Kinderwagens voor pasgeborenen: 8 dingen om te overwegen

Vroeg of laat krijgen alle aanstaande ouders te maken met de vraag welke kinderwagen ze voor hun pasgeborene moeten kopen. Met de keuze aan ontwerpen en functies is het gemakkelijk om overweldigd te worden. Daarom …

Kinderwagens voor pasgeborenen: 8 dingen om te overwegen

kinderwagen fuer neugeborene
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Kinderwagens voor pasgeborenen: 8 dingen om te overwegen

Vroeg of laat krijgen alle aanstaande ouders te maken met de vraag welke kinderwagen ze voor hun pasgeborene moeten kopen. Met de keuze aan ontwerpen en functies is het gemakkelijk om overweldigd te worden.

Daarom hebben wij alles wat u moet weten over kinderwagens voor pasgeborenen op een rijtje gezet. Ontdek welke soorten kinderwagens beschikbaar zijn, welke criteria u bij de aankoop in acht moet nemen en welke speciale functies sommige kinderwagens te bieden hebben.

1. welke soorten kinderwagens zijn er?

De keuze aan kinderwagens kan overweldigend zijn. Niet alleen de verschillende ontwerpen of maten, maar ook de kenmerken variëren afhankelijk van de fabrikant of het beoogde gebruik. Om je toch een eerste overzicht te geven voordat je een kinderwagen test, hebben we de zes meest voorkomende typen kinderwagens met hun respectieve speciale kenmerken op een rijtje gezet:

 • Klassieke kinderwagen: Deze is goed als kinderwagen voor pasgeborenen. Hij biedt een hoog ligvlak met voldoende ruimte om je uit te rekken. De klassieke kinderwagen heeft meestal grote wielen met een zeer goede vering, wat een ontspannen wandeling bevordert en schokken voorkomt. Bovendien is er een uitschuifbare zon- en windbescherming aan het hoofdeinde, die uw kind optimale bescherming biedt.
 • Combi kinderwagens: Combi kinderwagens zijn allrounders en kunnen op verschillende manieren worden aangepast. De meeste modellen zijn uitgerust met een reiswieg of een draagmand die comfort biedt aan pasgeborenen. Later kan de stoel worden omgebouwd tot een sportzitje door de juiste modules toe te voegen. Dit wordt vooral gebruikt voor iets oudere peuters. Dit model heeft een lange levensduur en kan worden gebruikt vanaf de leeftijd van de pasgeborene tot het einde van de kinderwagenperiode.
 • Buggy: Buggy’s zijn bijzonder geschikt voor ouders die veel met de bus of de trein reizen. Dit model is ruimtebesparend en wendbaar en kan snel worden opgevouwen als het niet wordt gebruikt. De kleine wielen kunnen zwenken en zijn gemakkelijk te besturen, wat goed is in de stad. Buggy’s zijn echter alleen geschikt voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten.
 • Kinderwagen: De kinderwagen is een aangepaste versie van de buggy. Hij heeft grote banden met vering, zodat zelfs kasseien geen probleem zijn. Hij heeft ook een parkeerrem en handrem, wat een groot pluspunt is voor de veiligheid. Dit model is ook alleen voor peuters die al zelfstandig kunnen zitten.
 • Jogger: Voor sportieve ouders is de aanschaf van een jogger een optie. Deze kinderwagens zijn ontworpen om samen met het kind te sporten. De grote banden hebben vering en profiel, zodat er een hoge mate van stabiliteit is bij hoge snelheden. Joggers zijn alleen voor peuters die al zelfstandig kunnen zitten.
 • Tweeling-/broer-/zus-kinderwagen: Als je een tweeling hebt of een broer of zus die ook de kinderwagenleeftijd heeft, kun je een broer of zus-kinderwagen kopen. Deze biedt ruimte voor meerdere kinderen. U kunt onderscheid maken tussen modellen die de kinderen achter elkaar of naast elkaar plaatsen.

Aan welke criteria moet een goede kinderwagen voldoen?

elternteil beim spaziergang mit kinderwagen
Let bij het kiezen van een kinderwagen vooral op het frame, de wielen, het zitje en de remmen.
.

Zodra een potentieel kinderwagentype is gekozen, moet je je nog druk maken over de verschillende modellen in de categorie. Het aanbod is groot en biedt veel voordelen. We hebben zes criteria samengesteld waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een kinderwagen.

2.1 Het juiste frame

Een vouwmechanisme is voordelig bij veelvuldig vervoer of smalle trappen. Zo kan de hele kinderwagen inkrimpen tot een goed transportformaat en kan de kinderwagen worden opgeborgen.

