Een auto voor het hele gezin

Met het groeiende kroost is het tijd voor een geschikte gezinsauto. Met een kinderzitje garandeert u optimale veiligheid voor de kleintjes. Praktische gezinsauto’s kunt u voor een bijzonder goede prijs tweedehands kopen. Gefeliciteerd met uw …

Een auto voor het hele gezin

Tipps beim Kauf eines Familienautos
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Een auto voor het hele gezin
 • Met het groeiende kroost is het tijd voor een geschikte gezinsauto.
 • Met een kinderzitje garandeert u optimale veiligheid voor de kleintjes.
 • Praktische gezinsauto’s kunt u voor een bijzonder goede prijs tweedehands kopen.

Gefeliciteerd met uw nieuwe baby! Wanneer het gezin groeit, is het tijd om na te denken over een geschikte auto. Vooral jonge kinderen hebben speciale veiligheidseisen, omdat auto’s voor volwassenen zijn ontworpen. Met een geschikt kinderzitje zorg je ervoor dat je kind optimaal in de auto zit en veilig vastzit.
Veel opgroeiende gezinnen kiezen ervoor om een auto te kopen die speciaal is ontworpen voor gezinnen. Dat betekent onder meer dat de nieuwe auto vrij groot is, omdat verschoningsaccessoires, strandspeelgoed, kinderwagens en vele andere voorwerpen ineens hun plaats in de auto moeten vinden. In dit gidsartikel leest u meer over hoe u het beste een geschikte auto voor het gezin kunt vinden en financieren.

1. koop een gezinsauto voor de geboorte

familie im schaut aus dem auto heraus
Een geschikte gezinsauto moet vooral veel ruimte bieden.

Voor veel gezinnen is de geboorte van hun eerste kind het juiste moment om een grotere auto te kopen. Voor de stad was het misschien tot nu toe niet nodig om een auto te hebben, maar aangezien een baby veel “accessoires” nodig heeft, van een kinderwagen tot een groot pak luiers, is de geboorte vaak de aanleiding om uit praktische overwegingen toch voor een auto te kiezen. Ook als het gezin groeit en je een tweeling verwacht of meer dan drie kinderen hebt, is het heel zinvol om een nieuwe gezinsauto aan te schaffen.

Tip: zorg eventueel tijdig voor een nieuwe gezinsauto vóór de geboorte van het volgende kind, zodat u na de geboorte zorgeloos kunt genieten van de tijd.

Deze eigenschappen zijn bijzonder belangrijk voor een gezinsauto:

 • Veel bergruimte
 • Lage laaddrempel voor gemakkelijk in- en uitladen
 • Onderhoudsvriendelijke stoffen, want kinderen morsen!
 • Verstelbare stoelen
 • Veiligheidsvoorzieningen zoals airbags en zijdelingse bescherming
 • Grote deuren

Afhankelijk van uw persoonlijke behoeften kan het ook zinvol zijn om een minibus te kopen. Vooral voor gezinnen die veel samen reizen of veel kinderen hebben, is een busje de beste keuze. Anderzijds, als u maar één kind heeft, kan een kleine auto met gezinsuitrusting ook een goede keuze zijn. In landelijke gebieden zijn SUV’s of pick-ups een goede keuze, omdat ze veel bergruimte bieden en goed overweg kunnen met hobbelige wegen.

1.1 De verschillende prijscategorieën van gezinsauto’s

De prijs van een gezinsauto hangt niet alleen af van de grootte, maar ook van de volgende kenmerken van de auto:

 • Vermogen, of paardenkracht van de auto
 • Schuifdeuren of normale deuren
 • Diesel- of benzinemotor en brandstofverbruik

Veel auto’s zijn geprijsd tussen 10.000 en 20.000 euro. Autodealers bieden vaak zeer aantrekkelijke opties, vooral voor gezinnen, om de nieuwe auto te financieren.

Prijsklasse Kenmerken
Tot 10.000 euro Kleine auto voor de stad, geschikt voor niet meer dan 2 kinderen
Tot 15.000 euro Ruime auto’s (bijv. stationwagens) voor maximaal 4 of 5 personen, een ideale oplossing voor middelgrote gezinnen
Tot 20.000 euro SUV’s, minibus of bestelwagen, met 6 tot 7 zitplaatsen

Als u niet zeker weet of een stationcar of bestelwagen geschikt is voor uw behoeften, zal de autodealer u zeker helpen. Een andere overweging is of u een auto met automatische transmissie wilt proberen. Dat kan het rijden immers wat gemakkelijker maken, vooral tijdens stressvolle of chaotische ritten, en u kunt de kinderen beter in de gaten houden.

