Foliumzuur voor de zwangerschap: Wanneer heb je hoeveel nodig?

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam van een vrouw fundamentele veranderingen doorvoeren. Het moet nu zorgen voor een tweede levend wezen, dus zijn er meer mineralen nodig. Foliumzuur is een zeer belangrijke vitamine. Maar in …

Foliumzuur voor de zwangerschap: Wanneer heb je hoeveel nodig?

folsaeure vor schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Foliumzuur voor de zwangerschap: Wanneer heb je hoeveel nodig?
Welke voedingsmiddelen bevatten foliumzuur?

Groene groenten zoals broccoli, veldsla of spinazie, volle granen, peulvruchten, noten, fruit (vooral sinaasappels, mango’s en bananen), tomaten, sojabonen, gevogelte of kalfslever en eidooiers bevatten het meeste foliumzuur.

Wanneer moet u specifiek beginnen met de inname van foliumzuur?

Vrouwen met een kinderwens moeten ongeveer drie tot vier weken van tevoren beginnen met het innemen van foliumzuur, omdat het foliumzuurgehalte een paar weken nodig heeft om volledig op te bouwen.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan foliumzuur?

De meest voorkomende symptomen zijn aanhoudende vermoeidheid, lusteloosheid, duizeligheid, slapeloosheid, hartkloppingen, suizen in de oren en ontsteking van de slijmvliezen.

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam van een vrouw fundamentele veranderingen doorvoeren. Het moet nu zorgen voor een tweede levend wezen, dus zijn er meer mineralen nodig. Foliumzuur is een zeer belangrijke vitamine. Maar in hoeverre heeft het zin om foliumzuur vóór de zwangerschap in te nemen? Welk effect hebben de bijbehorende tabletten?

In onze gids informeren we je graag waarom het innemen van foliumzuur voor de zwangerschap enorm belangrijk is. We geven je tips over de juiste dosering en laten zien hoe een tekort aan foliumzuur merkbaar wordt.

[knop]Foliumzuurtabletten kopen[/knop]

1. het lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken.

grünes Gemüse
Foliumzuur zit vooral in groene groenten.

Tijdens de zwangerschap moeten vrouwen vooral letten op een gezonde voeding. Voor een goede ontwikkeling van het embryo zijn sommige vitaminen en voedingsstoffen bijzonder belangrijk. Dit zijn vooral foliumzuur, vitamine B12 en jodium.

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is een in water oplosbare B-vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom moet het worden geleverd via bepaalde voedingsmiddelen of voedingssupplementen.

Foliumzuur wordt synthetisch geproduceerd. Als het uit voedsel komt, wordt het foliumzuur genoemd. Volgens de aanbeveling van de Duitse voedingsvereniging (DGE) moeten jongeren en volwassenen dagelijks 300 microgram foliumzuur innemen.

De behoefte wordt echter sterk verhoogd voor zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. In dat geval beveelt de DGE ongeveer 800 microgram foliumzuur per dag aan. Dit geldt vooral voor de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bij een overdosis scheidt het lichaam het teveel aan foliumzuur uit via de urine.

Foliumzuur zit in de volgende voedingsmiddelen:

  • groene groenten, zoals broccoli, veldsla of spinazie
  • Volle granen
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Fruit, vooral sinaasappels, mango’s en bananen
  • Tomaten
  • Sojabonen
  • Lever van gevogelte of kalfsvlees
  • Eigeel

Let op: foliumzuur is oplosbaar in water en gevoelig voor licht en warmte, dus producten die foliumzuur bevatten moeten zo voorzichtig mogelijk worden bereid.

2. Het innemen van tabletten is zeer belangrijk voor zwangere vrouwen.

Eine schwangere Frau schaut auf eine Folsäure-Tablette in ihrer Hand
Om in de toegenomen behoefte aan foliumzuur te voorzien, moeten zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens hun toevlucht nemen tot voedingssupplementen.

