Een verloskundige kiezen: Tips en info

Een verloskundige is een belangrijk aanspreekpunt voor vragen tijdens de zwangerschap en neemt ook de (aanvankelijk dagelijkse) zorg over in de kraamperiode. Zij geeft belangrijke tips. Van zwangerschapsklachten tot borstvoeding, zij kan waardevolle ondersteuning bieden. …

Een verloskundige kiezen: Tips en info

Die Auswahl ihrer Hebamme ist überaus wichtig
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Een verloskundige kiezen: Tips en info
  • Een verloskundige is een belangrijk aanspreekpunt voor vragen tijdens de zwangerschap en neemt ook de (aanvankelijk dagelijkse) zorg over in de kraamperiode.
  • Zij geeft belangrijke tips. Van zwangerschapsklachten tot borstvoeding, zij kan waardevolle ondersteuning bieden.
  • De kosten voor de zorg van de verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraars, zodat geen enkele vrouw het zonder deze waardevolle hulp hoeft te stellen.

Zodra de zwangerschap is bevestigd, moet al een vroedvrouw worden gezocht. De verloskundige begeleidt het gezin gedurende de hele zwangerschap, is de contactpersoon en ook de verzorger in de periode na de bevalling en dus een grote steun en toeverlaat.

De zoektocht naar een geschikte verloskundige is niet zo eenvoudig. Waar vind je een verloskundige bij jou in de buurt en waar moet je op letten? In deze gids vind je informatie en tips over hoe je de juiste verloskundige vindt om je tijdens je zwangerschap te begeleiden, op welke aspecten je moet letten, wie de zorg van de verloskundige betaalt en een inzicht in de zorg die een verloskundige biedt.

1. het vinden van de juiste verloskundige hangt af van de zorgwensen

Soms is een verandering van verloskundige nodig

Als de chemie ook na een paar pogingen niet goed is, moet je besluiten om van verloskundige te veranderen. Als er geen vertrouwen is, kan dit de hele (eigenlijk mooie) zwangerschap onnodig compliceren.

Zwangerschap zonder arts en verloskundige? Theoretisch mogelijk, maar minder aan te raden. Een verloskundige kan alle belangrijke onderzoeken uitvoeren (met uitzondering van de echografie) die helpen om de gezondheid van de zwangere vrouw en uw baby te controleren. Van de hartslag tot het CTG of zelfs bloedonderzoek, een verloskundige kan dit op verzoek verzorgen, zodat niet elk onderzoek door de gynaecoloog hoeft te worden gedaan.

De keuze van een geschikte verloskundige hangt echter af van de wensen van de zwangere vrouw of het koppel. Als de verloskundige niet alleen voor en na de bevalling aanwezig moet zijn, maar ook tijdens de bevalling, moet het een overkoepelende verloskundige zijn die samenwerkt met de geboortecentra en -klinieken. Dit is niet standaard en moet op verzoek specifiek worden toegelicht! Houd er ook rekening mee dat niet elke verloskundige met elk ziekenhuis samenwerkt!

Als je daarentegen een thuisbevalling wenst, vereist dit meestal een specifiekere selectie. Niet elke zelfstandige verloskundige biedt thuisbevallingen aan. Dit geldt ook voor de diensten die de verschillende verloskundigen aanbieden. Er zijn praktijken die allround zorg aanbieden, die bijvoorbeeld beginnen met prenatale lessen en ook postnatale lessen, babymassages of ontspanningslessen aanbieden. Sommige andere verloskundigen houden zich echter alleen bezig met de pre- en postnatale zorg voor zwangere vrouwen.

Zoek een verloskundige: Deze opties zijn beschikbaar

Gynaecoloog Vrienden/kennissen Verloskundige zoeken op internet
Geeft meestal een lijst van verloskundigen in de buurt. Kan persoonlijke ervaringen doorgeven. De respectieve websites geven meestal een zeer gedetailleerd inzicht in de diensten van de respectieve verloskundige.
Zullen slechts zelden een beoordeling van de verloskundigen geven. Het is bijzonder eenvoudig om een verloskundige in de buurt te zoeken aan de hand van uw eigen postcode.
Veel verloskundigen plaatsen hun contactgegevens op hun eigen prikbord, wat het selecteren van een verloskundige in de directe omgeving kan vergemakkelijken. Op de pagina’s van de vereniging van verloskundigen staan alle verloskundigen in je eigen omgeving vermeld.

2 De keuze hangt vooral af van sympathie.

hebamme befuehlt den bauch einer schwangeren frau
Is er voldoende vertrouwen om te kunnen vragen naar misschien onaangename onderwerpen? Vertrouwen is de belangrijkste basis voor de keuze van een verloskundige.

Begeleiding door een vreemde tijdens de zwangerschap ligt vaak gevoelig. Postpartumzorg, iemand binnenlaten in je zeer besloten ruimte en erop vertrouwen dat je iemand aan je zijde hebt om in geval van nood vragen te beantwoorden, zijn ook onderwerpen die alleen mogelijk zijn met medeleven en vertrouwen.

