Vooral op jonge leeftijd hebben kinderen behoefte aan veel lichamelijk contact en nabijheid van hun ouders. De baby eerst in het bed van de ouders laten slapen is ook zinvol, vooral in de eerste maanden, zodat ’s nachts snel in de behoeften van het kind kan worden voorzien.
Maar vroeg of laat is het tijd om de baby te laten wennen aan zijn eigen bed – en dat kan een echte uitdaging zijn voor nieuwe ouders. Wij geven u enkele tips om de overgang van het ouderlijk bed naar het extra bed naar het kinderbedje in de eigen kamer te vergemakkelijken.
Inhoudsopgave
1. de timing van de omschakeling is individueel
Als je bedenkt hoe je de baby aan zijn eigen bed kunt laten wennen, is de eerste vraag die opkomt: wanneer is het perfecte moment om dit te doen? We voorzien het antwoord – dat bestaat niet. Elk kind heeft een eigen ritme en de ontwikkeling verloopt in verschillende snelheden.
In de regel ontwikkelen kinderen op een gegeven moment uit zichzelf een drang naar zelfstandigheid, maar er is geen vast tijdstip voor. Voor de meeste kinderen is het uiterlijk op de basisschoolleeftijd tijd voor een eigen bed en kamer, hoewel er nog steeds uitzonderingen kunnen zijn waarbij het kind in het bed van de ouders duikt.
Het is een misvatting dat slapen in het bed van de ouders negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door ze te verwennen of zacht te maken. Vooral in de eerste 24 maanden kan dit een diepe emotionele band opbouwen die uw kind alleen maar ten goede kan komen.
Baby’s mogen echter in geen geval te vroeg alleen slapen: vooral moeders zijn instinctief geneigd sneller wakker te worden als bijvoorbeeld de ademhaling van het kind verandert, zodat zij onmiddellijk kunnen reageren als de baby in dezelfde kamer slaapt, waardoor het risico van het plotselinge wiegendoodsyndroom tot een minimum wordt beperkt.
Als de baby vanaf het begin in het bed van de ouders slaapt, moet echter worden opgemerkt dat een bed voor volwassenen zelden is ontworpen voor de behoeften van een baby. Grote kussens, zeer zachte matrassen of pluizige dekens en opleggers houden het risico in dat de ademhalingsopeningen onbedoeld worden afgedekt.
De ideale oplossing is een zijbed dat u uitrust met een hoogwaardige babymatras. Dergelijke matrassen zijn meestal steviger om te voorkomen dat het hoofdje te veel wegzakt en hebben een huidvriendelijke hoes voor de gevoelige babyhuid. Als een kinderbedje vanaf het begin wordt gebruikt – al is het maar af en toe – is het ook gemakkelijker om te wennen aan de vaste slaapplaats.
2. tips om te wennen aan een eigen bed voor alle leeftijden
Als u graag wat meer rust wilt in de slaapkamer van de ouders en u vindt dat het tijd is om uw baby aan zijn eigen bedje te laten wennen, kunt u beginnen met een eigen bedje in dezelfde kamer.
Als ’s nachts slapen in het eigen bedje voorlopig niet lukt, kun je ook beginnen met alleen het dutje in het eigen bedje. Hoe beter hij overdag slaapt, hoe gemakkelijker het ’s nachts zal gaan.
Tip: Met een dekje of een speeltje dat naar mama ruikt, kan uw kind de vertrouwdheid blijven waarnemen.
Het is zinvol om routines en kleine bedtijdrituelen in te voeren, zoals zingen voor uw kind, voorlezen of gewoon samen knuffelen. Op die manier wordt de tijd voor het slapengaan intensief samen doorgebracht en wordt slapen in het eigen bed geassocieerd met positieve gevoelens.
Voor iets oudere kinderen kan een naar de wensen van het kind ingerichte kamer of speciaal beddengoed een stimulans zijn om de eigen kamer smakelijkerte maken.
Oriënteer je op de voorkeuren van je kind, bijvoorbeeld hobby’s, favoriete kleur of een personage uit een kinderserie.
Een langzame aanpassing is meestal doeltreffender dan een radicale aanpassing. Elk kind heeft anders veel tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.
Voor het begin kunnen vaste dagen in de week worden afgesproken waarop het kind in zijn eigen bed slaapt, gevolgd door dagen waarop het kind in het bed van de ouder mag slapen. Deze tijden kunnen dan worden verlengd totdat uw kind zich volledig op zijn gemak voelt in zijn eigen bed en kamer.
3. Wees niet te streng en sta uitzonderingen toe.
Nachtmerries zijn normaal
Tussen drie en vijf jaar zijn kinderen vaak bang in het donker. Als de angsten echter gepaard gaan met zweten, misselijkheid, beven of hartkloppingen, moet u de symptomen met uw kinderarts bespreken.
Vooral in de peuter- en basisschoolleeftijd worden kinderen van tijd tot tijd geplaagd door nachtmerries of angst voor het donker ’s nachts.
Om uw jongsten duidelijk te maken dat hun eigen kinderkamer een veilige plek is, kunt u hun angsten eerst met kleinere maatregelen tegengaan.
Veel kinderen vinden het nuttig om een klein nachtlampje voor het stopcontact te hebben dat niet te fel schijnt, maar voldoende is om hun angst voor het donker te overwinnen.
Ook glow-in-the-dark-sterren aan het plafond of een lichtsnoer met een timer kunnen hun welzijn bevorderen en hen helpen in slaap te vallen.
Ook hoorspelen, vroeger op cassettebandjes, tegenwoordig in digitale vorm, hebben bewezen een klein wondermiddel te zijn om in slaap te vallen. Zodra uw kind auditief geconcentreerd is op een spannend verhaal, vergeet het snel de gedachten aan monsters onder het bed. Zelfs op volwassen leeftijd is het niet ongewoon dat een hoorspel of podcast nog steeds een effectieve methode is om in slaap te vallen.
En als je kind ’s nachts toch weer voor het bed van de ouders staat, mag je ook uitzonderingen maken. Na een nachtmerrie of tijdens een ziekte moet je je kleintjes op zulke momenten de geborgenheid geven die ze nodig hebben.