Vader worden: Betekenis en tips voor de eerste keer

Het vaderschap zet het leven van mannen in één klap op zijn kop. Zeker, de nadruk ligt op de vrouw tijdens de zwangerschap, maar ook mannen moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Daarom laten …

Vader worden: Betekenis en tips voor de eerste keer

vater werden
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Vader worden: Betekenis en tips voor de eerste keer
Wat betekent het om vader te zijn?

Aanstaande vaders hebben tijdens de zwangerschap van hun vrouw vaak onvoldoende gelegenheid om diepgaand over dit onderwerp na te denken.
Het is echter bijzonder belangrijk om over deze aspecten na te denken voordat de baby is geboren, omdat er in de eerste weken met een baby meestal weinig tijd is om na te denken.

Heeft het zin om als man ouderschapsverlof op te nemen?

Steeds meer vaders besluiten om ten minste de eerste twee maanden thuis door te brengen om kennis te maken met het dagelijks leven met hun kind.
Tegelijkertijd is dit een manier om je vrouw te steunen, die vaak nog last heeft van de naweeën van de bevalling.
Maar ook op de lange termijn is een pauze in je werk een optie. Wees nu niet bevooroordeeld, maar sta open voor een nieuw perspectief.

Ben ik klaar om vader te worden?

Veel mannen stellen zich deze vraag al jaren en weten het toch nooit helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat bijna alle vaders in hun rol groeien.
Concentreer je daarom op de positieve kanten van het vaderschap en probeer nieuwe overeenkomsten te ontdekken die jullie als gezin verbinden.

Het vaderschap zet het leven van mannen in één klap op zijn kop. Zeker, de nadruk ligt op de vrouw tijdens de zwangerschap, maar ook mannen moeten leren omgaan met de nieuwe situatie.

Daarom laten we je zien wat het betekent om vader te worden. Je leert omgaan met de extra verantwoordelijkheid en hoe het leven verandert met een kind.
[button] Hier vind je verdiepende literatuur voor aanstaande vaders [/button].

1. hoe bereid je je voor op je rol als vader?

ein mann legt die haende auf den bauch seiner schwangeren frau
Zwangerschap is niet alleen voor vrouwen een tijd van voorbereiding.

Een kind verandert iemands leven fundamenteel. Vooral in de eerste fase, nadat de blijde verrassing is gekomen, stelt dit veel mannen voor een grote uitdaging. Zij vragen zich af of zij tegen de situatie opgewassen zijn, hoe zij de verandering financieel moeten opvangen en hoe de toekomstige rolverdeling eruit zal zien.
Dit zijn allemaal heel begrijpelijke vragen en er zijn ook legitieme zorgen.

Het belangrijkste is echter om niet in paniek te raken, maar eerst diep adem te halen. Vader worden is iets moois dat niet in de eerste plaats moet worden overschaduwd door zorgen.

Praat daarom als stel samen over de wensen, de behoeften en vooral de zorgen. Als deze eenmaal zijn uitgesproken, kan met veel ervan veel gemakkelijker worden omgegaan.

Maak de basis van de relatie al vroeg duidelijk. Bespreek samen wie het ouderschapsverlof zal opnemen, hoe lang het naar verwachting zal duren en of u als stel om de beurt voor het kind kunt zorgen.

Bereid je vooral emotioneel voor op het krijgen van een zoon of dochter. Als aanstaande vader kun je je vrouw bijvoorbeeld vergezellen naar prenatale lessen en ideeën uitwisselen met andere bijna-vaders die waarschijnlijk dezelfde zorgen hebben en elkaar nog moeten vinden.

Tip: Wilhelm Busch zei al dat vader worden niet moeilijk is, maar vader zijn wel. Neem dit ter harte en probeer er vanaf het begin voor je kind te zijn.

2 Vader worden en vader zijn – ontdek wat echt telt

De nieuwe rol als vader:

In tegenstelling tot vroeger zegt 70 % van alle mannen meer zorg te willen dragen voor de opvoeding van de kinderen dan hun eigen vader.
Deze en andere interessante cijfers vindt u in het federale vadersrapport, dat u hier kunt downloaden.

Vroeger was de rol van de vader relatief eenvoudig en duidelijk omschreven. Als hoofd van het gezin had de vader het voor het zeggen en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid om genoeg geld te verdienen voor het gezin. De vrouw daarentegen wijdde zich aan de opvoeding van de kinderen.

Die tijd is echter al lang voorbij. De rol als moderne vader is complexer geworden. Tegelijkertijd blijven de taken toenemen. Het is niet langer zo dat de vader alleen verantwoordelijk is voor de financiën. Wel blijft bijna elke moeder nog een bepaalde tijd thuis, zodat de vader dienovereenkomstig geld moet verdienen.

Het beste is om open met je partner te praten over hoe de situatie financieel geregeld kan worden. Een lijst van mogelijke uitgaven en mogelijke besparingen is op dit punt zinvol. Vink daarna het onderwerp af, want ook als er minder geld beschikbaar is, kom je toch tot de echt belangrijke dingen in het leven.

Probeer de ouderschapstijd tussen jullie te verdelen, zodat je er als vader ook echt bij kunt zijn. Zo bouw je een veel intensievere relatie op met je zoon of dochter en krijg je de kans om een heel ander dagelijks leven te ervaren.

Ook als je als vader je kind geen borstvoeding kunt geven, heb je toch de mogelijkheid om heel dicht bij je kind te zijn.
Knuffel samen of gebruik het bad om lichamelijk contact te maken.

3. wederzijdse steun – vrouwen en mannen hebben verschillende behoeften.

ein junges paar sitzt mit ihrem baby an einem see mit bergen im hintergrund
Neem tijd als gezin.

Tijdens de zwangerschap staan de behoeften van de vrouw duidelijk voorop. Dat is ook goed en terecht. Toch heb je altijd de mogelijkheid om zaken die je bezighouden aan te pakken. Als je problemen in dit vroege stadium verzwijgt, schaadt dat vaak massaal jullie relatie met elkaar.
Bovendien, hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen.

Als het kind eenmaal geboren is, moeten jullie als ouders samen optrekken. Neem taken van elkaar over. Zo blijven vaders en moeders fit genoeg om niet overweldigd te worden.

Wat vrouwen van mannen willen tijdens de zwangerschap en hoe dat in praktijk kan worden gebracht, zie je (vanuit het oogpunt van een vrouw) in deze YouTube-video:

Let op: Aarzel niet om tips van deskundigen in te winnen en advies in te winnen als u interpersoonlijke of zelfs specifieke kindgerelateerde problemen hebt.

4. vrijheid en saamhorigheid – vader worden betekent veranderen

Met een baby zijn de tijden van grenzeloze vrijheid voorlopig voorbij. Spontane bezoekjes aan vrienden of een cafébezoek dat tot in de vroege uurtjes duurt – deze dingen zijn moeilijk te verenigen met een pasgeborene.

Zie het verlies van een zekere vrijheid echter niet te negatief, want je krijgt er een gezin bij. Denk daarom na over dingen die je als stel met een baby kunt doen, zodat je niet verzandt in het dagelijks leven.

Tip: Om jezelf als stel niet te verliezen, laat je kind af en toe bij de grootouders overnachten.
Gebruik de tijd voor een romantische avond in een hotel, ga lekker uit eten, naar de bioscoop of blijf gewoon thuis om te knuffelen.

5. Boeken over vader worden – het is de moeite waard

No products found.

Gerelateerde berichten