De persoonlijke verzorging van een baby is erg belangrijk en vraagt veel aandacht. Als je als ouder het gevoel hebt dat je nog niet goed thuis bent op dit gebied, kun je ook een cursus babyverzorging volgen.
Om pijnlijke billetjes te voorkomen, moet je de luiers van je baby regelmatig verschonen.
Om te voorkomen dat de huid uitdroogt, moet u uw baby slechts één keer per week ongeveer 10 minuten in bad doen.
Luiers verschonen, baden of nagels knippen – pasgeboren baby’s hebben veel verzorging nodig. Maar omdat de huid van de baby nog erg teer en gevoelig is, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de verzorging. Sommige aanstaande moeders bereiden zich hier al tijdens de zwangerschap op voor door een speciale cursus babyverzorging te volgen.
Dit artikel geeft je een kort overzicht van de belangrijkste aspecten van babyverzorging. We leggen uit wat je nodig hebt, waar je op moet letten en welke veelvoorkomende tips minder handig zijn.
[button]Verder lezen over verzorging en ontwikkeling van pasgeborenen[/button]
Inhoudsopgave
1. babyverzorging vereist grote zorgvuldigheid
Bescherm baby’s tegen de zon
Omdat de huid van een baby nog zo gevoelig is, moet je hem zeker voldoende beschermen tegen de zon. De eigen beschermingsmechanismen van de huid werken nog niet. Een kort overzicht van zonbescherming voor kinderen vindt u hier.
Wanneer een baby wordt geboren, kunnen de meeste ouders hun geluk nauwelijks geloven. Niets is mooier dan je eigen kind voor het eerst in je armen houden. De huid van een baby is zo heerlijk zacht en teer, maar natuurlijk nog erg gevoelig.
Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste babyverzorging. De eerste babyverzorging begint direct na de geboorte in de verloskamer. Daar wordt in veel gevallen de kaasprut afgewassen met een beetje helder water.
Op het gebied van lichaamsverzorging worden inmiddels talloze producten aangeboden, zodat het moeilijk is om ze allemaal bij te houden. Net als bij babyvoeding moet je er bij het kopen van producten op letten dat ze alleen van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Het belangrijkste is dat ze parfumvrij zijn.
Tip: Als u borstvoeding geeft, kunt u bij lichte huidirritaties ook een beetje moedermelk op het getroffen huidgebied deppen.
Omdat veel ouders niet zeker weten hoe ze hun baby moeten verzorgen, vooral in het begin, volgen ze tijdens de zwangerschap een cursus babyverzorging. Deze worden vaak aangeboden door verloskundigen, ziekenhuizen, centra voor gezinsbegeleiding of centra voor volwassenenonderwijs.
In de volgende hoofdstukken krijg je een uitgebreid overzicht van hoe je goed voor baby’s moet zorgen.
2 Regelmatig luiers verschonen
.
U doet de eerste luiers van uw kind aan in het ziekenhuis. Meestal krijg je daar tips en informatie van de verloskundigen of artsen. Allereerst moet je beslissen of je stoffen of wegwerpluiers wilt gebruiken. Beide producten hebben hun voor- en nadelen.
Voor het verschonen van luiers heb je alleen luiers, een molton en wat warm water nodig. Terwijl je bij meisjes van voor naar achter moet vegen, moet je bij jongens voorkomen dat je de voorhuid naar achteren trekt. Voordat je een nieuwe luier omdoet, moet je de huid altijd goed drogen.
Omdat de billen de hele dag ingepakt zijn, krijgt de huid daar weinig lucht om te ademen. De warmte en het vocht kunnen de billen snel pijnlijk maken. Gebruik in dat geval wat wondcrème.
Om pijnlijke billetjes te voorkomen kun je je baby overdag een tijdje naakt laten ravotten. De meeste kinderen vinden dit erg leuk. Vermijd ook zoveel mogelijk het gebruik van natte doekjes. Deze kunnen de huid nog meer irriteren.
3. Verzorg de navel tot hij eraf valt
Navelverzorging is alleen belangrijk voor pasgeboren baby’s. Na de geboorte blijft er nog een klein stukje navelstreng op de buik zitten, maar dat droogt op en valt er vanzelf af rond de 5e tot 10e levensdag. Het kleine wondje dat overblijft, sluit meestal binnen zeer korte tijd.
Maar omdat het restant van de navel ontstoken kan raken, moet u er altijd voor zorgen dat het droog blijft. Daarom mag de luier de navel niet bedekken. U kunt ook navelpoeder gebruiken om de navel sneller te laten drogen. Het is echter belangrijk om crèmes en lotions te vermijden.
In de meeste gevallen zal uw verloskundige de navel van uw baby verzorgen. Je kunt hen ook om hulp vragen als de navel ontstoken raakt.
De baby in bad doen – minder is meer
Als het om persoonlijke hygiëne gaat, denken veel ouders nog steeds dat veel helpt. Dit brengt sommigen in de verleiding om hun kind bijna elke dag in bad te doen. Dit doet echter meer kwaad dan goed. In het ergste geval droogt de huid zo uit dat er huidirritaties ontstaan.
Het is voldoende om uw baby ongeveer één keer per week in bad te doen. Gebruik een badje of een speciale babyemmer. Was uw baby met warm water. U kunt babyolie gebruiken als badmiddel. Pas als uw kind een paar maanden oud is, kunt u het haar gaan wassen met speciale shampoo.
Gebruik na het baden een geurvrije crème of lotion. Het vocht zorgt ervoor dat de tere babyhuid niet uitdroogt. Vooral in het koude seizoen heeft ook het gezicht een rijkere verzorging nodig. Speciale balsem met een hoog vetgehalte beschermt betrouwbaar tegen kou en wind.
Tip: baby’s zijn dol op massages. Als ze de warme handen van mama of papa op hun blote huid voelen, zijn ze blij en tevreden. 4. Gebruik voor de babymassage bijvoorbeeld amandelolie of speciale babyolie.
5. Het is het beste om de vingernagels te knippen terwijl de baby slaapt.
De vinger- en teennagels van baby’s groeien in het begin heel langzaam. Daarom is het niet absoluut noodzakelijk om ze de eerste dagen of zelfs weken te knippen. Als u echter merkt dat ze te lang worden, kunt u ze knippen met een speciaal babynagelschaartje.
Dit schaartje heeft een afgeronde kop, zodat u uw kind geen pijn kunt doen. De hoekjes kun je bewerken met een vijl. Zorg er wel voor dat je de nagels niet te ver afknipt. Hierdoor kan het nagelbed ontstoken raken.
Tip: Om te voorkomen dat uw kind tijdens het knippen met zijn of haar handen en voeten schopt, moet u de nagels knippen als uw kind slaapt.
Het haar hoeft pas geknipt te worden als het te lang of te dik is. Voor de eerste knipbeurten kunt u met een gerust hart zelf naar de schaar grijpen. U kunt het beste een professionele knipschaar gebruiken.
Het advies om het haar van uw kind niet te knippen voor zijn of haar eerste verjaardag is echter volledig achterhaald. Het is bijgeloof om baby’s van hun levensgeluk te beroven. Er is niets op tegen om het haar van een kind voor de eerste verjaardag te knippen.
6. verdere literatuur over verzorging en ontwikkeling van pasgeborenen
No products found.
No products found.
No products found.