Zelf babypap maken: Tips en gezonde receptideeën

Op de leeftijd van ongeveer 5 maanden wordt de smaakwereld van baby’s langzaam kleurrijker, omdat vanaf nu aanvullende voeding mogelijk is. Hoe je zelf babyvoeding maakt en welke tips je moet volgen, lees je in …

Zelf babypap maken: Tips en gezonde receptideeën

babybrei selber machen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Zelf babypap maken: Tips en gezonde receptideeën
Heeft het zin om zelf babyvoeding te maken?

In principe heb je zo een zeer goede controle over wat je baby te eten krijgt.
Aan de andere kant moet de tijd natuurlijk wel goed zijn. Als je niet zoveel tijd hebt, staat niets je in de weg om in de winkel gekochte potjes van hoge kwaliteit te gebruiken.

Welke ingrediënten zijn geschikt voor de eerste proeven met pap?

Gebruik in het begin zachte voedingsmiddelen die het maagdarmkanaal niet irriteren of verstoren.
Bovendien moet u specerijen volledig vermijden, want veel kinderen reageren in het begin zeer gevoelig.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt voor de middagpap van een baby?

Als u uw eigen babyvoeding maakt, kunt u het beste biologische, onbespoten groenten en fruit gebruiken.
Ook bij vlees moet u het principe volgen van iets minder maar betere kwaliteit.

Op de leeftijd van ongeveer 5 maanden wordt de smaakwereld van baby’s langzaam kleurrijker, omdat vanaf nu aanvullende voeding mogelijk is.

Hoe je zelf babyvoeding maakt en welke tips je moet volgen, lees je in het artikel van vandaag.[button]Meer receptideeën vind je hier[/button]

1. het is niet moeilijk om zelf babyvoeding te maken

drei unterschiedlichen sorten babybrei
Je kunt heel snel zelf babypap maken.

Als je wilt stoppen met borstvoeding en steeds meer pap wilt gaan koken, is dat niet zo moeilijk. In principe zijn alle varianten gewoon gekookt en daarna groenten of fruit fijn gepureerd.

Alleen de middagpap bevat een beetje vlees naast plantaardige producten, afhankelijk van de individuele voorkeur.

U zult echter iets meer tijd moeten plannen als u zelf babyvoeding maakt in plaats van het in een potje te kopen.

Afhankelijk van welk fruit of welke groenten je gebruikt, zal het iets langer of korter duren tot ze gaar of zacht genoeg zijn om gepureerd te worden.

Tip: Als u vaak uw eigen babyvoeding kookt, is het de moeite waard om een Thermomix of een apparaat met soortgelijke functies aan te schaffen.
Zo hoeft u alleen de ingrediënten toe te voegen en het apparaat kookt en pureert zonder uw hulp.

2 De beste ingrediënten voor het begin van aanvullende voeding

Vooral in het begin moeten de gebruikte voedingsmiddelen bijzonder goed verteerbaar zijn, zodat de maag en de darmen van de baby langzaam kunnen wennen aan de nieuwe soort voeding.

verschiedene sorten babybrei
Het is beter om de eerste weken broccoli, erwten en bloemkool te vermijden.

De volgende vruchten en groenten zijn licht verteerbaar:

  • Fruit: bananen, appels en peren.
  • Groenten: aardappelen, pompoen, wortelen en courgette.

Als je wat extra vlees wilt gebruiken, let dan ook op mager vlees. Vooral kip- en kalkoenfilet zijn geschikt.
Rood vlees is minder geschikt voor het begin van aanvullende voeding.

In een traditioneel dieet moeten twee tot drie maaltijden per week vlees bevatten. Als u uw baby daarentegen vegetarisch voedt, moeten de ontbrekende voedingsstoffen op andere manieren worden gecompenseerd om geen deficiëntieverschijnselen te veroorzaken.
De eerste twee tot drie weken kunt u echter volledig zonder vlees, zodat uw baby langzaam kan wennen aan de nieuwe manier van eten en niet meteen overweldigd wordt.

Een eetlepel plantaardige olie van hoge kwaliteit maakt de pap smeuïg en voorziet uw baby bovendien van waardevolle omega-3- en omega-6-vetzuren.

Tip: U kunt het beste beginnen met één portie pap per dag. De lunch is een bijzonder goed moment, omdat de baby dan voldoende tijd heeft om te verteren en niet lang hoeft te slapen.

