Zwemmen met baby: 10 tips voor het zwemmen met pasgeborenen

Water is voor veel mensen een aangenaam element. Veel volwassenen zijn echter nog steeds onzeker over water en schrikken ervoor terug. Vooral onder kinderen is het percentage niet-zwemmers of slechte zwemmers erg hoog. Volgens het …

Zwemmen met baby: 10 tips voor het zwemmen met pasgeborenen

schwimmen-mit-baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Zwemmen met baby: 10 tips voor het zwemmen met pasgeborenen
Vanaf wanneer is zwemmen met baby mogelijk?

De ideale leeftijd is tussen 4 en 6 maanden. Het is belangrijk dat een onafhankelijke controle van de lichaamstemperatuur al mogelijk is.

Is het de moeite waard om een cursus babyzwemmen te volgen?

Ja, zo leren ouders en baby’s onder professionele begeleiding. Dit voorkomt fouten en voorkomt dat er angsten ontstaan.

Welke uitrusting is nodig?

De belangrijkste uitrusting is een zwemluier. Daarnaast zijn handdoeken, een verschoning, douchegels, lotions en voeding noodzakelijk.

Water is voor veel mensen een aangenaam element. Veel volwassenen zijn echter nog steeds onzeker over water en schrikken ervoor terug. Vooral onder kinderen is het percentage niet-zwemmers of slechte zwemmers erg hoog. Volgens het DLRG valt bijna 60 % van de 10-jarige kinderen in Duitsland in de categorie onveilige zwemmers.

Door met uw baby te gaan zwemmen, zet u de eerste stap om uw kind aan het water te laten wennen. Wij laten u zien met welke factoren u rekening moet houden en welke uitrusting noodzakelijk is.
[button] Accessoires voor babyzwemmen [/button]


1. Zwemmen met baby: Wat zijn de voordelen van vroeg beginnen?

De ideale leeftijd:

Om voor het eerst met een baby te gaan zwemmen, moet hij of zij tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Idealiter vraagt u kort van tevoren aan uw kinderarts of er iets is dat u verbiedt om naar het zwembad te gaan.

Baby’s zijn in de baarmoeder al gewend aan het bewegen in water. Kinderen zijn er dus vanaf het begin mee vertrouwd, zodat het voor de meeste kinderen zeer aangenaam is om thuis in het bad rond te spetteren.

Het is precies dit vermogen dat zwemmen met pasgeborenen moet behouden. Zo kunnen baby’s onder water zonder problemen hun ogen openen en ook helder zien. Om langer dan een paar minuten in het water te kunnen blijven, is het echter noodzakelijk dat kinderen zelf hun lichaamstemperatuur kunnen regelen. Wanneer dit het geval is, hangt af van individuele factoren.

Naast de gewenning aan water spreken de volgende aspecten in het voordeel van zwemmen met baby’s op jonge leeftijd:

  • Versterking van de band tussen ouders en kind
  • Verbetering van de bloedcirculatie (door de beweging met zachte weerstand)
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Fysieke en mentale training (wat ook helpt bij het inslapen later)

Let op: In de meeste baden wordt veel chloor gebruikt. Dit kan de zeer gevoelige huid van baby’s irriteren. Zorg er daarom voor dat u uw baby direct na het bad goed afdroogt en daarna insmeert met lotion.

2. vereisten voor het eerste bezoek aan het zwembad

babyschwimmen
Rustige dagen zijn bijzonder geschikt.

Als je kind 4, 5 of 6 maanden oud is, is het zover. Om ervoor te zorgen dat de eerste dag in het zwembad positief wordt herinnerd, moet je ervoor zorgen dat je kind goed is uitgerust. Het is ook een goed idee om een tijdstip te kiezen waarop het doorgaans minder druk is in het zwembad. De vroege ochtend of het middaguur is meestal een goed tijdstip. Dit kan in sommige regio’s echter ook anders zijn in verband met cursussen.

Het vermogen van baby’s om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen is in het begin van hun leven nog vrij beperkt. De watertemperatuur moet daarom 32 graden of meer zijn. Bij een lagere watertemperatuur krijgen kinderen het echter snel te koud, zodat het eerste bezoek aan het zwembad onaangename gevolgen kan hebben.

