Bij co-sleeping slaapt de baby bij de ouders in het echtelijk bed of in een speciaal extra bed. Co-sleeping komt overal ter wereld voor.
Co-sleeping is de veiligste, gezelligste en meest behoeftegerichte oplossing voor een baby. Maar ook ouders kunnen baat hebben bij dit model.
Om uw baby veilig te laten slapen, moet u rekening houden met een aantal zaken met betrekking tot co-sleeping.
[button]Gids met verdere tips en adviezen over co-sleeping[/button].
De meeste ouders houden zich tijdens de zwangerschap bezig met de vraag waar de baby moet slapen als hij geboren is. Omdat de meningen van deskundigen sterk uiteenlopen, weten veel stellen niet zeker wat goed is voor hun kind.
Wanneer baby’s samen met hun ouders in hetzelfde bed of in een direct aangrenzend extra bed slapen, wordt dit co-sleeping genoemd. In de volgende hoofdstukken leggen we uit waarom deze praktijk het beste is voor zowel de baby als de ouders.
Inhoudsopgave
1. Co-sleeping is gebruikelijk in vele culturen.
Co-Sleeper
Co-sleepers zijn speciale bedden voor baby’s die aan het bed van de ouders kunnen worden vastgemaakt. Dit heeft als voordeel dat de baby’s de nabijheid van de ouders voelen, maar toch hun eigen slaapplaats hebben.
Co-sleeping betekent dat het kind in dezelfde ruimte als de ouders slaapt. Het maakt niet uit of het kind in het bed van de ouders of in een speciale wieg ligt. Het enige belangrijke is dat er direct lichamelijk contact is met de moeder en/of de vader.
Enkele decennia geleden werd ouders aangeraden hun baby of peuter zo snel mogelijk aan het eigen bed te laten wennen. Tegenwoordig is dat echter heel anders. Slechts in enkele gezinnen slaapt de pasgeboren baby alleen in de kinderkamer.
Samen in hetzelfde bed slapen is niet alleen in Duitsland gebruikelijk. Ook in veel andere landen is co-slapen wijdverbreid. In Zweden is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat zelfs schoolgaande kinderen samen met hun ouders in hetzelfde bed slapen.
Evolutionair gezien is dit de meest natuurlijke manier van slapen. In de vroege menselijke geschiedenis was bescherming tegen het weer en wilde dieren het belangrijkste. Daarom bracht nauw lichamelijk contact met vertrouwde mensen veiligheid en zekerheid.
2 Liefde, warmte, veiligheid – waarom samen slapen zo belangrijk is voor kinderen
Vooral in het begin hebben pasgeborenen enorm veel behoefte aan nabijheid en genegenheid. Alleen al het fysieke contact met de ouders heeft een kalmerend effect op de baby. Als het gezin samen in één bed slaapt, kunnen de kinderen er zeker van zijn dat hen niets kan overkomen. Bovendien heeft samen slapen een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Als het basisvertrouwen wordt versterkt, groeien de baby’s op tot zelfbewuste kinderen.
Co-sleeping is echter niet alleen goed voor de band met de moeder. Deze praktijk heeft ook een zeer praktisch voordeel voor moeders die hun kind borstvoeding geven. Door het kind in of naast het bed te laten slapen, hoeft de moeder niet op te staan om borstvoeding te geven. Zo kan de borstvoeding plaatsvinden terwijl de baby half slaapt, zodat beiden daarna snel in slaap kunnen vallen.
Het dagelijks leven met één of zelfs meerdere kinderen kan zeer vermoeiend zijn. Een goede nachtrust is daarom enorm belangrijk om de volgende dag wakker en uitgerust te zijn. Moeder noch vader hoeven ’s nachts meestal op te staan om hun baby te kalmeren.
In deze video laten we zien welke voordelen co-sleeping nog meer heeft:
https://www.youtube.com/watch?v=t5yAHOVjiXg
3. regels voor een veilig gezinsbed
De afgelopen decennia is er altijd discussie geweest over de vraag of het gevaarlijk is dat de baby in hetzelfde bed slaapt als de ouders. Veel ouders vrezen met name het sudden infant death syndrome (SIDS). Maar verhoogt co-sleeping het risico?
