- In tegenstelling tot oudere kinderen of volwassenen kunnen baby’s zich niet bewust ontspannen.
- Als uw baby zich niet uit zichzelf ontspant, moet u hem daarbij helpen.
- Er zijn veel verschillende manieren waarop de baby zich kan ontspannen, zoals een lichte massage of een warm bad.
Inhoudsopgave
1. voldoende ontspanning is belangrijk voor de baby
Kan je baby zich niet goed ontspannen? Dat uit zich meestal in moeite met inslapen of uitgesproken onrust. In principe voelt elke baby zich van tijd tot tijd zo – vooral in het 1e jaar. Als de ontspanning van de baby echter een permanent probleem wordt, kunnen er ernstige moeilijkheden ontstaan.
Voldoende rust en vooral slaap zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van uw kind. Tijdens de slaap vinden in het lichaam van het kind verschillende regeneratie- en ontwikkelingsprocessen plaats. Als uw baby zich niet kan ontspannen, is het belangrijk dat u hem of haar ondersteunt.
U vraagt zich waarschijnlijk af: Hoe kan ik mijn baby helpen zich te ontspannen? Hieronder vindt u enkele nuttige tips en technieken over hoe u uw kind kunt kalmeren en helpen zich voldoende te ontspannen.
Er zijn veel redenen voor onrustige baby’s
Zenuwachtigheid van de ouders kan ook worden overgedragen op het kind
Vooral bij het eerste kind worden ouders vaak gekenmerkt door nervositeit of onzekerheid – en gedragen zich daarnaar. Deze nervositeit kan snel worden overgedragen op de baby en zijn vermogen om zich te ontspannen negatief beïnvloeden.
De rusteloosheid en nervositeit van baby’s en kinderen kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Daarom raden wij u aan uw kind goed te observerenin welke situaties het onrustig wordt.
Als de storende factor eenmaal is vastgesteld, kunt u die meestal gemakkelijk wegnemen. Baby’s worden meestal nerveus en onrustig in de volgende situaties:
-
- als er veel mensen in de buurt zijn
- harde geluiden
- felle lichten
- in hectische situaties
Houd er rekening mee dat uw baby nog gewend is aan de veiligheid, de duisternis en vooral de rust van de baarmoeder.
Een andere reden voor een beperkt ontspanningsvermogen is pijn in de spieren en gewrichten. Als uw baby voortdurend een ontspannende houding probeert te vinden, is het begrijpelijk dat het vermogen om te ontspannen daaronder lijdt.
Redenen voor spier- en gewrichtspijn kunnen bijvoorbeeld zijn
-
-
- Blokkades,
- spanning,
- slechte houding en
- krampen.
-
Aangezien uw kind u zelf nog niet op de pijn kan wijzen, moet u bij een vermoeden daarvan een orthopeed of osteopaat raadplegen, die de oorzaak van de pijn zal vaststellen en vervolgens dienovereenkomstig behandelen.
Algemene tips voor ontspanning van de baby
Niet alleen voor volwassenen draagt een vertrouwde omgeving bij tot ontspanning, maar ook voor kinderen en baby’s. Als uw baby niet goed ontspant, kan het al helpen om met hem of haar naar een vertrouwde plek te gaan en misschien wat rustgevende muziek op te zetten.
Dit geldt ook voor bepaalde rituelen. Hoe vaker u een ontspanningsritueel met uw baby uitvoert, hoe meer geborgenheid en veiligheid hij daarin zal vinden.
Het kan al helpen om elke ochtend hetzelfde liedje voor je kind te spelen. Als je baby weer onrustig wordt, kan dit speciale liedje hem snel helpen om weer rustig te worden.
Een zachte massage na het baden is ook een fijn ritueel en draagt bij tot de ontspanning van de baby.
3.1 Een warm bad kan wonderen doen
Voor de ontspanning van je baby kan een lauwwarm badje, bijvoorbeeld met etherische olie van lavendel, de gewenste effecten teweegbrengen.
De meeste baby’s houden van warm water omdat het hen onbewust het gevoel geeft dat ze nog in de baarmoeder zitten.
Bovendien bevordert het warme water de bloedsomloop en kan zo helpen de spieren te ontspannen. De aangename geur van lavendelolie kan het ontspannende effect verder ondersteunen.
Het beste is om je baby alleen vast te houden in het badje, zodat er nog fysiek contact met jou is en je kindje zich veilig voelt. Bovendien mag u uw baby niet wassen tijdens het badje, want dat zou stress veroorzaken bij uw lieveling en het ontspannende effect tenietdoen.
3.2 Babyontspanning door rustgevende geluiden
https://youtu.be/InWB7BIlFuc
Er zijn veel akoestische prikkels die uw kind kunnen helpen zich meer te ontspannen – hiertoe behoort niet alleen ontspannende muziek. Het is aan u om uit te zoeken wat uw kleintje het prettigst vindt.
De gemakkelijkste manier is om gewoon een zacht melodietje naar je kind te neuriën. Anders kun je ook een cd met oceaangeluiden proberen. Je fantasie kent geen grenzen. Alles wat uw kind helpt te ontspannen is toegestaan.
Een bijzonder innovatieve optie voor babyontspanning is een app met witte ruis. Dit is een stil geluid met een constante frequentie. Dit betekent dat de geluiden nauwelijks veranderen.
Dit geluid kan verschillende storende geluiden overlappen, zoals harde stemmen uit de buurflat of voorbijrijdende auto’s. Hierdoor vindt je kind deze minder storend en kan het zich makkelijker ontspannen.
3.3 Baby’s zijn graag dicht bij mama en papa
Fysieke nabijheid van ouders is goed voor elk kind en kan ook bijdragen aan een beter vermogen om te ontspannen.
Dit betekent niet alleen knuffelsessies. Het heeft ook een kalmerend effect op je kleintje als je hem of haar gewoon wat ronddraagt. De ritmische bewegingen hebben zelfs vaak een slaapverwekkend effect op baby’s.
Wanneer u uw baby knuffelt, moet u altijd proberen rustig te ademen. Uw lieveling voelt uw ontspanning en zal die automatisch overnemen.
3.4 Probeer ontspannende massages
In veel culturen is babymassage altijd gebruikt om kinderen te helpen zich beter te voelen over hun lichaam. Je kunt er ook gebruik van maken om een aangenaam ritueel voor je lieveling te creëren en ontspanning te bevorderen.
Hiervoor ga je best naar een goed verwarmde kamer waar je baby zich ook zonder kleren comfortabel kan voelen.
Strijk nu met zachte, vloeiende bewegingen over de ledematen, buik en rug van uw baby. Gebruik gerust een aangenaam geurende olie om het ontspannende effect van de massage te versterken.
3.5 Als je baby maar niet wil slapen
Als je baby problemen blijft houden om in slaap te vallen en geen van de tot nu toe genoemde methoden effect heeft, kun je het zogenaamde “inbakeren” proberen.
Hierbij wordt de baby strak in een deken gewikkeld, wat de baby aanzienlijk kan helpen om in slaap te vallen en zich beter te ontspannen. Zo imiteert u de voelbare grenzen van de baarmoeder en creëert u een zekere “nestwarmte”.
Let op: inbakeren is echter geen techniek die u zomaar moet uitproberen, want verkeerd gebruik kan ook een negatief effect hebben op uw kind. Hier vindt u gedetailleerde instructies over hoe u correct kunt inbakeren. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u de techniek het beste door uw verloskundige of kinderarts laten uitleggen.
4 Elke baby is anders
De hierboven genoemde babyontspanningstechnieken werken voor de meeste kinderen, maar niet voor iedereen. Wanhoop dus niet als onze babyontspanningsmethoden voor jouw kind niet werken.
Elke baby is anders en reageert individueel op externe prikkels. We raden je daarom aan zoveel mogelijk ontspanningsoefeningen en technieken uit te proberen om de beste methode voor jouw kind te vinden.