- Als er tijdens de zwangerschap sprake is van een allergie, kan deze na overleg met de arts worden behandeld. Aangezien niet elk medicijn aan te bevelen is, moet u in vertrouwen advies vragen aan uw arts en zo nodig overschakelen op andere middelen.
- In extreme gevallen kunnen de symptomen van een allergie gevaarlijk zijn voor de baby. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ademnood of toxische shock, wanneer de bloed- of zuurstoftoevoer niet meer naar behoren kan worden gegarandeerd.
- Om een zwangerschap met allergie zo klachtenvrij mogelijk door te komen, kunnen enkele preventieve maatregelen worden genomen. Zo zijn er speciale filters voor de stofzuiger tegen huisstofmijt en kan een gesloten raam tijdens de autorit al verlichting geven bij een pollenallergie.
Een allergie of zelfs een allergische reactie is op zich al heel vervelend, maar wat te doen als een allergie tijdens de zwangerschap merkbaar wordt?
In deze gids leggen we uit waar je absoluut op moet letten bij een allergie tijdens de zwangerschap, of een allergie kan worden uitgelokt door de zwangerschap en wanneer het gevaarlijk wordt voor de baby.
Inhoudsopgave
1. de behandeling van een allergie tijdens de zwangerschap moet altijd met een arts worden afgesproken
Het maakt niet uit of een allergische reactie wordt uitgelokt door een bijensteek of stuifmeel: Ga zeker naar een arts en behandel de allergische reactie niet op eigen houtje tijdens de zwangerschap. Niet alle medicijnen zijn toegestaan tijdens de zwangerschap.
U mag bijvoorbeeld niet zomaar een neusspray gebruiken voor een pollenallergie of neusslijmvliesontsteking tijdens de zwangerschap.
Sommige producten hebben een decongestief effect en verlichten de symptomen, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor de baby omdat de bloedtoevoer wordt verminderd. Cetirizine daarentegen wordt vaak voorgeschreven bij hooikoorts.
De meest voorkomende symptomen van allergie zijn:
- Huiduitslag of eczeem
- Lopende neus
- Jeuk
- Kortademigheid
Toch hoeft u het niet te stellen zonder rustgevende medicijnen voor een allergie tijdens de zwangerschap. Ernstige beperkingen zoals kortademigheid (bijvoorbeeld als een allergie leidt tot astmatische problemen tijdens de zwangerschap) kunnen worden behandeld.
Hierbij wordt altijd een afweging gemaakt tussen voordeel en risico, zodat soms tabletten worden voorgeschreven die anders niet de eerste keus zouden zijn in de zwangerschap.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vier soorten allergie:
Type I | Type II | Type III | Type IV |
---|---|---|---|
Onmiddellijk type | Cytotoxisch type | Immuuncomplex type | Laat type |
Onmiddellijke reactie. | Reactie binnen enkele uren. | Reactie binnen enkele uren. | Reactie binnen enkele uren tot dagen. |
Huiduitslag of kortademigheid. | Allergie leidt tot afzetting van stoffen in de weefsels, wat tot ontsteking kan leiden. | Kan leiden tot ontsteking. | De lichaamseigen cellen worden vernietigd. |
2. milde symptomen van een allergie tijdens de zwangerschap kunnen vaak worden bestreden of zelfs voorkomen met eenvoudige (huis)middeltjes.
Preventie geeft verlichting
Zwangere vrouwen kunnen zichzelf voorkomen door bepaalde risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens het pollenseizoen kunt u beter alleen met gesloten ramen in de auto rijden of bijvoorbeeld speciale luchtfilters voor uw stofzuiger aanschaffen, die de last van huisstofmijt extra verminderen.
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uzelf niet bloot te stellen aan onnodige gevaren die een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Als u allergisch bent voor kattenhaar, moet u tijdens de zwangerschap afstand houden van dieren. Voor een eenvoudige insectenbeet, zoals een muggenbeet, helpt het vaak om het getroffen gebied te koelen. Bij een wespensteek daarentegen moet u onmiddellijk naar de dokter gaan als u een allergie heeft.
