Afvallen voor kinderen: snel dieet of gezond dieet?

Om gewichtsverlies voor kinderen gemakkelijker te maken, moeten de ouders hetzelfde doel nastreven. Een kortdurend dieet voor kinderen maakt het probleem vaak erger. Kinderen die aan obesitas lijden, moeten niet alleen de spot en de …

Afvallen voor kinderen: snel dieet of gezond dieet?

Abnehmen für Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Afvallen voor kinderen: snel dieet of gezond dieet?
 • Om gewichtsverlies voor kinderen gemakkelijker te maken, moeten de ouders hetzelfde doel nastreven.
 • Een kortdurend dieet voor kinderen maakt het probleem vaak erger.
 • Kinderen die aan obesitas lijden, moeten niet alleen de spot en de plagerijen van hun klasgenoten verdragen, maar kunnen tijdens hun kindertijd ook verschillende ziekten ontwikkelen.

[knop]Koop afslankgids voor kinderen[/knop]

Veel baby’s hebben in het begin wat meer flab op hun heupen. Maar wat als het gewicht tijdens de peutertijd nog meer toeneemt en de extra kilo’s niet verdwijnen?

In ons artikel leggen we uit hoe afvallen voor kinderen werkt en welke tips je kunt gebruiken om blijvend gewichtsverlies te bereiken.

1. kinderen imiteren hun ouders

Übergewichtige Eltern mit übergewichtigen Kindern
Hun eigen gewoonten schuren op hun kroost.

Kinderen hebben geen eigen inzicht in gezonde voeding en kunnen hun eigen gewicht niet inschatten. Ze volgen automatisch de eetgewoonten van hun ouders. Helaas ziet dit er voor een groot deel van de bevolking niet ideaal uit, zodat zelfs jonge kinderen de neiging hebben om overgewicht te hebben.

Er zijn veel argumenten die de meeste dikke mensen graag gebruiken om hun overgewicht te rechtvaardigen. Maar laten we eerlijk zijn, een gebroken stofwisseling of ernstige ziekten zijn extreme uitzonderingen die eigenlijk voor bijna niemand gelden.

In feite zijn het gebrek aan beweging en te veel calorieën die tot overgewicht leiden. Zeker, het is niet altijd gemakkelijk om voldoende motivatie te vinden om te bewegen en op een gezond dieet te letten. Toch zou de gezondheid van uw kind u veel waard moeten zijn.
Doe uzelf en uw kind daarom een plezier en fungeer als rolmodel.

De gevolgen van obesitas bij kinderen zie je in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=a9I0UqQd8aU

2. kinderen verliezen gemakkelijker gewicht

Het aantal kinderen met overgewicht neemt toe:

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben wereldwijd 41 miljoen kinderen onder de 5 jaar overgewicht.

Als kinderen op jonge leeftijd aan overgewicht of zelfs obesitas lijden, wordt het steeds moeilijker om de vetophopingen kwijt te raken als ze zich eenmaal hebben opgehoopt. Zolang kinderen in de groei zijn, kunnen zelfs kleine veranderingen een veel groter verschil maken dan bij veel volwassenen.

Door de groeifasen heeft het lichaam automatisch meer energie nodig, zodat afvallen voor kinderen in sommige fasen bijzonder snel gaat. Het is echter belangrijk dat het lichaam altijd voldoende voedingsstoffen heeft om de botten, spieren, pezen en banden op te bouwen.

Een dieet voor kinderen waarbij het doel is om snel veel gewicht te verliezen is daarom absoluut niet geschikt. Op lange termijn bereikt u eerder het tegenovergestelde.

Let op: neem geen voedingssupplementen in welke vorm dan ook. In de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen kan het best worden voorzien met natuurlijke voeding.

3. leer de juiste manier om met voedsel om te gaan

Kinderen zijn over het algemeen vrij open en proberen graag nieuw voedsel uit. De manier waarop ze worden gepresenteerd is echter cruciaal. Als er echter vooral snoep op tafel staat en er tijdens de lunch maar weinig groenten zijn, zullen kinderen ook aan dit eetgedrag wennen.

Vater und Sohn kochen zusammen
Samen koken.

Probeer kinderen daarom zo vroeg mogelijk te betrekken bij de maaltijdbereiding en geef kinderen zo gevoel voor gezond en minder gezond eten. Pas vooral op dat gezonde voeding niet in een negatief daglicht wordt gesteld.
Als bijvoorbeeld beloningen automatisch worden gekoppeld aan zoetigheid, breng je een ongunstig eetgedrag over op je kinderen.

