5 eenvoudige mindfulness-oefeningen voor kinderen

Mindfulness is uiterst belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen. Zelfs op de lagere school zijn er kinderen die overbelast zijn door de druk om te presteren op school en diverse hobby’s. Om dit in de …

5 eenvoudige mindfulness-oefeningen voor kinderen

achtsamkeitsuebungen einer mutter mit ihrem kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. 5 eenvoudige mindfulness-oefeningen voor kinderen
Waarom zouden kinderen al mindfulness oefeningen moeten doen?

Het is nooit te vroeg om kinderen wat mindfulness bij te brengen. Dit is een effectieve manier om stress op jonge leeftijd te voorkomen.

Welke mindfulness oefeningen zijn er voor kinderen?

Er zijn veel verschillende oefeningen die je heerlijk met je kinderen kunt doen. Hier vind je vijf van zulke oefeningen voor meer mindfulness die heel makkelijk uit te voeren zijn.

Wat is het doel van mindfulness oefeningen?

In principe gaat het erom bewust te zijn van het hier en nu en de eigen gevoelens te erkennen. Maar tegelijkertijd gaat het erom een acceptatie op te bouwen van de factoren die niet beïnvloedbaar zijn.

Mindfulness is uiterst belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen. Zelfs op de lagere school zijn er kinderen die overbelast zijn door de druk om te presteren op school en diverse hobby’s.

Om dit in de eerste plaats te voorkomen en bewust stress te leren verminderen, presenteren wij in ons artikel enkele mindfulness oefeningen voor kinderen. Uiteraard zijn deze ook geschikt voor je eigen ontspanning in het dagelijks leven.

[button]Meer literatuur over mindfulness in het dagelijks leven[/button]

1. mindfulness – een term die in de moderne wereld weer meer betekenis verdient

frau beim achtsamkeit ueben
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen mindfulness leren.

De meeste kinderen op de kleuterschool besteden het grootste deel van de dag aan dingen die ze graag doen. Ook al zijn er bepaalde situaties in de groep die niet elk kind leuk vindt, de kleintjes zijn meestal erg met zichzelf bezig en leven in het moment.

Dit verandert echter vaak als ze naar school gaan. Ineens moeten ze stilzitten in de klas en zo geconcentreerd mogelijk oefenen. Het gaat erom goede cijfers te halen, en het beste is dat het kind een instrument leert of er een sportieve hobby naast heeft.

Met al die plotselinge verplichtingen is het geen wonder dat de gedachten van het kind niet meer alleen gericht zijn op de huidige situatie.
Dit is in principe niet slecht, maar het wordt een probleem wanneer het plezier van het hier en nu verloren gaat omdat de gedachten van het kind al op weg zijn naar muziekles of de volgende wedstrijd.

Kinderen hebben daarom mindfulness nodig, d.w.z. het vermogen om alle invloeden om hen heen bewust waar te nemen zonder ze direct te evalueren. Als gedachten snel afdwalen en kinderen of zelfs volwassenen er niet in slagen zich bewust op iets te concentreren, is mindfulness training een van de belangrijkste dingen om te leren in het leven.

Tip: Ook al kost meditatie veel tijd, vooral in het begin, kalmte en kalmte helpen om veel gemakkelijker door stressvolle fasen heen te komen.

2. mindfulness oefeningen voor kinderen – voorbeelden met instructies

ein kind macht achtsamkeitsuebungen
Lichaam en geest in balans brengen is een grote uitdaging voor kinderen.

In de volgende paragrafen willen we u kort kennis laten maken met enkele voorbeelden van mindfulness-oefeningen die u thuis met uw kinderen kunt doen.

Zorg ervoor dat je elke instructie met kalmte benadert. Voor kinderen zijn mindfulness oefeningen iets totaal nieuws en onbekends. Bovendien is het voor kinderen nog erg moeilijk om zich langere tijd te concentreren.

Begin daarom met zo eenvoudig mogelijke oefeningen en heb geduld. Als iets niet meteen werkt zoals het zou moeten, werk dan aan je eigen mindfulness.

Het lichaam en vooral de hersenen van kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld, dus is het voor hen veel moeilijker om hun gevoelens te beheersen en hun eigen ademhaling te voelen.

Je kunt meer zien over de aanpak met kinderen in deze YouTube-video:

2.1 Je eigen adem voelen

Om je eigen lichaam beter te leren kennen, moet je eerst een paar ademhalingsoefeningen met kinderen doen. Neem een paar minuten de tijd en werk samen aan het bewust in- en uitademen.

Kinderen kunnen het beste beginnen met hun handen op hun buik te leggen om te voelen hoe de buikwand omhoog gaat als ze inademen en weer omlaag als ze uitademen.
Gewoon luisteren naar de natuurlijke ademhaling is de eerste stap naar adembeheersing.

2.2 Dankbaarheid uitdrukken

Kort voor het slapen gaan zijn mindfulness-oefeningen een goede manier om de dag te overzien.

Denk samen met je kind terug aan de ervaringen van de dag en bedenk waar je vooral dankbaar voor bent.
Het beste is om deze fase te beperken tot drie dingen, zodat het niet te lang, maar ook niet te kort is.

