Borstvoedingshoudingen – Hoe jij en je baby op een ontspannen manier borstvoeding kunnen geven

Borstvoeding is een prachtige manier om je baby nabijheid, geborgenheid en alle voedingsstoffen te geven die hij nodig heeft, en de juiste borstvoedingshouding helpt zowel moeder als baby zich op hun gemak te voelen. Aanstaande …

Borstvoedingshoudingen – Hoe jij en je baby op een ontspannen manier borstvoeding kunnen geven

stillpositionen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Borstvoedingshoudingen – Hoe jij en je baby op een ontspannen manier borstvoeding kunnen geven
Welke borstvoedingshoudingen zijn er eigenlijk?

Er zijn veel borstvoedingshoudingen. In ons artikel introduceren we de wieghouding, de voetbalhouding, de intuïtieve borstvoedingshouding en borstvoeding in zijligging.

Wat is de beste borstvoedingshouding?

De beste borstvoedingshouding is de houding die comfortabel en effectief is voor moeder en baby.

In welke borstvoedingshouding krijgt de baby de meeste melk?

De baby krijgt in elke houding melk. Wel kunt u met de houding de sterkte van de melkgift enigszins beïnvloeden. In borstvoedingshoudingen waarbij de moeder achterovergebogen is, is de melkreflex meestal iets minder sterk.

Borstvoeding is een prachtige manier om je baby nabijheid, geborgenheid en alle voedingsstoffen te geven die hij nodig heeft, en de juiste borstvoedingshouding helpt zowel moeder als baby zich op hun gemak te voelen. Aanstaande moeders en nieuwe ouders vragen zich echter vaak af of ze het wel goed doen en of hun baby wel comfortabel ligt. Daarom is het belangrijk op de hoogte te zijn van de juiste borstvoedingshouding en de verschillende mogelijkheden, zodat jij en je baby samen een comfortabele borstvoeding kunnen krijgen.

Waarom is de juiste borstvoedingshouding belangrijk?

De juiste borstvoedingshouding is belangrijk voor een comfortabele en succesvolle borstvoeding. De juiste borstvoedingshouding maakt het voor de baby gemakkelijker om bij de borst te komen en vergemakkelijkt de melkstroom. Een ongemakkelijke borstvoedingshouding daarentegen kan pijn veroorzaken: het kan ongemakkelijk zijn voor u en leiden tot spanning voor u of uw baby.

Als uw baby niet goed vastzit, kunnen ook pijnlijke tepels of mastitis onaangename gevolgen hebben.

Bovendien kan een verkeerde borstvoedingshouding leiden tot problemen met de melkopname voor de baby. In het ergste geval, als de baby niet goed zuigt, kan dit leiden tot een verminderde melkproductie en onvoldoende voeding voor de baby.


Veel voorkomende beginfouten bij het aanleggen van de baby aan de borst zijn:

  • De baby ligt niet laag genoeg aan de borst.
  • De borst wordt naar de baby toe geleid en dus “uitgerekt”. Spanning en pijnlijke tepels kunnen het gevolg zijn.
  • De baby wordt niet vaak genoeg aangelegd, waardoor de melkgiftreflex zeer sterk is en de baby problemen heeft met slikken.
  • Gebruik van borstvoedingskussens die niet zijn aangepast aan de behoeften van de moeder en de baby.
  • Gebrek aan hydratatie voor de moeder, waardoor dorstige borstvoeding een last voor de moeder wordt.
  • De baby of moeder die borstvoeding geeft met een gedraaide wervelkolom, wat kan leiden tot spanning en rugpijn.

Waar moet ik in het algemeen op letten bij het kiezen van de juiste borstvoedingshouding?

