Leren inline skaten voor kinderen: tips voor beginners

Schaatsen is een bijzondere manier van verplaatsen die ongelooflijk leuk kan zijn. Kinderen mogen dit gevoel niet missen, dus het is de moeite waard om te leren schaatsen. In ons artikel laten we zien hoe …

Leren inline skaten voor kinderen: tips voor beginners

inliner fahren lernen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Leren inline skaten voor kinderen: tips voor beginners
Hoe lang duurt het om te leren inline skaten?

Dat hangt sterk af van de vaardigheden van het individu, dus het is moeilijk een algemeen antwoord te geven. Het moet echter mogelijk zijn om na een paar minuten al een paar meter te skaten.

Moet ik de voorkeur geven aan bepaalde inlineskates?

U hoeft niet per se merkskates te kiezen. Denk eerder aan het soort gebruik en pas uw uitrusting daarop aan.
Zachte schoenen met middelgrote wielen zijn ideaal voor beginners.

Hoe leer ik kinderen inline skaten?

Zoek eerst een rustige plek met goed asfalt. Op zondag kunt u bijvoorbeeld oefenen op parkeerplaatsen van supermarkten. Daarna is het een kwestie van ontspannen zijn en stap voor stap te werk gaan om beginners niet te overbelasten.

Schaatsen is een bijzondere manier van verplaatsen die ongelooflijk leuk kan zijn. Kinderen mogen dit gevoel niet missen, dus het is de moeite waard om te leren schaatsen.

In ons artikel laten we zien hoe dat het beste kan en welke tips beginners moeten volgen.
[button]Inline skates voor kinderen[/button]

1. de juiste uitrusting – veiligheid voorop

Voordat je gewoon naar de winkel gaat en inline skates voor kinderen koopt, is het een goed idee om een beetje onderzoek te doen naar de verschillende skates.

In principe zijn inline-skates met middelgrote wielen (tussen 74 en 84 mm) geschikt voor beginners, ongeacht of dat kinderen of volwassenen zijn. Met deze middelgrote maat kun je behendig, maar tegelijkertijd snel skaten.

ein maechen beim inliner fahren lernen
Met de juiste beschermende uitrusting ben je er klaar voor.

Zeer kleine wielen daarentegen zijn ideaal voor stunts, omdat ze je veel meer ruimte geven voor mini-bewegingen. Grotere wielen daarentegen zijn geschikt als je langere afstanden wilt rijden.

Soft boots, d.w.z. schaatsen met een zachte binnenschoen, zijn ook geschikt voor beginners. Deze bieden voldoende steun, maar zijn zeer comfortabel om te dragen.

Naast de inline skates mag een beschermende uitrusting niet ontbreken. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Helm: Het belangrijkste onderdeel van de uitrusting wordt helaas heel vaak verwaarloosd.
 • Kniebeschermers: Bij een val komen kinderen bijna altijd op hun knieën terecht.
 • Polsbeschermers: Naast de kniebeschermers worden de handen beschermd tegen verdraaiing en schuren van het asfalt.
 • Elleboogbeschermers: Deze beschermers zijn niet zo eenvoudig, maar wel nuttig voor beginners. Wanneer kinderen hun evenwicht verliezen en achterover vallen, hebben ze meestal de neiging zichzelf op te vangen met hun ellebogen.

Reflecterende strips zijn ook een goed idee, zodat kinderen beter door andere mensen kunnen worden gezien. Dit geldt vooral op wazige dagen met slechte lichtomstandigheden.

2. de juiste leeftijd om met inline skaten te beginnen

Net als bij fietsen is het vrij moeilijk om een bepaalde leeftijd aan te geven waarop kinderen kunnen leren inline skaten.
Ruwweg kan de leeftijd tussen 3 en 5 jaar als richtlijn dienen.

Om zich veilig op inline-skates te kunnen voortbewegen is echter individuele handigheid belangrijk. Als het evenwichtsgevoel al zeer goed ontwikkeld is en een kind geen enkele moeite heeft om ook op een wankele ondergrond zijn evenwicht te bewaren, is er niets tegen de eerste oefeningen in te brengen.

Tip: Neem de tijd om langzaam te oefenen, zodat beginners zich veilig voelen.

3. rijmanoeuvres leren – de belangrijkste basisbeginselen

Het is niet moeilijk om op inlineskates een paar stappen te zetten en een beetje te rollen.
Kinderen hebben echter nog een paar uur training nodig voordat de bewegingen vloeiend zijn en moeilijkere taken, zoals remmen, bochten nemen of ontwijken, lukken.

Aangezien niet elke volwassene zelf kan skeeleren, is het een goed idee om cursussen te volgen. Dit is geen must, maar het helpt je wel om snel de basis van het inline skaten te leren.
Bij cursussen staat een ervaren trainer aan je zijde die niet alleen plezier heeft in de sport, maar ook gemakkelijk kleine foutjes in de houding herkent.

Een paar tips over hoe je het beste kunt leren inline skaten zie je in deze video:

3.1 Veilig op je voeten staan – de eerste stap om te leren inline skaten

Voordat ze kunnen beginnen, trekken de kinderen alle beschermingsmiddelen en de inlineskates aan. Het beste is om beginners eerst te helpen met opstaan.

