- Scheidingsangst is een volkomen normaal proces in de ontwikkeling van een kind en moet zoveel mogelijk door de ouders worden ondersteund.
- Om verlatingsangst te verminderen moeten ouders begrip tonen, maar ook geduld en assertiviteit – zonder dit zal het niet werken.
- Een langzame start van de scheiding is belangrijk om de kinderen een gevoel van veiligheid te geven. Dit is de enige manier om het vertrouwen te behouden en de kinderen te doen inzien dat een korte scheiding niets ergs is – mama komt immers altijd terug.
Verlatingsangst voor baby’s is een volkomen natuurlijk proces waar bijna alle ouders doorheen gaan. In deze gids laten we je zien hoe je verlatingsangst voor baby’s kunt overwinnen en de oorzaken die tot verlatingsangst leiden kunt identificeren.
Inhoudsopgave
1. met 8 maanden ervaren ouders vaak voor het eerst verlatingsangst bij de baby.
De psychologie van het kind begrijpen
Scheidingsangst is een psychologisch effect. Dit moet worden begrepen om te begrijpen dat deze fase in het leven van elk kind normaal is.
8 maanden lang was alles in orde en plotseling huilt het kind als mama de kamer verlaat of als het ’s nachts wakker wordt. Deze fase is volkomen normaal en de duur ervan verschilt van kind tot kind. Bovendien is de consistentie van de ouders ook van invloed op de vraag of en hoe de verlatingsangst van de baby wordt behandeld. Deze fase verloopt zelden zonder tranen, en daar moet u zich bewust van zijn.
Maar waarom duurt het zo lang voordat deze angsten opduiken na de geboorte? We zijn allemaal gewoontedieren, we hebben onze rituelen en routines. Vooral in de eerste levensmaanden was mama er bijna altijd en raakte het kind eraan gewend dat mama binnen handbereik was.
Hoe ouder de kinderen worden en hoe minder afhankelijk ze zijn van mama (bijvoorbeeld omdat ze geen borstvoeding meer krijgen en papa nu ook de fles kan geven), hoe vaker het belangrijk is om zich even los te maken van het kind. Alleen zo kan het kind leren dat mama wel weg mag, maar ook weer terug zal komen. Pas als het kind beseft dat mama terugkomt, zal het weer rustig worden en de angsten die na de bevalling plotseling opkomen opzij zetten.
Tip: Voor sommigen duurt de fase van verlatingsangst tot het kind 10 maanden oud is, voor anderen tot 1 jaar. Wees geduldig en oefen met uw baby en ook deze tijd zal voorbijgaan.
2. De verlatingsangst van de baby kan ook ’s nachts worden overwonnen – zij het met veel geduld.
Als het kind in de kamer van de ouders of zelfs in het bed heeft mogen slapen, is de verliesangst van de baby begrijpelijk als hij plotseling alleen in zijn kamer moet slapen. De band tussen moeder en kind is immers een van de belangrijkste banden in het leven, en het plotseling verliezen daarvan kan voor de baby een enorm schokkende ervaring zijn.
Begin daarom voorzichtig als u wilt dat uw kind zich langzaam van u losmaakt tijdens de slaap: als het kind tot nu toe bij u in bed heeft geslapen, moet u het eerst in het bedje naast uw bed leggen. Als het kind erg onrustig wordt tijdens de slaap, helpt het om uw hand op zijn been of arm te leggen. Als alles goed werkt, zet u het bedje in de kinderkamer en kijkt u hoe uw kind zich daar gedraagt. Als de baby erg onrustig is, kan het helpen als mama bij de baby blijft tot hij in slaap valt en dan stiekem de kamer verlaat. Het is vaak een langdurig proces, maar op den duur is het niet anders op te lossen.
3. Het interpreteren van de symptomen van angst na de geboorte is de eerste stap om deze te kunnen overwinnen.
Je kunt verlatingsangst alleen overwinnen als je de symptomen correct interpreteert. Het is echter minstens zo belangrijk dat u uw kind altijd een gevoel van veiligheid geeft. Als u uw kind bijvoorbeeld alleen bij een partner achterlaat met een ongemakkelijk gevoel, zal het kind dit voelen – onzekerheid en angsten zijn voorgeprogrammeerd.
U kunt herkennen of uw kind verlatingsangst heeft aan de volgende symptomen:
- Gillen of huilen zodra je de kamer verlaat
- Extreme rusteloosheid van het kind – zelfs als het slaapt
- Het kind wordt onrustig als u de kamer verlaat, maar kalmeert weer snel als het uw stem vanuit de volgende kamer hoort.
Natuurlijk zijn er nog talloze andere tekenen. Sommige kinderen reageren op deze stress met buikpijn, diarree of zelfs de hik. Mettertijd zul je echter een gevoel krijgen of je baby op dit moment echt verlatingsangst heeft of dat andere oorzaken tot het huilen en schreeuwen leiden.
Voordelen en nadelen van duidelijke reacties op verlatingsangst bij de baby
- Ouders kunnen snel reageren en kunnen gemakkelijker onderscheid maken tussen symptomen van verlatingsangst en symptomen van ziekte.
- Een duidelijke reactie weerspiegelt vaak het gedrag van de ouders. Meestal hebben de moeders evenveel verlatingsangst als de baby (vaak na de dood van een kind) – en worden ze zich er dan van bewust.
- Ook al kan de fase vervelend zijn, ze toont aan dat alles goed gaat in de ontwikkeling van het kind. Als een baby geen angsten heeft, kan dit erop wijzen dat er iets mis is (bijvoorbeeld als de baby niet eens ziet dat mama de kamer verlaat).
- De reacties kunnen erg stressvol zijn voor de ouders en het vergt veel geduld, begrip, maar ook assertiviteit. Gevoeligheid is wat nu telt!
- Vaak lijden de partners eronder dat de moeder de verlatingsangst van de baby niet wil zien en de partner de schuld geeft omdat de baby “zich niet op zijn gemak lijkt te voelen bij hem”.
4. belangrijke vragen en antwoorden
Mijn baby heeft alleen verlatingsangst bij de oppas. Wat moet ik doen?
Het onderwerp oppas moet vooral langzaam en voorzichtig worden benaderd. Laat uw kind niet plotseling alleen, maar nodig de oppas een paar keer bij u thuis uit voordat u echt een paar uur weg bent. Dit is ook een kwestie van wennen en een oppas is in het begin meestal een vreemde, dus hoe moet het kind een gevoel van veiligheid krijgen?
Zijn er trucjes die kunnen helpen bij verlatingsangst?
Kleine trucjes kunnen zeker helpen om de symptomen van verlatingsangst te verminderen en ze na verloop van tijd te laten verdwijnen:
Haast je niet | Blijf veiligheid uitstralen |
---|---|
Ga niet stiekem de kamer uit, maar zorg ervoor dat je baby je in het begin bewust ziet (en dat ze gewoon in de andere kamer zijn). | Soms is de trui met mama’s geur voldoende om de baby een veiliger gevoel te geven. |
Als kinderen aan het spelen zijn, is het meestal makkelijker om even weg te gaan omdat ze op dat moment toch niet met mama bezig zijn. Maar ook hier geldt: niet stiekem weggaan. | Als de baby last heeft van verlatingsangst, moeten de eerste scheidingen in ieder geval in een vertrouwde omgeving plaatsvinden. Dit kan het gevoel van veiligheid ook wat versterken. |
Als de baby last heeft van verlatingsangst bij mama, moet het kind op zijn minst een andere vertrouwde persoon in de buurt hebben – niet de vreemde oppas bij de eerste poging! | In het begin zijn een paar seconden voldoende, daarna minuten als mama weg is. Het kind moet weten dat ze altijd terugkomt. Oefening baart kunst! |