Leren schaatsen: 6 tips om kinderen te leren schaatsen

Voor veel mensen is schaatsen vanzelfsprekend. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden is het echter minder gemakkelijk, omdat er niet altijd een ijsbaan in de directe omgeving is. Toch moet leren schaatsen voor ieder kind mogelijk …

Leren schaatsen: 6 tips om kinderen te leren schaatsen

schlittschuh-fahren-lernen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Leren schaatsen: 6 tips om kinderen te leren schaatsen
Is het moeilijk om te leren schaatsen?

De basisstappen zijn meestal in een paar minuten onder de knie te krijgen. Om veilig te kunnen schaatsen, moeten beginners echter enkele uren oefenen.

Moeten kinderen beschermende kleding dragen als ze leren schaatsen?

Bescherming is tot op zekere hoogte zinvol. Dit gaat echter niet verder dan een helm en handschoenen.

Hoe kunnen kinderen leren schaatsen?

Aanvankelijk is de procedure vrij gelijkaardig. De eerste pogingen tot staan en lopen worden gevolgd door bochten- en remmanoeuvres.

Voor veel mensen is schaatsen vanzelfsprekend. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden is het echter minder gemakkelijk, omdat er niet altijd een ijsbaan in de directe omgeving is. Toch moet leren schaatsen voor ieder kind mogelijk zijn. Zo wordt de coördinatie getraind en kan het volgende uitje bij slecht weer snel worden gepland.

Om het voor kinderen (en natuurlijk ook voor volwassen beginners) gemakkelijk te maken om te slagen op het ijs, hebben we verschillende oefeningen voor kinderen (en volwassenen) samengesteld.
[button] Schaatsen voor kinderen bestellen [/button]

1. de basisuitrusting: Welke uitrusting is nodig om te leren schaatsen?

Als kinderen willen leren schaatsen, moet een bepaalde basisuitrusting aanwezig zijn. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:

schlittschuh-fahren-lernen-kinder
Handschoenen en een helm dienen als basisbescherming.
 • Schaatsen: Varianten voor kinderen zijn verkrijgbaar in talloze kleuren. Daarom kiest u het best samen het model van uw keuze.
 • Handschoenen (bij voorkeur snijbestendig): Het dragen van handschoenen is niet alleen ter bescherming tegen de kou, maar vooral voor de veiligheid, want de randen van de schaatsen zijn uiterst scherp. Hoogwaardige winterhandschoenen kunnen daarom een waardevolle bijdrage leveren aan de bescherming van uw vingers.
 • Skipak: Omdat het op een ijsbaan behoorlijk koud kan zijn, is een compleet skipak een goed idee. Een combinatie van jas en broek heeft als voordeel dat kinderen niet zo snel bevriezen als ze leren schaatsen, omdat er geen koudebrug is.
 • Helm: Een helm is een must, vooral voor beginners. Deze beschermt het hoofd, ook als kinderen tijdens het leren schaatsen achterover vallen en het ijs raken.

Vooral beschermingsmiddelen mogen niet worden onderschat, omdat kinderen eerst de techniek bij het schaatsen moeten leren en daarom in het begin vaker vallen.

Tip: In een wintersporthal kun je ook schaatsen huren. Die passen echter vaak maar matig. Ook moet je elke keer huurgeld betalen. Het hebben van eigen schaatsen is voor de meeste beginners ook een extra motivatie om het niet zo snel op te geven.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren schaatsen?

Buiten leren schaatsen met kinderen:

Zeker, het is een leuk idee om te oefenen op een bevroren meer. In de praktijk blijkt dit echter alleen bij hoge uitzondering een goed idee, omdat een laag ijs van minder dan 15 cm dik snel kan instorten en zo een levensgevaarlijke val kan worden.

De individuele ontwikkeling van kinderen varieert sterk, zodat er geen algemene grens is waarop kinderen kunnen leren schaatsen.

Het beste is echter om op een leeftijd van ongeveer 4 jaar te beginnen. Als de motorische vaardigheden van uw kind echter al zeer ver gevorderd zijn, is er geen reden waarom hij of zij het schaatsen niet op 2- of 3-jarige leeftijd zou kunnen proberen.

Omgekeerd kunnen kinderen, tieners en zelfs volwassenen natuurlijk op elk moment leren schaatsen.

Het basisadvies is echter om zo vroeg mogelijk te beginnen om de techniek te leren en dus beter te internaliseren.

3. leren schaatsen: deze oefeningen zijn geschikt voor kinderen

Het beste is om te beginnen met een paar eenvoudige oefeningen voor kinderen. Ga als volgt te werk:

inline-skates-fahren
Kinderen die al op inline skates kunnen rijden, hebben het meestal heel gemakkelijk op het ijs.
 • Zodra de schaatsen aan zijn, kan het staan op het ijs worden geoefend. Hierbij is het nuttig om het zwaartepunt naar voren, opzij en naar achteren te verschuiven om gevoel te krijgen voor de verhoogde stand.
 • Dit wordt onmiddellijk gevolgd door de eerste waggelende stappen. De voeten vormen een V-vorm en de knieën zijn licht gebogen. De beweging vindt plaats van de ene voet naar de andere, waarbij de tijd op de betreffende voet steeds meer kan worden vergroot tot er een soort glijden ontstaat. In het begin kunnen armbewegingen helpen om het evenwicht te bewaren.
 • Zodra de eerste waggelende stappen wat sneller lukken, kunnen kinderen tijdens het schaatsen de benen naast elkaar zetten om over het ijsoppervlak te glijden.
 • Als de eerste basisoefeningen lukken, volgen de eerste kleinere stuurbewegingen. Deze zijn heel gemakkelijk uit te voeren op het ijs met minimale gewichtsverplaatsingen. Beginners kunnen beginnen met hun hoofd lichtjes te kantelen in de richting die ze willen uitgaan. Het lichaam volgt automatisch de blik, zodat gemakkelijk bochten kunnen worden genomen.
  schlittschuh-laufen-lernen-kinder
  Te goed bedoelde bescherming kan leiden tot remmingen.
 • In de meeste cursussen worden deze oefeningen zowel lopend als parallel staand (dus glijdend) gedaan. Neem de tijd, want vooral hier is het belangrijk een gevoel voor een natuurlijke stuurbeweging te ontwikkelen. Pas als dit gegeven is, kan het bovenlichaam bewust gedraaid worden om een hardere en snellere stuurbeweging mogelijk te maken.
 • Als je wilt leren schaatsen, moet je ook weten hoe je moet remmen. Dit is in het begin echter vrij moeilijk. Kinderen moeten daarom eerst een tijdje oefenen met schaatsen op één been. Als dat tenminste enigszins lukt, kan de voet die in de lucht is naar achteren worden gezet en schuin worden gezet. Op die manier kan een min of meer directe remwerking op gang worden gebracht.

Tip: Veel ijsbanen bieden cursussen aan waarbij kinderen samen leren schaatsen. Overweeg daarom deze optie, want leren in een groep is meestal erg leuk en kinderen kunnen tegelijkertijd nieuwe vrienden maken.

4. Schaatstips en -trucs: Geduld is de sleutel

Er zijn verschillende manieren om kinderen goed te leren schaatsen. Het is echter altijd cruciaal dat jij als coach te allen tijde ontspannen blijft. Dit geldt in bijna elke situatie:

schlittschuhlaufen-lernen
Vallen hoort bij het leerproces.
 • Zeuren en opgeven: Niet elk kind staat meteen in vuur en vlam. Maar juist dan is het belangrijk om door te zetten. Dit betekent echter niet dat je een kind moet dwingen, maar haal zelf diep adem. Noteer het gevoel en probeer het een paar minuten later nog eens. Soms helpt het ook om zelf even over het ijs te glijden om wat afstand te nemen.
 • Accepteer valpartijen: Elke beginner die voor het eerst op het ijs staat, valt onvermijdelijk een of twee keer voordat de eerste goede ronde op het ijs is gelukt. Het is daarom het beste om kinderen vooraf te laten zien hoe ze zichzelf het beste kunnen opvangen om letsel te voorkomen. Een stoot op de schouder is meestal een betere keuze dan dat kinderen zichzelf proberen te ondersteunen met hun hand.
 • Bescherming is goed, maar te veel is hinderlijk: een helm en handschoenen zijn nuttig. Knie-, elleboog- en polsbeschermers beperken de bewegingsvrijheid echter te veel.

Soms worden leermiddelen aangeboden die de kinderen kunnen vasthouden. Over het algemeen raden wij deze leermiddelen echter af, omdat ze een vals gevoel van veiligheid geven.

5. schaatsen voor kinderen goedkoop online bestellen

No products found.

Gerelateerde berichten