Kinderwens – Vruchtbare dagen berekenen

Om de vruchtbare dagen te berekenen moeten de maandelijkse cyclus van de vrouw en het tijdstip van de eisprong bekend zijn. Bij Natural Family Planning (NFP) worden de vruchtbare dagen met name bepaald aan de …

Kinderwens – Vruchtbare dagen berekenen

Berechnen sie ihre fruchtbaren Tage
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Kinderwens – Vruchtbare dagen berekenen
 • Om de vruchtbare dagen te berekenen moeten de maandelijkse cyclus van de vrouw en het tijdstip van de eisprong bekend zijn.
 • Bij Natural Family Planning (NFP) worden de vruchtbare dagen met name bepaald aan de hand van de temperatuur.
 • Met het tijdstip van de eisprong kan de kinderwens van de vrouw gerichter worden vervuld. De methode is echter niet geschikt voor anticonceptie.

Als een stel besluit dat het een kinderwens heeft, lukt dat niet altijd meteen. Dit kan te maken hebben met een slechte timing, omdat een vrouw slechts op enkele dagen per maand vruchtbaar is. Hier kom je alles te weten over hoe de eisprong van de vrouw werkt en hoe je de vruchtbare dagen kunt berekenen.

1. vrouwelijke ovulatie: vrouwen zijn slechts 5 dagen per maand vruchtbaar.

notizbuch mit schwangerschaftstest
Als je een kinderwens hebt, helpt het om je vruchtbare dagen te kennen
.

Om de vruchtbare dagen te kunnen berekenen, moeten vrouwen hun cyclus bijhouden, die gemiddeld 28 dagen duurt, hoewel het bereik tussen 22 en 35 dagen kan liggen. De cyclus wordt berekend vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de laatste dag voor het begin van de volgende menstruatie.
De eisprong is de beslissende factor voor de kans op zwangerschap. Ze vindt ongeveer 14 dagen voor het einde van de cyclus plaats. Zodra de eisprong heeft plaatsgevonden, tikt de klok door, want de eicel is dan nog 12 tot 24 uur vruchtbaar en de innesteling kan plaatsvinden.
Het mannelijke sperma kan op zijn beurt vier tot vijf dagen in het lichaam van de vrouw overleven en de eicel bevruchten. Een vrouw met een eisprong is dus maximaal zes dagen per maand vruchtbaar.
De kans op bevruchting is bijzonder groot twee dagen voor de eisprong en op de dag zelf. Als je een kinderwens hebt, is het dus zinvol om de vruchtbare dagen te berekenen en zo deze kleine kans optimaal te benutten.

2. Vruchtbare dagen berekenen: zo werkt het

Om vruchtbare dagen te kunnen berekenen heb je goede observatievaardigheden en nauwkeurige getallen nodig. Het is niet mogelijk om ad hoc de ovulatie te berekenen; bij alle methoden moeten meerdere cycli worden doorlopen om de consistentie van de cyclus te kunnen herkennen.

2.1 Ovulatiecalculator

paar mit schwangerschaftstest
Om zwanger te worden moeten paren het optimale tijdstip rond de eisprong hanteren.

Er zijn veel online platforms met gratis ovulatiecalculators, in online tijdschriften of op informatiesites. Daar kunnen vrouwen simpelweg de data van hun eerste dag van hun laatste menstruatie en de gemiddelde duur van hun cyclus invoeren.
De ovulatiecalculator gebruikt een formule om de verwachte datum voor de volgende ovulatie en het optimale tijdstip voor bevruchting te bepalen. Als een vrouw is vergeten de pil in te nemen, kan zij een ovulatiecalculator gebruiken om uit te vinden hoe groot de kans op zwangerschap is.
Deze methode gaat ervan uit dat de vrouw al weet hoe lang haar cyclus gemiddeld is. Daarom is het noodzakelijk de cyclus te noteren en het lichaam te observeren.

Tip: Jongen of meisje? Een ovulatiecalculator kan ook worden gebruikt om de geboortedatum en de waarschijnlijkheid van het geslacht bij benadering te berekenen.

