Als de bevordering van een leerling in gevaar komt, kan hij of zij in sommige gevallen een herexamen afleggen om toch het schooljaar door te komen. Een herexamen is meestal mogelijk vanaf de 7e klas op middelbare scholen zoals het Gymnasium of de Realschule.
Als het cijfer voor een schriftelijk vak zoals Engels of wiskunde verbeterd moet worden, is het herexamen meestal schriftelijk en duurt het ongeveer twee uur. Mondelinge examens daarentegen duren slechts ongeveer 15 minuten en zijn voor minder belangrijke vakken zoals biologie of godsdienst.
Om een kind goed voor te bereiden, moet u van tevoren informeren naar de inhoud. Vervolgens kunt u samen met uw kind een studieplan opstellen. Laat uw kind tussendoor pauzes nemen om zich op te laden.
De zomervakantie staat voor de deur en de leraren voeren de laatste cijfers in voor de rapportkaarten. Terwijl sommige leerlingen het schooljaar met glans doorkomen, gaat het anderen minder goed af. Als het klassendoel niet wordt gehaald, kan een herexamen nodig zijn.
In dit artikel lees je wanneer een herexamen mogelijk en zinvol is en in welke gevallen het beter is om het schooljaar over te doen. Daarnaast geven we tips hoe een kind zich het beste kan voorbereiden op een herexamen.
[button]Literatuur voor Abitur voorbereiding[/button]
Inhoudsopgave
1. een herexamen is een tweede kans
Rechtsgrondslag
De regelingen voor aanvullende examens op school verschillen sterk van deelstaat tot deelstaat. In veel deelstaten in Duitsland hebben leerlingen in het voortgezet onderwijs echter de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een herexamen af te leggen om te voorkomen dat zij een klas over moeten doen. Er bestaat echter geen algemeen recht op een dergelijk herexamen.Na een lang en leerintensief schooljaar verlangen de meeste leerlingen naar de zes weken durende zomervakantie, waarin zij zich eindelijk kunnen ontspannen en veel tijd kunnen doorbrengen met hun vrienden en familie.
Maar helaas kan niet elke leerling zo zorgeloos van deze zomervakantie genieten. Want wie het klassendoel niet haalt, gaat niet over naar het volgende schooljaar, zodat het vorige moet worden overgedaan. Ouders vernemen rond Pasen in een zogenaamde “blauwe brief” dat de overplaatsing dreigt. In veel gevallen blijkt dit probleem al uit het halfjaarlijkse rapport.
Als leerlingen er niet in slagen hun cijfer binnen het schooljaar te verbeteren, is er een laatste kans om orde op zaken te stellen: het aanvullend examen. Als een leerling in maximaal twee vakken op zijn of haar rapportkaart het cijfer “slecht” heeft, kan hij of zij in een van de twee vakken een herexamen afleggen.
Voorwaarde voor een herexamen is uiteraard dat het cijfer zodanig verbeterd kan worden dat de leerling bevorderd kan worden. De school moet de ouders onmiddellijk na de rapportbespreking en de daaruit voortvloeiende cijferberekening op deze mogelijkheid wijzen.
2. een herexamen afleggen of het schooljaar overdoen – afhankelijk van de situatie beslissen

Herkansen kan op elke middelbare school, dus op het Gymnasium, Realschule, Hauptschule of Gesamtschule. In veel deelstaten is dit mogelijk vanaf de 7e klas. Ook wie niet voor de Abitur is geslaagd, kan dit veranderen door een herexamen af te leggen.
Het afleggen van een aanvullend examen is bedoeld om te voorkomen dat een leerling het hele schooljaar moet overdoen. In eerste instantie klinkt zittenblijven ontmoedigend, maar in sommige gevallen kan het zelfs het verstandigste alternatief zijn.
Als een leerling bijvoorbeeld niet alleen voor wiskunde en Duits, maar ook voor veel andere vakken tamelijk slechte cijfers haalt, zal een herexamen niet helpen om de prestaties in al die vakken te verbeteren. Zelfs als de leerling aanvankelijk wordt bevorderd, zullen de problemen bij de volgende rapportkaart weer zichtbaar zijn.
Sommige leerlingen halen ook lagere cijfers omdat ze zich niet op hun gemak voelen in de klas. Ze durven niet op te dagen omdat ze gepest worden door andere klasgenoten. Pesten kan al op de basisschool beginnen. In dat geval kan achterblijven zelfs een opluchting zijn.
Als een leerling op het Gymnasium zakt voor het Abitur, moet je goed nadenken of een herexamen zinvol is. Als dit examen wordt gehaald, kan het Abitur-gemiddelde bijvoorbeeld te laag zijn voor de beoogde studie. Om het vereiste gemiddelde te halen, kan het helpen om het hele schooljaar over te doen.
Natuurlijk is een herexamen een goede manier om toch het volgende schooljaar te halen. Maar zoals je ziet kan het in sommige gevallen zinvoller zijn om het schooljaar over te doen.
3. een herexamen kan schriftelijk of mondeling zijn