Het kiezen van een verloskundige is dus de eerste stap, maar je bent pas echt verder na het eerste gesprek, dat zo vroeg mogelijk moet plaatsvinden. Het punt waarop je echt een verloskundige als contactpersoon nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon, maar hoe eerder je op zoek gaat, hoe groter je kansen om een geschikte verloskundige te vinden – zeker als de eerste ontmoeting niet naar tevredenheid verliep. Let daarom bij de kennismaking onder andere op de volgende punten:

  • Puur menselijk: Vind je de verloskundige aardig en heb je het gevoel dat je je bij haar op je gemak kunt voelen?
  • Is er vertrouwen in deze persoon zodat je zonder scepsis tips van haar accepteert?
  • Komt de zorg die zij biedt overeen met uw wensen en ideeën?
  • Voelt u zich goed geïnformeerd?
  • Heeft u ongeveer dezelfde ideeën? Als u persoonlijk de voorkeur geeft aan homeopathische middelen voor kleine ziektes of eenvoudig ongemak, maar de verloskundige heeft daar helemaal niets mee en doet het geheel af als “ineffectieve magie”, kan dit bijdragen tot de moeilijkheid om een vertrouwensbasis te vinden.

3. de kosten voor de zorg van de verloskundige worden meestal betaald door de ziektekostenverzekering.

[caption id="attachment_52553" align="alignright" width="300"]hebamme im geburtsvorbereitungskurs Vind je het belangrijk dat je verloskundige ook een cursus geboortevoorbereiding aanbiedt? Of misschien ontspanningstechnieken?

De kosten van een verloskundige, van prenatale zorg tot postpartum zorg, worden meestal gedekt door de zorgverzekering. Maar wie betaalt de extra diensten zoals voorlichtingscursussen of een yogales voor zwangere vrouwen? Dat hangt eigenlijk af van de zorgverzekeraar. Verloskundigen geven informatie over wat ze aanbieden en natuurlijk over de kosten, die niet altijd door de zorgverzekeraars worden betaald. In het geval van speciale cursussen moet u gewoon uw zorgverzekeraar aanschrijven en vragen of de kosten worden vergoed.

Tip: Vraag uw ziektekostenverzekeraar schriftelijk of hij de kosten dekt. Dit is de enige manier om bewijs te hebben in geval van problemen. Het is echter moeilijk te bewijzen wat er tijdens een telefoongesprek is gezegd.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Waarom heb ik een vroedvrouw nodig als ik een gynaecoloog heb?

mutter waescht baby
Hoe doe je een baby in bad? Ook hierbij kan je verloskundige je waardevolle hulp bieden.

Verloskundige ja of nee? Sommige vrouwen zien het nut niet in van verloskundige zorg, ook al kunnen ze zoveel meer dan alleen (net als de gynaecoloog) de gezondheid van moeder en kind vaststellen. Ze kunnen bijvoorbeeld advies geven bij vragen of problemen tijdens de zwangerschap. Ze kunnen tips geven tegen brandend maagzuur en rugpijn of wat te doen bij een huilende baby.

Naast deze tips komt een verloskundige de eerste 10 dagen na de geboorte elke dag bij je thuis en helpt je tot 12 weken na de geboorte met borstvoeding, baden, luiers verschonen of andere problemen. Een verloskundige kan informatie geven over regressie, tips geven over babymassage of sterkere hechting, en een koppel tijdens de zwangerschap voorbereiden op de geboorte en de tijd erna. Zij kan ook uitleggen hoe de bevalling in het ziekenhuis zal verlopen – wat heel belangrijk is, vooral voor de partner! Zij is de contactpersoon voor alles, van de voorbereiding op de geboorte tot (in het ergste geval) een miskraam.

4.2 Heb ik een verloskundige nodig als ik hulp heb van mijn eigen moeder of schoonmoeder en vrienden?
De keuze voor een vroedvrouw is geen must, maar eerder een gratis aanbod van de ziekenfondsen om het nieuwe gezin voldoende te kunnen ondersteunen voor en ook tijdens of na de bevalling. Wie geen gebruik wil maken van het aanbod van de ziekenfondsen hoeft dat natuurlijk niet te doen!

Voordelen en nadelen van een vroedvrouw

  • Is het aanspreekpunt voor alle vragen tijdens de zwangerschap en na de bevalling thuis.
  • Verzorgt wondjes (bijv. na episiotomie) of regressie na de bevalling thuis.
  • Kan alle preventieve onderzoeken uitvoeren (in plaats van de gynaecoloog).
  • Is voor veel vrouwen een belangrijke steun ook emotioneel.
  • Kan geen echografisch onderzoek doen.
  • Niet elke verloskundige is een assistent-verloskundige die ook bij de bevalling aanwezig is.

Gerelateerde berichten