Moeilijk opvoedbare kinderen: tips en hulp om ermee om te gaan

Het ouderschap is voor niemand een gemakkelijke taak. Er is echter een cruciaal verschil als het gaat om moeilijk opvoedbare kinderen. Veel ouders vragen zich daarom af wat ze kunnen doen om hun kinderen te …

Moeilijk opvoedbare kinderen: tips en hulp om ermee om te gaan

schwer erziehbare Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Moeilijk opvoedbare kinderen: tips en hulp om ermee om te gaan
Wanneer wordt een kind beschouwd als moeilijk op te voeden?

Het is omstreden of er kinderen zijn die moeilijk op te voeden zijn, want de term is niet duidelijk gedefinieerd.

Wat zijn de oorzaken van opvoedingsproblemen?

Veel kinderen die zich ongepast gedragen, hebben diepe psychologische problemen die ze niet hebben aangepakt. Gespecialiseerde professionals in internaten kunnen helpen bij ernstige problemen.

Zijn gedragsproblemen altijd te wijten aan de thuissituatie?

Soms zijn er thuis enorme problemen die gedragsproblemen bij kinderen verklaren. Andere kinderen groeien echter zeer beschermd op en gedragen zich toch onaangepast en agressief.

Het ouderschap is voor niemand een gemakkelijke taak. Er is echter een cruciaal verschil als het gaat om moeilijk opvoedbare kinderen.

Veel ouders vragen zich daarom af wat ze kunnen doen om hun kinderen te helpen. Is begeleid wonen of een internaat een oplossing? Kan ik er hardop over nadenken om ze naar een tehuis te sturen als ik niet weet wat ik moet doen?

In ons artikel leest u welke mogelijkheden er zijn voor moeilijk opvoedbare kinderen en in hoeverre Bureau Jeugdzorg u bij problemen kan helpen.

[button] Koop de gids over moeilijk opvoedbare kinderen [/button].

1. moeilijk op te voeden kinderen – bestaan die echt?

aggressives Kind schreit sein Spiegelbild an
Sommige kinderen kunnen zichzelf niet aan.

Als een kind het levenslicht ziet, is het zeker niet meteen moeilijk op te voeden. Niemand zou het in zijn hoofd halen om die term bij een baby te gebruiken. Hoe komt het dan dat psychologen sommige kinderen later classificeren als moeilijk opvoedbaar?

Er is geen duidelijke definitie van een gedragsstoornis voor moeilijk opvoedbare kinderen. In het algemeen kan elke gedragsafwijking van de sociale norm worden beschouwd als een gedragsstoornis.
Uit een eenmalige of slechts geringe overschrijding kan echter geen conclusie worden getrokken over problemen in de persoonlijkheidsontwikkeling.

In het algemeen zijn er enkele aangeboren genetische factoren die veel moeilijk opvoedbare kinderen veroorzaken. In sommige gevallen worden tijdens de opvoeding grove fouten gemaakt of bestaan er traumatische ervaringen die kinderen proberen te verdringen.

Soms duiken gedragsproblemen al op in de kleuter- of lagere school. Vooral kinderen met ADHD hebben op jonge leeftijd hulp nodig.

Andere ernstige levensstoornissen worden vaak zichtbaar in de puberteit. Veel moeilijk opvoedbare kinderen

 • zijn agressief,
 • zijn niet onder de indruk van straf of consequenties,
 • hebben de neiging om misdaden te plegen.

2. opvoedingsstrategieën om moeilijk opvoedbare kinderen te helpen

Therapiesitzung mit schwer erziehbarem Kind
Wees niet bang om naar een kinder- en jeugdpsycholoog te gaan
.

In veel gevallen ligt een groot deel van de opvoeding al in het verleden, dus eenmaal gemaakte fouten zijn moeilijk of niet meer recht te zetten.
Toch moeten ouders altijd werken aan een liefdevolle en consequente opvoeding van hun kinderen.

Dit begint al in de uitdagingsfase, wanneer kinderen voor het eerst hun eigen wil leren opleggen. Vooral bij jongens is deze tijd een echte uitdaging. Het helpt echter niet om in dergelijke situaties toe te geven om zogenaamd iets goeds voor je kind te doen.
Het is juist belangrijk om de emoties en gevoelens van je kind serieus te nemen en je kind duidelijk te maken dat het oké is om zulke gevoelens te hebben. Tegelijkertijd moeten kinderen echter leren dat dit geen rechtvaardiging is voor onattent gedrag ten opzichte van anderen.