Welke borstvoedingshouding je ook kiest, er zijn een paar algemene regels die je in acht moet nemen voor een comfortabele en succesvolle borstvoeding:


Tips voor succesvolle borstvoeding:

  • Zorg ervoor dat uw baby dicht genoeg bij u is om de borst goed te bereiken en vast te pakken. Het: Leid de baby naar de borst en niet de borst naar de baby. In het laatste geval kunt u snel in een voor u ongemakkelijke houding blijven hangen, wat tot spanning kan leiden.
  • Controleer of uw baby de borst diep genoeg in zijn mond heeft om het hele tepelhof te bedekken en niet alleen de tepel.
  • Zorg dat uw baby een goede zuighouding heeft: zijn lippen moeten naar buiten gebogen zijn.
  • Vermijd dat uw baby borstvoeding geeft in een onnatuurlijke houding die zijn nek- of rugspieren belast. De ruggengraat mag niet gedraaid zijn, u kunt hiervoor zorgen door ervoor te zorgen dat het hoofd, de schouders en de heupen van uw baby op één lijn liggen.

Welke borstvoedingsposities zijn er en hoe werken ze?

Er zijn veel verschillende borstvoedingshoudingen die je kunt proberen om de houding te vinden die voor jou en je baby het beste werkt. Hier zijn vier van de meest voorkomende borstvoedingshoudingen:

Wieghouding

De wieghouding is een van de meest voorkomende borstvoedingshoudingen voor moeders en is bijzonder geschikt voor pasgeborenen en kleinere baby’s. Je houdt je baby horizontaal vast en hij of zij ligt op je arm terwijl jij met je andere arm de borst vasthoudt. Zo kan je baby gemakkelijk bij de borst en neemt hij een goede zuighouding aan. Borstvoeding in de wieghouding werkt heel goed als je onderweg bent, omdat je zittend borstvoeding kunt geven.

Borstvoeding in de wiegligging is echter ook wat lastig, want om het comfortabel te maken en spanning te vermijden, is het nodig de rug en de arm van de borstvoedende persoon op te vangen. Borstvoedingskussens kunnen hierbij een goede hulp zijn.

No products found.

Voetbalhouding

De voetbalhouding, ook wel klemhouding genoemd, is een andere populaire borstvoedingshouding. Hierbij houd je je baby tegen de zijkant van je lichaam terwijl hij of zij aan de borst voedt. Deze houding is vooral goed als je een grotere borst hebt of als je baby moeite heeft om aan de borst te komen. Het is ook een goede optie als u de borstvoeding met een partner wilt delen.

Borstvoeding in zijligging

Zijdelingse borstvoeding is een comfortabele en ontspannen houding die vooral goed is voor borstvoeding ’s nachts. Je ligt op je zij en houdt je baby naast je terwijl hij of zij aan de borst voedt. Deze houding is bijzonder geschikt om ongestoord borstvoeding te geven en tegelijkertijd te slapen. Deze borstvoedingshouding kan ook gunstig zijn na een keizersnede, omdat het litteken niet wordt belast of samengedrukt.

Liggende borstvoeding na een keizersnede

Deze borstvoedingshouding is bijzonder zacht na een keizersnede: u ligt op uw rug, legt uw baby zijwaarts over uw schouder tegen uw borst en de baby ligt op uw buik. Zo wordt de operatiewond niet belast. U kunt het beste met uw baby in bed of op de grond gaan liggen.

Rugligging of intuïtieve borstvoedingshouding

De liggende borstvoedingshouding, ook wel de intuïtieve borstvoedingshouding genoemd, is een ontspannen en comfortabele houding waarin u achterover leunt en uw baby uit zichzelf de borst zoekt en vindt. In deze houding kunt u uw baby op uw buik leggen of hem/haar aan uw borst houden terwijl hij/zij comfortabel de borst bereikt en drinkt. De liggende borstvoedingshouding is vooral goed voor nieuwe moeders die nog onzeker zijn of leren om borstvoeding te geven.


Tip: Een borstvoedingsconsulent kan nuttig zijn om je op weg te helpen met borstvoeding. Overigens hoef je een borstvoedingsconsulent niet per se te betalen. Verloskundigen geven borstvoedingsbegeleiding in het eerste levensjaar van de baby en dit wordt gefinancierd door de zorgverzekering. Na de kraamperiode heb je recht op in totaal 8 afspraken met je verloskundige. Je verloskundige kan je de verschillende borstvoedingshoudingen laten zien en je instructies geven. Als je problemen hebt met de borstvoeding, kan ze je advies geven en je zo nodig doorverwijzen naar een arts.


