Sommige kinderen doen in de eerste weken erg hun best om zich in te werken en de nieuwe dagelijkse routine te leren kennen. Zodra deze fase echter voorbij is, beseffen kinderen plotseling dat hun ouders hen voor enkele uren in de steek laten.
In toenemende mate kunnen de factoren van zich verlaten of verwaarloosd voelen, ruzie met andere kinderen, verveling of overweldiging worden geïdentificeerd.
In de meeste gevallen is dit minder nuttig. Als een kind echter ernstig lijdt of gedurende een langere periode, kan dit een optie zijn.
Tot gisteren ging alles goed, maar plotseling wil een kind niet meer naar de kleuterschool – zo voelen veel ouders zich. Andere kinderen vinden het vanaf het begin moeilijk om alleen naar de kleuterschool te gaan.
Maar wat zijn de redenen hiervoor? Zijn er verstandige manieren om het probleem op te lossen of gaat het na een tijdje vanzelf over?
In ons artikel gaan we tot op de bodem van het probleem en leggen we uit welke opties je kunnen helpen.
[button]Kindvriendelijke boeken over de kleuterschool[/button]
Inhoudsopgave
1. het inwerken in het dagverblijf is niet gemakkelijk.
Het eerste bezoek aan de kleuterschool is een aanpassing voor het hele gezin. Ook al kijken veel kinderen uit naar de kleuterschool, de onbekende scheiding van papa en mama is niet gemakkelijk.
Meerdere uren alleen blijven of niet kunnen terugvallen op de vertrouwde verzorgers is een echte uitdaging voor de kleintjes.
Interessant is dat bijna alle kinderen deze uitdaging na een paar dagen of weken onder de knie hebben. Dit betekent echter niet dat het gewenningsproces al helemaal voorbij is. Het feit dat een kind de kleuterschool niet meer wil, is een veel voorkomend probleem dat zich vaak pas na enkele maanden voordoet.
De meeste ouders denken op dat moment dat hun kind goed is ingewerkt en op de Kita is aangekomen. Sommige kinderen doen in de eerste weken erg hun best om zich in te werken en de nieuwe dagelijkse routine te leren kennen.
Zodra deze eerste fase echter voorbij is, beseffen de kinderen plotseling dat hun ouders hen voor enkele uren in de steek laten. Sommige kinderen zijn gewoonweg overweldigd omdat ze moeite hebben met de nieuwe dagelijkse routine.
Tip: Leg uw kind zo precies mogelijk uit waarom hij/zij naar de kleuterschool gaat en dat u hem/haar daarna ophaalt. Zorg voor terugkerende rituelen om het afscheid gemakkelijker te maken.
2. je kind wil niet naar de kleuterschool – er zijn vele redenen
Als een kind niet naar de kleuterschool wil, is de logische vraag wat de redenen zijn. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om erachter te komen waarom je kind niet naar de kleuterschool wil.
Een gesprek leent zich voor iets oudere kinderen. Vraag expliciet wat het probleem is met de kleuterschool. Wees open en probeer eerst te luisteren, zonder direct je eigen mening te geven. Anders bestaat het risico dat je slechts een deel van het probleem te weten komt, maar niet noemenswaardig dichter bij de oplossing komt.
Bij jongere kinderen die zich nog niet zo goed kunnen uitdrukken, helpt een rollenspel. Veel kinderen brengen een groot deel van hun ervaringen over op de rol, zodat je indirect een indruk krijgt van de oorzaken van de weigering.
De volgende redenen zijn bijzonder vaak aanleiding voor kinderen om thuis te willen blijven:
- Het gevoel in de steek gelaten of verwaarloosd te worden: Sommige kinderen denken dat je thuis niet meer welkom bent. Dit is vooral een uitdaging wanneer een broertje of zusje nog niet naar de kleuterschool gaat en dus alle tijd thuis mag doorbrengen.
- Ruzie met andere kinderen: In de loop van de ontwikkeling ontstaan steeds weer misverstanden met andere kinderen. Als een vriendje plotseling niet meer met zijn eigen kind wil spelen, roept dat heftige emoties op.
- Verveling: Dit komt vooral voor bij kinderen die al lang op de kleuterschool zitten. Als een kind 5 jaar oud is en langzaam maar zeker de school nadert, kan het zich te oud en te weinig uitgedaagd voelen.
- Overbelasting: Sommige kinderen vinden het gewoon te vermoeiend om elke dag met veel andere kinderen en opvoeders door te brengen. Als een kind bijzonder gevoelig is, kan dit een echt probleem worden.
Naast het overwinnen hiervan is het verkorten van de tijd die in de kleuterschool wordt doorgebracht ook een oplossing, als dit kan worden gerealiseerd.
3. oplossingen tegen de afwijzende houding
Als je kind huilt en niet naar de kleuterschool wil, is opvoeden echt moeilijk. Hoewel het niet leuk is om een huilend kind achter te laten, is het meestal de beste oplossing.
Stel je kind gerust dat je terugkomt en dat het verblijf op de kleuterschool noodzakelijk is. Ook al lijkt dit op dit moment weinig te helpen, je kind kan zich eraan vasthouden.
In de regel drogen de tranen korte tijd nadat u de crèche hebt verlaten. Het is belangrijk dat kinderen de kleuterjuf accepteren als een ander persoon waar ze een band mee hebben. Dat maakt het afscheid gemakkelijker.
Motiveer je kind om naar de kleuterschool te gaan. Noem leuke dingen waar je kind al een of twee keer enthousiast over is geweest. “Ik weet zeker dat je vandaag weer buiten op het klimrek kunt spelen” of “Heb je niet verteld dat je deze week je lievelingseten krijgt?” zijn zinnen die wonderen kunnen doen.
Pas echter op dat je niet overdrijft, maar alleen dingen noemt die realistisch zijn.
Als uw kind u als rolmodel ziet, kunt u dat in uw voordeel gebruiken. “Ik heb ook niet altijd zin om te gaan werken. Ik kan daar echter niet voor kiezen omdat ik al volwassen ben. Je bent gelukkig nog niet volwassen, of ben je nog een beetje?”
Probeer het eens op een wat provocerende manier. Met sommige kinderen krijg je op deze manier uitstekende resultaten.
Tip: Kleine verrassingen helpen ook om kinderen terug naar de kleuterschool te laten gaan.
4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Heeft tijd uit de kleuterschool zin?
In de meeste gevallen heeft dit minder zin. Maar als een kind ernstig of langdurig lijdt, kan dit wel een optie zijn.
Probeer de tijd samen niet te aantrekkelijk te maken, zodat je kind beseft dat de kleuterschool ook zijn voordelen heeft.
In welke gevallen is time-out gepast?
Over het algemeen is time out meer geschikt voor jonge kinderen. De band is erg sterk, dus sommige kinderen voelen zich erg op hun gemak als ze je delen.
Bij oudere kinderen, vanaf 3 of 4 jaar, is het daarentegen meer aangewezen om de routine aan te houden. Probeer er echter achter te komen waarom je kind niet naar de kleuterschool wil.
Wie moet het kind naar de kleuterschool brengen?
Zowel vaders als moeders kunnen hun kinderen naar de kleuterschool brengen. Deze taak kan echter het best worden gegeven aan degene die het wat gemakkelijker vindt om afscheid te nemen.
Als u een positief gevoel heeft, zal dit ook overgaan op uw kind. Ouders die met zichzelf en de situatie worstelen, verergeren het probleem vaak onwillekeurig.
Heeft het zin om op jonge leeftijd met kinderopvang te beginnen?
Studies tonen aan dat kinderen die meer tijd doorbrengen in de kinderopvang later beter in staat zijn zich te handhaven en tegelijkertijd gewetensvoller zijn. Dit hangt echter sterk af van de instelling in kwestie, de persoonlijkheid van het kind en de steun thuis.