Swaddling is een oude inbakeringstechniek die de laatste jaren weer trendy is geworden. Hierbij wordt de baby zo strak in een doek of deken gewikkeld dat ongecontroleerde bewegingen worden voorkomen en de baby zo beter kan slapen.
Door de bewegingsvrijheid te beperken, komen kinderen tot rust en voelen ze zich veilig en geborgen. Vooral huilbaby’s kunnen op deze manier gekalmeerd worden. Als de doek echter te strak om het lichaam wordt gewikkeld, kan warmteontwikkeling, zuurstofgebrek, zenuwbeknelling of heupdysplasie optreden.
Zorg er altijd voor dat u uw baby strak genoeg inwikkelt om te voorkomen dat hij of zij zich losrukt, maar niet zo strak dat zenuwen worden afgekneld of dat er warmteontwikkeling optreedt. Bovendien mag een baby alleen in rugligging en met ademende stoffen worden gewikkeld. U moet uiterlijk na 8 weken stoppen met inbakeren.
In de eerste weken en maanden van het leven is het bijzonder moeilijk voor huilende baby’s om rust en slaap te vinden. Inbakeren is een techniek waarbij een baby strak in een doek wordt gewikkeld om hem een gevoel van veiligheid te geven.
Maar heeft het echt zin om een baby in te wikkelen? En wordt deze techniek aanbevolen door verloskundigen en artsen?
In dit artikel leggen we uit wat inbakeren is en welke voor- en nadelen het heeft. We geven je gedetailleerde instructies over hoe je je baby goed kunt inbakeren en waar je op moet letten. Tot slot verduidelijken we de vraag of inbakeren echt zin heeft of dat er andere manieren zijn om een baby tot rust te brengen. [button]Bestel swaddle doeken direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. inbakeren is de toepassing van een oude inbakeringstechniek
In de baarmoeder heeft een baby zeer beperkte ruimte, waardoor de bewegingen beperkt zijn. Door deze beperking voelt een kind zich veilig en geborgen en kan het zich daardoor ontspannen en rustig slapen.
Na de geboorte daarentegen heeft een baby bijna onbeperkte ruimte tot zijn beschikking, zodat zijn natuurlijke bewegingsdrang kan worden beleefd. Deze bewegingsvrijheid brengt echter niet alleen voordelen met zich mee. Integendeel, ongecontroleerde reflexen en bewegingen kunnen ertoe leiden dat een baby zeer onrustig slaapt en voortdurend wakker wordt. Deze zogenaamde Moro-reflex treedt vooral op tijdens de inslaapfase.
In dit geval kan inbakeren wonderen doen. Dit is een zeer oude inbakeringstechniek die de laatste jaren weer in de mode is gekomen.
Met behulp van deze inbakeringstechniek worden baby’s zo strak in een deken of doek gewikkeld dat ongecontroleerde armbewegingen worden voorkomen en de zuigeling daardoor rustiger kan slapen.
Aangezien inbakeren een kalmerend effect heeft en een gevoel van veiligheid geeft, is het vooral geschikt voor onrustige en huilende baby’s. Het kan ook nuttig zijn na een trauma. Ook na traumatische geboorten kan het nuttig zijn om een kind op deze manier een gevoel van veiligheid te geven.
Swaddling kan niet alleen overdag, maar ook ’s nachts worden gebruikt. Wees echter altijd waakzaam en zorg ervoor dat uw baby het niet te warm krijgt. Dit geldt vooral als hij of zij bij u in hetzelfde bed slaapt.
2. Veel kinderartsen waarschuwen tegen inbakeren.
Inbakeren is echter niet alleen omstreden onder moeders, maar ook onder deskundigen. Terwijl de meeste verloskundigen nieuwe moeders adviseren om hun baby in te wikkelen, waarschuwen kinderartsen voor de gevaren van inbakeren.
Maar is deze kritiek terecht? Is inbakeren echt gevaarlijk?
