Er zijn veel manieren om tijdens de advent de voorpret bij je kinderen op te wekken, zoals samen knutselen, bakken of versieren.
Bij alle kerstvoorbereidingen moet u ook aan uzelf denken. Een goede planning en een beetje vrije tijd horen daarbij.
U kunt Kerstmis met de kinderen ook gebruiken na de cadeautjes en tussen de jaren door voor gezamenlijke activiteiten.
Een goede kersttijd met kinderen omvat zeker meer dan “slechts” talrijke kerstcadeautjes. Het gaat immers om samen tijd doorbrengen waar alle gezinsleden van kunnen genieten. Wij geven u tips over hoe u de periode vóór Kerstmis en Kerstmis met kinderen kunt doorbrengen, zodat u samen van een heerlijke en onvergetelijke vakantie kunt genieten.
Inhoudsopgave
1e Advent en Kerstmis: Hoe kinderen deze tijd beleven, afhankelijk van hun leeftijd
Wat kinderen denken over Kerstmis en wat kinderen willen voor Kerstmis hangt vooral af van hun leeftijd:
- Baby’s zullen vooral enthousiast zijn over de twinkelende lichtjes en de nieuwe indrukken. Tegelijkertijd merken de kleintjes het ook als het om hen heen hectisch wordt. Neem daarom voldoende tijd voor de eerste kerst met uw lieveling en zorg voor een rustige sfeer. U, uw familieleden en vrienden moeten echter niet overdrijven als het gaat om cadeautjes – de baby snapt het tenslotte nog niet echt.
- Peuters van twee of drie jaar zijn zich al veel meer bewust van de gebeurtenissen. Zij begrijpen zeker nog niet waar Kerstmis om draait. Toch zal uw kroost zeker genieten van de voorpret en de rituelen. Tegelijkertijd moeten de voorbereidingen en het samenzijn zo ontspannen mogelijk verlopen, zonder de gezelligheid uit het oog te verliezen.
- Vanaf uiterlijk vijf of zes jaar heeft uw kind heel duidelijke wensen over hoe Kerstmis moet zijn. Ze kijken uit naar heerlijke kerstkoekjes, een versierde boom en natuurlijk veel kerstcadeautjes. Minstens zo belangrijk voor uw kleine schat is de tijd die hij met u doorbrengt: spelen, lachen of gewoon samen knuffelen en kletsen.
- Tieners van 13 of 14 jaar zijn vaak niet zo geïnteresseerd in het vieren van Kerstmis als gezin en rebelleren soms in deze periode. Het is belangrijk vooraf duidelijk te maken wat de ideeën van de tiener zijn voor de feestdagen. Het is zinvol om hier compromissen te vinden en een gevoel voor humor te houden in geval van “rebellie”.
Vanaf ongeveer anderhalf jaar kan uw peuter al zelf cadeautjes uitpakken – en beleeft daar gegarandeerd veel plezier aan.
2. adventstijd: gedeelde voorpret is dubbele vreugde
2.1 Kerstknutsels en -decoraties
Hoe meer plezier uw kroost beleeft aan activiteiten vóór Kerstmis, hoe meer kinderen Kerstmis in de toekomst zullen associëren met iets positiefs. Voor veel kinderen is het samen knutselen een hoogtepunt van de kersttijd.
Het is ook pedagogisch waardevol, omdat het de creativiteit en de fijne motoriek van kinderen bevordert. Projecten die met kinderen kunnen worden gedaan zijn bijvoorbeeld raam- of tafeldecoraties en kerstboomversieringen. Tips en instructies hiervoor vindt u in ons artikel Knutselen met Kerstmis.
Samen persoonlijke kerstkaarten ontwerpen is ook leuk. Er zijn portals zoals Planet Cards die kerstkaarten aanbieden die je zelf individueel kunt ontwerpen. Zoek samen met je kind de mooiste familiefoto’s of foto’s uit die passen bij het kerstthema en kies vervolgens uit de aangeboden ontwerpen – bijvoorbeeld kaarten met twinkelende kerststerren, glinsterende takken of in de vorm van een hart.
