- Iedereen heeft aambeien, maar ze vallen niet altijd op tijdens het leven. Meestal ontstaan ze tijdens de zwangerschap omdat de spijsvertering vertraagt. Vaak worden aambeien pas zichtbaar als je gaat persen tijdens de bevalling.
- Aambeien tijdens de zwangerschap zijn niet ongewoon en kunnen in de meeste gevallen worden behandeld met eenvoudige huismiddeltjes.
- Alleen in zeer ernstige gevallen is een operatieve verwijdering van de aambeien noodzakelijk. In de meeste gevallen volstaan zalfjes of ligatie van het weefsel door de arts.
Aambeien tijdens de zwangerschap zijn helaas niet ongewoon en kunnen ook na de zwangerschap nog voorkomen.
In deze gids leggen we uit welke behandeling mogelijk is voor aambeien in de zwangerschap, hoe ze verwijderd kunnen worden en hoe je kunt zien dat het echt aambeien zijn.
Inhoudsopgave
1. Aambeien zijn bloedvaten die tijdens de zwangerschap kunnen opzwellen.
Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel zwakker en worden de bloedvaten wijder. Het is overigens een misvatting dat aambeien alleen tijdens de zwangerschap ontstaan. Zelfs als je ze nog niet opmerkt, bestaan ze al voor de zwangerschap, maar worden ze alleen groter en zichtbaar en merkbaar door het nu verstopte bloed.
Maar niet alleen het bloed is debet aan het ontstaan van aambeien. Tijdens de zwangerschap verzet het lichaam verbazingwekkend veel werk, dus het is geen wonder dat bijvoorbeeld de spijsverteringsorganen langzamer werken. Dit kan leiden tot constipatie. Bij stoelgang en hevig persen (soms zelfs tijdens de bevalling) duwen de aambeien naar buiten. Grote, uitwendige 3e graads aambeien zijn dus van buitenaf zichtbaar, maar kunnen weer teruggeduwd worden.
Er zijn aambeien met en zonder symptomen. Ze worden ingedeeld in de volgende gradaties:
1e graad | 2e graad | 3e graad | 4e graad |
---|---|---|---|
Niet zichtbaar of voelbaar. | Zichtbaar, maar alleen voelbaar bij toiletbezoek. | Zichtbaar en voelbaar, maar kan teruggeduwd worden. | Zichtbaar en voelbaar, maar kan niet worden teruggeduwd. |
Veroorzaakt zeer zelden ongemak. | Kan jeuk of een branderig gevoel veroorzaken. | Bloeden. | Bloedt vaak hevig. |
Bloed wordt zelden gezien. | Bloed wordt soms gezien, maar niet veel. | Veroorzaakt pijn. | Naast soms hevige pijn hebben vrouwen vaak het gevoel dat er een vreemd lichaam in het anale gebied zit. |
2. behandeling van aambeien tijdens de zwangerschap is vaak mogelijk met eenvoudige middelen
Tijdens de zwangerschap kunnen lichte problemen door aambeien zelf worden behandeld. Zelfs eenvoudige huismiddeltjes kunnen helpen om de eerste tekenen te verlichten en de oorzaak te bestrijden. Als u in het begin van de zwangerschap al aambeien voelt, moet u uw darmen ontlasten en voedsel vermijden dat tot constipatie kan leiden. Goede huismiddeltjes tegen constipatie zijn:
- Psyllium (vooral lekker in muesli)
- Gedroogd fruit
- Vruchtensappen
- Melk en yoghurt
Daarnaast kunnen zitbaden wonderen doen. Hiervoor kunt u het beste kamille gebruiken, omdat dit het vaak geïrriteerde gebied geneest. Wanneer u naar de gynaecoloog moet gaan is een kwestie van mening.
Als u twijfelt, ga dan onmiddellijk naar uw arts. Afhankelijk van de ernst kan hij of zij een zalf voorschrijven om de geïrriteerde plek te behandelen. Welke zalf wordt voorgeschreven, hangt af van de ernst van de aambeien. In het begin helpt een calendulazalf al snel. Als u uw gynaecoloog niet kunt bereiken, is de verloskundige op het eerste moment ook een goed aanspreekpunt – zij kan eventueel ook een eerste blik werpen op de ernst van de aambeien.
Voor- en nadelen van aambeien behandelen met huismiddeltjes
- Niet schadelijk voor het kind.
- Diverse middelen zijn in bijna elk huishouden te vinden.
- Eenvoudige en goedkope manier om vervelende aambeien onder controle te krijgen.
- Niet alle huismiddeltjes zijn goed en sommige kunnen de symptomen zelfs verergeren (verstoppend voedsel).
- Uit onwetendheid gaan veel vrouwen niet naar de dokter en proberen zelf huismiddeltjes – ook dat kan aambeien verergeren.
2.1 Behandeling van aambeien tijdens de zwangerschap kan worden ondersteund met medicijnen, homeopathie of chirurgie.
Chirurgie niet altijd noodzakelijk
Therapie is ook mogelijk in de vorm van afbinden. Hierbij wordt een band om het aangetaste gebied gewikkeld, zodat de bloedstroom wordt afgesneden. Het weefsel sterft zo af.
Een zalf is niet altijd voldoende voor de behandeling van aambeien tijdens en na de zwangerschap. In het geval van de eerste graad wordt naast de zalf vaak een zetpil voorgeschreven, die door inbrengen direct “ter plaatse” kan werken. Bij tweedegraads aambeien wordt meestal sclerosering aanbevolen. Volledige verwijdering wordt alleen aanbevolen voor de 3e en 4e graad.
Of verwijdering nodig is, kan alleen de arts bepalen. Artsen verwijderen bijna altijd uitwendige aambeien die gemakkelijk te zien en te voelen zijn (tenzij ze gemakkelijk kunnen worden teruggeduwd zoals in de 3e graad en geen nieuwe problemen veroorzaken).
Belangrijk om te weten: Een operatie voor aambeien tijdens de zwangerschap is uiterst zeldzaam. Afhankelijk van de symptomen die u ervaart, kan een bezoek aan een homeopaat de moeite waard zijn. Met tea tree olie kan veel gedaan worden. Preventie kan ook met bolletjes.
3 Belangrijke vragen en antwoorden
3.1 Wanneer zijn aambeien gevaarlijk?
Aambeien zijn niet gevaarlijk. Wel moet u uw klachten laten controleren om te zien of ze niet door andere factoren worden veroorzaakt.
Aambeien zijn niet gevaarlijk, alleen vervelend als ze tijdens de zwangerschap of na de bevalling optreden. U kunt het beste met uw arts bespreken wat helpt. Het is belangrijk te onthouden dat veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap niet altijd onschuldige oorzaken hebben.
Ook geslachtsziekten of trombose kunnen merkbaar worden en aanvankelijk aanvoelen als aambeien.
3.2 Hoe aambeien behandelen met neusspray? Is het echt mogelijk?
Afhankelijk van de arts waar u naartoe gaat, kan het zijn dat u neusspray krijgt voorgeschreven voor aambeien. Deze wordt gewoon op een wattenschijfje gespoten en op de plek rond de aambeien gedept.
De achtergrond: neusspray heeft een ontzwellend effect op de slijmvliezen en kan zo bijdragen tot verlichting.
3.3 Hoe kunt u zien dat de behandeling met huismiddeltjes werkt?
Als de huismiddeltjes werken, nemen de symptomen snel af. Vaak zijn er de volgende dag geen verschijnselen meer. Als de huismiddeltjes echter geen effect hebben, moet u een arts raadplegen.