2.2 Vruchtbaarheids-app

frau mit thermometer
Met de symptoommethode kun je zonder cyclusgegevens de vruchtbare dagen berekenen.

Een app voor het berekenen van vruchtbare dagen werkt in principe als een vruchtbaarheidscalculator. Het verschil is dat een vruchtbaarheidsapp de gegevens langdurig kan opslaan.
Koppels hebben dus altijd met een paar klikken een overzicht van de volgende vruchtbare dagen.
Veel apps bieden een herinneringsservice. Dan wordt de gebruiker van de app met een bericht geïnformeerd over de komende vruchtbare dagen.

2.3 Natuurlijke gezinsplanning (NFP)

De symptothermische methode is erg populair. Hierbij kunnen de vruchtbare dagen worden berekend aan de hand van de lichaamstemperatuur. Het baarmoederhalsslijm en de baarmoederhals spelen ook een belangrijke rol. Deze methode werkt zonder menstruatie en zonder cycluslengte.

  • Hetmeten van de basale lichaamstemperatuur: De belangrijkste taak bij de symptothermische methode is het regelmatig meten van de basale lichaamstemperatuur. Om dit te doen, kan de vrouw het beste ’s morgens na het opstaan haar lichaamstemperatuur meten. Ongeveer één tot twee dagen na de eisprong zorgt het stijgende hormoon progesteron ervoor dat de lichaamstemperatuur met ongeveer 0,2 tot 0,6 graden Celsius stijgt. Als deze meting regelmatig en over meerdere cycli wordt gedaan, ontstaat er een patroon. Zo kunnen vrouwen aan de hand van de resulterende grafieken zien wanneer de eisprong plaatsvindt vóór de stijging van de lichaamstemperatuur en wanneer zij dus het meest vruchtbaar zijn.
  • Onderzoek baarmoederhalsslijm: Naast de lichaamstemperatuur geeft ook het zogenaamde baarmoederhalsslijm informatie over de vruchtbaarheid. Dit sluit de baarmoederhals af tijdens de onvruchtbare dagen, waardoor deze ondoordringbaar wordt voor sperma. Tijdens de vruchtbare dagen wordt het slijm vloeibaar en glazig. Pas dan merken de meeste vrouwen het als een slijmerige tot vloeibare afscheiding en afscheiding. Als u uw baarmoederhalsslijm regelmatig observeert, zult u de verschillende consistenties snel opmerken en kunnen interpreteren.
  • Palperen van de baarmoederhals: Tijdens vruchtbare dagen kunnen vrouwen hun baarmoederhals nauwelijks voelen omdat deze verhoogd en zacht is. De baarmoederhals is ook meer open dan op onvruchtbare dagen. Het lichaam is ingesteld op conceptie. Op onvruchtbare dagen is de baarmoederhals gemakkelijk te voelen.

Als je NFP als langetermijnmethode volgt, krijg je een beter gevoel voor het vrouwenlichaam. De temperatuurmethode geeft echter alleen aan dat de eisprong al heeft plaatsgevonden.
Dus ook hier moeten meerdere cycli doorlopen en gedocumenteerd worden om de vruchtbare dagen te kunnen berekenen.

Soort methode Voordelen Nadelen
Cyclus berekenen Snel hanteerbaar door online calculator en app. Werkt niet goed als de cyclus onregelmatig is.
NFP Vrouwen krijgen een beter lichaamsgevoel en kunnen tekenen van ovulatie beter interpreteren. Lichaamstemperatuur kan sterk afwijken van normaal bij ziekte, stress of zelfs alcoholgebruik. Dit kan leiden tot meetfouten.

4. beperkingen door cyclusschommelingen

NFP

Natural Family Planning wordt zowel gebruikt voor anticonceptie als voor het krijgen van kinderen. Naast de bovengenoemde methoden kan een anticonceptiecomputer worden gebruikt om de waarden van verschillende methoden te combineren.

