dag komen die de Duitse voedingsvereniging aanbeveelt. Voor meer informatie over de 5 porties groenten en fruit, klik hier.

4. creatieve schikking en fantasierijke namen

gesunder Tannenbaum aus Gemüse
Zelfs met kerst horen groenten op tafel.

Elke keer als we een restaurant bezoeken, zijn we onder de indruk van hoe het keukenpersoneel erin slaagt het bord er origineel uit te laten zien. Het is echter niet zo moeilijk om te leren hoe je moet borden.

Voor het oog maakt het echter een groot verschil of drie broccoliroosjes liefdevol naast elkaar zijn gedrapeerd met een strikje van een bieslookblad als versiering of dat er gewoon een schaal broccoli op tafel staat.

Natuurlijk is dit geen optie voor elke dag, maar het is een goede manier om je kinderen kennis te laten maken met nieuwe groenten.

Vooral in tijden waarin de fantasie van uw kind tot bloei lijkt te komen, zijn originele namen een goede manier om groenten interessant te maken voor kinderen.

Zo verandert de klassieke groentepan met noedels al snel in een heldenmaaltijd voor echte krijgers of de wat saaie salade in een magische salade met toverdressing.

5. dwang leidt vaak tot het tegenovergestelde effect

kleines Kind isst Gemüse
Laat kinderen van alles uitproberen.

Vroeg of laat zal het gebeuren dat je kind de ene of de andere groente gewoon niet lust. Dat is niet erg, want de smaakpapillen blijven zich ontwikkelen en het kan best zijn dat die groente over een half jaar de favoriet van je kroost wordt.

Gelukkig zijn er veel verschillende groenten voor kinderen die je kunt uitproberen. Laat u leiden door de voorkeur van uw kind. Zorg er wel voor dat je minstens af en toe iets nieuws probeert.

Let op: dwing uw kind niet om het hele bord leeg te eten. Als iets niet goed smaakt, is dat nu eenmaal zo. Als u de andere tips ter harte neemt, zal weigering echter uiterst zelden voorkomen.

6 Heerlijke receptideeën voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten