Gewichtstoename door zwangerschap – hoe raak je de overtollige kilo’s kwijt?

Zwangerschap is waarschijnlijk een van de mooiste ervaringen die een vrouw kan hebben. Deze tijd betekent echter ook een enorme inspanning voor het lichaam. Veel vrouwen komen tijdens de zwangerschap veel aan en hebben daarna …

Gewichtstoename door zwangerschap – hoe raak je de overtollige kilo’s kwijt?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Gewichtstoename door zwangerschap – hoe raak je de overtollige kilo’s kwijt?

Zwangerschap is waarschijnlijk een van de mooiste ervaringen die een vrouw kan hebben. Deze tijd betekent echter ook een enorme inspanning voor het lichaam. Veel vrouwen komen tijdens de zwangerschap veel aan en hebben daarna problemen om dit gewicht weer kwijt te raken.

In dit artikel bekijken we wat u kunt doen om te voorkomen dat u zoveel aankomt tijdens de zwangerschap en hoe u de overtollige kilo’s na de zwangerschap snel kunt kwijtraken.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is een normaal en natuurlijk onderdeel van het zwangerschapsproces. In deze periode heeft het lichaam van een vrouw extra voedingsstoffen nodig voor de groei en ontwikkeling van de baby. In het algemeen is het belangrijk dat een vrouw tijdens de zwangerschap een gezond gewicht behoudt.

Hoeveel een vrouw in deze periode aankomt, hangt af van veel verschillende factoren en is zeer individueel. Lengte, postuur en ook het eerdere lichaamsgewicht spelen een grote rol. Daarnaast is er het eetgedrag, de intensiteit van de lichaamsbeweging en ook de genetische aanleg.

Gewichtstoename komt natuurlijk in de eerste plaats door de baby, maar ook door de baarmoeder, de placenta, het vruchtwater en het vetweefsel. Gemiddeld kan worden gesteld dat de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap ongeveer 10 tot 18 kilo aankomen.

Een te grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan echter ook gevolgen hebben voor de moeder en de baby. Te veel kilo’s kan het risico op verschillende complicaties vergroten. Deze omvatten diabetes, pre-eclampsie, hoge bloeddruk en ook een keizersnede. Ook andere gezondheidsproblemen zoals gewrichtspijn, rugklachten en kortademigheid zijn mogelijk.

Dieet en lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap

Het dieet van een zwangere vrouw moet idealiter evenwichtig en gevarieerd zijn. Het is vooral belangrijk ervoor te zorgen dat u voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze ondersteunen de gezonde ontwikkeling van de foetus en het welzijn van de vrouw in het algemeen.

Omdat er vaak een tekort is aan bepaalde mineralen en vitaminen, is het raadzaam om daar tijdens de zwangerschap voldoende van in te nemen. Dit kan ook in de vorm van vitamine- en mineralensupplementen.

U kunt overmatige gewichtstoename voorkomen door tijdens de zwangerschap gezond te eten. Als u veel groenten en fruit eet, zult u zeker minder aankomen dan wanneer uw voeding bestaat uit zoetigheid en kant-en-klaar voedsel. Bovendien bevordert een gezonde voeding ook de ontwikkeling van uw kind.

Ook moet u tijdens de zwangerschap slechts met mate sporten. Luister naar uw lichaam en vraag uw arts als u zich zorgen maakt. U kunt gewichtstoename slechts tot op zekere hoogte voorkomen.

Gewichtsverlies na de geboorte

De eerste kilo’s zullen er na de geboorte snel afvallen. Maar er zullen er waarschijnlijk een paar blijven hangen. Als nieuwe moeder zal je prioriteit in het begin liggen bij je baby en je nieuwe dagelijkse leven. Er is minder tijd om te sporten.

Veel moeders raken ook snel gestrest als de baby de hele tijd huilt en compenseren met eten. Daar is nu een oplossing voor. De injectie tegen overgewicht: een nieuwe therapie. Het remt het hongergevoel en helpt je afvallen.

Het is belangrijk om je lichaam wat tijd te geven. Gemiddeld hebben vrouwen 6 tot 12 maanden nodig om hun normale gewicht terug te krijgen. U moet uzelf niet stressen. Elk lichaam is anders en verwerkt een zwangerschap individueel.

Dieet en lichaamsbeweging voor gewichtsverlies

Natuurlijk kunt u gewichtsverlies altijd ondersteunen door uw eet- en bewegingsgewoonten. Probeer regelmatig te bewegen, zelfs met een kleine baby. Dit betekent niet dat u elke dag naar de sportschool moet gaan. U kunt lange wandelingen maken of joggen met uw baby. Het is belangrijk dat u uw eigen grenzen kent en ze niet overschrijdt. Vooral na de zwangerschap moet u langzaam beginnen met sporten.

Het kan ook nuttig zijn om een postnatale cursus te volgen. Hier kun je oefeningen doen die zijn afgestemd op je lichaam na de zwangerschap. Inmiddels zijn hier veel online aanbiedingen voor.

Natuurlijk speelt ook de juiste voeding een doorslaggevende rol bij het afvallen. Probeer gevarieerd en evenwichtig te eten. Toch moet je je lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft voor het dagelijkse leven met een klein kind.

Gezond koken hoeft niet bijzonder tijdrovend te zijn. Zelfs met weinig moeite en tijd kun je snelle maar gezonde gerechten op tafel toveren. Laat je inspireren en probeer nieuwe dingen uit.

De belangrijkste feiten in een notendop

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is heel normaal en waarschijnlijk kan geen enkele vrouw het voorkomen. Letten op wat je eet en voldoende bewegen tijdens de zwangerschap kan zeker helpen, maar aankomen is niet helemaal te voorkomen. Na de zwangerschap zijn er veel manieren en benaderingen om het extra gewicht kwijt te raken. U moet zelf uitzoeken welke methode voor u geschikt is door na te denken over uw lichaam en uw behoeften.

Gerelateerde berichten