De vraag of co-sleeping het risico op plotselinge wiegendood verhoogt, is onder deskundigen zeer omstreden. Steeds weer zijn er verklaringen te lezen dat kinderen die in het bed van hun ouders slapen een verhoogd risico op SIDS hebben. Dit wordt ook bevestigd door een veel geciteerde studie van SIDS-onderzoeker Robert Carpenter. Volgens critici zijn de berekeningen van Carpenter echter gebaseerd op ontoelaatbare veronderstellingen en verouderde gegevens.
Uit een recentere studie van de Britse onderzoeker Peter Blair blijkt dat slapen in een ouderlijk bed even veilig is als slapen in het eigen bed. Hierbij wordt echter alleen rekening gehouden met gevallen waarin het kind bij de ouders in bed slaapt en niet op de bank.
Intussen zijn er ook enkele studies die aantonen dat co-sleeping het risico op plotselinge wiegendood zelfs aanzienlijk kan verminderen. Dit komt vooral doordat de kinderen door de bewegingen en geluiden van de ouders niet in een diepe slaap vallen, waarin de kans op een hartstilstand groter is. Dit geldt echter alleen als de baby in een zijbed in de slaapkamer van de ouders slaapt.
Als het kind in het bed van de ouders slaapt, moet u het volgende in acht nemen:
- Het matras mag niet te zacht zijn en geen kieren hebben. Grote, doorlopende matrassen zijn beter geschikt.
- Het laken moet strak gespannen zijn, zodat het kind er niet in verstrikt kan raken.
- Gebruik geen extra kussens, dekens of knuffels.
- De temperatuur in de slaapkamer moet tussen de 16 en 18 graden Celsius liggen.
- Zorg ervoor dat uw kind niet uit bed kan vallen of bekneld kan raken.
- Het bed moet groot genoeg zijn zodat alle gezinsleden voldoende ruimte hebben.
- Waterbedden zijn niet geschikt voor co-sleeping.
- Zorg ervoor dat uw baby op zijn rug slaapt.
- Een gezinsbed heeft alleen zin als alle gezinsleden goed kunnen slapen.
Let op: als u aan overgewicht of slaapapneu lijdt, moet het kind beslist in het zijbed slapen. Hetzelfde geldt als u rookt of alcohol of drugs hebt gebruikt.
4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden
Hoe lang moeten kinderen in het gezinsbed slapen?
Er is geen strikte regel over hoe lang kinderen in of bij het bed van hun ouders moeten slapen. Elk gezin moet zelf beslissen hoe lang ze het gezinsbed willen handhaven. Meestal beslissen kinderen op de leeftijd van drie tot vier jaar helemaal zelf dat ze voortaan in hun eigen kamer willen slapen. Dwing uw kind echter niet om in zijn eigen kamer te slapen als het dat niet wil.
Hoe kan ik stoppen met co-sleeping?
Als uw kind na enige tijd besluit om in zijn of haar eigen kamer te slapen, moet u zich zeker niet vastklampen. Respecteer deze beslissing en help uw kind zelfstandig te worden. Leg uw kind uit dat het altijd bij u in bed mag komen als het zich ’s nachts angstig voelt.
Mijn kind valt niet alleen in slaap. Wat kan ik doen?
Veel ouders hebben problemen om hun kind ’s avonds naar bed te brengen. Als het kind niet alleen in slaap kan vallen, moet u ervoor zorgen dat u het kind naar bed brengt als het moe maar nog wakker is. Zo leert uw kind de omgeving beter kennen, zodat het ’s nachts niet meer bang hoeft te zijn. Slaaprituelen, zoals voorlezen of knuffelen, kunnen ook nuttig zijn om uw kind gemakkelijker in slaap te laten vallen.
Wat is opnieuw slapen?
Wanneer kinderen eigenlijk al in hun eigen bed slapen, maar plotseling weer in het bed van hun ouders willen slapen, heet dat herslapen. Dit gebeurt meestal in een fase waarin de kinderen plotseling angsten ontwikkelen en daarom veiligheid en geborgenheid zoeken. Zolang het slechts een tijdelijke fase is, is het herslapen volkomen ongevaarlijk.
5. gids met verdere tips en aanwijzingen over co-sleeping
No products found.