- Endometriose is een chronische ziekte waarbij zich weefsel vormt dat sterk lijkt op het baarmoederslijmvlies, maar zich buiten de baarmoederholte op verschillende plaatsen in de buik ontwikkelt.
- Het vormt zich vaak in het buikvlies van het bekken, in de spierlaag van de baarmoeder, op de eileiders en eierstokken, tussen het rectum en de vagina, en op de blaas- en darmwand.
- De symptomen zijn vooral onaangenaam in de darm en de blaas, omdat er vaak bloed in de ontlasting of urine zit.
Endometriose is een ziekte van de baarmoederholte die zeer onaangenaam kan zijn voor de getroffenen. Uiterst zelden worden organen zoals de longen, het hart of de navel aangetast. Endometriose wordt beïnvloed door de hormonen van de maandelijkse cyclus. Tijdens de menstruatie scheidt het weefsel stoffen af die pijn, zwelling en atypische bloedingen veroorzaken. In onze gids leggen we alles uit over endometriose. Ook lees je hoe je ondanks de ziekte toch zwanger kunt worden.
Inhoudsopgave
1. je kunt zwanger worden ondanks endometriose
Endometriose blijft vaak onopgemerkt
Voor sommige vrouwen maakt menstruatiepijn deel uit van het dagelijkse leven en bij 70% van de betrokkenen is de oorzaak endometriose, die lang onopgemerkt blijft en meestal onvoldoende wordt behandeld.
Kan ik zwanger worden? Deze vraag wordt gesteld door veel vrouwen die ondanks endometriose zwanger willen worden.
Het antwoord is: Ja. Een natuurlijke en zelfs complicatievrije zwangerschap is mogelijk, zelfs met endometriose. Er zijn echter bepaalde complicaties die vaker voorkomen bij vrouwen met endometriose:
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Indien vroegtijdig ontdekt, kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden gecorrigeerd door laparoscopie of open chirurgie.
- Placenta praevia: De abnormale positie van de placenta kan vroegtijdig worden “behandeld” door bedrust en sparren. Onder bepaalde omstandigheden kan het echter nodig zijn de bevalling vroegtijdig in te leiden.
- Hevige bloedingen na de geboorte: Medische zorg na de geboorte is daarom van immens belang voor vrouwen met endometriose.
- Ruptuur van de baarmoeder: Als de baarmoeder scheurt, moet meestal een spoedkeizersnede worden uitgevoerd om het leven van moeder en baby te beschermen.
- Doorbraak van de darm in de buikholte: In het ergste geval kan de bevallende vrouw hier direct na de bevalling een infectie oplopen als zij niet snel wordt behandeld.
- Adnextorsie (gedraaide eierstokken): In dit geval kan alleen een operatie helpen.
Zwangere vrouwen met endometriose wordt daarom aangeraden hun gynaecoloog en verloskundige vanaf het begin te informeren en elke zwangerschapscontrole bij te wonen, zodat complicaties in een vroeg stadium kunnen worden voorkomen.
Het risico op zwangerschapsdiabetes of hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is niet verhoogd.
Endometriose heeft geen invloed op de groei en ontwikkeling van de baby. Vroeggeboortes of doodgeboortes komen ook niet vaker voor. Endometriose en zwanger worden sluiten elkaar dus niet uit.
Tip: In Spanje is er een andere manier om zwanger te worden – met behulp van eiceldonatie.
2 Endometriose kent verschillende stadia

Dat veel vrouwen endometriose niet eens opmerken, komt vooral doordat er verschillende gradaties van de ziekte zijn. Sommige veroorzaken geen pijn, andere wel. Het kan daarom enkele jaren duren van de eerste symptomen tot de diagnose.
Om endometriose correct te kunnen beoordelen, is het in 4 gradaties ingedeeld, die het mogelijk moeten maken de behandelingsmogelijkheden direct toe te wijzen:
- Graad 1 (laag): Er zijn endometrioseknobbels in het kleine bekken en/of bij de baarmoederhals. Deze zijn kleiner dan 5 mm. De eileiders zijn nog open.
- Graad 2 (mild): Er zijn haarden van de ziekte boven de blaas, bij de baarmoederhals en in het bekken. De haarden zijn groter dan 5 mm en de eileiders zijn al beschadigd.
- Graad 3 (matig): De haarden van endometriose bevinden zich op de spieren van de baarmoeder. Er vormen zich cysten op de eierstokken of op de ligamenten die de baarmoeder stabiliseren.
- Graad 4 (ernstig): Endometriose tast ook andere organen aan, zoals de darm, de blaas en in zeldzame gevallen de longen.
3. De diagnose van endometriose is moeilijk.
Soms is het voor artsen niet eenvoudig de diagnose endometriose te stellen, zelfs als er een laparoscopie is gedaan. Om de diagnose te vergemakkelijken, zijn hieronder enkele vragen samengevat. Deze zouden een eersteindicatie moeten geven of het werkelijk om endometriose zou kunnen gaan.
- Gaan de menstruaties gepaard met pijn?
- Treedt de pijn op bij het begin van de bloeding of eerder?
- Heeft u vaker buikpijn, ongeacht de menstruatie?
- Is er pijn bij seksuele gemeenschap, afhankelijk van het standje?
- Is er bloed in de ontlasting of urine voor of tijdens de menstruatie?
- Is er misschien een onvervulde kinderwens?
- Treedt er intermenstrueel bloedverlies op?
- Is er verhoogde rugpijn tijdens de menstruatie?
- Gaan stoelgang en urineren gepaard met pijn?
De ernst en het soort pijn hangt af van de grootte en het aantal van de endometriose laesies.
4 De oorzaken van endometriose zijn nog niet opgehelderd.
Endometriose werd voor het eerst beschreven in 1861, maar tot nu toe zijn er slechts enkele theorieën over de oorzaken. Er zijn tot nu toe geen bevestigde wetenschappelijke bevindingen.
Eén theorie is dat endometriose wordt veroorzaakt doordat bloed en weefsel niet volledig via de vagina worden afgevoerd en in plaats daarvan via de eileiders in de buikholte terechtkomen. Dit wordt retrograde menstruatie genoemd, maar niet alle vrouwen met deze retrograde menstruatie ontwikkelen endometriose.
Erfelijke aanleg of een defect in het immuunsysteem, maar ook een mechanische verplaatsing van het slijmvlies tijdens een chirurgische ingreep aan de baarmoeder worden verdacht van het veroorzaken van endometriose.
Ook de verspreiding van endometriumcellen via lymfeklieren en bloed en milieu-invloeden worden als mogelijkheden beschouwd. Artsen zijn het er in ieder geval over eens dat endometriose een multifactorieel proces is.