Spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar: geschikte spelletjes voor elk weer

Kinderen hebben spelletjes nodig om zich te ontwikkelen. Ook al wordt school in de loop der jaren steeds belangrijker en spelen een kleinere rol, toch mag dit gebied niet worden onderschat. Daarom presenteren wij verschillende …

Spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar: geschikte spelletjes voor elk weer

spiele fuer kinder ab 10 jahren
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar: geschikte spelletjes voor elk weer
Zijn spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar nog nuttig?

Er zijn talloze leuke en creatieve spelletjes die kinderen aan het lachen maken of een keer enige strategische vaardigheid vereisen.
Al deze verschillende spelconcepten bieden kinderen de mogelijkheid om iets te leren.

Zijn kinderen van 10 jaar en ouder nog steeds geïnteresseerd in buitenspelen?

Gelukkig kunnen veel kinderen op deze leeftijd nog geïnspireerd worden om buitenspelen te spelen. Als het wat moeilijker wordt, probeer dit dan te bereiken met bijzonder creatieve spelideeën.
Het is echter ideaal als de niet-zo-kleine kinderen nooit hun belangstelling voor buitenspelen verliezen, want het gebrek aan beweging onder kinderen en jongeren is een van de grootste problemen van de 21e eeuw.

Moeten spelletjes altijd modern zijn of zijn er ook goede klassiekers?

Elk jaar worden er nieuwe spellen uitgevonden die aansluiten bij de huidige verschijnselen. Er zijn echter ook een aantal klassieke bordspellen die kinderen van alle leeftijden blijven plezieren.
Het beste is om verschillende spellen uit te proberen en je eigen test te maken.

Kinderen hebben spelletjes nodig om zich te ontwikkelen. Ook al wordt school in de loop der jaren steeds belangrijker en spelen een kleinere rol, toch mag dit gebied niet worden onderschat.

Daarom presenteren wij verschillende spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar. Doe uw voordeel met onze aanbevelingen en pas ze gerust aan, zodat de spellen ook na vele uren nog voor veel plezier zorgen.
[button] Bestel bordspellen voor kinderen vanaf 10 jaar online [/button]

1. spelletjes helpen kinderen leren

eine gruppe von kinder im freien
Spelletjes verbinden kinderen met elkaar.

Sommige volwassenen hebben de neiging om spelletjes voor kinderen boven de 10 jaar als zinloos te classificeren. Hoewel kinderspelletjes nog steeds gerechtvaardigd zouden zijn, wordt soms getwijfeld aan de educatieve waarde van spelideeën voor de iets oudere doelgroep.
Voor 10-jarige meisjes en jongens zijn spelletjes echter een belangrijk onderdeel van het leven.

Het spel als zodanig dient als communicatiemiddel. Teamwork, vaardigheid en snelle reacties zijn vereist. Dit zijn precies de dingen die een brein nodig heeft om zich te ontwikkelen.
Als deze prikkels ontbreken en het leren zonder speelse aspecten plaatsvindt, verliezen kinderen vaak helemaal het plezier in leren.

Het behoud van de speelse belangstelling is vooral belangrijk omdat kinderen van 10 jaar sowieso met veel nieuwe dingen te maken krijgen als ze naar de middelbare school gaan.
De vrije tijd die nog beschikbaar is, is daarom ideaal voor het spelen van kennisspelletjes, behendigheidsspelletjes of klassieke gezelschapsspelletjes.

Tip: De beste manier voor kinderen om spelletjes te leren spelen is in verschillende groepen. Zo kunnen jongens en meisjes sommige spelletjes alleen met andere kinderen spelen, maar af en toe ook familiespelletjes met hun ouders uitproberen.

2. spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar – deze ideeën zijn geschikt voor buiten

In deze rubriek willen wij u kennis laten maken met verschillende spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar die het best buiten kunnen worden uitgevoerd.
De nadruk ligt hier op mobiliteit.

2.1 De hond achtervolgt zijn staart – ideaal voor grotere groepen

Bij dit spel gaan alle kinderen in de groep achter elkaar staan. Het laatste kind in de rij stopt een sjaal in zijn of haar broek.
Nu pakken alle kinderen de voorste persoon bij zijn middel of schouders en proberen deze positie vast te houden.

De beginnende voorste speler moet nu proberen zijn eigen staart te achtervolgen en de sjaal uit de zak van het laatste kind te stelen.
Dit kan echter alleen als alle kinderen een ketting vormen.
Als de verbinding verbroken wordt, stop je het spel even zodat de kinderen zich weer kunnen verzamelen.
Als de startspeler slaagt, worden de posities verwisseld en gaat de startspeler naar de eindpositie.

2.2 De verloren kever

mehrere kinder spielen fussball auf einer wiese
Maak kinderen enthousiast voor het spelen van sportspelletjes in de frisse lucht.

Dit spel is heel eenvoudig en je hebt geen materialen nodig. Alle kinderen mogen alleen met handen en voeten de grond aanraken.

Nu moeten de 10-jarigen proberen elkaar omver te werpen door zichzelf uit balans te brengen.
Trekken aan een been, samenwerken als team of zelfs de arm wegtrekken – dit zijn allemaal toegestane tactieken.

Wie op de grond belandt, wordt als verloren kever geëlimineerd. Het spel wordt gespeeld tot één kever wint.

2.3 Naamspel – communicatie en vaardigheid zijn hier vereist.

Dit teamspel gaat over samenwerken als team. Je hebt een boomstam, een gymnastiekbank of een ander voorwerp nodig dat lang genoeg is om alle kinderen op te laten zitten.

Nu stellen alle kinderen zich achter elkaar op. Bij het startcommando is het de taak om alfabetisch op te stellen volgens de namen zonder de boomstam te verlaten.

3. Binnen spelen – geschikte spelideeën voor kinderen vanaf 10 jaar

bunte spielfiguren
Zelfs eenvoudige ideeën zorgen voor veel plezier.

Het weer is niet altijd ideaal voor buitenactiviteiten. Maar gelukkig zijn er veel verschillende spelletjes voor kinderen vanaf 10 jaar die ook geschikt zijn voor binnen.

Dit hoeven niet altijd typische hersenspelletjes te zijn. Het gaat ook om behendigheid, geluk en communicatie met elkaar.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondje Taboe, Risk of Activity?
Deze klassiekers zorgen niet alleen voor veel plezier met het gezin, maar ook met vrienden. Maar ook het gezelschapsspel Werwörter van Ravensburger, genomineerd voor Spel van het Jaar in 2019, is het bekijken waard en mag niet ontbreken op een spelletjesmiddag of -avond.

Het is altijd een mooi doel voor gamefabrikanten om het Spel van het Jaar te maken, want de prijs heeft een grote invloed op de verkoopcijfers.
Een lijst met de prijswinnaars van vorig jaar vind je hier.
Er zijn echter ook genoeg spellen voor kinderen vanaf 10 jaar die ontzettend leuk zijn, maar geen enkele prijs hebben gewonnen.

Je hoeft echter niet altijd diep in de buidel te tasten om samen te spelen. Daarom presenteren we in deze rubriek een paar eenvoudige spelideeën waarvoor je geen spel hoeft te kopen.

3.1 Elektrocutie – een spel om dichter bij elkaar te komen

Bij dit spel vormt u eerst twee groepen. De twee groepen gaan tegenover elkaar op de grond zitten. Alle kinderen leggen nu één hand voor hun lichaam en één hand achter hun lichaam en geven op deze manier beide handen door aan de teamleden. Plaats aan het einde van de rij (tussen de laatste twee spelers van een team) een trofee.

Om te beginnen geeft de spelleider de eerste twee kinderen een hand en schudt ze één keer. Deze handdruk moet nu hand voor hand worden doorgegeven totdat de laatste speler aan de beurt is om de trofee te pakken.

Tip: Blijf de volgorde veranderen en wissel ook heen en weer tussen de teams zodat de kinderen met elkaar in contact komen.

3.2 Wat ben ik? Een klassieker voor slecht weer dagen

Voor dit spel heb je alleen wat plakbriefjes en een paar stiften nodig. Elk kind schrijft een persoon, een personage of een dier op een papiertje, dat ze op hun voorhoofd plakken.

Nu wisselen ze elkaar af. Iedereen kan vragen stellen over zijn persoon, die beantwoord kunnen worden met ja of nee. Als het antwoord nee is, is het kind de volgende in de rij.
Is het antwoord nee, dan is de volgende speler aan de beurt. Lukt het alle kinderen om de persoon te raden?

3.3 Het kleine tapijt

Vorm twee (of meer als je een grotere groep hebt) teams. Elke groep krijgt een deken van precies dezelfde grootte. Het doel van het spel is om het om te draaien terwijl het team erop staat.

Dit is vooral leuk om te zien met grote groepen op kleine dekens.

3.4 Kaartblazen – meer dan een drinkspel

Bij kaartblazen gaat het om het blazen van kaarten van een stapel kaarten die op een glas liggen. Elk kind mag dit één keer proberen.

Lukt het, dan is de volgende speler aan de beurt. Wie geen kaart blaast of alle kaarten van de stapel blaast, krijgt een slag. Na een vast aantal rondes worden de slagen geteld en wordt de winnaar bepaald.

4. vermakelijke gezelschapsspelen voor kinderen vanaf 10 jaar

No products found.

Gerelateerde berichten