Bijna elke student heeft wel eens gehoord van een herexamen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Welke inhoud wordt getoetst en is het een mondeling of schriftelijk examen? En welk cijfer is na afloop zichtbaar op de rapportkaart?
In de regel bepalen de docenten van de respectieve scholen zelf de inhoud van het herexamen; er is geen uniforme regeling. Het congres bepaalt in welk vak het herexamen plaatsvindt.
Bij hoofdvakken als wiskunde, Duits of Engels gaat het meestal om een schriftelijk herexamen, dat vergelijkbaar is met een klassentoets. Leerlingen hoeven het mondelinge examen alleen af te leggen als ze het schriftelijke gedeelte niet goed genoeg hebben gedaan. In de bijvakken is het herexamen meestal uitsluitend mondeling.
Als een leerling slaagt voor het herexamen, wordt het rapportcijfer van het betreffende vak gecorrigeerd van “slecht” naar “voldoende”. Als een leerling niet slaagt, moet hij/zij het schooljaar overdoen. Wie niet tevreden is met het cijfer, kan ook in beroep gaan bij de school.
Het is echter belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Hieronder leggen we uit hoe u dat het beste kunt doen.
Tip: Vraag vooraf goed na wanneer het examen wordt afgelegd en welk cijfer behaald moet worden.
4. voorbereiding op het post-examen – zo kunt u uw kind helpen

Wie deelneemt aan een herexamen moet zich erop voorbereiden dat intensief studeren en veel discipline nodig zijn om dit examen te halen. Bespreek daarom zeker met je kind in hoeverre hij of zij er klaar voor is.
Als u met het hele gezin hebt besloten dat uw kind het herexamen moet afleggen, moet u uw kind zeker steunen bij de voorbereiding.
Hieronder geven wij u enkele tips voor een goede voorbereiding.
- Vraag naar de inhoud van het examen: Direct na je inschrijving voor het herexamen moet je contact opnemen met de docent bij wie het herexamen zal plaatsvinden. Zoek uit welke vakken deel uitmaken van het herexamen en op welke gebieden de grootste zwakke punten liggen.
- Stelsamen een leerplan op: Met de kennis van de exacte inhoud kunt u vervolgens samen met uw kind een leerplan maken. Verdeel de onderwerpen in weken, zodat uw kind een wekelijks te behalen doel heeft. Bespreek ook wanneer en hoe lang uw kind elke dag moet leren. Over het algemeen is het zinvoller om één tot twee uur per dag te studeren dan op een paar dagen de hele dag achter uw bureau te zitten.
- Bied hulp aan: Laat uw kind zien dat hij of zij er niet alleen voor staat, maar dat het hele gezin achter hem of haar staat. Bied daarom bijvoorbeeld aan om uw kind af en toe te overhoren over de leerstof. Hoe meer interesse u toont, hoe makkelijker het voor uw kind zal zijn.
- Bouw pauzes in: Het is belangrijk dat u niet de hele zomervakantie van uw kind plant om te leren. Een kind heeft af en toe een pauze nodig om bij te komen. Plan bijvoorbeeld samen kleine uitjes of andere activiteiten.
- Zoekprofessionele hulp: Als je het gevoel hebt dat je kind de stof niet alleen kan doorwerken, moet je al vroeg op zoek gaan naar een bijlesgever. Zorg er wel voor dat de bijlesgever de juiste kwalificaties heeft. Vind hier professionele bijlesgevers bij u in de buurt.
- Verlicht de druk: Aankomende examens kunnen kinderen enorm onder druk zetten. Moedig uw kind aan om zich ijverig en gedisciplineerd voor te bereiden op het examen. Maar maak hem ook duidelijk dat de wereld doordraait, ook als zijn prestaties onvoldoende zijn en hij het examen niet haalt.
Meer tips over de voorbereiding op het herexamen vindt u in deze YouTube-video:
5. Deze boeken zullen je helpen je voor te bereiden op de Abitur.
No products found.