De eerste paar minuten zijn alleen bedoeld om de wielen onder hun voeten te voelen en een redelijk veilige ondergrond te ontwikkelen.

Nu nemen de kinderen de juiste houding aan voor het rijden. De voeten staan iets meer dan heupbreedte uit elkaar. De knieën zijn licht gebogen en het bovenlichaam is licht naar voren gekanteld. De armen zijn altijd voor het lichaam.
In deze houding, die na een paar pogingen niet krampachtig moet lijken, kun je nu een paar meter vooruit rollen.

Tip: Kies voor de eerste paar uur oefenen een plek met heel fijn teer. Dit zal de eerste oefeningen veel gemakkelijker maken.

3.2 De voorwaartse beweging – van struikelen naar glijden

Inline-skaten als sport:

Als u niet alleen in uw vrije tijd een beetje wilt skaten, maar ook wilt deelnemen aan sportieve wedstrijden, kunt u op de website van de Duitse Rolsport- en Inlinevereniging hier meer informatie vinden.

Als je wilt leren inlineskaten, moet je leren hoe je met je hele lichaam een gelijkmatige beweging uitvoert. Dit is in theorie niet gemakkelijk aan te leren.

Belangrijk is echter dat de beweging op één been altijd licht naar buiten gericht is. De benen vormen dus altijd een “V”.

Als deze beweging slechts kort wordt uitgevoerd, wat meestal het gevolg is van onzekerheid in het begin, is het niet mogelijk meer snelheid op te bouwen.
Dit leidt tot veel kleine, hakerige bewegingen.

3.3 Leren rijden in bochten

Het rijden van gemakkelijke bochten is vrij eenvoudig wanneer beginners hun gewicht meer naar één kant verplaatsen. Met een lichte rotatie van de heupen kun je de inline skates dienovereenkomstig laten draaien.

Voor strakkere bochten moeten de inline skates vrij strak staan. In dit geval is een parallelle stand belangrijk.
De kleine beweging wordt gemaakt vanuit de knieën. Maar zowel de heupen als het bovenlichaam moeten meebewegen.

Tip: De beste manier om het bochtenwerk te oefenen is kleine pylonen op te stellen en de afstand ertussen geleidelijk te verkleinen.

3.4 Leren remmen

kinder fahren inline skates
Leren remmen is nog niet zo eenvoudig.

De meeste inline skates hebben een stopper. Om die te activeren moet één schoen op de hiel worden geplaatst.
Het gewicht wordt volledig verplaatst naar het andere been om voldoende druk te kunnen uitoefenen op de stopper.
Met een beetje oefening lukt dit wel, maar het is een nogal ineffectieve methode om snel te remmen bij hogere snelheden.

Iets moeilijker, maar duidelijk sneller, is de variant waarbij één been 90° naar achteren gedraaid wordt gestrekt. Verplaats het gewicht naar het andere been en laat de rollen diagonaal over het asfalt slepen.
De rollen lijden echter een beetje als je dit doet.

Veel veeleisender, maar een effectieve remmethode, is de parallelrem. Hierbij worden beide schaatsen tegelijk naar voren geduwd en onder een hoek op de weg geplaatst.
Het gewicht moet altijd naar achteren worden verplaatst.
Deze techniek is echter niet voor beginners en kan daarom worden uitgesteld tot een latere oefensessie.

Tip: Op brede paden kun je de snelheid ook verlagen door te slalommen, waarbij je steeds weer licht omhoog rolt.

3.5 Vallen moet je leren – een korte handleiding

Het is zeker niet de bedoeling dat iemand die wil leren inline skaten, valt. Maar om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, is het een goed idee om de basistechnieken van het vallen te begrijpen en uit te proberen.
Zo kunnen verwondingen in geval van nood worden vermeden of althans aanzienlijk worden beperkt.

De eenvoudigste methode is om je gecontroleerd op je knieën te werpen en dan met je polsbeschermers de grond te raken.

In ieder geval moet u voorkomen dat u achterover valt, anders kan de val niet worden beheerst.

4. wees voorbereid op het wegverkeer

eine familie mit inlinern
Je mag met inline skates niet op de weg rijden.

Ook al horen inline skates niet thuis op wegen en fietspaden, toch moeten kinderen op de hoogte zijn van de belangrijkste verkeersregels voordat je ze zonder toezicht laat rijden.

In een speelstraat of op voetpaden en trottoirs zijn er altijd ontmoetingen met andere mensen of voertuigen.
Kinderen moeten zich daarom zeer voorzichtig gedragen en hun omgeving zoveel mogelijk in de gaten houden.

Als er een voertuig nadert of een wandelaar op hen afkomt op een smalle plaats, moeten zij stoppen om het risico van vallen tot een minimum te beperken.

Als kinderen toch op de gewone weg rijden in een rustig gebied, is het belangrijk de regel rechts-voor-links te kennen en nooit een bocht af te snijden.

Tip: Samen langere afstanden rijden heeft niet alleen een positief effect op de motoriek, maar ook op de algemene conditie.

5. Bestel geschikte inline skates voor kinderen eenvoudig online

No products found.

Gerelateerde berichten