Kortademigheid tijdens de zwangerschap – oorzaken en remedies

Kortademigheid tijdens de zwangerschap is lichamelijk normaal door de verschuiving van de organen en is niet gevaarlijk voor moeder of kind. Om de ademhaling te vergemakkelijken helpt het om ’s nachts bij het slapen het …

Kortademigheid tijdens de zwangerschap – oorzaken en remedies

Kurzatmigkeit in der Schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Kortademigheid tijdens de zwangerschap – oorzaken en remedies
  • Kortademigheid tijdens de zwangerschap is lichamelijk normaal door de verschuiving van de organen en is niet gevaarlijk voor moeder of kind.
  • Om de ademhaling te vergemakkelijken helpt het om ’s nachts bij het slapen het bovenlichaam op te tillen of te verhogen.
  • Om de longen te versterken moeten zwangere vrouwen (lichte) lichaamsbeweging blijven doen. Dit houdt niet alleen de longen fit, maar kan ook massaal overgewicht helpen voorkomen.

Veel vrouwen worden tijdens de zwangerschap getroffen door plotselinge en vooral ongewone kortademigheid. Slechts in de zeldzame gevallen is er reden tot zorg, want de ongewone kortademigheid die men voelt is meestal niet gevaarlijk en wordt veroorzaakt door een natuurlijk proces in het lichaam tijdens de zwangerschap.

In deze gids leggen we uit wat de oorzaken zijn van kortademigheid tijdens de zwangerschap, wanneer het optreedt en wanneer het gevaarlijk kan zijn.

1. Kortademigheid is normaal tijdens de zwangerschap door een verhoogde zuurstofbehoefte.

Geen reden tot paniek

Kortademigheid tijdens de zwangerschap is over het algemeen niet gevaarlijk. Alleen als u regelmatig kortademigheid en hartkloppingen krijgt, moet u het wat rustiger aan doen en u door een arts laten controleren.

Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam veel werk te doen. Dat is ook te merken aan de bloedsomloop – er is meer zuurstof nodig om alles op gang te houden. Het ademhalingsvolume neemt toe en de borstkas kan ook wijder worden.

Bovendien ademen de meeste vrouwen onbewust dieper in om meer zuurstof op te nemen – dit kan al voldoende zijn om het gevoel van kortademigheid tijdens de zwangerschap te veroorzaken – zelfs in de vroege zwangerschap (1e trimester).

Het is echter meestal pas in het 2e trimester dat vrouwen verhoogde hartkloppingen voelen bij lichte activiteit. Dit is opnieuw te wijten aan de verhoogde zuurstofbehoefte en aan het feit dat de meeste vrouwen hun (sport)activiteiten in de loop van de zwangerschap aanzienlijk verminderen en ook echt minder fit worden! Dit kan zelfs merkbaar zijn bij gewoon traplopen.

2. naarmate de baby groeit, neemt de druk op het middenrif toe

Kurzatmigkeit in der Schwangerschaft
Veranderingen tijdens de zwangerschap zijn normaal – kortademigheid kan er ook bij horen.

Hoe groter de baby wordt, hoe meer ruimte hij nodig heeft – de organen moeten wijken en samenknijpen. Dit leidt ook tot kortademigheid tijdens de zwangerschap. Het gevoel van kortstondige (onschadelijke) kortademigheid zou vanaf ongeveer de 38e week van de zwangerschap aanzienlijk moeten afnemen. Vanaf deze week schuift de baby langzaam naar beneden, zodat er weer ruimte is voor de organen “boven” en de ademhaling gemakkelijker zou moeten zijn.

Voordelen en nadelen van kortademigheid tijdens de zwangerschap

  • Voorziet de baby van voldoende zuurstof.
  • Voorkomt overbelasting van de moeder.
  • Extreme kortademigheid tijdens de zwangerschap kan een teken zijn van ijzertekort, zodat een bezoek aan de gynaecoloog geen kwaad kan en latere problemen kan voorkomen.
  • Voelt vaak zeer onaangenaam aan, zodat sommige vrouwen ronduit in paniek raken.

In feite krijgt het lichaam tijdens de zwangerschap alles wat het nodig heeft om het kind voor te bereiden op het leven. Vrouwen moeten daarom tijdens de zwangerschap goed naar hun lichaam luisteren en het rustig aan doen als ze voelen dat ze rust nodig hebben.

Ook al wordt het vaak niet zo gezien, het lichaam doet enorm veel tijdens de zwangerschap! Het is dus geen wonder dat het ook meer zuurstof nodig heeft!

Oorzaken van kortademigheid tijdens de zwangerschap

Veranderingen in de positie van de organen Gezondheidsproblemen
Veroorzaakt kortademigheid, maar meestal geen kortademigheid en is niet gevaarlijk voor de vrouw of de baby. IJzertekort kan leiden tot kortademigheid (ook vaak in combinatie met vermoeidheid).
Het lichaam heeft meer zuurstof nodig, dus moet de vrouw dieper inademen en dat voelt al als kortademigheid. Astma.

3. Kortademigheid in de zwangerschap is goed te beheersen

Als er geen gezondheidsproblemen zijn voor de kortademigheid (astma bijvoorbeeld), kunt u met eenvoudige middelen voor meer “lucht” zorgen. Probeer aan uw conditie te werken – maar doe het wel discreet. De volgende sporten/bewegingen versterken en bevorderen de longen, zodat u zich weer fitter zou moeten voelen:

Kurzatmigkeit in der Schwangerschaft
Als alles qua gezondheid in orde is, kan lichte lichaamsbeweging leiden tot een betere ademhaling.
  • Zwemmen
  • Een wandeling maken (zelfs in een stevig tempo of bergop)
  • Yoga
  • Pilates

Als u voelt dat u uw kortademigheid niet onder controle krijgt zonder hulp en al last hebt van paniek en hartkloppingen, raadpleeg dan uw gynaecoloog of verloskundige.

Tip: Vooral verloskundigen kennen veel goede methoden om je te kalmeren en kunnen je oefeningen laten zien om je ademhaling weer onder controle te krijgen.

Vaak ontstaat de kortademigheid pas als u ligt. Als je kortademigheid voelt terwijl je ligt, helpt zitten in het begin. Als u ’s nachts liggend niet in slaap kunt komen omdat u nauwelijks kunt ademen, helpt het om de bovenkant van het bed te verhogen. Voor veel vrouwen is een dik kussen voldoende zodat het bovenlichaam minimaal rechtop ligt.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

Wanneer is kortademigheid typisch voor de zwangerschap?

Sommige vrouwen voelen het gevoel vanaf het eerste trimester, anderen pas kort voor het einde van de zwangerschap. Dit is niet anders dan andere zwangerschapsklachten. Vrouwen die lichamelijk fitter zijn en hun longen vóór de zwangerschap regelmatig belasten door lichaamsbeweging, hebben echter minder last van zware kortademigheid.

Wat helpt bij acute kortademigheid?

Kurzatmigkeit in der Schwangerschaft
Als je acute kortademigheid hebt, moet je direct behandeling zoeken.

Heel duidelijk: bel de spoedarts. Kortademigheid, snelle hartslag, paniek moeten altijd serieus genomen worden. Tot de spoedarts arriveert, is het belangrijk de zwangere vrouw te kalmeren en haar bovenlichaam recht te zetten. Als ze door duizeligheid niet kan staan, moet ze indien mogelijk in ieder geval gaan zitten. Dit geeft de longen meer vrijheid.

Sommige verloskundigen bieden naast hun diensten een “rond-de-klok-service” aan. Als je zo’n verloskundige hebt, kun je ook bij haar terecht. Zij kan de situatie meestal goed inschatten en indien nodig verdere maatregelen nemen.

Wat moet je doen als je last hebt van kortademigheid tijdens het sporten?

Zwangerschap wordt vaak aangeduid als topsport – en terecht! Als u merkt dat u tijdens het sporten steeds sneller buiten adem raakt, moet u de belasting verminderen. In ieder geval is lichte lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap veel beter dan extreme wedstrijdsporten. Denk er ook aan dat u tijdens de zwangerschap geen zware gewichten moet tillen – in het ergste geval kan dit leiden tot het loslaten van de placenta.

Gerelateerde berichten