Hoe je gemakkelijk zelf babypap met wortel en pompoen kunt maken, zie je in deze video:

3. recepten voor zelfgemaakte babypap

In dit deel presenteren we drie verschillende recepten die geschikt zijn voor ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Voel je vrij om te variëren met de ingrediënten.

Zorg er wel voor dat je specerijen (inclusief zout) in het begin vermijdt, want kinderen zijn in de eerste levensmaanden nog erg gevoelig.

Alle ingrediënten moeten zo vers mogelijk worden verwerkt. Zo blijven de voedingsstoffen optimaal bewaard.

3.1 Ontbijtpap – de laatste te vervangen maaltijd

brei aus verschiedenen obstsorten
Bananen, peren en appels lenen zich uitstekend voor het maken van ontbijtpap.

Na verloop van tijd raken kinderen meer gewend aan typische aanvullende voeding. Het ontbijt is echter de maaltijd die als laatste wordt vervangen en is pas geschikt voor kinderen vanaf 10 of 12 maanden.

Voor het volgende recept, dat de meeste kleine boefjes zeker zal bevallen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • een kleine appel
  • 25 ml sinaasappelsap
  • 50 g magere kwark
  • 50 g yoghurt van volle melk
  • 20 g zachte havervlokken

Hak de havervlokken (indien nodig) fijn in de blender. Je kunt ook de appel na het schillen in de blender doen en pureren.

Voeg nu de overige ingrediënten toe en laat de ontbijtpap minstens 2 uur afgedekt in de koelkast staan. Zo wordt de havermout lekker zacht en makkelijk te eten.

Banaanstukjes, bosbessen, frambozen en bramen zijn geschikt als aanvulling op de ontbijtpap.

3.2 Lunchpap – een nieuw recept is niet elke dag nodig

babybrei aus kuerbisfleisch selber machen
Pompoen levert veel belangrijke voedingsstoffen.

Ook als je zelf babyvoeding voor je kind maakt, hoef je niet elke dag vers te koken. Het loont de moeite om wat meer te maken en het resterende deel van de pap in te vriezen om het te bewaren.

Zorg er wel voor dat je geschikte zakken of blikken gebruikt als je pap invriest, zodat er geen ziektekiemen in kunnen komen.

Voor een eenvoudig recept waarbij je de groenten heel gemakkelijk kunt vervangen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 50 g wortelen
  • 50 g Hokkaido pompoen
  • 30 g kipfilet
  • 50 g aardappelen
  • een eetlepel olijfolie
  • twee eetlepels sinaasappelsap

Was eerst de ingrediënten en snijd alles in grove stukken. Doe nu de aardappelen in een pan met een beetje water en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen op een laag vuurtje voordat je de groenten en het vlees toevoegt en nog eens 10 minuten laat sudderen.
Pureer het mengsel vervolgens met de olie en het sap en de lunchpap is klaar.

De pap is in de koelkast ongeveer een dag houdbaar.

3.3 Avondpap koken – zo werkt het

Babyvoeding is lang niet altijd gezond:

Helaas bevatten veel speciaal voor baby’s gemaakte gemaksproducten veel te veel suiker. Dat blijkt uit twee nieuwe onderzoeken. De resultaten kunt u hier lezen. Kijk dus altijd goed naar de samenstelling van babyvoeding voordat je het koopt.

Een papje van water of melk en granen met wat fruit is perfect voor ’s avonds.

Voor dit eenvoudige recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 100 ml water of melk (afhankelijk van smaak en hongergevoel).
  • 100 g fruit (fruit dat je gemakkelijk kunt raspen of pureren is het beste)
  • een theelepel olie (’s avonds niet absoluut noodzakelijk, maar zorgt voor een betere consistentie)
  • 20 tot 25 g havervlokken

Kook het water of de melk kort, neem de pan van het fornuis en voeg de havervlokken toe
Na een korte afkoelingsfase waarin de havervlokken de tijd hebben gehad om op te zwellen, voeg je het fijngestampte of fijngeraspte fruit en de theelepel olie toe.

Als u zich afvraagt of het beter is zelf babyvoeding te maken of te kopen, neigt de tendens naar zelf maken.
Zo ben je veel vrijer in de interpretatie en kun je de hoeveelheden beter individueel aanpassen.

4. hier zijn nog veel meer receptideeën

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten