Clustervoeding: Wat is het en wanneer stopt het?

Moeders die besluiten hun baby borstvoeding te geven, genieten vooral van de verbondenheid tussen hen en hun kind tijdens de borstvoeding. Het wordt echter vermoeiend als de baby niet genoeg melk krijgt en urenlang aan …

Clustervoeding: Wat is het en wanneer stopt het?

cluster feeding
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Clustervoeding: Wat is het en wanneer stopt het?
Wat is Clustervoeding?

Clustervoeding is een fase van de borstvoeding waarin een baby bijna voortdurend aan de borst van de moeder wil voeden. Bij veel gezinnen doet dit verschijnsel zich voor op een bepaald moment van de dag, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts.

Waarom heeft een baby de hele dag honger?

Als een kind “clustert”, betekent dit niet dat de moeder niet genoeg melk heeft. De maag van pasgeborenen is echter zo klein dat er maar weinig voedsel kan worden opgenomen. Maar omdat er veel energie nodig is, komt het hongergevoel na korte tijd weer terug.

Wat is de beste manier om met deze situatie om te gaan?

Clustervoeding is voor veel moeders erg stressvol. Om ontspannen te blijven, is het belangrijk dat je het jezelf gemakkelijk maakt en gericht gebruik maakt van rusttijden. Plan de maaltijden van je baby ook niet in detail.

Moeders die besluiten hun baby borstvoeding te geven, genieten vooral van de verbondenheid tussen hen en hun kind tijdens de borstvoeding. Het wordt echter vermoeiend als de baby niet genoeg melk krijgt en urenlang aan de borst hangt. Dit verschijnsel wordt clustervoeding genoemd.

Wij leggen uit wat onder clustervoeding wordt verstaan, waarom een kind het liefst de hele tijd borstvoeding krijgt en hoe lang moeders met dit verschijnsel moeten worstelen. Daarnaast geven we tips hoe je toch ontspannen kunt blijven.

[button]Meer literatuur over borstvoeding[/button]

1. clustervoeding – wanneer borstvoeding een marathon wordt

mutter stillt ihr baby
Als een baby bijna continu aan de borst wil drinken, kan dat voor moeders een grote belasting zijn.
.

Voor veel vrouwen is borstvoeding nog steeds de beste manier om een pasgeborene te voeden. Moedermelk bevat alle belangrijke voedingsstoffen die een kind nodig heeft voor een goede ontwikkeling. De meeste moeders geven hun kind drie tot twaalf maanden borstvoeding.

Maar ook een nieuwe moeder wordt geconfronteerd met enkele moeilijkheden en uitdagingen bij het geven van borstvoeding. In de 2017 Lansinoh Breastfeeding Survey zei 10,3% van de ondervraagde vrouwen de duur en frequentie van de borstvoeding te onderschatten.

Ook clustervoeding is een uitdaging waar veel vrouwen niet op voorbereid zijn. De term is samengesteld uit de twee Engelse woorden “to cluster” wat betekent “ophopen” en “feeding” wat betekent “voeden”. Het woord beschrijft het feit dat de baby bijna continu aan de borst wil drinken.

De meeste moeders melden dat hun pasgeborene dit gedrag op een bepaald moment van de dag vertoont. In veel gevallen is dat in de avonduren. Dit is echter slechts een fase die overgaat. Het verschilt echter van kind tot kind wanneer de clustervoeding stopt.

Tip: Veel moeders zijn erg onzeker over borstvoeding. Wees daarom niet bang om je verloskundige te vragen als er onduidelijkheden zijn.

2. de magen van baby’s zijn in het begin nog erg klein

baby wird von seiner mutter gestreichelt
De maag van een pasgeboren baby kan nog niet zoveel voedsel tegelijk opnemen.

Vooral moeders die net hun eerste kind hebben gekregen, maken zich zorgen als hun baby begint te “clusteren”. Ze vrezen dat de baby ziek is of dat ze niet genoeg melk produceren. Maar clustervoeding is volkomen ongevaarlijk en heeft volkomen natuurlijke oorzaken.

Clustervoeding komt meestalvoor bij pasgeborenen omdat de maag van de baby nog erg klein is en daarom slechts kleine hoeveelheden voedsel kan opnemen. De moedermelk hoeft echter niet lang te worden verteerd, zodat de baby’s na korte tijd alweer honger hebben.

De honger van een baby wordt aanvankelijk geregeld door het hormoon cholecystikinine (CCK). Al na 20 minuten borstvoeding geeft het lichaam het signaal dat het vol zit. Na ongeveer 10 minuten verdwijnt dit gevoel echter weer, zodat er weer honger ontstaat. Dit kan zich herhalen tot de baby echt vol zit.

Dit natuurlijke proces verstoren door de baby een fopspeen te geven in plaats van de borst kan het systeem volledig afbreken. Om zuigverwarring te voorkomen is het belangrijk dat dit echt alleen in noodsituaties wordt gebruikt.

Bovendien heeft een baby veel energie nodig om te groeien. Daarom komt clustervoeding vaak voor tijdens een ontwikkelingsspurt.

Ook in het begin van de borstvoeding is veel en frequent voeden belangrijk om de melkproductie in de borst te stimuleren.

Maar omdat veel moeders denken dat clustervoeding het gevolg is van onvoldoende melk, geven zij hun kind bovendien flesvoeding. Dit kan echter zeer contraproductief werken. Als de baby niet meer vaak genoeg aan de borst zuigt, kan de melkproductie worden geremd.

3. tips om ontspannen te blijven ondanks clustervoeding

mutter stillt ihr baby in einem gemuetlichen sessel neben dem weihnachtsbaum
Maak het jezelf gemakkelijk terwijl je je baby borstvoeding geeft.

Deconstante borstvoeding en het daaropvolgende spugen kunnen op den duur echt op je zenuwen werken. Als het uren aanhoudt, vragen veel moeders zich af “Wanneer houdt het op?”. In plaats van je voortdurend af te vragen wanneer dit ophoudt, moet je zo ontspannen mogelijk met de situatie omgaan.

In het volgende geven we je een paar tips over hoe je deze fase met veel rust en kalmte kunt doorstaan.

  • Neemde tijd: Natuurlijk is het in het dagelijks leven niet altijd mogelijk om clustervoeding langere tijd uit te voeren. Als het verschijnsel zich echter altijd op hetzelfde moment van de dag voordoet, kunt u dit meenemen in uw planning. Maak afspraken op andere tijdstippen of doe zoveel mogelijk taken ervoor of erna.
  • Stageen marathon toe: Sommige moeders melden dat er geen einde komt aan de borstvoeding. Om dit te voorkomen moet je de borstvoeding af en toe stoppen als je voelt dat je kind niet goed drinkt. Zo kun je jezelf een time-out geven om te bewegen of van plaats te veranderen.
  • Maak optimaal gebruik van detijd: Borstvoeding geven kan echter niet alleen storend, maar zelfs ontspannend zijn. Zorg dus voor een gezellige plek door kussens en dekens klaar te leggen. Lees een leuk boek, kijk naar je favoriete serie en zorg voor voldoende eten en drinken. Om te voorkomen dat je ’s nachts moet opstaan, neem je je baby in deze fase mee naar bed.
  • Behandel pijnlijke tepels: In sommige gevallen kan clustervoeding ervoor zorgen dat de tepels pijn gaan doen of zelfs gaan bloeden. In dat geval moet u ze insmeren met zalf en ze zoveel mogelijk aan de lucht laten. Controleer ook of uw baby goed grip krijgt op de tepel.

4 Verdere literatuur over borstvoeding

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten