Een cefalhaematoom is een bloeduitstorting die ontstaat tussen het periost en het schedelbot. Dit hematoom wordt veroorzaakt door het effect van schuifkrachten tijdens de geboorte.
In de regel is een cefalhaematoom ongevaarlijk en geneest het zonder complicaties. Het wordt echter problematisch als de bloeduitstorting bloedarmoede of geelzucht veroorzaakt. In dat geval moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.
Normaal zal het hematoom binnen enkele weken vanzelf genezen en is behandeling niet nodig. Een punctie brengt ook meer risico’s dan voordelen met zich mee. Als een kind echter ook een schedelfractuur heeft, is een operatie onvermijdelijk.
Niet elke bevalling verloopt soepel. Als er bijvoorbeeld complicaties ontstaan doordat het hoofdje van de baby niet door het bekken glijdt, is soms wat hulp nodig. Ook de zogenaamde schuifkrachten kunnen het hoofdje van de baby verwonden. Een cefalhaematoom treft ongeveer één tot twee procent van de pasgeborenen.
In dit artikel leest u wateen cefalhaematoom is, wat de oorzaken zijn en wat de mogelijke gevolgen zijn. Ook presenteren we de meest voorkomende behandelingen.
[button]Verder lezen over de ontwikkeling van baby’s[/button]
Inhoudsopgave
1. Een cefalhaematoom is een bloeduitstorting tussen het schedelbot en het periosteum.
Cefalhaematoom vs. geboorteafwijking
In tegenstelling tot een cefalhaematoom is een geboorteafwijking (caput succedaneum) een hematoom dat alleen in de bovenste huidlagen ontstaat. Daarom verdwijnt het na enkele dagen.
Een bevalling is zeer stressvol voor zowel de moeder als de baby. Het hoofd van de baby kan zelfs ernstig vervormd raken door de krachten die erop werken. Bij pasgeborenen kan ook een zogenaamd cefalhaematoom ontstaan.
Veel ouders schrikken als ze zo’n zwelling op het hoofd van hun kind ontdekken. In de meeste gevallen ziet het er echter erger uit dan het is. Volgens de ICD-10 wordt een cefalhaematoom veroorzaakt door een geboorteverwonding. Het komt voor bij ongeveer één tot twee procent van de pasgeborenen.
Het hematoom verschijnt als een zwelling op het hoofd. Dit is een ophoping van bloed, die duidelijk wordt beperkt door de schedelnaden. Terwijl de zwelling eerst zacht en slap is, wordt ze naarmate ze vordert steeds boller en ook wat harder.
De reden waarom een dergelijk hematoom ontstaat, is te wijten aan de zogenaamde schuifkrachten tijdens de bevalling. Deze krachten worden geschat op ongeveer 40 kg. Door deze krachten verschuiven de schedelplaten, waardoor kleine bloedvaatjes kunnen scheuren. Daardoor hoopt het bloed zich op tussen het periost en het schedelbot.
Cefalhaematoom komt vooral voor bij pasgeborenen wanneer instrumenten zoals een tang of een zuignap worden gebruikt om de schedel van de baby door het bekken te halen. Een nauw geboortekanaal en een uitzonderlijk snelle doorgang door het bekken kunnen ook de ontwikkeling van een hematoom bevorderen.
2. Door onderzoek verdere verwondingen uitsluiten
Als zo’n letsel tijdens de bevalling ontstaat, merken de verloskundigen en artsen het meestal snel op, omdat de zwelling al na korte tijd zichtbaar is. In de uren die volgen vergroot het hematoom, zodat het uiteindelijk de grootte van een kippenei kan hebben.
Omdat het hematoom erg uitpuilt, is de huid op deze plaats erg gevoelig voor pijn. Artsen herkennen dit doordat het kind onrustig is en huilt als deze zwelling wordt aangeraakt. De arts kijkt dan of de bloeding beperkt is en wat de consistentie van de zwelling is.
Het is ook belangrijk dat de artsen een speciaal onderzoek uitvoeren om andere ziekten en complicaties uit te sluiten. In sommige gevallen kan de enorme druk ook een schedelbreuk veroorzaken. Als deze breuk niet wordt behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben.
In zeldzame gevallen treedt de zwelling pas na enkele dagen op. Raadpleeg in dat geval onmiddellijk uw verloskundige of een kinderarts.
In het ergste geval kan het hematoom bloedarmoede veroorzaken.
Als een baby last heeft van een cephalhaematoom, moet je er als ouders voor zorgen dat je zo min mogelijk druk uitoefent op het hematoom. Dit betekent ook dat u uw kind in een houding moet leggen waarbij de baby niet op het aangetaste gebied ligt. Vooral de buik- of zijligging is geschikt.
Hoewel een cefalhaematoom meestal ongevaarlijk is en zonder complicaties oplost, kan het ook secundaire schade veroorzaken. Als het hematoom zeer ernstig is, kan het leiden tot geelzucht bij de pasgeborene. Dit wordt behandeld met behulp van lichttherapie.
Bovendien stroomt een grote hoeveelheid bloed in het hematoom, vooral bij uitgesproken hematomen. In het ergste geval kan dit bloedarmoede veroorzaken. Als dit op zijn beurt een shock veroorzaakt, kan de situatie levensbedreigend worden.
Bij sommige baby’s treedt dan verkalking op langs de schedelnaden, zodat het randgebied verbeent, terwijl in het midden een depressie ontstaat. In dat geval geneest het hematoom echter zonder gevolgen.
4 Behandelingsmogelijkheden voor een cefalhaematoom
Het is meestal nietnodig om het cefalhaematoom te behandelen, omdat het vanzelf overgaat. Het bloed loopt langzaam weer weg, zodat de zwelling van tijd tot tijd kleiner wordt. Dit kan echter enkele weken duren.
Het kan echter zinvol zijn als het kind vitamine K krijgt. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling. Deze vitamine is erg belangrijk voor de bloedstolling. De toediening van vitamine K is bedoeld om te voorkomen dat het cefalhaematoom verder groeit.
Natuurlijk moet het verloop van de ziekte regelmatig door een kinderarts worden gecontroleerd. Als het verergert, kan een therapie noodzakelijk zijn. Een punctie moet echter worden vermeden, want daardoor kan het gebied geïnfecteerd raken en een levensbedreigend abces ontstaan. Bovendien is opereren bij een kind alleen nodig als er ook een schedelbreuk is opgetreden.
Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die kan worden toegepast bij een cefalhaematoom. Het gaat er echter om de late gevolgen te behandelen. Het wekenlang vermijden van een bepaalde houding kan leiden tot een scheefstand, die met behulp van osteopathie kan worden gecorrigeerd.
Tip: Een goede verzorging van het hematoom kan het verloop ervan positief beïnvloeden. Speciale zalven of koele kompressen zijn geschikt.
5 Verder lezen over de ontwikkeling van baby’s
No products found.
No products found.
No products found.