Zoals gezegd kan het lichaam zelf geen foliumzuur aanmaken. De benodigde hoeveelheid verdubbelt echter tijdens de zwangerschap, zodat het nauwelijks mogelijk is de behoefte te dekken met natuurlijke voeding. Bovendien kan het lichaam slechts ongeveer 50% van de folaten uit de voeding opnemen. Artsen raden daarom aan passende voedingssupplementen te nemen.

Foliumzuur is een van de belangrijkste vitamines die het lichaam nodig heeft vóór de zwangerschap en in de drie maanden daarna. Vrouwen met een kinderwens moeten ongeveer drie tot vier weken van tevoren beginnen met de inname van foliumzuur, omdat het foliumzuurgehalte enkele weken nodig heeft om volledig op te bouwen.

Het preparaat is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules of gecoate tabletten. U kunt het beste vooraf met uw arts overleggen welke dosering voor u het beste is.

U neemt best foliumzuur in wanneer u stopt met uw anticonceptiemiddel.

De vitamine zorgt ervoor dat het embryo zich goed kan ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de celvorming als voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het is wel belangrijk dat u vóór de zwangerschap dagelijks foliumzuur inneemt. Alleen zo is een optimale voorziening voor de baby verzekerd.

Naast het slikken van supplementen moet je echter altijd zorgen voor een gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen.

3. Een tekort aan foliumzuur kan complicaties veroorzaken

Foliumzuursuppletie in meel

Om misvormingen bij baby’s te verminderen, is het in de VS, Chili, Canada en Hongarije wettelijk verplicht foliumzuur aan meel toe te voegen. In Duitsland is er momenteel geen overeenkomstige regelgeving.

Omdat foliumzuur niet kan worden gevormd, hebben veel mensen een tekort aan foliumzuur. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onevenwichtige voeding. Maar ook overmatig alcoholgebruik, roken of te veel blootstelling aan de zon kunnen ertoe leiden dat foliumzuur onvoldoende wordt opgenomen.

De meest voorkomende symptomen van een foliumzuurtekort zijn:

  • aanhoudende vermoeidheid
  • lusteloosheid
  • Duizeligheid
  • Slaapstoornissen
  • Hartkloppingen
  • suizen in de oren
  • Slijmvliesontsteking

Eentekort aan foliumzuur is bijzonder gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het de ontwikkeling van de foetus beïnvloedt. Een tekort aan foliumzuur kan ertoe leiden dat het centrale zenuwstelsel van het embryo zich niet goed ontwikkelt. Dit kan leiden tot misvormingen zoals een open rug of een gespleten lip en gehemelte.

In een studie ontdekten wetenschappers dat een voldoende toevoer van foliumzuur vóór de zwangerschap het risico op aangeboren neurale buisdefecten met 75% kan verminderen.

4. FAQ’s – Veelgestelde vragen

Mutter stillt ihr neugeborenes Baby
Baby’s hebben ook foliumzuur nodig voor een gezonde ontwikkeling.

Moet ik foliumzuur blijven innemen na de geboorte?

Ja, foliumzuur innemen is vooral belangrijk als je je baby borstvoeding geeft. Foliumzuur is namelijk een belangrijke voedingsstof die de groei en ontwikkeling van de baby bevordert. Eet daarom veel voedingsmiddelen die foliumzuur bevatten of gebruik voedingssupplementen.

Ik heb voor mijn zwangerschap geen foliumzuur geslikt. Welke gevolgen kan dit hebben voor mijn kind?

Als u foliumzuur slikt voordat u zwanger wordt, kunt u een depot opbouwen voor de komende weken. Zo kan het risico op misvormingen worden verkleind. Sommige gezinnen zijn echter niet van plan om van tevoren zwanger te worden. In dat geval volstaat het ook om de juiste supplementen in te nemen wanneer u weet dat u zwanger bent.

Welke preparaten worden aanbevolen

Er zijn veel foliumzuursupplementen op de markt. Omdat veel mensen foliumzuur niet kunnen omzetten in foliumzuur, moet u zeker een bioactief foliumzuur gebruiken. Preparaten met de werkzame stoffen metafolin of quatrefolic zijn geschikt. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, zoals dm.

5. foliumzuurtabletten kopen

No products found.

Gerelateerde berichten