Een zelfgevulde adventskalender is ook een populaire klassieker. Het geheel valt bijzonder goed in de smaak als u hem zelf maakt en individueel vult. Veel ideeën vindt u in ons uitgebreide artikel over het onderwerp “Een adventskalender vullen”. Enkele ideeën vindt u ook in deze video:
2.2 Kerstideeën: Verhalen vertellen, bakken en versieren met kinderen
Naast knutselprojecten is het spelen van verschillende kerstspelletjes ook een goed idee. We hebben in de volgende tabel nog meer ideeën voor een heerlijke pre-kersttijd met kinderen op een rijtje gezet.
Kerst idee | Foto | Tips |
---|---|---|
Voorlezen of verhalen vertellen |
|
|
Koekjes bakken |
|
|
Versier de kerstboom |
|
3. Stressvrij kerstfeest met kinderen – denk ook aan uzelf
Nu heb je een aantal tips gekregen over hoe je de advent spannend kunt maken voor je kroost. Maar heb je ook aan jezelf gedacht? Lees nu waar ouders op moeten letten om het zelf ook naar hun zin te hebben:
-
Planning is alles: Begin vroeg genoeg met je kerstvoorbereidingen – dat betekent cadeautjes kopen, een boom halen, koekjes bakken, enz. Als je alles op het laatste moment doet, kan het stressvol worden. - Geen druk: Stel geen buitensporige eisen aan jezelf en de “trappings” van Kerstmis. Dit zal je alleen maar onder druk zetten en uiteindelijk tot stress leiden. Zeg tegen jezelf “Er bestaat niet zoiets als een perfecte kerst en niemand verwacht dat ik het voor elkaar krijg”.
- Delegeer taken: Iedereen in het gezin moet meehelpen met de voorbereidingen – de kinderen willen dat vaak zelfs. Verdeel dus de verschillende taken en accepteer dat er onderweg kleine ongelukjes kunnen gebeuren.
- Durf iets nieuws te proberen: Misschien heeft u een bepaald kerstritueel alleen uit gewoonte uitgevoerd, zonder dat uw gezin en uzelf er echt zin in hadden. Het beste is om van tevoren met uw partner en kinderen te praten over wat zij het liefst zouden willen doen tijdens de feestdagen. U zult zeker genoeg activiteiten vinden die iedereen leuk vindt.
- Tijd voor jezelf: gun jezelf wat vrije tijd – grootouders vinden het gegarandeerd leuk om je kleine schat een halve of hele dag mee te nemen op vakantie of tussen de jaren door. Doe iets met je partner of – als alleenstaande ouder – met een vriendin. Er is van alles mogelijk: van een rustgevend bad tot een bezoek aan de sauna of een restaurant tot een korte dagtocht.
Let op: Bespreek van tevoren met de grootouders en eventueel andere familieleden wie op bezoek komt en op welk tijdstip. Regel de bezoekjes niet te dicht op elkaar, anders kunnen u of uw kinderen gemakkelijk in de stress schieten. Door de overvloed aan cadeautjes kan Kerstmis ook snel te veel worden voor de kinderen – vooral als ze nog klein zijn.
4. na de cadeautjes: tijd voor gezamenlijke spelletjes en activiteiten
.
Ook dit jaar is het zover: de cadeautjes zijn gegeven, het kerstdiner is gegeten en alle kerstcadeautjes zijn uitgepakt. Om verveling te voorkomen en het meeste uit jullie tijd samen te halen, moet je een kleine verzameling ideeën klaar hebben liggen. Natuurlijk helpen wij u daar graag bij:
- Kinderen zijn dol op spelletjes – dus u kunt samen het nieuwe speelgoed uitproberen of beproefde bord- of kaartspelletjes op tafel brengen.
- Als de winter u gunstig gezind is met Kerstmis, kan er sneeuw liggen – een goede reden voor een vrolijke gezinswandeling.
- Tussendoor zal het avonturenbad, de ijsbaan of de bioscoop in de buurtzeker open zijn, of kunt u thuis samen een kindvriendelijke film kijken.