Als je vaak met de bus of trein reist, moet je ook naar de breedte kijken. Niet elke kinderwagen past gemakkelijk door een bus- of treindeur. Er zijn ook voorgeschreven maximummaten die in het plaatselijke openbaar vervoer mogen worden meegenomen.

2.2 De 3 soorten wielen

De wielen zijn een belangrijke factor voor het comfort – zowel voor het kind als voor de ouder die duwt. De juiste banden zorgen voor weinig schokken en minder inspannend duwen voor de ouder.

Over het algemeen hebben grotere wielen meer vering dan kleinere, maar ze zijn ook minder wendbaar.

We hebben een tabel opgesteld met de drie meest voorkomende soorten kinderwagenwielen:

Type wiel Voordelen en nadelen
Wielen van hard rubber
 • Zeer duurzaam en robuust
 • Nauwelijks tekenen van slijtage
 • Ideaal voor gebruik in de stad
 • Nadeel: weinig vering
Luchtkamerwielen
 • Combinatie van kunststof en luchtbanden
 • Zeer lekvrij en duurzaam
 • Nadeel: weinig vering
Pneumatische wielen
 • Lichte loop en optimale vering
 • Bandenspanning kan worden aangepast
 • Zeer goed op oneffen terrein
 • Nadeel: niet lekbestendig, reparatieset moet altijd meegenomen worden

2.3 Verstelbare schuivers

Het duwen van een kinderwagen kan na verloop van tijd erg inspannend worden. Naast de banden, die verlichting bieden, kunnen ook de duwstangen of het stuur verlichting bieden. Zorg ervoor dat de duwstangen in hoogte verstelbaar zijn, zodat je ze gemakkelijk aan je lengte kunt aanpassen. Dit is gunstig voor de krachtverdeling.

2.4 De verschillende remmen

klassischer kinderwagen fuer neugeborene
Een parkeerrem op de kinderwagen is een must om veilig te kunnen staan.

Alle modellen moeten een parkeerrem hebben die op ten minste twee van de wielen werktom de kinderwagen veilig op zijn plaats te houden. Deze zijn verkrijgbaar direct op de banden zelf of op het stuur – het is allemaal een kwestie van persoonlijke smaak.

Een handrem is ook een voordeel, mocht je ooit bergafwaarts gaan, dan kun je zelf de snelheid bepalen en de kinderwagen onder controle houden.

2.5 De zitunit

De reiswieg lijkt in bijna alle modellen erg op elkaar, je moet alleen op de grootte letten. Het sportzitje is echter interessanter en kunt u bij de aankoop nader bekijken. Het moet een veiligheidsgordel hebben, bij voorkeur met een 5-punts systeem, voor optimale veiligheid. Ook belangrijk zijn de vulling en een uitvalbeveiliging in de vorm van een stang. Deze moet verstelbaar zijn , zodat het in- en uitstappen zo gemakkelijk mogelijk gaat.

2.6 Overkapping tegen zon en wind

Een grote, liefst oprolbare kap is heel goed tegen zon of wind. Sommige modellen hebben al ingebouwde UV-bescherming.

Met welke bijzonderheden moet u rekening houden bij het wandelen met een kinderwagen voor pasgeborenen?

Pasgeboren baby’s zijn nog bijzonder gevoelig en hebben veel bescherming nodig. Hun ruggengraat is gemakkelijk kwetsbaar en hun spieren zijn nog niet voldoende ontwikkeld om zichzelf te ondersteunen als ze de grond raken. Hier zijn drie tips voor de eerste wandelingen met je pasgeborene:

baby im kinderwagen mit liegewanne
Baby’s moeten liggend vervoerd worden totdat hun ruggengraat zich stabiliseert.
 1. Verhoog langzaam de lengte van je wandeling. De eerste wandeling kan ongeveer 10 minuten duren, en dan moet je eerst observeren hoe je kind reageert. Kinderwagens voor pasgeborenen hebben een reiswieg en grote wielen, maar zorg ervoor dat je in rustige gebieden loopt.
 2. De pasgeborene moet liggend worden vervoerd tot hij zelfstandig leert zitten. Voor die tijd kan hij de ruggengraat beschadigen, omdat hij nog niet stabiel genoeg is. Kinderwagens voor pasgeborenen hebben altijd een ligvlak, dat voorzien moet zijn van dekens en kussens.
 3. Als u gaat wandelen, moet u ook het weer in de gaten houden. Loop in de zomer nooit ’s middags, want dan is de zon het hoogst. Zorg voor zon- en UV-bescherming voor het kind als u overdag naar buiten gaat.

Gerelateerde berichten