Een bevalling is hard werken voor het vrouwenlichaam, dus heeft het aanvankelijk wat tijd nodig om te herstellen. Om te beginnen is het een goed idee om dagelijks een wandeling in de frisse lucht te maken met de kinderwagen. Daarna moet de nadruk liggen op regressie. Na ongeveer zes maanden kunt u weer zonder beperkingen sporten.
Veel plaatsen bieden nu speciale cursussen aan die gericht zijn op sporten met baby’s. Of het nu gaat om cursussen buggyfit, kanga-training of yoga met een kind – er is voor elk wat wils. Deze cursussen bieden het voordeel dat je in contact komt met andere moeders en zo ideeën kunt uitwisselen.
Als je bijzonder lenig wilt zijn, kun je de oefeningen met baby ook binnen je eigen vier muren doen. Er zijn veel verschillende oefeningen met dood gewicht waarvoor nauwelijks apparatuur nodig is.
Veel sportieve moeders die net van hun baby zijn bevallen, willen zo snel mogelijk weer in hun oude vorm komen. Maar in plaats van strenge diëten en hardcore training is sporten met een baby een goede manier om op een zachte manier weer actief te worden.
Maar wanneer mag je weer sporten? En waar moet ik op letten bij het sporten?
In dit artikel geven we je uitgebreide informatie over wanneer en bij welke intensiteit je weer mag gaan sporten. Ook geven we tips over welke oefeningen bijzonder geschikt zijn om thuis te doen.
[button]Slings voor kangatraining direct online kopen[/button]
Inhoudsopgave
1. begin met dagelijks wandelen
Sporten tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen zijn nog steeds bang dat sporten tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind. Het tegendeel is echter het geval. Het resultaat van een uitgebreid studieprogramma van inspanningsfysioloog May is: als de moeder sport, wordt het hart van het ongeboren kind automatisch ook getraind.Zwangerschap is geen reden om lui te worden en te stoppen met sporten. Ook al moeten de sportonderdelen worden aangepast aan de lichamelijke conditie, er is niets op tegen om tijdens de zwangerschap te sporten.
Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe moeilijker en zwaarder de oefening wordt. Daarna zorgt de bevalling ervoor dat het lichaam goed wordt uitgedaagd. Om van deze belasting te herstellen, moet u zo ontspannen mogelijk gaan sporten.
Zodra u uit het ziekenhuis bent ontslagen, kunt u beginnen met dagelijkse wandelingen om uw bloedsomloop te stimuleren. U kunt het tempo kiezen waarin u zich prettig voelt.
Om uw lichaam weer in vorm te krijgen en uw bekkenbodemspieren te versterken, moet u vervolgens beginnen met rugvorming. Meestal krijgt u in het ziekenhuis of daarna van uw verloskundige de juiste oefeningen aangereikt.
In principe is er niets op tegen om ongeveer zes weken na de bevalling thuis met de oefeningen te beginnen. U moet echter oppassen dat u niet overdrijft en uw lichaam overbelast.
Let op: Na een keizersnede moet u beslist wat langer wachten met de terugval, zodat de littekens kunnen genezen en het weefsel en de spieren zich kunnen herstellen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u pas na ongeveer 3 maanden beginnen met sporten.
Na ongeveer zes maanden is sporten weer mogelijk zonder beperkingen.
Pas als je lichaam volledig hersteld is van de inspanning van de zwangerschap en de geboorte kun je weer onbeperkt gaan sporten. Dit is meestal het geval na ongeveer zes maanden.
Omdat moeder zijn een fulltime baan is, hebben veel moeders het gevoel dat ze niet de kans krijgen om rustig te sporten. Dit geldt vooral als uw partner een groot deel van de dag aan het werk is.
Door samen met je baby te sporten, sla je twee vliegen in één klap. U kunt uw conditie trainen en tegelijkertijd waardevolle tijd met uw kind doorbrengen. Een ander voordeel is dat je op deze manier de band kunt versterken.
Om het uithoudingsvermogen te trainen kun je bijvoorbeeld gaan joggen met de kinderwagen of je baby meenemen op de fiets met behulp van een speciale aanhanger. Beide trainingsvarianten zijn ook geschikt voor tweelingen.
Als je nog borstvoeding geeft, moet je sporten die de borsten of tepels veel belasten tijdelijk vermijden.
Tip: Een evenwichtige voeding is zeer belangrijk voor de gezondheid, niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook na de geboorte. Bovendien heeft gezonde voeding ook een zeer positief effect op het lichaam na de geboorte.
3. Train samen met andere moeders in speciale cursussen.
Er zijn inmiddels talloze verschillende cursussen die je met een baby en peuter kunt volgen. “Fit met baby cursussen” hebben als doel jonge moeders te helpen weer in hun oude vorm te komen en die vervelende baby kilo’s kwijt te raken.
Het voordeel van dergelijke cursussen is duidelijk dat je niet alleen thuis hoeft te sporten, maar tegelijkertijd ideeën kunt uitwisselen met andere nieuwe moeders. Zo kun je nieuwe contacten leggen en misschien zelfs nieuwe vriendinnen.
De populairste sport-met-baby-cursussen zijn onder andere de volgende:
- Buggy-Fit: Om een baby van A naar B te vervoeren, is een buggy de gemakkelijkste en meest comfortabele optie. Dus waarom de kinderwagen niet integreren in de training? In de Buggy-Fit lessen is de kinderwagen het belangrijkste trainingsmiddel. Het is ook een voordeel dat de training samen met andere moeders in de frisse lucht plaatsvindt.
- Kangatraining: Als je je kind actief wilt betrekken bij de fitnessoefeningen, dan is Kangatraining iets voor jou. Terwijl uw kind in een speciale draagdoek voor uw borst zit, kunt u uw lichaam versterken door middel van allerlei oefeningen. Met uw baby in een draagdoek heeft u beide handen vrij.
- Pilates met baby: Om een paar babykilo’s kwijt te raken zijn Pilateslessen een goede optie, en natuurlijk kunt u uw baby meenemen. Idealiter volgen de lessen direct na de postnatale periode. De verschillende oefeningen zijn gericht op het verstevigen van het lichaam, het opbouwen van de bekkenbodem en het vergroten van de flexibiliteit.
- Yoga met baby: Nieuwe moeders worstelen in het begin vaak met hun nieuwe rol. Yoga kan vooral nuttig zijn als je je gestrest, overweldigd en uitgeput voelt. Je leert in een ontspannen sfeer tot rust te komen om nieuwe kracht te putten.
Als je flexibel wilt blijven qua tijd, kun je de training ook vanuit je eigen huis doen met een trainings-dvd of een bijbehorend boek.
4. sporten met baby – deze oefeningen zijn geschikt voor thuis
Niet alleen moeders, maar ook vaders kunnen met hun baby sporten om fit te blijven en hun band te versterken. De baby kan in een speciale drager worden geplaatst of met de armen of benen worden vastgehouden, afhankelijk van de oefening.
Omdat joggen, wandelen of fietsen niet voor iedereen is weggelegd, laten wij u hieronder zien hoe u uw kind gemakkelijk bij de training kunt betrekken door middel van een paar klassieke oefeningen voor thuis.
- Lunges: Bij het uitvoeren van lunges kunt u uw kind comfortabel in een drager voor uw lichaam plaatsen. Als u al ervaring hebt met de oefening, kunt u uw kind ook op het voorste been plaatsen en het met gestrekte armen vasthouden.
- Squats: Squats zijn een optimale oefening om benen en billen te trainen. Leg uw baby op een zachte mat voor u op de grond. Neem bijvoorbeeld een knuffel in je hand en breng die bij elke hurkbeweging dicht bij je kind.
- Push-ups: Push-ups zijn bijzonder goed om het hele lichaam te trainen. U kunt uw baby voor u op een zachte mat leggen. Als de gewone push-ups nog te inspannend voor je zijn, kun je ook je knieën omhoog doen. Bij elke push-up kun je je baby bijvoorbeeld een kusje op de neus geven.
- Sit-ups: Met sit-ups kun je je buikspieren trainen. Ga op je rug liggen en leg je kind op je buik. Breng je bovenlichaam omhoog zodat het puntje van je neus het puntje van de neus van je baby kan raken. Bij rectus diastase mag de trekkracht op de rechte buikspieren niet te sterk zijn.
Een geschikte thuisworkout voor moeders met een baby vind je ook in deze video:
5. geschikte stretchers voor een fitnesstraining met baby
No products found.