Tip: Als er thuis of op school problemen zijn, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een kinderarts of kinderpsycholoog zijn in zo’n situatie nuttige contactpersonen.
U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het plaatselijke bureau voor jeugdzorg voor ondersteuning.

3. kostschool als oplossing – veel instellingen bieden hulp aan

Ansicht eines Internats für schwer erziehbare Kinder
Sommige kinderen worden geholpen door hun nieuwe omgeving.

Voordat daadwerkelijk wordt gevraagd of een kind in een tehuis moet worden geplaatst, moeten alle andere opties worden uitgeput.

Sommige internaten in Duitsland zijn gespecialiseerd in moeilijk opvoedbare kinderen, zodat kinderen kunnen afstuderen en tegelijkertijd individuele zorg krijgen.

De ondersteunende diensten zijn meestal gericht op kinderen op een middelbare school. Als er op de basisschoolleeftijd al aanzienlijke problemen zijn, kunnen deze meestal op andere manieren worden opgelost, bijvoorbeeld in het kader van een psychotherapeutische behandeling.

Naast algemene kennisoverdracht richten de internaten zich op het aanleren van belangrijke sociale vaardigheden. Kinderen werken bijvoorbeeld vaak samen in teams en moeten leren hoe ze zich in conflictsituaties passend kunnen gedragen.

Tip: Kleine leergroepen en individuele begeleiding zijn op reguliere scholen niet mogelijk, zodat internaten voor sommige jongeren de beste optie zijn.

Ook al zijn er vaak grote conflicten binnen het ouderlijk huis, veel kinderen en jongeren zijn nog erg gehecht aan hun ouders. Probeer daarom samen een oplossing te vinden en dreig niet met een internaat.
Kinderen moeten het leven in de nieuwe woongroep juist als een kans zien.

4. sport om stress te verminderen

Kinder beim Karate
Duidelijke regels in de sport helpen kinderen hun conflicthantering te verbeteren.

Een kort lontje, impulsief gedrag en opzettelijke regelovertreding – ouders van moeilijk opvoedbare kinderen weten dat allemaal maar al te goed.

Doelgericht sporten biedt kinderen de mogelijkheid hun agressie in zinvolle banen te leiden en tegelijkertijd stress te verminderen. Dit hoeft niet per se een kamp te zijn waar kinderen leren boksen en hun agressiepotentieel omzetten in geweld.
Dat kan weliswaar helpen, maar dat hoeft niet.

Er zijn vele andere sporten waar kinderen zich consequent tot het uiterste kunnen inspannen en beseffen dat ze door training en ambitieus werk veel kunnen bereiken.

Maak daarom zo vroeg mogelijk gebruik van deze mogelijkheid om moeilijk opvoedbare kinderen een uitlaatklep te geven om hun agressie te verminderen. Vooral voor jongens, waar de plotselinge toename van testosteron te veel is, kan dit wonderen doen.


5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Zettel mit dem Satz "Ich brauche Hilfe"
Iedereen heeft van tijd tot tijd ondersteuning nodig.

Kan ik mijn kind in een tehuis plaatsen?

Gelukkig is het in Duitsland niet zo eenvoudig om de opvoeding van een kind uit handen te geven. Als u contact opneemt met het bureau voor jeugdzorg, zullen zij eerst uw gezinssituatie beoordelen.
In veel gevallen kan een getrainde specialist helpen om zelfs ernstige problemen onder controle te krijgen.

Kan ik ook online hulp krijgen?

De Federale Conferentie voor Onderwijsbegeleiding biedt u de mogelijkheid van gratis onderwijsbegeleiding. Meer informatie vindt u hier.

Hoe kan ik de situatie op korte termijn verlichten?

Algemene tips zijn moeilijk. In het algemeen moet u echter letten op het volgende gedrag in een gespannen situatie:

 • Spreek rustig en objectief.
 • Toon begrip en medeleven.
 • Maak uw standpunt duidelijk en begrijpelijk. Draai er niet omheen.
 • Neem de tijd voor uw kind en wees geduldig als een verandering niet van de ene op de andere dag plaatsvindt.

6. koop een gids over moeilijk opvoedbare kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten