Babydeken of slaapzak? Dit is de juiste manier om te beslissen!

Een babyslaapzak voorkomt dat het hoofdje van de baby bedekt wordt en dus mogelijk stikt tijdens de slaap. Tegelijkertijd verschuift er geen deken, zodat het lichaam altijd lekker warm is. Een babydeken is praktisch voor …

Babydeken of slaapzak? Dit is de juiste manier om te beslissen!

Babys können in Decken oder Schlafsäcken schlafen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Babydeken of slaapzak? Dit is de juiste manier om te beslissen!
 • Een babyslaapzak voorkomt dat het hoofdje van de baby bedekt wordt en dus mogelijk stikt tijdens de slaap. Tegelijkertijd verschuift er geen deken, zodat het lichaam altijd lekker warm is.
 • Een babydeken is praktisch voor onderweg in de kinderwagen of het autostoeltje.
 • Ongeacht of het een slaapzak of deken is: de kwaliteit moet zeer goed zijn bij het kopen of zelf maken van dekens/slaapzakken. Katoen van hoge kwaliteit is ademend, biologische materialen voorkomen vaak allergieën en intoleranties.

Is een slaapzak voor de baby beter of moet je in het begin een babydeken kopen, omdat die meer comfort lijkt te beloven? De babyslaapzak is duidelijk veiliger voor baby’s en toch zouden ouders ook een mooi babydekentje moeten hebben. Beide zijn praktisch, ook al worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt.

In dit verslag leggen we uit wanneer een babyslaapzak en wanneer een babydeken zinvoller is, wat de verschillen zijn tussen zomer en winter en geven we ook praktische tips.

1. de babyslaapzak is de veilige optie en voorkomt dat de baby stikt.

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats

Goedbedoelde adviezen van (kinderloze) vrienden moeten worden genegeerd. Ook al is de deken mooier, een babyslaapzak is veel veiliger!

Slaapzak of deken? Als je je pasgeborene wilt beschermen, is een babyslaapzak de betere optie. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze bewegen tijdens het slapen. Het risico dat het hoofd van het kind onder de deken komt, is natuurlijk bijzonder groot. Er is een reëel risico op verstikking!

Gebruik daarom geen babydeken of kussen totdat uw kind oud genoeg is om zichzelf te bedekken. Dit is de enige manier om het risico tot een minimum te beperken.

Voordelen en nadelen van babyslaapzakken

 • Het risico op verstikking is aanzienlijk kleiner omdat het hoofdje niet onder de dekens kan komen.
 • Het risico van plotselinge wiegendood wordt verminderd. Dit komt meestal voor wanneer baby’s zich tijdens het slapen op hun buik hebben gedraaid, waardoor ze niet zelf kunnen ademen.
 • Een slaapzak glijdt niet weg, ook niet als de baby beweegt, zodat geen enkel lichaamsdeel kan afkoelen.
 • Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste maat te vinden.
 • In de zomer kan een slaapzak vaak te warm zijn voor de baby. Ademende katoen is beter dan een babyslaapzak van dik dons, scheerwol of fleece.

2. het babydekentje is praktisch als extra voor onderweg

schlafendes baby
Een babydeken kan praktisch zijn, maar moet niet gebruikt worden om ’s nachts in te slapen.

Het gebruik van een babydeken is praktisch als je je pasgeborene vooral in de winter goed wilt beschermen tegen de kou, bijvoorbeeld als je op stap bent. Als je met de kinderwagen gaat wandelen, is een extra babydeken van 80 x 80 cm ideaal.

Vergeet echter niet dat uw kind in de winter warm moet worden gehouden, ongeacht de deken. Een winterpak met lange mouwen en een kap, en warme sokken van merinoswol zullen de pasgeborene ook tijdens autoritten beschermen. Als u een deken voor het babyautostoeltje wilt kopen, let dan op de afmetingen. De meeste babydekens voor de Maxi-Cosi hebben bijvoorbeeld een afmeting van 90 cm.

3. vragen en antwoorden

3.1 Is het in de winter niet beter om ’s nachts een slaapzak en deken te gebruiken?

Beslis: slaapzak of deken. Beide samen zijn meestal niet nodig in de slaapkamer. Als u voelt dat uw baby het nog koud heeft, is een body met lange mouwen of een lichte verhoging van de temperatuur door de verwarming aan te passen beter!

3.2 Kan ik zelf een babydeken haken?

baby in babydecke
Een zelfgebreide babydeken is bijzonder individueel en kan worden aangepast aan de grootte van het kind.

In blauw, grijs of wit voor een jongen of in zacht mint of roze voor een meisje: Zelf een babydeken maken is niet alleen een prachtig idee, maar kan ook gepersonaliseerd worden met namen.

Een gehaakte of gebreide deken is bijzonder goedkoop, heeft gegarandeerd de juiste afmetingen en met biologisch katoen kun je bovendien een deken haken die het hele jaar door gebruikt kan worden. Lapjes van een patroon om te naaien of met wol om te breien en te borduren: een zelfgemaakte babydeken is een prachtig idee en heel praktisch, vooral op reis.

Gekochte babydeken Zelfgemaakte babydeken
Verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Vooral biologische producten van hoge kwaliteit zijn meestal goedkoper dan gekochte.
Uit een test van Stiftung Warentest kan worden afgeleid welke dekens bijzonder ecologisch zijn geproduceerd en dus zonder meer kunnen worden gekocht. Voor de zomer kan de deken worden gemaakt van bijzonder dunne wol, zodat de baby niet zweet.
Met een ster, in bonte regenboogkleuren of papa’s lievelingskleur: individueler kan een babydekentje niet zijn als je het zelf haakt of breit.

3.3 De baby huilt elke nacht: kan dit aan de deken of de slaapzak liggen?

liegendes baby weint
Als de baby ’s nachts huilt, hoeft dat niet per se met de deken te maken te hebben.

Als een baby ’s nachts huilt, kan dit vele oorzaken hebben. Test zelf of je de volgende oorzaken kunt uitsluiten:

 • Heeft de baby het koud of zweet hij ’s nachts?
 • Heeft het misschien honger?
 • Is het onrustig omdat het te donker/te licht/te luid is in de kamer? Baby’s zijn ook veel gevoeliger voor tocht dan volwassenen.
 • Wordt hij in de zomer ’s nachts geplaagd door muggen?
 • Heeft hij buikpijn? Dit is mogelijk als de baby eerder heeft gedronken.

Als u alle mogelijkheden kunt uitsluiten en een bezoek aan de kinderarts niets oplevert, kan het inderdaad de moeite waard zijn om te overwegen de deken te vervangen. Misschien is de matras ook niet goed, zodat uw baby ongemakkelijk ligt?

Gerelateerde berichten