Hoppe-Reiterhouding

Deze positie wordt ook wel de rechtopstaande borstvoedingspositie genoemd. In deze houding zit uw baby rechtop op uw dij, met het gezicht naar u toe. Deze houding werkt goed voor grotere baby’s, en ook pasgeborenen kunnen op deze manier borstvoeding krijgen, mits ze rondom ondersteund worden. Deze houding is meestal comfortabel voor baby’s die last hebben van reflux of oorontsteking, omdat rechtop zitten de symptomen van deze aandoeningen vermindert.

Viervoetige positie

In deze houding neemt de moeder de viervoeterhouding aan en buigt zich over de baby, die op haar rug liggend borstvoeding geeft. Deze houding kan tijdelijk helpen bij borstontsteking (mastitis), omdat in deze houding de gevoelige borst niet wordt ingedrukt of aangeraakt.

Variatie in borstvoeding is belangrijk

Als u en uw baby eenmaal een houding hebben gevonden waarin u zich prettig voelt, kunt u zonder problemen de hele tijd in dezelfde houding borstvoeding geven. Wel is het belangrijk dat u uw baby afwisselend beide borsten geeft, zodat ze gelijkmatig wordt leeggepompt en de melkstroom wordt gereguleerd.


Aanvullende informatie: Er zijn een aantal borstvoedingsproblemen die vooral in het begin vaker voorkomen, maar die gedurende de hele borstvoedingsperiode kunnen voorkomen. Zo wordt melkverzadiging veroorzaakt door een verstopt melkkanaal. Borstontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld te weinig borstvoeding of gewoon een te grote melkaanvoer. In deze gevallen moet u uw verloskundige of een arts raadplegen. Veel vrouwen voelen zich ook uitgeput in het beginstadium van de borstvoeding. Ook kan de melkstroom in het begin wat onregelmatig zijn en kunnen uw borsten te veel of te weinig melk produceren. Na verloop van tijd verminderen deze symptomen echter meestal. Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier.


Het is ook raadzaam om verschillende houdingen uit te proberen. Veel moeders liggen ’s nachts bijvoorbeeld liever op hun zij omdat ze dan niet hoeven op te staan. Verder kan het veranderen van de borstvoedingshouding helpen bij spanning .

Ook kan, naarmate je baby groeit, een borstvoedingshouding die een tijdje goed was voor jou op een gegeven moment niet meer werken. Dan is het zinvol om een nieuwe houding te proberen.

De juiste borstvoedingshouding is die waarbij jij en je baby zich op hun gemak voelen.

Borstvoeding is een prachtige manier om uw baby nabijheid en geborgenheid te geven. Het is echter belangrijk om de juiste borstvoedingshouding te kiezen voor een comfortabele en succesvolle borstvoeding. Zoals je in ons artikel hebt gezien, zijn er veel manieren waarop je borstvoeding kunt geven. Probeer verschillende borstvoedingshoudingen uit om de houding te vinden die voor u en uw baby het beste werkt. Het is belangrijk dat uw baby zich op zijn gemak voelt en goed kan zuigen. Borstvoedingsbegeleiding kan nuttig zijn om u en uw baby op weg te helpen. Met de juiste borstvoedingshouding kunt u een onvergetelijke tijd met uw baby beleven.

FAQ borstvoedingshoudingen

Hoe lang moet ik per kant borstvoeding geven?

Het is raadzaam om minstens 10-15 minuten per kant borstvoeding te geven of tot de baby vol is.

Hoe lang duurt het voordat er weer nieuwe melk wordt gevormd?

Het kan tot 15 minuten duren tot de borst weer vol is.

Waarom zijn er verschillende borstvoedingshoudingen?

Het lichaam en de voorkeuren van moeder en baby kunnen individueel verschillen. Bovendien kunnen verschillende borstvoedingshoudingen verschillende voordelen hebben, afhankelijk van de grootte van de baby.

Gerelateerde berichten