U moet echter geen allergietest ondergaan tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen is alleen een lichte jeuk een allergische reactie op een bepaalde stof, maar er zijn allergieën waarop u reageert met een allergische schok – en dat kan gevaarlijk zijn voor de baby!
Als een zwangerschap daarentegen gepland is, kunnen een allergietest en ook noodzakelijke vaccinaties vóór de zwangerschap veel zaken vergemakkelijken (en de zwangerschap minder stressvol maken).
2.1 Voordelen en nadelen van behandeling met huismiddeltjes voor allergieën tijdens de zwangerschap
- Niet schadelijk voor de baby.
- Bovendien heeft bijna iedereen koel/zwellende middelen voor insectenbeten in huis.
- Huismiddeltjes zijn vaak niet voldoende (afhankelijk van de ernst van de allergie).
- Niet alles kan goed vervangen worden (bijvoorbeeld oogdruppels of middelen tegen ademnood).
Een allergische reactie tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor de baby.
Als tijdens een allergische shock de luchtstroom plotseling stopt, kan dit voor de baby heel gevaarlijk zijn en nare gevolgen hebben. De zuurstoftoevoer stort in, zodat ook het kind niet meer voldoende wordt gevoed.
Afhankelijk van het stadium van de zwangerschap kan dit bijvoorbeeld leiden tot misvormingen of groeivertraging. Hetzelfde geldt als een allergie tijdens de zwangerschap leidt tot falen van de bloedsomloop bij de moeder. Ook hier kan de voeding van de baby onder lijden.
Maar niet alleen de allergische reactie zelf, ook sterke stressfactoren kunnen de baby in gevaar brengen. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap reageert het lichaam vaak zeer gevoelig op de sensaties van de moeder. Allergische reacties kunnen (afhankelijk van de mate) leiden tot ernstige stress en abortus veroorzaken aan het begin van de zwangerschap of vroeggeboorte tegen het einde van de zwangerschap.
4. belangrijke vragen en antwoorden
4.1 Heb ik er invloed op of mijn baby ook allergieën zal ontwikkelen?
Als de moeder tijdens de zwangerschap een allergie had, is de kans zeer groot dat de baby ook allergieën krijgt. Als beide ouders allergieën hebben, neemt het risico toe dat de baby ook allergieën krijgt. Dit kan echter tot op zekere hoogte worden voorkomen.
Zo wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap geen voedingsmiddelen te eten waarvan vermoed wordt dat ze allergieën veroorzaken. Hieronder valt bijvoorbeeld koemelk.
Het vermijden van schadelijke stoffen zoals nicotine of alcohol zou vanzelfsprekend moeten zijn. Gezonde voeding daarentegen geeft het kind een ideale start in het leven en voorziet het van belangrijke voedingsstoffen die de eigen afweer versterken. Hiertoe behoort ook borstvoeding door de moeder, die via de moedermelk antistoffen aan het kind overdraagt.
Let op: huidverzorging die zo weinig mogelijk irriterende stoffen bevat, kan ook allergieën helpen voorkomen. Veel verloskundigen raden daarom aan natuurlijke olijfolie te gebruiken in plaats van de gebruikelijke crèmes.
4.2 Kan ik tijdens de zwangerschap een hyposensibilisatie ondergaan?
U mag tijdens de zwangerschap niet opnieuw beginnen met hyposensibilisatie. De mogelijke reactie op hyposensibilisatie is niet bekend en kan gevaarlijk zijn voor de baby als er een allergische schok optreedt.
Als de hyposensibilisatie echter al is begonnen en tot aan de zwangerschap goed werd verdragen, is er meestal niets op tegen om de hyposensibilisatie tijdens de zwangerschap voort te zetten (na overleg met de behandelend arts).
Als een zwangerschap gepland is, is het altijd zinvol de hyposensibilisatie tot het einde toe voort te zetten en dan pas de kinderwens te realiseren – zo vermijdt u alle risico’s (en ook uw eigen zorgen).