2. financier een nieuwe auto voor het gezin

familie schaut zum kofferraum hinaus
Voldoende opbergruimte is voor veel gezinnen bijzonder belangrijk, dus de auto kan tweedehands zijn
.

Veel gezinnen verkopen hun oude auto om zich het nieuwe gezinsmodel te kunnen veroorloven. Zodra u kinderen wilt, moet u ook nadenken over de praktische aspecten van het stichten van een gezin, zoals het kopen van een auto, en eventueel beginnen te sparen. Betalen op afbetaling is een andere optie.
Je kunt ook een lening afsluiten of kiezen voor een leaseauto. Dat laatste is vooral een goede optie als u overweegt de auto later te kopen, maar nog niet helemaal zeker weet met hoeveel personen uw gezin zal groeien.
Daarnaast hangt de prijs natuurlijk af van het merk van de auto. Terwijl leveranciers als Citroën, Fiat, Dacia, Ford, Honda, Nissan en Opel binnen het redelijke vallen, is een BMW of een Audi erg duur als gezinsauto. Opel bijvoorbeeld biedt met zijn Astra- en Zafira-modellen zeer aantrekkelijke auto’s voor gezinnen. Praat met uw autodealer om de beste prijs-kwaliteitverhouding te analyseren.

2.1 Een tweedehands gezinsauto kopen

Een andere mogelijkheid om de nieuwe gezinsauto te financieren is een tweedehands auto te kopen. U kunt zelfs de vorige eigenaars leren kennen en meer te weten komen over hoe geschikt de auto is voor uw gezin. In ieder geval bespaart u veel geld. Kopen bij een tweedehands autodealer heeft ook het voordeel dat u de auto daar gemakkelijk weer kunt verkopen als het tijd is voor een groter model of als u van de gezinsauto weer wilt overstappen op een sportwagen zodra de kinderen het huis uit zijn.

2.2 Een auto met een laag verbruik levert besparingen op

Benzine of diesel – welke auto is aan te raden?

Of uw auto benzine of diesel verbruikt, is niet alleen een kwestie van smaak, maar vooral een kwestie van kosten. Dieselauto’s zijn veel zuiniger en vaak ook goedkoper dan benzineauto’s. Er is echter discussie over welke brandstof minder verbruikt op lange ritten. Lange tijd was de heersende mening dat dieselauto’s milieuvriendelijker waren dan benzineauto’s, maar de wetenschap heeft dit inmiddels weerlegd.
Om het milieu te beschermen kunt u ook kiezen voor een hybride auto. Steeds meer gezinsauto’s zijn ook verkrijgbaar als elektrische auto, wat vooral in de stad handig is vanwege de kortere afstanden. Maar op lange termijn zult u, ondanks de hogere aanschafkosten, merken dat u met een elektrische auto geld bespaart en ook het milieu beschermt.

3. andere accessoires voor de gezinsauto

familie schaut aus einem blauen auto heraus
Een grote auto is vooral praktisch voor gezinsvakanties.

Een passende sticker mag niet ontbreken op de gezinsauto, die andere weggebruikers van veraf signaleert dat er kinderen aan boord zijn. Met behulp van grappige stickers kunt u gemakkelijk voorkomen dat andere auto’s gaan bumperkleven en zo de kans op ongelukken verkleinen.
Zonwering voor de ramen, geschikte kinderzitjes, een bekerhouder en comfortabele kussens zijn ook essentieel in de gezinsauto. U kunt deze accessoires het beste samen met uw kinderen kopen, die immers een groot deel van de reis op de achterbank doorbrengen en zich daar prettig moeten voelen. Informeer online en bij familievrienden naar de accessoires voor een optimale gezinsauto en lees ook tests en vergelijkingen, zodat u de best geïnformeerde keuze voor uw gezin kunt maken.
Tot slot volgt hier een opsomming van alle voordelen van de aanschaf van een gezinsauto:

 • Meer veiligheid voor uw kinderen
 • Meer ruimte en comfort voor het hele gezin
 • Ook erg handig als het gezin groeit
 • Voldoende opbergruimte
 • Praktische details zoals een lage laaddrempel of schuifdeuren
 • Ideaal voor uitstapjes met vrienden of familie
 • Bijkomende kosten
 • Mogelijk moet u uw oude auto verkopen
 • Comfort en veiligheid gaan ten koste van de prestaties van de auto

Gerelateerde berichten