- In het eerste levensjaar doorloopt een baby typische ontwikkelingsfasen, waarvan de spreiding in de tijd toeneemt met de leeftijd. Ontwikkelingsachterstanden kunnen echter op korte termijn worden gecompenseerd of ingehaald.
- Opvallende of langdurige tekorten worden in de kindergeneeskunde behandeld. Om dergelijke reële ontwikkelingsachterstanden in een vroeg stadium op te sporen, bestaan er screeningsonderzoeken bij kinderen.
- Na 3 tot maximaal 5 maanden is het gewicht van een gezonde zuigeling verdubbeld en is hij ongeveer 15 cm gegroeid. Aan het einde van het eerste levensjaar worden tien kilogram en 75 cm verwacht, wat ongeveer driemaal het geboortegewicht is.
Inhoudsopgave
1. de ontwikkelingsstappen van een zuigeling verlopen in een bepaalde volgorde
Elk kind heeft zijn eigen ontwikkelingstempo
De ontwikkelingskalender mag zeker geen maatstaf zijn voor het pasgeboren kind. Hier geldt altijd: Alles in zijn eigen tijd. Elk kind heeft zijn eigen ontwikkelingstempo. Wees in plaats daarvan blij met elke stap die uw kind maakt.
De eerste 12 maanden van het leven van je baby zijn een snelle tijd. Bijna elke dag leert je kind nieuwe vaardigheden en doet het veel ervaringen op waardoor het kan kruipen, lopen en praten.
In de meeste gevallen verlopen de mijlpalen in de ontwikkeling van een kind in deze volgorde:
- Het hoofd optillen
- Vastpakken
- Draaien in beide richtingen
- Zitten
- Zitten
- Kruipen
- Staand
- Lopend
Deze volgorde staat echter niet vast. In zeldzame gevallen kunnen kinderen het kruipen overslaan en direct na het kruipen gaan staan en lopen.
1.1 Het is de moeite waard om de ontwikkeling van het kind op papier vast te leggen
Als u de mijlpalen in de ontwikkeling van uw baby wilt vastleggen, kunt u hier een PDF-bestand vinden om uit te printen. Voor meisjes is dezelfde PDF om in te vullen ook in het roze beschikbaar.
In het digitale tijdperk zijn er natuurlijk al verschillende apps waarmee je de ontwikkeling van je kind kunt vastleggen. Een bijbehorende app kun je hier downloaden.
2. het eerste trimester in de babyontwikkelingskalender brengt snelle vooruitgang met zich mee
In de eerste 4 weken worden de vingers vastgehouden, de stem van de moeder herkend en de borst gezocht. In de tweede maand wordt de baby actiever. Hij begint voorwerpen en geluiden duidelijker waar te nemen. Af en toe is er ook een glimlach voor de trotse ouders.
Het duurt 3 maanden tot de baby meer en meer contact probeert te maken met zijn omgeving: Als je je naar hem omdraait, kan de nakomeling glimlachen. Hij volgt nu geleidelijk aan mama en papa met zijn blikken.
Het kind kijkt in de richting van een geluidsbron als die interessant genoeg is, en met behulp van verschillende geluiden kirren en praten met mama en papa.
Bovendien beginnen baby’s op deze leeftijd meestal voorwerpente grijpen en proberen ze in hun mond te stoppen, maar dat lukt meestal nog niet helemaal.
Zelfstandig op de buik rollen is op deze leeftijd nog niet mogelijk, maar de baby kan zijn hoofdje steeds langer rechtop houden en probeert op zijn onderarmen te steunen.
De training van de nekspieren en de rug vindt vooral plaats wanneer de baby op de deken schopt. Wanneer de baby op zijn rug ligt, buigt hij steeds meer zijn benen. Dit is een belangrijk punt in de ontwikkelingskalender van de baby en een voorloper van het zitten.
Tussen de 3e en 4e maand is het tijd voor de volgende controleafspraak bij de kinderarts. Dit is het U4-onderzoek, waarbij een overzicht wordt gemaakt van het gehoor, het gezichtsvermogen en de motorische ontwikkeling van het kind.
3. In het tweede trimester van de ontwikkelingskalender van de baby kan een aanzienlijke toename van de mobiliteit worden verwacht.
In de 4e maand verkent de baby steeds vaker zijn omgeving, grijpt naar dingen en probeert ze in zijn mond te stoppen. In de 5e maand is er een mogelijk risico op vallen omdat de baby zich probeert te draaien. Bovendien neemt de belangstelling van de baby voor zijn omgeving vele malen toe.