Zodat je je eigen mening kunt vormen over de voordelen en gevaren van swaddling, geven we je hieronder een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:
- leidt tot een rustigere en langere slaap
- pasgeborenen krijgen een knusse en warme opsluiting zoals in de baarmoeder
- het risico van plotselinge kindersterfte neemt af
- omdat kinderen rustiger slapen, zijn ook de ouders minder gestrest
- Als de draagdoek te strak wordt omgedaan, kunnen zenuwen worden afgekneld.
- Spugen kan leiden tot heupafwijkingen.
- in de zomer of in een warme omgeving kan een hitteberoerte of uitdroging optreden
- gevaar voor zuurstoftekort door belemmering van de ademhaling
Uit gegevens van een Australische studie blijkt dat de trend van spugen leidt tot een verdrievoudiging van laat gediagnosticeerde gevallen van heupdysplasie. De oorzaak zou liggen in de inwerkende krachten van het strak omwikkelde doek, waardoor de heup langzamer en ongelijkmatig groeit.
3. De baby inwikkelen – hoe de babydeken correct te gebruiken
Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt gezien, kan inbakeren veel voordelen maar ook enkele nadelen hebben. Om de gevaren te minimaliseren is het belangrijk dat je je baby op de juiste manier inbakert.
Vierkante doeken van ademende stoffen zijn bijzonder geschikt om in te wikkelen. Om uw kind strak in te wikkelen, moeten deze doeken elastisch zijn. Dergelijke doeken worden in de winkel verkocht onder de benaming “puckdoeken” of “puckdekens”. Sommige ouders zweren ook bij de zogenaamde “puckzak”. Probeer zelf maar eens uit welke versie voor jou het beste werkt.
Een handdoek of fleecedeken is minder geschikt. Bovendien moet je de voorkeur geven aan warme stoffen in de winter en koele stoffen in de zomer. Voor warmere dagen zijn lichte boerendoeken zeer geschikt.
Omwikkel uw kind met de doek strak, maar niet te strak, zodat de armen dicht tegen het lichaam aanliggen. De benen en heupen moeten daarentegen enigszins flexibel blijven. Wikkel uw kind ook alleen in rugligging. De zij- of buikligging is daarentegen gevaarlijk.
Let op: Niet elke baby vindt het prettig om in bad te worden gedaan. Als u merkt dat uw kind zich ongemakkelijk voelt en alleen maar bezig is zich uit de doek of het dekentje te wurmen, moet u zeker afzien van deze techniek. Baby’s mogen ook niet worden gezwadeld als ze koorts hebben of als er al heupdysplasie is vastgesteld.
Gedetailleerde instructies voor het correct inwikkelen van je kind vind je in deze video:
4. Conclusie: Is pucking in het algemeen aan te bevelen?
Een draagdoek versterkt de band tussen moeder en kind.In de laatste hoofdstukken hebben we je veel informatie gegeven over het inbakeren. We hebben uitgelegd hoe swaddling goed werkt en welke voordelen en risico’s aan deze methode verbonden zijn.
In principe moeten ouders zelf beslissen of ze hun kind willen inbakeren of niet. Met de juiste techniek kan inbakeren een grote opluchting zijn voor zowel de baby als de ouders. Bij verkeerd gebruik kan inbakeren echter gevaren met zich meebrengen.
Het is belangrijk dat u uw kind vanaf ongeveer 8 weken oud van het inbakeren afhelpt. Vanaf dat moment begint een baby geleidelijk op eigen kracht te draaien, waardoor het risico op het plotselinge wiegendoodsyndroom toeneemt.
Om uw baby toch een behaaglijk warm gevoel te geven, kunt u overschakelen op een slaapzak. Deze beperkt de bewegingsvrijheid, maar knelt minder.
Als de gevaren van plooien te groot zijn, kunt u uw kind ook op andere manieren kalmeren en zachtjes in slaap brengen. Draagdoeken en veerwiegen zijn bijzonder populair. De draagdoek heeft ook het voordeel dat een kind veel lichamelijk contact krijgt.
5. Deze draagdoeken helpen om de baby goed te duwen.
No products found.