Er is sprake van een onregelmatige cyclus als deze korter is dan 22 dagen, langer dan 35 dagen of af en toe een paar dagen terug of vooruit schuift. Deze onregelmatigheden bemoeilijken de berekening van de vruchtbare dagen.
Ook hier kunnen de vruchtbare dagen worden berekend om een gevoel te krijgen voor het gemiddelde tijdsvenster waarin de eisprong plaatsvindt of zelfs helemaal ontbreekt door een te lange cyclus.
In het geval van cyclusschommelingen wordt het tijdvenster meestal wat ruimer gedefinieerd, omdat het onduidelijk is of de eisprong een paar dagen eerder of later plaatsvindt.
Als vrouwen de symptomen van de eisprong, zoals het veranderende baarmoederhalsslijm, goed kunnen interpreteren, kunnen de vruchtbare dagen meestal betrouwbaar worden vastgesteld.

5 Berekening van de vruchtbare dagen na een miskraam

arzt haelt schwangeren die hand
Na een miskraam kan het enige tijd duren voordat vrouwen weer ovuleren.

Na een miskraam ervaren veel vrouwen bloedingen. Met deze bloeding worden onder andere de zwangerschapshormonen uit het lichaam getransporteerd en daarom is het geen gewone menstruatiebloeding. Deze bloeding kan daarom niet gebruikt worden om de vruchtbare dagen te berekenen.
Om zijn meest vruchtbare dagen precies te bepalen, moet men wachten op de eerste “echte” menstruatie. Dan kan de eisprong opnieuw berekend worden met een cyclus tabel.
Het is inderdaad mogelijk om direct na een miskraam zwanger te worden, maar het is zeldzamer. Als je dit wilt, kun je de methoden van NFP gebruiken om mogelijke tekenen van vruchtbaarheid op te sporen.
Vaak is het zo dat het lichaam minstens één menstruatiecyclus nodig heeft om weer vruchtbaar te worden.

Tip: Na een miskraam kan het nuttig zijn je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. Zo kan het voldoende kracht verzamelen voor een nieuwe zwangerschap.

6. bereken de vruchtbare dagen na het stoppen met de pil

frau mit anti-baby-pillen blister
Vrouwen kunnen direct na het stoppen met de pil zwanger worden.

Eén ding vooraf: Het is mogelijk om direct na het stoppen met de pil zwanger te worden. Uit een studie van het NFP Studiecentrum bleek dat 68% van de vrouwen een cyclus had met een eisprong en een verhoogde lichaamstemperatuur gedurende minstens 10 dagen direct na het stoppen met de pil.
Het enige nadeel: de cycli werden steeds later, slechts 51% van de eerste cycli na het stoppen met de pil waren korter dan 35 dagen.
Om met een rekenmachine de vruchtbare dagen na het stoppen met de pil te kunnen berekenen, moeten de betrokken vrouwen wachten op de eerste menstruatie en de eerste cyclus na het stoppen. Aangezien er echter sprake is van een specifieke stijging van de lichaamstemperatuur, zou het moment van de eisprong door middel van metingen kunnen worden berekend.

7. ovulatie berekenen voor anticonceptie

verhuetungsmittel
Naast condooms en de pil biedt ook NFP bij correct gebruik een veilige anticonceptiebescherming.

NFP is voor een steeds groter deel van de vrouwen een reëel alternatief geworden voor hormonale anticonceptie. Als je een regelmatige cyclus hebt, de cyclus nauwgezet bijhoudt en je lichaam vertrouwt, kun je deze methode gebruiken. Het simpelweg berekenen van de ovulatie is daarentegen geen veilige anticonceptiemethode. Stress, ziekte of hormonale schommelingen kunnen leiden tot een uitgestelde eisprong, wat heel snel kan leiden tot een ongewenste zwangerschap.

Om de NFP-methode voor anticonceptie te gebruiken, heb je een goed lichaamsbewustzijn en een regelmatige cyclus nodig. Daarom is deze anticonceptiemethode vooral geschikt voor oudere vrouwen en minder voor meisjes.

Gerelateerde berichten