6 maanden zijn nu bereikt en de mobiliteit van de baby neemt aanzienlijk toe, hij reageert ook op uw spraak met geluiden en kan driedimensionaal zien.
Gesprekken met het kind worden nu steeds intensiever. Het kind herhaalt voortdurend afzonderlijke woordlettergrepen en begint de betekenis van bepaalde woorden te begrijpen.
Door houding, beweging en geluiden laat de baby zien of het steun nodig heeft. Als de ouders het kind in deze fase aanmoedigen en het zekerheid geven, zal het later eerder de wereld durven verkennen.
Liggend op zijn buik steunt de baby op zijn uitgestrekte armen, ontwikkelt hij driedimensionaal zicht en leert hij zo ook afstanden in te schatten.
Misschien kan je baby al in beide richtingen draaien, maar als dat niet zo is, is dat niet erg. De leeftijd waarop baby’s leren draaien, zitten of kruipen varieert sterk.
Soms kunnen kinderen al lopen met 10 maanden. Anderen doen er twee keer zo lang over. Maar de volgorde van het leren is meestal hetzelfde: Eerst komt het draaien van buik- naar rugligging en omgekeerd, dan het zitten, het kruipen en tenslotte het lopen.
Als uw kind meer op dingen kauwt, veel speeksel produceert en erg zeurderig is, kunnen dit de eerste tekenen van doorkomende tandjes zijn.
Let op: Hoe beweeglijker uw baby wordt, hoe belangrijker het is dat hij of zij nooit alleen ligt waar het risico bestaat om te vallen. Hoewel het ruimtelijk inzicht van baby’s voldoende is om te herkennen dat een afgrond gevaarlijk is, kunnen zij hun bewegingen nog niet voldoende beheersen en het gevaar nog niet goed inschatten.
Hier vindt u een tabel over de ontwikkeling van kinderen tussen de 1e en 6e levensmaand.
Het derde trimester in de ontwikkelingskalender van de baby gaat gepaard met wurgen en kruipen.
Vanaf de 7e maand beginnen de meeste kinderen te kruipen en proberen ze spraak te imiteren. Uw kind kan zich onwennig gaan gedragen (terugdeinzen voor ouders of bekende gezichten). Tegen de 8e maand gaat ook het zitten steeds beter.
Vanaf 9 maanden kunnen sommige kinderen zich al aan meubels of hun ouders optrekken om te gaan staan en zich vast te houden. Als het kind aan de handen wordt vastgehouden, kan het enkele seconden staan met zijn hele gewicht op zijn beentjes. Dit bereidt hen ook voor om te beginnen lopen.
Vermijd het gebruik van loophulpmiddelen, die door sommige deskundigen zelfs als schadelijk worden beschouwd. Laat uw kind in zijn eigen tempo leren.
Sommige kinderen op deze leeftijd hebben de knijpgreep al onder de knie. Hierbij worden bijvoorbeeld kruimels opgeraapt tussen de vingertoppen van de uitgestrekte duim en wijsvinger.
Veel baby’s ontwikkelen nu ook een grote voorliefde voor verstoppertje spelen. Mama of papa zijn nauwelijks een moment weg of ze zoeken al een verstopplek. Veel baby’s zijn steeds minder gefixeerd op hun moeder, en papa wordt belangrijker als speelpartner.
Het vierde trimester van de ontwikkelingskalender voor baby’s staat in het teken van leren lopen en praten.
Tegen de 10e maand veroorzaakt zitten zelden problemen en verkennen kinderen de gezichten van de mensen om hen heen. In de 11e maand grijpen baby’s nog vaak te stevig vast, maar het grijpen lukt steeds beter. De pogingen om te lopen en te praten gaan vooruit.
De eerste verjaardag is bereikt en de baby is een peuter geworden. De meeste kinderen kunnen nu goed hun evenwicht bewaren bij het staan. Bij het lopen aan de hand boeken de kinderen meestal ook grote vooruitgang. Tegen het einde van de eerste 12 maanden zijn alle essentiële visuele functies ontwikkeld.
Tegen die tijd kent het kind de namen van bekende mensen en voorwerpen. Ook begrijpen zij eenvoudige zinnen zoals verboden of verzoeken. Deze moeten echter vaak verschillende keren worden herhaald. Sommigen beginnen langzaam te spreken.
Een andere reden tot vreugde is dat het kind ’s nachts steeds beter doorslaapt. Dit is natuurlijk een grote opluchting voor de ouders.
Hier vindt u een overzicht van de ontwikkelingsstappen tussen de 7e en 12e maand.