Zich dankbaar voelen voor kleine dingen helpt kinderen om te gaan met moeilijke situaties waarin veel mensen niet in staat zijn iets goeds te vinden in de fase.

2.3. kijken door het lichaam – mindfulnessoefeningen bevorderen het vermogen om waar te nemen

eine mutter macht mit zwei kindern achtsamkeitsuebungen
Oefen sereniteit en verwacht geen perfectie.

Ga eerst op een rustige plek zitten of liggen en begin met een paar keer diep in en uit te ademen. Sluit nu je ogen en probeer je aandacht van de ene naar de andere plaats in je lichaam te laten gaan.

Begin bijvoorbeeld bij de voeten en werk geleidelijk omhoog naar de benen.

Hier zijn enkele typische vragen die u uw kind onderweg kunt stellen:

  • Hoe voelt de hand aan? Kun je je op beide handen tegelijk concentreren?
  • Kun je gevoelens waarnemen in de afzonderlijke vingers?
  • In hoeverre kun je een verandering voelen wanneer je je vingers beweegt, ontspant of aanspant?

Door afwisselend aan te spannen en dan te ontspannen, maak je de spieren ook losser, zoals gebruikelijk is bij autogene training.

Let op: Deze mindfulnessoefening vergt al wat meer concentratie, zodat kleine kinderen het nog moeilijk kunnen vinden om hun aandacht erbij te houden. Houd de oefening daarom zo kort mogelijk.

2.4 Mindfulness oefeningen in de natuur – het pad als doel

Je hebt niet altijd veel tijd tot je beschikking, dus het kan goed gebeuren dat de ene of de andere oefening helaas niet doorgaat. Daarom maak je best gebruik van de mogelijkheid om mindfulnessoefeningen te integreren in het dagelijkse leven.

Breid bijvoorbeeld je woon-werkverkeer naar school uit met een wandeling door het bos of besteed bewust aandacht aan hoe wandelen voelt.

Welke bewegingen maken de voeten, de armen en het bovenlichaam? Welke zintuiglijke indrukken kan ik waarnemen? Zijn er bepaalde geluiden of geuren die een fascinatie opwekken?

Door deze eenvoudige mindfulness-oefening zal je kind vroeg of laat in staat zijn om tussen twee afspraken door een meditatieve staat te bereiken en zich te bevrijden van bestaande stress.

2.5 Bewust eten – een van de belangrijkste mindfulness-oefeningen in het dagelijks leven

achtsam essen
Denk na terwijl je eet.

Bijna niemand staat in onze moderne maatschappij nog stil bij eten. Vaak gaat het erom snel iets te eten zodat we meer energie hebben en geen honger hebben bij de eerstvolgende afspraak.

Dit leidt echter vaak tot gezondheidsproblemen, zodat niet alleen kinderen maar ook veel volwassenen last hebben van buikpijn en spijsverteringsproblemen.
Eet daarom niet terwijl je tv kijkt of het laatste nieuws leest op je smartphone, maar gebruik het eetmoment met je kinderen om je bewust te richten op de voedselinname zelf.

Vraag je kinderen niet alleen hoe iets smaakt, maar ook hoe het voelt in hun mond en waarom dat zou kunnen zijn.
Denk tijdens dit ritueel samen na over het eten en waar het vandaan komt, in plaats van het als vanzelfsprekend te beschouwen.

Tip: Dit ritueel hoeft zeker niet altijd gedaan te worden. Maar een paar minuten van bewuste concentratie zal je helpen om meer mindful te worden.

3 Het doel van mindfulness oefeningen

ein pfeil zeigt auf den begriff achtsamkeit
Je kunt je doel bereiken met speciale oefeningen.

Je vraagt je misschien af waarom mindfulness oefeningen nuttig zijn voor kinderen. Omdat het in het begin een uitdaging is en ook veel tijd kost, is dat maar al te begrijpelijk.

Uiteindelijk zijn mindfulness oefeningen bedoeld om kinderen te helpen met zelfvertrouwen door het leven te gaan en zichzelf ook in minder makkelijke levensfasen te kunnen helpen.

Wie vroeg in zijn leven leert zijn eigen emoties te beheersen en te begrijpen, is automatisch beter in staat zich in te leven in anderen. Dit vergroot het vermogen om in teamverband te werken en leidt meestal tot intensievere vriendschappen.

Bovendien wordt het stressniveau verlaagd omdat kinderen zich bewust op één ding kunnen concentreren zonder al bezig te zijn met het volgende project.

Uitputting en vermoeidheid nemen af en maken plaats voor energie. Op deze manier kunnen vaak veel meer dingen worden bereikt die voorheen onmogelijk leken.

Vanwege het grote succes van mindfulnessoefeningen worden ze vaak gebruikt in het kader van gedragstherapie.

Meer informatie over de effecten van mindfulness training in de geneeskunde vindt u op dit punt op de website van Planet Wissen.

4 Verdere literatuur over mindfulness in het dagelijks leven

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten