Duimzuigen is gebaseerd op de aangeboren en natuurlijke zuigreflex die al bij ongeboren kinderen in de baarmoeder kan worden waargenomen.
Kinderen jonger dan drie jaar zuigen graag op hun duim om zichzelf te kalmeren in stressvolle momenten en wanneer ze bang zijn.
Ouders moeten hun kinderen helpen om te stoppen met duimzuigen als er een risico bestaat op ernstige gezondheidsschade, zoals een verkeerde stand. Hiervoor zijn enkele hulpmiddelen en methoden beschikbaar.
[button]Koop nagellak tegen duimzuigen[/button]
Als je kleine kind ’s nachts in slaap valt met zijn duim in zijn mond, vind je dat waarschijnlijk schattig. Maar je maakt je misschien ook een beetje zorgen of duimzuigen schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kind.
In feite wordt duimzuigen pas een probleem wanneer de natuurlijke zuigreflex verandert in een slechte gewoonte die negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het gebit. Lees hier wanneer u de duimzuiggewoonte van uw kind moet doorbreken en welke middelen u daarvoor kunt gebruiken.
Inhoudsopgave
1. ontwikkeling van het kind: De natuurlijke zuigreflex
Zelfs de foetus in de baarmoeder zuigt op zijn duim, getriggerd door de zuigreflex. Zodra de duim de mond of tong raakt, zuigt het ongeboren kind en later de pasgeborene op de duim. Baby’s hebben deze reflex nodig voor hun voeding, het stelt hen in staat te drinken aan de borst of uit een melkfles.
Men gelooft dat duimzuigen een kalmerend effect heeft op de pasgeboren baby en hem een gevoel van veiligheid geeft. Kinderen die op verzoek borstvoeding krijgen of een fopspeen krijgen, kunnen hun zuigbehoefte vaak op deze manier bevredigen en zuigen niet op hun duim.
Sommige kinderen onder de drie jaar zuigen echter ook zelfstandig op hun duim om te kalmeren. De behoefte om te zuigen neemt gewoonlijk af naarmate het kind ouder wordt, maar soms verandert de natuurlijke behoefte in een moeilijk te doorbreken gewoonte.
Meer informatie over de gezondheidsrisico’s van duimzuigen vindt u in de volgende YouTube-video:
2. oorzaken van duimzuigen
De oorzaken van duimzuigen kunnen legio zijn. Bij baby’s en peuters onder de drie jaar hoef je nog niet te veel na te denken over de oorzaken, want hier kan alleen al de gezonde zuigreflex de doorslag geven.
Als een kind later nog steeds op zijn duim zuigt, moet u de desbetreffende situaties observeren. De volgende sensaties zijn meestal de oorzaak:
- Angst
- Stress
- Verveling
- gebrek aan veiligheid
Overmatig duimzuigen heeft altijd psychologische oorzaken, die te maken hebben met de manier waarop het kind is opgevoed of met de sociale omgeving. Het is dus aan u als ouder om samen met uw kind de precieze redenen te achterhalen.
3. gevolgen van overmatig duimzuigen
Overjet
Overjet is een horizontale overbeet. De stap tussen de onderste en bovenste snijtanden is in het beste geval één tot twee millimeter breed; afwijkingen kunnen leiden tot malocclusies.
Een van de belangrijkste gevolgen van duimzuigen betreft de ontwikkeling van de kaak. Hoe langer een kind op de duim zuigt, hoe groter de kans op misvormingen en malocclusies van de kaak.
De kaakbeenderen van jonge kinderen zijn nog zacht en buigzaam, en de melktanden groeien nog ongecontroleerd: ze oriënteren zich op de tong en de lippen terwijl ze groeien.
Kinderen die overmatig op hun duim zuigen, hebben vaak een spitse kaak, malocclusies zoals een open beet of een sterk vergrote voortandtrap, de zogenaamde overbeet. Als uw kind heel vaak op zijn duim zuigt en ouder is dan drie jaar, moet u proberen de gewoonte van het duimzuigen te doorbreken.
Als het niet tijdig wordt behandeld, zal de malocclusie verdere gevolgen hebben.
Tip: De overbeet kan het afbijten bemoeilijken en verstoringen in de spraakontwikkeling veroorzaken. Met name de vorming van S- en Z-klanken is moeilijk bij een misvorming.
Door het voortdurende zuigen wordt de huid van de duim vaak week, wat kan leiden tot huidveranderingen. Ook de lippen kunnen door duimzuigen geïrriteerd raken.
4. Doorbreek de gewoonte van het duimzuigen: Pas vanaf de leeftijd van drie jaar
Je observeert het duimzuigen van je kind misschien met argusogen en vraagt je af hoe je de gewoonte kunt doorbreken. Als je kind echter jonger is dan drie jaar, moet je rustig blijven. Misschien heeft je kind duimzuigen nodig om stress te verlichten of als een manier om te kalmeren.
Sommige kinderen hebben een zakdoekje, fopspeen of truienhoes waar ze op zuigen, terwijl anderen hun knuffeldier of borstvoeding gebruiken om te kalmeren. Dit gebeurt meestal op rustige momenten, bijvoorbeeld bij het naar bed gaan, het knuffelen met papa of het onbewust kijken naar een tekenfilm.
Als uw kind echter ouder is of u merkt dat hij of zij heel vaak en volledig onafhankelijk van de betreffende situatie op zijn of haar duim zuigt, dan moet u zachte methoden gebruiken om hem of haar van de duimzuiggewoonte af te helpen.
Als het zuigen een slechte gewoonte wordt en verslavend werkt, kunt u merken dat uw kind niet meer meedoet aan spelletjes en andere activiteiten om rustig op zijn duim te kunnen zuigen.
Een andere reden om de gewoonte van het duimzuigen te doorbreken is wanneer de behandelend kindertandarts of orthodontist de eerste ongezonde veranderingen in de kaak signaleert.
In principe beslist elk kind zelf wanneer het wil stoppen met duimzuigen. U kunt uw kind alleen maar steunen op deze weg.
5. remedies tegen duimzuigen
Welk middel de juiste keuze is om de gewoonte te doorbreken hangt af van de leeftijd en het karakter van het kind. Bij oudere kinderen kan worden gesproken over de oorzaken en gevolgen van duimzuigen; bij jongere kinderen moeten ouders iets suggestiever zijn. Het is echter altijd belangrijk kinderen niet te straffen voor duimzuigen, maar hen te helpen een slechte gewoonte te doorbreken.
5.1 Positieve feedback
Geef uw kind positieve feedback als het erin slaagt gedurende een bepaalde periode niet op zijn/haar duim te zuigen. Hij/zij zal een goed gevoel en trots ontwikkelen, wat het effect kan versterken.
Maak een kalender met uw kind en spreek af dat er telkens een aantekening komt als hij/zij een hele dag niet op zijn/haar duim heeft gezogen. Na een afgesproken aantal dagen lonkt een beloning.
5.2 Bied een vervanger aan
Het mooie van een fopspeen is dat hij uiteindelijk aan de Kerstman kan worden gegeven of aan een fopspeenboom kan worden gehangen. Als hij eenmaal uit het zicht is, is hij uit het hoofd.
De duim daarentegen is er altijd. Daarom kan het nuttig zijn de fopspeen aan te bieden als vervanging voor het zuigen. Het stoppen met duimzuigen gaat dan geleidelijk.
5.3 Tips voor hulpmiddelen
Er zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar om het kind te helpen de gewoonte van het duimzuigen te doorbreken. In het algemeen wordt echter afgeraden om middelen te gebruiken die een straffend effect op het kind hebben. Hieronder valt ook het dragen van handschoenen om het zuigen tegen te gaan. Die maken kinderen vaak boos en schenden hun waardigheid.
Hieronder vindt u een overzicht van enkele hulpmiddelen:
Remedie | Effect |
---|---|
Tinctuur | Net als bij het doorbreken van de gewoonte van het nagelbijten wordt de tinctuur uit de apotheek op de vingernagel van de duim aangebracht als een nagellak. Het kan bitter of scherp smaken, maar in ieder geval onaangenaam. |
Bach bloemen | Afhankelijk van de oorzaken van het duimzuigen kunnen verschillende Bachbloemen worden gecombineerd om de duimzuiggewoonte te helpen doorbreken. Vooral Centaurie zou een positief effect hebben op duimzuigen. Veel ouders hebben goede ervaringen met deze Bachbloemen. |
Homeopathie | Natuurgeneeskundigen geven graag advies over het gebruik van homeopathie. Net als bij de Bach-bloesemtherapie hangt het niet alleen af van het symptoom, maar ook van de toestand van het kind en de oorzaken om te kunnen beslissen welke homeopathische korrels behulpzaam kunnen zijn bij het doorbreken van de duimzuiggewoonte. Ipecac (ipecacuanha) en belladonna (dodelijke nachtschade ) zijn bijzonder populair. Merk op dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van homeopathische middelen. |
6. nagellak kopen tegen duimzuigen
No products found.