Er zijn talloze gezonde recepten die heerlijk zijn, geheel zonder smaakversterkers en die afvallen voor kinderen gemakkelijk maken. U noch uw kinderen hoeven honger te lijden, maar ontwikkelen gewoon een andere kijk op eten.

Neem voor de eerste stappen op dit pad de volgende tips ter harte:

 • Plan regelmatige maaltijden, bij voorkeur 3 per dag.
 • Neemgeen tussendoortjes. Snoepen mag alleen kort na de lunch.
 • Kook met weinig vet en veel groenten. Vermijd vooral roomsauzen.
 • Gebruik verse ingrediënten en gebruik geen smaakversterkers. Helaas went het lichaam relatief snel aan glutamaat en dergelijke, dus zonder betekent in het begin een aanpassing.
 • Vermijd zoete dranken volledig. Water zou de standaarddrank moeten zijn.

4. afvallen voor kinderen door actief leven

übergewichtiges Kind beim Schwimmen
Er zijn genoeg sportmogelijkheden voor dikke kinderen.

Sporten is de beste manier om een slanke buik te krijgen en de hoeveelheid energie die je dagelijks eet nauwelijks te hoeven beperken. Sporten is echter niet de enige perfecte manier om calorieën te verbranden.
Zolang kinderen buiten in de frisse lucht zijn, zijn ze al goed op weg. Urenlang tv kijken, een smartphone of tablet gebruiken en videospelletjes spelen dragen allemaal bij tot gewichtsproblemen.

Hier heb je weer een bijzonder sterke voorbeeldfunctie. Als het binnen het gezin de gewoonte is om urenlang op de bank chips te eten in plaats van naar buiten te gaan op inline skates of een dierentuin te bezoeken, gaat dit gedrag na verloop van tijd een eigen leven leiden.

Het is niet erg als niet elke minuut van uw leven is gepland en uw kind ook wel eens een uurtje voor de computer zit. Zorg er wel voor dat je de tijd bijhoudt en genoeg tijd en ruimte overlaat voor hobby’s die gericht zijn op beweging.

De lijst van mogelijke sporten voor dikke kinderen is bijzonder lang. Zelfs kinderen die het moeilijk hebben in de traditionele lessen lichamelijke opvoeding op school tonen een grote motivatie op andere gebieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van zwemmen, fietsen, dansen, boksen of ijshockey? Zoek uit welke sporten worden aangeboden door de clubs bij u in de buurt.

Tip: Ga samen zwemmen, verken de omgeving op de fiets of werk samen wat energie weg met squash. Zo kunnen u en uw kinderen stress verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

5. maak van afvallen geen permanent onderwerp voor kinderen

Vater redet mit seinem Kind
Gewicht is niet alles in het leven.

Het is belangrijk om je kinderen te helpen en de weg te banen naar een gezond leven met lichaamsbeweging en de juiste recepten. Laat dit echter niet ontaarden in negatieve stress en kijk voorbij de kleine dingen.
Zolang je de hele levensstijl verandert en de basisconstructie klopt, is er niets mis met een ijsje tussendoor of een handvol jelly bears na de lunch.

Belangrijker is dat je er door een zekere regelmaat voor zorgt dat kinderen wennen aan het nieuwe dagritme en de integratie van beweging.

Zet uw kinderen echter niet onder druk en zet ze niet om de twee dagen op de weegschaal. Dat leidt meestal alleen maar tot frustratie en in een enkel geval snel tot gefrustreerd eten.

6. accepteer hulp

Arzt misst den Bauchumfang eines Kindes
In sommige gevallen is professioneel advies nodig.

Als je het moeilijk vindt om je zelf aan een afslankprogramma te houden, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. U kunt het beste uw kinderarts vragen naar mogelijke contacten. Veel ziektekostenverzekeraars bieden speciale afslankprogramma’s voor kinderen om de dramatische gevolgen van overgewicht voor de gezondheid te voorkomen.

Naast een gedetailleerd dieetplan krijg je veel tips over hoe je met weinig moeite grote veranderingen kunt bereiken.

Opdat u niet langer hoeft te wachten en meteen kunt beginnen, moeten de volgende korte tips het u gemakkelijker maken om te beginnen:

 • Motiveer uw kind en geef het goede voorbeeld.
 • Doe veel dingen samen om beweging in het dagelijks leven te brengen.
 • Vervang vroegere beloningen in de vorm van snoepjes door meer activiteiten, zoals een bezoek aan het aquarium, het kopen van nieuwe kleren of een dagje naar de klimtuin.

7. koop afslankgidsen voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten