- Het kan tot 6 maanden duren voordat de baby zijn eigen hoofd kan vasthouden. Geduld is heel belangrijk tot die tijd.
- Met oefeningen kan het kind zijn spieren versterken. Hierdoor kan het kind zich beter ontwikkelen.
- Als het hoofdje in de eerste maanden onvoldoende wordt ondersteund, kan de nek overbelast raken of kunnen bijvoorbeeld de bloedvaten worden dichtgedrukt.
Zelf het hoofdje van de baby vasthouden – dit kan tot 6 maanden na de geboorte duren. De reden hiervoor is de zwakke nekspieren, die zich eerst in de loop van de eerste dagen en weken van het leven moeten ontwikkelen.
In deze gids leggen we uit wat u kunt doen en waar u op moet letten totdat uw kind het hoofdje zelf kan vasthouden.
Inhoudsopgave
1. totdat een kind het hoofd zelf kan vasthouden, is ondersteuning belangrijk.
Naar achteren of opzij?
Als het hoofd naar achteren kantelt, kan dit schadelijk zijn voor de baby. Als het hoofd opzij kantelt, is dit meestal geen gezondheidsrisico.
Totdat een kind het hoofd zelf kan vasthouden, is ondersteuning belangrijk. Als het hoofd niet wordt ondersteund, kantelt het gewoon naar achteren. Dit kan schadelijk zijn voor zowel de nek als het hoofd zelf als de baby met zijn hoofd tegen de tafel of een ander hard oppervlak stoot door het te laten vallen. Wees daarom de eerste tijd geduldig.
De verloskundigen zullen de ouders in het ziekenhuis laten zien hoe ze het hoofdje op de juiste manier moeten vasthouden. Wanneer u de baby in buik- of rugligging optilt, moet altijd één hand het hoofdje en de nek ondersteunen en dus onder het hoofdje en de nek liggen.
2 Wanneer baby’s hun hoofdje zelfstandig kunnen gaan optillen verschilt van kind tot kind.
Houd er in principe rekening mee dat iedereen anders is en zich anders ontwikkelt. Sommigen zijn eerder klaar met de ontwikkeling, anderen doen er langer over. Wanneer een baby zijn hoofdje zelfstandig kan gaan optillen hangt af van het kind, maar ook van de oefeningen die je samen met je kind kunt doen.
Als regel wordt gesteld dat het zelfstandig vasthouden van het hoofdje van een baby zo goed mogelijk moet lukken tegen de tijd dat de baby 6 maanden oud is. Omdat het vasthouden van het hoofdje een belangrijke ontwikkelingsstap is, wordt dit ook door de arts gecontroleerd bij het U5-onderzoek. Het gaat er niet om dat de baby minutenlang zijn hoofdje kan optillen. Zelfs een halve minuut is voldoende en toont aan dat alles in de ontwikkeling normaal verloopt.
Let op: Ook als uw kind iets langer nodig heeft om het hoofdje zelf omhoog te kunnen houden, hoeft u zich geen zorgen te maken. De arts zal u er al op wijzen als er iets mis is met de ontwikkeling.
3 Baby’s kunnen oefenen met het zelf vasthouden van hun hoofd
Ondersteun in ieder geval altijd het hoofdje van je kindje totdat je merkt dat het zelf vasthouden van het hoofdje nu perfect werkt. Wanneer je kunt beginnen met oefenen hangt af van het ontwikkelingsstadium van het kind. Dit is vaak de 3e tot 4e maand.
De baby kan op zijn buik worden gelegd om te oefenen. In de regel zal de baby dan af en toe uit zichzelf zijn hoofdje gaan optillen en zo de spieren oefenen. Als u echter merkt dat op de buik liggen erg ongemakkelijk is voor het kind, wacht dan nog even. Heb geduld met het kind en de rust komt vanzelf! Na de eerste pogingen om het hoofdje zelf vast te houden, duurt het vaak nog 2 tot 3 maanden tot het kind zich verder ontwikkelt en ook zitten en kruipen aan de orde komt.
U kunt uw kind ook ondersteunen met de volgende maatregelen:
Zwemmen | De wereld verkennen |
---|---|
Beweging in het water bevordert automatisch de spierontwikkeling. Als u met uw baby gaat zwemmen, kan dit helpen om de spieren sneller te ontwikkelen door de bewegingen in het water. | Houd uw kind in uw armen zodat het u aankijkt. Draai nu rond, ga in vreemde ruimtes of maak geluiden. Het kind zal vaak uit pure nieuwsgierigheid het eigen hoofdje optillen en zo – heel toevallig – de spieren trainen. |
Als u uw kind de wereld laat verkennen, zult u vaak vrij snel een ontwikkelingsvoorsprong merken. U kunt dit ook ondersteunen door uw kind niet alleen in een kinderwagen, maar ook in een draagdoek mee te nemen.
Voordelen en nadelen van de draagdoek voor onderweg
- Vooral in het koude seizoen kan het kind niet zo snel afkoelen op het lichaam van de ouders.
- Het kind wordt aangemoedigd zich intensiever met zijn omgeving bezig te houden. In een kinderwagen is het gezichtsveld vaak beperkt.
- Veel kinderen genieten veel meer van het nauwe contact van het gedragen worden. Schreeuwen of huilen onderweg kan vaak worden voorkomen.
- Sommige ouders vinden het dragen op het lichaam ongemakkelijk of hebben het gevoel dat hun bewegingsvrijheid wordt beperkt.
- Afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind kan langdurig dragen zeer inspannend zijn – vooral als er al lichamelijke problemen zijn.
Maar er zijn andere manieren waarop u uw kind kunt aanmoedigen om meer zelf te bewegen en zo zijn spieren te versterken:
- Speel met uw kind. Leg iets op de grond voor hem of haar of moedig hem of haar aan om naar uw hand te reiken, waarvoor hij of zij zich een beetje moet uitrekken.
- Als de mogelijkheid er is en een vriendje heeft ook een baby van ongeveer dezelfde leeftijd, laat de kinderen dan samen “spelen”. Baby’s moedigen elkaar vaak aan om bepaalde bewegingen te maken zonder het bewust te merken.
4. belangrijke vragen en antwoorden
Mijn baby is nu 6 maanden oud en op de een of andere manier lukt het vasthouden van haar hoofdje nog niet zo goed. Wanneer moet ik me zorgen gaan maken?
Als je zes maanden na de geboorte nog steeds het hoofd van de baby moet ondersteunen, maar je kinderarts vertelt je dat alles tot nu toe in orde is, hoef je je geen zorgen te maken! De artsen weten al hoelang deze fase nog duurt. Pas als de kinderarts vindt dat de ontwikkeling vertraagd is, worden verdere stappen ondernomen. Hieronder valt bijvoorbeeld een soort zachte fysiotherapie.
Wat kan er gebeuren als mijn kind zelf zijn hoofd optilt en ik het te laat opmerk?
Als u ervoor zorgt dat uw kind niet kan vallen als het even alleen in bed ligt, zijn zelfstandige pogingen om het hoofd op te tillen volkomen ongevaarlijk. Het kind zal het hoofd slechts minimaal optillen en meer dan terugvallen in het zachte kussen is niet mogelijk! Zorg er gewoon voor dat alles altijd zacht bekleed is en dat uw kind niet van tafel/bed/sofa kan vallen, dan gebeurt er ook niets als het kind zelf zijn hoofd probeert op te tillen!