Hoe meer gemeenschappelijke grond u deelt, hoe groter de onderlinge samenhang in het gezin. Dit betekent echter niet dat tijd alleen cruciaal is voor alle gezinsleden om met elkaar om te gaan.
Het hoeft niet altijd een vakantie of een uitje te zijn. Hoewel dit allemaal goede gelegenheden zijn om nader tot elkaar te komen, zijn er eenvoudiger manieren. Richt bijvoorbeeld samen uw tuin opnieuw in en betrek uw kinderen bij de planning.
Het is heel normaal dat sommige problemen alleen met papa of mama worden besproken. Zorg er echter voor dat deze situatie niet omslaat in geheimen en spanningen veroorzaakt.
Een gezin is voor de meeste mensen het ultieme toevluchtsoord in het leven. Maar wat gebeurt er eigenlijk als er geen familie samenhang is?
Wat maakt een goede relatie met elkaar en hoe kan de familiecohesie worden versterkt?
In ons artikel laten we zien hoe belangrijk een goede gezinscohesie is en wat je kunt doen om die te verbeteren.
[button] Verdere literatuur over het onderwerp gezinscohesie [/button]
Inhoudsopgave
1. elke dag een stukje geluk delen
Wat zou het leven zijn zonder goede vrienden of een liefdevolle familie? Alle prestaties en successen in het leven zijn van weinig waarde als er niemand is om ze mee te delen.
In moeilijke tijden moet een gezin bij elkaar blijven; in gelukkige tijden betekent dat samen genieten. Maar helaas ontstaan er in het dagelijks leven van tijd tot tijd ruzies, waardoor de familiecohesie in gevaar komt.
Besef echter altijd dat de definitie van het woord familie samenhang betekent. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de relatie tussen ouders en kinderen, maar ook voor de relatie tussen de afzonderlijke broers en zussen en de ouders onderling.
Tip: Familie is het belangrijkste in het leven. Denk daar altijd aan als het niet zo goed gaat, zodat je de nodige motivatie kunt opbrengen om er iets aan te veranderen.
2. Maak goed gebruik van de tijd samen om de familiecohesie te versterken.
Het opbouwen van een relatie met elkaar vergt een bepaalde hoeveelheid tijd. Elke vader en moeder zouden daarom bewust tijd moeten nemen voor het gezin om samen dingen te beleven.
Hoe meer gemeenschappelijke grond u allen deelt, hoe groter de onderlinge samenhang in het gezin. Dit hoeft echter niet te betekenen dat tijd alleen doorslaggevend is om ervoor te zorgen dat alle gezinsleden met elkaar overweg kunnen.
Veeleer bepaalt de tijd die op een zinvolle manier samen wordt doorgebracht of en in welke mate jullie met elkaar kunnen opschieten en op elkaar kunnen vertrouwen. Als er bijvoorbeeld in het dagelijks leven weinig tijd beschikbaar is, maak er dan een gewoonte van om bepaalde rituelen uit te voeren om de band tussen jullie te versterken. Dit kan bijvoorbeeld een gezamenlijk diner zijn, waarbij ieder gezinslid de gelegenheid krijgt verslag te doen van zijn of haar dag.
Let vooral op de mate waarin uw kinderen zich tijdens dit ritueel openstellen. Moedig hen aan om hun gevoelens te tonen, want het gezin hoort een plek te zijn om zich terug te trekken, ongeacht of de dag positief of negatief is geweest.
3. uitstapjes en projecten – combineer het aangename met het nuttige.
Cohesie in Duitse gezinnen:
In een internationale vergelijking laat de gezinscohesie in Duitsland te wensen over, zo blijkt uit een studie van het Instituut voor Arbeidseconomie.
De onderzoekers komen echter tot de conclusie dat mensen met een sterke gezinscohesie zichzelf als gelukkiger beschrijven.
Een goede gezinscohesie kan niet alleen worden bereikt door samen naar de dierentuin te gaan, een pretpark te bezoeken of samen op vakantie te gaan.
Hoewel dit allemaal goede gelegenheden zijn om nader tot elkaar te komen, zijn er eenvoudigere manieren. Richt bijvoorbeeld samen uw tuin opnieuw in en betrek uw kinderen bij de planning.
Afhankelijk van hun leeftijd zult u meer of minder profiteren van de hulp van uw kinderen, maar in ieder geval zult u veel nuttige tijd samen doorbrengen.
Vaak komen er tijdens de gezamenlijke planning interessante ideeën naar boven waar misschien niemand eerder aan gedacht zou hebben.
Het is echter heel belangrijk dat u elk gezinslid het gevoel geeft dat hij of zij daadwerkelijk een bijdrage kan leveren. Hoe klein ook, een gezamenlijk gebouwde hut of een open haard die door het hele gezin is gemaakt, zorgt voor samenhang binnen het gezin.
Gebruik daarom altijd deze gelegenheden om het onderlinge contact te versterken en alle individuele relaties te consolideren.
Tip: Blijf altijd openstaan voor suggesties en vraag uw familie niet wanneer u eigenlijk al een beslissing hebt genomen. Zo verzwak je de onderlinge band.
4. los problemen samen op
Of het nu een slecht rapport op school is, het eerste liefdesverdriet een groot gat achterlaat of een verloren wedstrijd kinderen doet twijfelen aan hun zelfvertrouwen – in al deze gevallen is het de liefde en geborgenheid van het gezin die kinderen er weer bovenop helpt.
Let vooral op de kleine tekenen en verwacht niet dat alle kinderen bij elke gelegenheid naar je toe komen. Het is belangrijk dat elk gezinslid de zekerheid heeft dat hij of zij bij iedereen terecht kan als dat nodig is.
Het is echter volkomen normaal dat sommige problemen alleen met papa of mama worden besproken. Zorg er echter voor dat deze situatie niet omslaat in geheimen en spanningen veroorzaakt.
Gezinscohesie heeft vele facetten. De basis is echter een gezond vertrouwen dat alle problemen binnen het gezin blijven en ook samen kunnen worden opgelost.
Gebruik deze kleine stukjes wijsheid om je levenskwaliteit beetje bij beetje te verhogen door te leren open te staan. Het is ook heel goed dat ouders negatieve gevoelens tonen. Alleen zo kunnen kinderen immers dingen veranderen.
Let op: Als er binnen het gezin al grote conflicten zijn die de gezinscohesie verstoren, aarzel dan niet om contact op te nemen met een gezinshelper. Vaak helpt een neutrale contactpersoon alle betrokkenen om met het andere standpunt om te gaan.
5 Verder lezen over het thema gezinscohesie
No products found.