In speciale zwemzones voor baby’s wordt zeer nauwlettend toegezien op de handhaving van de watertemperatuur. In veel gevallen kan de temperatuur ook ter plaatse worden afgelezen.

Tip: Als u op vakantie met uw baby wilt zwemmen, neem dan een kleine waterthermometer mee of test zelf het water en houd de eerste badpogingen dienovereenkomstig kort. Blauwige lippen zijn een duidelijke aanwijzing dat het te koud is en dat u het water onmiddellijk moet verlaten.

3. Cursussen voor het zwemmen met baby’s: hoe werken ze?

schwimmen-mit-baby-kurs
Wacht niet te lang met inschrijven.

Om bij je eerste bezoek aan het overdekte zwembad alles in goede banen te leiden, is het een goed idee om een cursus te volgen. Dat helpt vooral de ouders, want de cursus gaat niet over leren zwemmen, maar over het leren van de juiste technieken om de baby goed vast te kunnen houden en te ondersteunen in het water.
Kinderen zijn klaar voor hun eerste echte zwemcursus als ze 3 of 4 jaar oud zijn.

Het babyzwemmen zelf duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, waarbij de tijd in het water meestal beperkt blijft tot 20 tot 30 minuten. Gedurende deze tijd worden de kinderen vastgehouden en kunnen ze trappen in het water. Er wordt gebruik gemaakt van het drijfvermogen van het lichaam. Duiken is ook goed mogelijk, omdat kinderen een aangeboren reflex hebben waardoor ze hun adem inhouden als ze onder water zijn.

Deze reflex verdwijnt vanaf de leeftijd van één jaar en moet ook voorzichtig worden opgeroepen. Het biedt dus maar korte tijd veiligheid. Daarna moeten baby’s ouder dan één jaar zelf leren hun adem in te houden. Omdat niet elke baby daar op dezelfde manier in slaagt, is duiken niet verplicht. Bij babyzwemmen staat plezier maken altijd centraal.

De kosten van een cursus babyzwemmen liggen meestal rond de 10 tot 15 euro per sessie. De cursus is vaak bedoeld voor 8 tot 12 eenheden en vindt één keer per week plaats.

Er zijn ook speciale cursussen waarbij baby’s zichzelf kunnen redden door zich van buik- naar rugligging te draaien. Deze methode vergt echter veel meer tijd en vervangt de ouderlijke controle niet. Een dergelijke cursus kan de ontwikkeling van de baby echter niet schaden.

Checklist voor babyzwemmen: Welke benodigdheden zijn nodig?

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, kun je het beste je zwemtas voor de cursus vroeg inpakken. De volgende dingen moeten op je checklist staan:

baby-tauchen
De vele nieuwe ervaringen in het zwembad zullen je hongerig maken.
  • Luiers: In tegenstelling tot gewone luiers heb je bij het zwemmen een zwemluier nodig of anders stoffen luiers die uitwerpselen veilig opvangen. De verse luier na de zwemles mag echter ook niet ontbreken.
  • Badjas of grote handdoek: De stof zorgt ervoor dat je baby het niet koud krijgt onderweg tussen zwembad, douche en kleedkamer.
  • Douchegel en crème: Gebruik een douchegel voor baby’s om het chloorwater af te spoelen en breng daarna direct crème aan op de huid.
  • Haardroger: Vast geïnstalleerde apparaten zijn meestal vrij krachtig, dus het is beter een eigen kleine haardroger te gebruiken.
  • Muts: Een grote hoeveelheid lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Voorkom dit met een muts.
  • Voeding: Tenzij u uw baby borstvoeding geeft, vergeet dan niet om babyvoeding mee te nemen, want de activiteit stimuleert de honger.

Als u zelf wilt oefenen, is een ring ook een goed idee voor babyzwemmen. De ring biedt constante steun.

Op vakantie daarentegen is UV-beschermende kleding van groot belang. UV-beschermende kleding is geen vervanging van zonnebrandcrème, maar kan wel helpen, vooral bij een langer verblijf aan het strand. Zorg er in ieder geval voor dat baby’s niet verbranden, want zelfs kleine zonnebrandjes (bijvoorbeeld op de rand van de UV-beschermende kleding) verhogen het risico op huidkanker aanzienlijk.

5. Bestel accessoires voor het zwemmen met baby

No products found.

Gerelateerde berichten